The New Yorker - Cum a calculat greșit Vladimir Putin costul economic al invadării Ucrainei

Russian-ruble

Dimensiune font:

| 02-03-2022 07:49


Se pare că liderul rus nu a reușit să anticipeze corect lovitura fără precedent dată Băncii Centrale a Rusiei, care a lovit rubla și zguduit sistemul financiar al țării, scrie The New Yorker.

Pentru a ordona o invazie a Ucrainei, el a presupus că țările din Europa de Vest erau atât de dependente de importurile rusești de energie și atât de îndatorate din punct de vedere economic față de Kremlin, încât guvernele lor nu vor risca introducerea sancțiuni care să dăuneze grav economiei ruse. Oricum, în ultima jumătate de deceniu, Rusia a acumulat peste șase sute de miliarde de dolari în rezerve valutare, suficient de confortabil pentru a rezista oricărei presiuni externe.

Dacă Putin a crezut că se va putea baza pe ele, s-a înșelat grav. Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, a anunțat că UE, în cooperare cu Statele Unite, Regatul Unit și Canada, ia măsuri pentru „slăbirea capacității lui Putin de a-și finanța mașina de război”. Aliații transatlantici au decis să interzică „băncile rusești selectate” din sistemul global de mesagerie SWIFT, pe care instituțiile financiare îl folosesc pentru a facilita transferurile transfrontaliere de bani.

Și, într-un pas și mai surprinzător, ei au anunțat că vor impune „măsuri restrictive” Băncii Centrale a Rusiei, cu scopul explicit de a o împiedica să-și folosească stocul mare de rezerve valutare pentru a diminua impactul sancțiunilor.

„Acest lucru va arăta că protecția Rusiei împotriva sancțiunilor este doar un mit”, a declarat un oficial înalt al administrației Biden, într-o teleconferință cu reporterii. „Cele peste șase sute de miliarde din rezervele valutare ale Rusiei sunt utile doar dacă Putin le poate folosi”.

Banca Rusiei a ordonat companiilor exportatoare rusești să vândă valuta încasată și să cumpere ruble
Măsurile anunțate de aliați au fost menite să blocheze Banca Centrală a Moscovei să cumpere ruble de la instituțiile financiare occidentale, un pas care ar putea compensa impactul sancțiunilor și ar stabiliza moneda rusă. „Rubla va scădea și mai mult, inflația va crește, iar Banca Centrală va rămâne fără apărare”, a prezis oficialul american.

În timp de război, este înțelept să tratăm cu scepticism declarațiile venite din orice tabără, fără să ne bazăm doar pe evaluările oficialilor unei singure părți.

Când piețele internaționale s-au deschis luni dimineață, valoarea monedei Rusiei a scăzut cu o treime. Pentru a opri declinul, Banca Centrală Rusă și-a dublat rata cheie a dobânzii, de la 9,5% la 20%, și a ordonat companiilor exportatoare rusești să vândă valuta încasată și să cumpere ruble. Aceste mișcări disperate au ajutat la reducerea pierderilor, dar la încheierea zilei de tranzacționare rubla era încă în scădere cu aproape douăzeci la sută - o scădere uriașă pentru orice monedă din lume. Într-un briefing cu reporterii, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a recunoscut că „realitatea economică s-a schimbat semnificativ”.

Aproximativ două treimi din rezervele rusești sunt acum blocate în țările care au introdus sancțiuni
Între timp, la Washington, administrația Biden și-a intensificat ofensiva economică impunând înghețarea activelor Băncii Centrale a Rusiei deținute în instituțiile financiare din SUA. De asemenea, Trezoreria SUA a interzis oricărei persoane din SUA, inclusiv băncilor și întreprinderilor americane, să se angajeze în tranzacții cu Banca Centrală a Rusiei sau cu alte autorități ruse. La Londra, guvernul Regatului Unit a procedat de aceeași manieră.

Nu este foarte limpede câți bani deținea Banca Centrală a Rusiei în New York, Londra și în alte centre financiare occidentale – și pe care nu-i va mai putea accesa. (Conform unor estimări, aproximativ două treimi din rezervele rusești sunt acum blocate în țările care au introdus sancțiuni.)

Dar chiar și așa, experții în sancțiuni economice au descris lovitura dată Rusiei ca fiind fără precedent și extrem de eficace. „Sancțiunile G-7 împotriva Băncii Centrale Ruse sunt adevărata lovitură de baros”, a declarat Jonathan Hackenbroich, de la Consiliul European pentru Relații Externe. „Banca Centrală a Rusiei va fi nevoită să lupte pentru a combate inflația masivă și panica chiar și după ce a dublat ratele dobânzilor și a introdus controlul capitalului.”

Scăderea valorii rublei îi va obliga rapid pe consumatorii ruși să dea mai mulți bani pentru orice achiziție, de la vinul francez până la iPhone
Iar sancțiunile date Băncii Centrale ar putea reverbera în întregul sistem financiar al Rusiei, tăind orice legături cu lumea exterioară și crescând posibilitatea unor retrageri masive de bani. „Sistemele financiare au nevoie de un singur lucru pentru a funcționa: au nevoie de încredere”, a declarat Stefan Gerlach, fost guvernator adjunct al băncii centrale a Irlandei, pentru Wall Street Journal.

Faptul că astfel de pași fără precedent au fost făcuți în doar cinci zile este remarcabil. Săptămâna trecută, Putin avea motive temeinice pentru a fi sceptic cu privire la perspectiva unor sancțiuni cu adevărat dăunătoare. Rusia furnizează Uniunii Europene aproximativ patruzeci la sută din importurile sale de gaze naturale și aproximativ un sfert din importurile sale de țiței; Germania și Italia sunt printre cele mai dependente de resursele naturale rusești pentru combustibil și energie.

Când chiar și baronii europeni ai petrolului abandonează Rusia este evident că harta geopolitică – și geoeconomică – a fost redesenată
Pe 18 februarie, Mario Draghi, prim-ministrul Italiei și fostul șef al Băncii Centrale Europene, a declarat că, dacă Uniunea Europeană ar impune sancțiuni Moscovei, acestea ar trebui „concentrate pe câteva sectoare-cheie”. În acel moment, ideea sancționării Băncii Centrale a Rusiei abia fusese menționată.

La nici o săptămână mai târziu, Rusia devenea un paria economic. Luni, guvernul japonez a anunțat că se va alătura sancțiunilor asupra Băncii Centrale, spunând că „Japonia este alături de Ucraina”. Vineri, UEFA, organismul de conducere al fotbalului european, a votat mutarea finalei Ligii Campionilor din 2022 de la Sankt Petersburg, unde era programată să aibă loc, la Paris. Duminică, BP, compania energetică britanică, a anunțat că va vinde acțiunile pe care le avea la Rosneft, gigantul energetic rus de stat, deși asta implica o mare pierdere financiară. Apoi, tot luni, o altă companie energetică, Shell, a anunțat că și ea întrerupe relațiile cu Rusia: firma cu sediul la Londra a declarat că va renunța la asocierile mixte de petrol și gaze cu Gazprom, conglomeratul energetic rusesc, și, de asemenea, va opri orice formă de implicare a sa în gazoductul Nord Stream 2. Când chiar și baronii europeni ai petrolului abandonează Rusia și vastele sale rezerve de energie, este evident că harta geopolitică – și geoeconomică – a fost redesenată. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Guvernul semnează azi plata în avans a pensiilor pe luna mai. Când vor fi virați banii
25/04/2024 13:48

Guvernul aprobă azi proiectul de hotărare privind plata in avans a pensiilor si a altor drepturi prevăzute de legi speciale, aferente lunii mai 2024, din bugetul asigurărilor sociale de stat si din bugetul ...

Clienții nu vor mai putea retrage numerar la casele de marcat. Supermarketurile renunță la serviciu
24/04/2024 20:18

Un sereviciu popular in multe supermarketuri, inclusiv in cele din Romania ar putea să dispară. Oamenii nu vor mai putea retrage numerar de la casele de marcat. Comerciantii spun că trebuie să plătească u ...

Importanța unui plan de carieră pentru tineri
24/04/2024 14:00

În era modernă, in care optiunile profesionale sunt ample si schimbările sunt rapide, tinerii se află adesea in fata unui labirint aparent fără iesire in ceea ce priveste alegerea carierei lor. &Ic ...

Directorul Poștei Române face anunțul așteptat de toți pensionarii, chiar înainte de Paște
24/04/2024 12:43

Cinci milioane de pensionari romani aşteptă să afle dacă vor avea sau nu bani peste Paşte. Premierul Marcel Ciolacu a cerut ca pensiile şi salariile angajaţilor la stat să fie livrate inainte de sărbă ...

Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 313613, proiect finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Regional Nord
24/04/2024 09:10

 Royal Laundry SRL  a demarat in luna aprilie  2024 implementarea proiectului cu titlul “Performanta si dezvoltare in activitatea de finisare a materialelor textile “, cod SMIS 3 ...

Premierul estimează un salariu minim de 1.200 de euro
24/04/2024 06:36

  Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună in transparenţă, imediat după sărbătorile pascale, proiectul de lege privind adoptarea salariului minim europ ...

La cine apelezi când ai nevoie urgentă de bani? Descoperă soluțiile de finanțare rapidă
23/04/2024 15:37

La cine apelezi cand ai nevoie urgentă de bani? Descoperă solutiile de finantare rapidă O urgentă poate apărea in momente neprevăzute, lucru care crează griji, stres si dezechilibru pe plan financiar. C ...

O nouă masă de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană deasupra României
23/04/2024 10:20

În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulatia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer incărcată cu particule de praf de ori ...

 ”Viitorul producției agroalimentare”, conferință internațională
22/04/2024 14:43

Consulatul Regatului Tărilor de Jos de la Iasi, in parteneriat Ambasada Regatului Tărilor de Jos in Romania, Universitatea de Stiintele Vietii "Ion Ionescu de la Brad" Iasi (USV Iasi) si cu OFA UGI ...

Anunț de selecție partener în vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor în dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate
22/04/2024 13:38

Anunt de selectie partener in vederea accesării granturilor pentru sprijinirea antreprenorilor in dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei