Proiectul care va PRĂBUŞI actuala PUTERE MONDIALĂ
Dimensiune font:
Criza ucraineană a scos o dată în plus în evidență riscurile la care se supune Europa prin dependenÈ›a de gazele ruseÈ™ti.
Premierul polonez Donald Tusk a aruncat o nouă provocare de lider regional pe piața europeană a ideilor: proiectul unei uniuni energetice, pe modelul uniunii bancare, construită ca o soluție alternativă la dependența de resursele de origine rusă.
Într-un articol publicat în această dimineață de Financial Times, Tusk vorbeÈ™te despre cooperarea mai strânsă dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în privinÈ›a aprovizionării cu È›iÈ›ei È™i gaz. Propunerea premierului polonez vorbeÈ™te despre o posibilă centrală europeană care să se ocupe de achiziÈ›ionarea volumelor de resurse pentru toate statele Uniunii È™i de un mecanism de solidaritate prin care cei 28 de membri să îÈ™i asigure susÈ›inere reciprocă în situaÈ›ii limită. La acest din urmă capitol este inclusă È™i asistarea acelor naÈ›iuni europene care au nevoie de o infrastructură alternativă la actualele coridoare ce vin dinspre nord-est. Aceasta înseamnă susÈ›inere financiară pentru construcÈ›ia de capacități de stocare È™i gazoducte.
„Indiferent cum se încheie conflictul din Ucraina, o primă lecÈ›ie este limpede: dependenÈ›a de resursele ruseÈ™ti slăbeÈ™te Europa”, scrie premierul Poloniei. Alternativa ar fi gaz din Statele Unite È™i Australia, dar È™i un plus de profit de pe urma propriilor resurse fosile (cărbuni È™i gaz de È™ist), referire care ar putea fi È™i o pledoarie pro domo, Polonia fiind una dintre statele cu zăcăminte carbonifere bogate.
Cel puÈ›in zece dintre statele Uniunii depind în proporÈ›ie de peste 50% de livrările gigantului Gazprom, controlat de Kremlin. O treime din totalul gazului È™i petrolului comercializat pe piaÈ›a europeană vine din Rusia - iar preÈ™edintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis, de la izbucnirea crizei ucrainene, mai multe mesaje cu tentă È™antajistă la adresa Europei.
Tusk a făcut referire, în articolul scris pentru Financial Times, È™i la consolidarea relaÈ›iei dintre UE È™i cei opt vecini cu care a semnat un acord de cooperera energetică în 2005. În 2006 È™i 2009, mai multe runde de tensiuni dintre Kiev È™i Moscova au dus la reducerea volumului de gaz livrat de Rusia È™i au determinat Uniunea să studieze alternativa la actuala situaÈ›ie. Cu toate acestea, în realitate, importurile de gaze din Rusia au crescut, în loc să scadă.
Secretarul britanic al Energiei, Ed Davey, a apreciat, la rândul lui, citat de cotidianul The Telegraph, că preÈ™edintele Rusiei a abuzat în câteva rânduri „într-o manieră destul de agresivă” de controlul de care dispune pe piaÈ›a resurselor, precizând că subiectul se va afla È™i pe agenda întâlnirii cu omologii săi din G7.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau