Propuneri la noua lege a salarizării: majorări anuale din 2014, dar pentru unii funcţionari

default

Dimensiune font:

| 16-06-2013 17:21Salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizării, începând cu 2014, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi.

EconomicBank of America a recompensat angajaţii pentru atingerea cotelor la CONFISCĂRI de locuinţe 16:32 Statele Unite au o listă neagră cu cinci bănci elveţiene care ar putea fi investigate 15:25 Şomajul din Bulgaria va urca la 15% până în septembrie 15:22 Stolojan: Salariile la instituţii precum ASF trebuie să fie puţin mai mari decât în privat 15:10 Băsescu nu se teme de scăparea de sub control a cursului valutar 14:49
EXCLUSIV - Propuneri la noua lege a salarizării: majorări anuale din 2014, dar pentru unii funcţionari (Imagine: Octav Ganea/Publimedia)
Prin noua lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice pregătită de Guvern pentru 2014 şi anii următori, salariile de bază pentru fiecare clasă de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I în valoare de 800 lei, corespunzător salariul minim brut pe ţară de la 1 iulie, şi coeficienţii de ierarhizare existenţi, iar diferenţa dintre două clase de salarizare succesive va fi păsrată la 2,5%.

"Începând cu anul 2014 se vor acorda, etapizat, majorări salariale cu încadrare în plafoanele de cheltuieli ale bugetului general consolidat. În situaţia în care, prin utilizarea valorii coeficientului I de 800 lei, va rezulta un salariu de bază mai mic decât salariul de bază actual, se va menţine în plată salariul de bază actual până când majorările succesive acordate vor ajunge la nivelul acestui salariu de bază. În situaţia în care, prin utilizarea valorii coeficientului I de 800 lei, va rezulta un salariu de bază mai mare decât cel deţinut în prezent, se vor acoda majorări salariale anuale succesive astfel încât să se ajungă la nivelul salariului de bază nominal prevăzut de Legea-cadru, modificată", se arată într-un document obţinut de MEDIAFAX.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că acest sistem presupune ca majorările salariale să fie acordate numai acelor funcţionari al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta din noua lege, în timp ce ceilalţi funcţionari, cu un salariu mai mare, vor rămâne cu acelaşi salariu până vor fi "ajunşi din urmă"

"În prezent există diferenţe foarte mari între salariul de încadrare pentru aceleaşi funcţii, dar exercitate în instituţii publice diferite. De exemplu, un contabil dintr-o instituţie publică are un salariu mai mare decât un alt contabil dintr-o altă instituţie publică. Prin sistemul propus, se urmăreşte o oarecare egalizare între aceste salarii de încadrare, dar asta va presupune ca majorările salariale să fie acordate doar pentru acei funcţionari cu salarii mai mici, iar ceilalalţi funcţionari să nu beneficieze de aceste majorări", au arătat sursele.

Potrivit acestora, durata în care aceste salarii de încadrare vor fi egalizate va depinde de câţi bani vor fi incluşi în fondul de salariu pentru acest sistem.

Tot prin noua lege a salarizării, cuantumul sporurilor, primelor, compensaţiilor şi indemnizaţiilor va fi stabilit astfel încât, împreună cu salariile de bază, să nu depăşească creşterile salariale prevăzute pentru fiecare an în parte prin legile anuale speciale.

Pentru personalul încadrat pe studii medii care absolvă studii superioare, se va asigura la promovare cel puţin clasa de salarizare deţinut anterior aferentă gradaţiei avute.

Până la această oră, ministrul Muncii nu a răspuns solicitării MEDIAFAX de a transmite eventuale precizări privind informaţiile legate de noua lege a salarizării.

Legea-cadru a salarizării personalului plătit din fonduri publice a fost aprobată în 2010, cu un eşantion reprezentativ de 260 posturi din toate domeniile de activitate, iar pe baza evaluării acestui eşantion a fost creată o nouă ierarhie a posturilor, atât între domeniile de activitate, cât şi în cadrul aceluiaşi domeniu.

Ierarhia celorlalte funcţii, care nu au făcut parte din eşantion, a fost realizată împreună cu experţii Băncii Mondiale, prin extrapolarea datelor obţinute pentru acel eşantion.

Raportul dintre salariul minim şi cel maxim în sectorul bugetar a fost stabilit de la 1 la 15, numărul claselor de salarizare a fost limitat la 110, iar sporurile, compensaţiile, primele şi indemnizaţiile au fost plafonate astfel încât salariul de bază să constituie partea majoritară a câştigului.

În document se arată însă că, din cauza constrângerilor financiare, salariile personalului bugetar nu au putut fi stabilite prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare cu valoarea de referinţă, astfel încât s-au păstrat salariile avute anterior intrării în vigoare a Legii-cadru.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:01

 Peste 640.000 de locuri de muncă în IT
24/10/2020 10:26

  Potrivit declaratiilor lui Daniel Rusen, Marketing and Operations Director la Microsoft Romania, in 5 ani vor fi create peste 640.000 de noi locuri de muncă in IT, dar universităţile romaneşti ...

Comunicat de presă la lansarea proiectului ,,DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII ZETRIX STREET S.R.L. PRIN ACHIZIȚIA DE UTILAJE PENTRU LUCRĂRI DE PREGĂTIRE A TERENULUI”
23/10/2020 15:22

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 23.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  ,,DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII ZETRIX STREET S.R.L. PRIN ACHIZITIA DE UTILAJE PENTRU LUCRĂRI DE PREGĂTIRE A TERENULUI” &nb ...

Comunicat de presa la lansarea proiectului “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII SOCIETĂȚII GRAIN BAGS SRL
23/10/2020 14:51

 COMUNICAT DE PRESA Data: 23.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII SOCIETĂTII GRAIN BAGS SRL”  

Autoritatea de Supraveghere Financiară: Activele sistemului de pensii private au depășit 14 miliarde de euro
23/10/2020 14:37

  Valoarea activelor totale, aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private, a ajuns la 30 septembrie 2020, la 72,58 miliarde de lei, in crestere cu 17,96% fată de septembrie 201 ...

 România, lider european la importurile de laptopuri
23/10/2020 13:00

  Importurile de laptopuri ale Romaniei in primele şapte luni ale anului au inregistrat un avans de 38% comparativ cu perioada similară a anului trecut, aceasta fiind cea mai mare creştere procentuală ...

VIDEO -  O pasăre a zburat neîntrerupt din Alaska în Noua Zeelandă
23/10/2020 12:45

  Noul record mondial pentru cel mai lung maraton migrator a fost stabilit de o pasăre care a zburat fără intrerupere din Alaska pană in Noua Zeelandă. Departamentul pentru conservare din Noua Z ...

VIDEO -  Încă 15 milioane de lei pentru barajul de la Runcu, cel mai mare construit în România după 1989
23/10/2020 11:15

  Valoarea creditelor rambursabile pentru obiectivul de investiţii acumularea Runcu din judeţul Maramureş a fost majorată, in cadrul rectificării bugetare din acest an, la 15 milioane de lei, iar luc ...

Comunicat de presa la lansarea proiectului “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂȚII MEGASTEP SRL”
23/10/2020 10:10

  COMUNICAT DE PRESA Data: 23.10.2020 LA LANSAREA PROIECTULUI  “DIVERSIFICAREA ACTIVITĂTII MEGASTEP SRL”   MEGASTEP S.R.L., cu sediul inMunicipiul Iasi, Romania, Str. Prof. Ioa ...

Documentatie Tehnico-economica pentru restaurarea si Consolidarea Palatului Mitropolitan
23/10/2020 09:01

Documentatie Tehnico-economica pentru restaurarea si Consolidarea Palatului Mitropolitan

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei