Principalele schimbări aduse Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții

000000  ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 04-11-2019 10:18

 Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții suferă o nouă modificare după recenta schimbare din iunie anul acesta. Astfel, prin Legea nr. 193/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, publicată în Monitorul Oficial nr. 873 din 30 octombrie 2019 ("Legea nr. 193/2019"), legiuitorul a adoptat o serie de amendamente menite să sprijine și să simplifice demersurile ce trebuie întreprinse de investitorii/beneficiarii lucrărilor de construcții. Acest act normativ intră în vigoare în data de 4 noiembrie 2019.

În cele ce urmează vom prezenta pe scurt câteva dintre modificările aduse de Legea nr. 193/2019.

1. Simplificarea procedurii de autorizare și avizare


Eliminarea unor avize și acorduri

O primă modificare pentru simplificarea procedurii de autorizare constă în eliminarea necesității avizului serviciilor deconcentrate ale autorităților centrale privind protecția sănătății populației pentru anumite categorii de lucrări, cu excepția situației în care potrivit legilor speciale este nevoie de un studiu de evaluare a impactului asupra sănătății. Astfel, lucrările exceptate sunt: construirea de anexe gospodărești, construirea de împrejmuiri și construirea de locuințe unifamiliale.


De asemenea, pentru autorizarea anumitor lucrări nu mai este nevoie de obținerea actului administrativ al autorității competente pentru protecția mediului – dintre acestea menționăm: construirea de împrejmuiri, construirea de anexe gospodărești, cu excepția celor utilizate pentru creșterea animalelor, consolidări ale imobilelor existente.

O altă măsură menită să degreveze periplul solicitanților necesar pentru finalizarea lucrărilor constă în faptul că avizele și acordurile necesare autorizării executării lucrărilor de construire vor fi valabile și pentru autorizarea lucrărilor de racordare și branșament la rețelele publice de utilități. Așadar, solicitantul nu va mai fi pus în situația de a solicita alte avize pentru lucrările de branșament. Totodată, autorizația de construire eliberată pentru executarea lucrărilor de bază va fi valabilă și pentru executarea lucrărilor de racordare la utilitățile publice.


Simplificarea procedurii de emitere a certificatului de urbanism și a autorizației de construire / desființare

Certificatul de urbanism va putea fi emis și în format digital, prin e-mail, cu condiția ca solicitantul să își exprime acordul în acest sens prin cererea-tip de emitere a certificatului. Certificatul digital va avea aceeași valoare juridică cu certificatul emis în format scriptic și va trebui să conțină semnătura electronică a emitentului.


În situația în care pentru realizarea unei construcții sunt necesare lucrări de demolare a unei clădiri, se va emite o singură autorizație în care se va aproba atât demolarea construcției vechi, cât și construirea celei noi și se va percepe taxă numai în vederea construirii.

De asemenea, legea prevede și posibilitatea parcurgerii unei proceduri simplificate pentru lucrări de modificare a compartimentărilor interioare și a lucrărilor de închidere a balcoanelor/logiilor existente.


Totodată, se introduc mai multe modificări cu privire la lucrările ce pot fi executate fără autorizație de construire, enumerate în art. 11 din actul normativ - majoritatea având rolul de a clarifica viziunea legiuitorului. O modificare semnificativă însă constă în faptul că se pot executa fără autorizație de construire sau desființare lucrări de branșamente aeriene (în zonele în care nu sunt interzise prin regulamentul local de urbanism), lucrări de branșamente și racorduri executate pe domeniul public la infrastructura tehnico-edilitară existentă în zonă, cu acordul administratorului drumului, precum și lucrări de reparații sau înlocuiri la instalațiile interioare sau lucrări de reparații la branșamentele și racordurile exterioare aferente construcțiilor, în limitele proprietății, în măsura în care aceste lucrări nu modifică structura de rezistență sau aspectul arhitectural.

Legea abordează și ipoteza în care lucrările nu au fost începute în perioada de valabilitate a autorizației de construire sau desființare. Potrivit noii reglementări, noua autorizație va putea fi eliberată pe baza documentației deja depuse (inclusiv certificat de urbanism și avize/acorduri inițiale), cu condiția ca reglementările urbanistice de la momentul eliberării autorizației inițiale să nu se modifice și noua autorizație să fie solicitată în termenul de valabilitate al autorizației inițiale.

Scurtarea termenelor


Cu privire la procedura emiterii certificatului de urbanism, Legea nr. 193/2019 introduce un termen de 10 zile pentru verificarea documentației necesare eliberării certificatului și reduce termenul de eliberare a acestuia de la 30 de zile la 15 zile.

De asemenea, se completează și procedura ce trebuie urmată pentru obținerea autorizației de construire/desființare. Astfel, în cazul în care documentația depusă de solicitantul autorizației este incompletă, neclară sau necesită modificări, în termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea cererii, autoritățile vor notifica solicitantului aceste aspecte. Potrivit noilor modificări, termenul de emitere a autorizației de construire/desființare se va prelungi cu numărul de zile necesar solicitantului să efectueze completările notificate, cu condiția să le depună în termen de 3 luni de la primirea notificării. Dacă solicitantul nu răspunde în acest termen de 3 luni, atunci documentația va putea fi restituită la cerere.


În ceea ce privește termenul de eliberare a autorizației de construire/desființare, deși în forma inițiatorului acesta s-ar fi redus de la 30 de zile la 15 zile, propunerea nu a trecut de comisii. Drept urmare, termenul pentru eliberarea autorizației de construire rămâne 30 de zile. Este însă de menționat că termenul emiterii autorizației în regim de urgență s-a redus de la 15 zile la 7 zile lucrătoare, fiind necesară și plata unei taxe pentru emiterea de urgență.

2. Facilități pentru construirea locuințelor unifamiliale


Construirea unei locuințe de familie este exceptată atât de la avizul serviciilor deconcentrate pentru protecția sănătății populației, cât și de la emiterea actului administrativ pentru protecția mediului si de la obținerea avizului Comisie Tehnice de Circulație când acestea sunt situate pe anumite străzi.

De asemenea, legea prevede pentru locuințele unifamiliale și o scutire de taxă. Aceasta se acordă prin hotărâre de consiliu pentru persoana care nu deține singură ori împreună cu soțul/soția o locuință. Dovada se va face printr-un certificat fiscal eliberat în acest sens.


Un alt beneficiu introdus pentru tinerele familii ce doresc construirea unei locuințe proprietate personală este dreptul de prioritate la atribuire față de orice altă cerere de concesionare, vânzare ori închiriere a terenurilor aflate în proprietatea privată a unității administrativ-teritoriale.

3. Răspunderea emitenților de avize/acorduri


Printre modificările aduse de această lege menționăm și instituirea răspunderii emitentului avizului, posesor al unei rețele tehnico-edilitare supraterană sau subterană, pentru prejudiciile suferite de operatorii sau utilizatorii deserviți de rețelele deteriorate, ca urmare a neindicării exacte a poziției având drept consecință emiterea unei autorizații eronate.

Mai mult, tot pe planul răspunderii emitenților de avize, fie ei instituții publice sau operatori economici abilitați în acest sens, se introduce și o sancțiune sub forma amenzii aplicabile de către Inspectoratul de Stat în Construcții dacă nu emit avizele în termen de 15 zile lucrătoare de la înregistrarea documentației complete.


În ceea ce îi privește pe emitenții de avize sau acorduri referitoare la rețelele tehnico-edilitare necesare în vederea elaborării documentației tehnico-economice aferente proiectelor de investiții, aceștia trebuie să emită avizele în termen de 5 zile lucrătoare sub sancțiunea unor penalități de 5000 RON pe zi de întârziere.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei