Septembrie 2022 Cross-Border Regional Hub of Competences for the Automotive Industry 2SOFT/1.1/11

sept9

Dimensiune font:

| 10-09-2022 09:00

 
Dinamica sectorului ingineriei auto obligă diversificarea ofertei educaționale în direcția unei abordări integrate, care să răspundă în mod deosebit dimensiunii practice. Pornind de la această premisă, proiectul CROSSCOMP, o inițiativă comună a trei universități tehnice din zona transfrontalieră, a urmărit să ofere măsuri de coordonare și sprijin pentru abordarea costurilor, coordonarea și împărtășirea încrucișată a ideilor prin câteva acțiuni ale căror obiectiv a fost să genereze un plan de acțiune coerent și coordonat în vederea abordării în comun a sarcinii multidimensionale de creștere a calității procesului educațional academic în domeniul sectorului ingineriei auto din regiune.
S-a dorit ca prin CROSSCOMP să existe o îmbunătățire a cooperării existente între TUIASI, UTM și UASM. A fost modul prin care s-a putut trece la nivelul următor, acela prin care deja existenta colaborare a devenit un parteneriat strategic. Misiunea acestui parteneriat a fost de a crește calitatea programelor educaționale academice transfrontaliere disponibile în ceea ce privește accesibilitatea, atractivitatea, relevanța și dimensiunea practică. Toate acestea în contextul cerințelor pieței muncii a uneia dintre cele mai dinamice și promițătoare industrii din regiune- sectorul ingineriei auto. Astfel, cursurile au fost adaptate și modernizate într-un mod care să corespundă sincronizării programelor de studii cu nivelul actual de inovare în sectorul ingineriei auto, un sector bazat intensiv pe cunoaștere. Scopul a fost acela de a îmbunătăți calitatea și relevanța cursurilor, în conformitate cu nevoile pieței forței de muncă din sectorul auto din zona transfrontalieră și a fost dus la îndeplinire cu sprijinul companiilor regionale și prin intermediul unui dialog care a generat schimburi de experiență și exemple de bune practici.

Strategia educațională comună se bazează pe o analiză SWOT realizată în zona transfrontalieră prin intervievarea reprezentanților unor companii active în domeniu (cele mai reprezentative fiind Continental Automotive România, Vitesco Technologies România, Veoneer România, Preh România, Dacia-Renault Grup România, BorgWarner, NTT DATA România și AROBS Chișinău, DAAC-HERMES SRL, Autospace SRL, Autoprogresive SRL, Microelectronics Innovative Center, EXPRES-TEST-AUTO SRL, ADD GRUP SRL, etc. ), precum și a participanților la proiect și a altor profesori. Cu ajutorul a 41 de respondenți din aceste instituții (24 din România și 17 din Republica Moldova), mediul intern al obiectului de analiză, precum și mediul extern al sectorului auto au fost investigate și documentate pentru a cunoaște și înțelege mai bine ecosistemul în care se desfășoară activitățile proiectului. Strategia JER a ținut cont de o analiză a domeniului Ingineriei auto (ocuparea forței de muncă, producție, tendințe în electromobilitate, siguranță, mediu, inovare), precum și a contextului regional pentru educație și cercetare în domeniul ingineriei autovehiculelor (contextul economic regional, industria auto din punct de vedere al cercetării și dezvoltării și al producției din regiune, resursele umane din punct de vedere al mărimii și calificării, peisajul educațional regional). În plus, a fost realizată o analiză a ofertelor educaționale a fiecăreia dintre cele trei universități. S-a concluzionat necesitatea introducerii unui nou masterat în domeniul auto, și au fost identificate 15 cursuri ca fiind candidate pentru actualizarea conținutului curricular, dintre care la TUIASI - 7 cursuri, UASM - 3 cursuri și UTM - 5 cursuri, precum și pentru îmbunătățirea competențelor didactice a 50 de membri ai personalului academic implicat în activitățile asociate cu programele și cursurile corespunzătoare.

Întreg proiectul CROSSCOMP a fost gândit în așa fel încât să permită celor trei universități din zona transfrontalieră să beneficieze de utilizarea de tehnologii și echipamente moderne. Prin proiect, s-a promovat un program care să permită personalului academic să dobândească cunoștințe aplicate. În acest sens, la Iași a fost organizată o conferință regională transfrontalieră dedicată predării academice în domeniul ingineriei auto, pentru a oferi instrumente și strategii care să ajute membrii facultăților să devină pe deplin eficienți în predarea ingineriei auto și productivi în activitățile de cercetare aferente. Pe de altă parte, studenții au beneficiat de experiențe de învățare practică, ajutându-i să își dezvolte competențele tehnice interdisciplinare. Pe lângă toate acestea, CROSSCOMP a vizat:
● modernizarea infrastructurii IT a unei facultăți;
● modernizarea unui număr de șase laboratoare cu echipamente didactice moderne, care să deservească un număr de 33 de discipline legate de ingineria auto, după cum urmează: TUIASI a modernizat două laboratoare – „Laboratorul de testare și simulare a sistemelor de propulsie pentru vehicule hibride și electrice” din cadrul Facultății de Inginerie Mecanică și „Laboratorul de electronică auto” din cadrul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI). De asemenea, Facultatea ETTI a modernizat condițiile de predare și învățare în trei dintre amfiteatrele sale, prin integrarea de noi echipamente didactice compatibile cu utilizarea noilor tehnologii și a modernizat infrastructura IT. UTM a modernizat trei laboratoare – „Laboratorul de echipamente electronice pentru automobile” din cadrul Departamentului Dispozitive și sisteme electronice, „Laboratorul de sisteme și aplicații electronice dedicate cu microcontrolere” din cadrul Departamentului de microelectronică și inginerie biomedicală și „Laboratorul de diagnosticare a automobilelor” - din cadrul Departamentului Transporturi. UASM a modernizat „Laboratorul de inginerie a transporturilor auto" din cadrul Facultății de Inginerie Agricolă și Transporturi Auto.
● modernizarea a trei amfiteatre didactice.

CROSSCOMP a intenționat să sprijine dezvoltarea unui nou program interdisciplinar de masterat „Vehicule hibride și electrice” la Facultatea de Inginerie Mecanică din cadrul TUIASI. TUIASI este partenerul care și-a asumat responsabilitatea academică pentru conținutul programului de studii. Astfel, a fost nevoie ca descrierea cursurilor VHE să fie aprobată de TUIASI, unitate responsabilă de evaluarea bazei diplomei în raport cu descrierile rezultatelor învățării din descrierea programului, precum și de aprobarea academică și de calitatea programului. În partea moldovenească, Facultatea de Electronică și Telecomunicații a UTM a avut în sarcină examinarea posibilității de a dezvolta un program de masterat în domeniul ingineriei sistemelor auto, prin parcurgerea unui proces de schimb de experiență cu Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul TUIASI.
Programul de studii de masterat Autovehicule Hibride și Electrice este unul interdisciplinar. A fost conceput pe baza evoluţiei conceptelor din domeniu, a cerinţelor de modificare a strategiei de dezvoltare a universităţii, precum și a cerinţelor pieţii forţei de muncă și urmăreşte formarea unor ingineri cu competențe cognitive şi funcțional-operative specifice. Accentul cade pe dezvoltarea abilităţilor privind utilizarea adecvată a conceptelor fundamentale specifice ingineriei autovehiculelor, conceperea și asimilarea unor soluţii constructive moderne care să asigure cerinţele funcţionale ale automobilelor hibride și electrice actuale, proiectarea avansată a echipamentelor și subansamblurilor pale acestora în contextul unui management eficient al resurselor implicare în activitatea de proiectare, precum și creşterea nivelului de pregătire a celor care sunt implicaţi în acţiunea de extindere și modernizare întreținerii și reparației autovehiculelor hibride și electrice. Toate aceste rezultate s-au obținut în urma orelor de practică pe care masteranzii le-au efectuat pe autovehiculul electric Volkswagen e-UP (Volkswagen e-UP Electric Training Vehicle), destinat instruirii studenților. Acesta este complet funcțional pentru lucrările de depanare și diagnosticare, complet echipat cu toate componentele originale necesare funcționării. Acest tip de autovehicul le-a permis studenților să învețe să efectueze diverse măsurători, teste și proceduri de diagnosticare a componentelor sistemului de înaltă tensiune, cum ar fi sistemul de acționare electrică, bateria de acumulatori precum și altele.

În plus, CROSSCOMP a facilitat implementarea unei Școli Internaționale de Vară de Inginerie Auto (AEISS), găzduită de Universitatea Tehnică a Moldovei, la care au putut participa studenți din toate cele trei universități tehnice partenere în proiect. S-a urmărrit stimularea creativității, inovația și cetățenia activă a studenților. Timp de șapte zile, Școala de vară internațională s-a axat pe tendințele actuale în dezvoltarea și cercetarea în domeniul auto. Principalele direcții propuse au fost prelegerile în domeniul ingineriei și al managementului auto, un atelier dedicat competențelor soft în domeniul ingineriei auto, vizite la companii, vizite în laboratoare, prelegeri ale unor invitați și evenimente de networking.

Toate aceste activități au fost completate cu o serie de 5 seminarii web la care au participat, în medie, câte 150 de studenți la fiecare webinar. Seminariile au fost atractive pentru cursanți pentru abordarea modernă din domeniul ingineriei auto pe care au promovat-o speakerii invitați din partea liderilor regionali din industria auto și a partenerilor internaționali ai TUIasi în domeniul ingineriei auto. Fiecare webinar a tratat o temă majoră de inginerie auto, cu accent pe principalele inovații în materie de concepte moderne de mobilitate inteligentă, eficientă și sigură sub titulaturi ca: „Soluții de electrificare pentru industria auto”, „Tehnici moderne de proiectare și control al mașinilor asincrone multifazate - asimetrice cu șase faze”,
„Metode avansate de analiză pentru simularea post-configurare în sistemele electronice de înaltă putere din domeniul auto”, „Produse mecatronice. Tehnologii pentru dezvoltarea sistemelor de frânare”.

Detalii suplimentare despre proiectul CROSSCOMP găsiți accesând linkul de mai jos: www.crosscomp.eu.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Guvernul semnează azi plata în avans a pensiilor pe luna mai. Când vor fi virați banii
25/04/2024 13:48

Guvernul aprobă azi proiectul de hotărare privind plata in avans a pensiilor si a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, din bugetul asigurărilor sociale de stat si din bugetul ...

Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu
24/04/2024 20:18

Un sereviciu popular in multe supermarketuri, inclusiv in cele din Romania ar putea să dispară. Oamenii nu vor mai putea retrage numerar de la casele de marcat. Comerciantii spun că trebuie să plătească u ...

Importanța unui plan de carieră pentru tineri
24/04/2024 14:00

În era modernă, in care optiunile profesionale sunt ample si schimbările sunt rapide, tinerii se află adesea in fata unui labirint aparent fără iesire in ceea ce priveste alegerea carierei lor. &Ic ...

Directorul Poștei Române face anunțul așteptat de toți pensionarii, chiar înainte de Paște
24/04/2024 12:43

Cinci milioane de pensionari romani aşteptă să afle dacă vor avea sau nu bani peste Paşte. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca pensiile şi salariile angajaţilor la stat să fie livrate inainte de sărbă ...

Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 313613, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Regional Nord
24/04/2024 09:10

 Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 3 ...

Premierul estimează un salariu minim de 1.200 de euro
24/04/2024 06:36

  Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună in transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim europ ...

La cine apelezi când ai nevoie urgentă de bani? Descoperă soluțiile de finanțare rapidă
23/04/2024 15:37

La cine apelezi cand ai nevoie urgentă de bani? Descoperă solutiile de finantare rapidă O urgentă poate apărea in momente neprevăzute, lucru care crează griji, stres si dezechilibru pe plan financiar. C ...

O nouă masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană deasupra României
23/04/2024 10:20

În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulatia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer incărcată cu particule de praf de ori ...

 ”Viitorul producției agroalimentare”, conferință internațională
22/04/2024 14:43

Consulatul Regatului Tărilor de Jos de la Iasi, in parteneriat Ambasada Regatului Tărilor de Jos in Romania, Universitatea de Stiintele Vietii "Ion Ionescu de la Brad" Iasi (USV Iasi) si cu OFA UGI ...

Anunț de selecție partener în vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate
22/04/2024 13:38

Anunt de selectie partener in vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor in dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei