TOATE MAGAZINELE trebuie sa se doteze cu cititoare de carduri.Vom putea scoate bani cu cardul si de la magazinele cu POS

default

Dimensiune font:

| 24-05-2016 07:50

Vineri, 20 mai 2016, ar fi trebuit sa intre in vigoare legea prin care se majoreaza cifra de afaceri a magazinului de vanzare cu amanuntul de la care trebuie sa se doteze cu cititoare de carduri si sa accepte plata bunurilor, serviciilor livrate sau prestate prin card bancar.

Incepand cu aceasta data, magazinele de vanzare cu amanuntul care au realizat in anul precedent o cifra de afaceri anuala mai mare de 10.000 de euro sunt obligate sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit.

Pana la aceasta modificare destul de indrazneata - pentru ca plafonul de 10.000 de euro, adica circa 45.000 de lei, este usor de atins de marea majoritate a operatorilor economici - obligatia incasarii prin card era impusa dupa depasirea unui plafon pentru cifra de afaceri anuala de 100.000 de euro.

Practic, cam toate societatile de vanzare cu amanuntul s-ar incadra la obligatia implementarii sistemelor bancare de incasare prin card.

Este buna masura?

Din perspectiva combaterii micii evaziuni fiscale, cand unii agentii economici de mici dimensiuni vand la negru bunuri si servicii, aceasta masura va reduce sumele nefiscalizate, pornind de la principiul ca tranzactiile reflectate in extrasele de cont bancare sunt greu de disimulat.

Aceste incasari prin card se consemneaza in documentele emise de unitatile bancare si trebuie sa fie reflectate in contabilitate. Diferenta este majora fata de vanzarile neinregistrate unde chiar lipsa documentului de vanzare/incasare asigura sustragerea de la plata taxelor.

Daca privim aceasta masura si in legatura cu initiativa conectarii caselor de marcat fiscale la ANAF, initiativa demarata de la finele anului 2014, insa amanata din diverse considerente, cum ar fi costul dotarii operatorului economic cu astfel de sisteme sau chiar o lipsa de capacitate tehnica de calcul a autoritatii fiscale ce ar trebui sa primeasca un volum urias de date, putem sa afirmam ca masura este buna si asteptam in timp efectele scontate.

Pe termen lung, pentru ca ar fi iluzoriu sa asteptam chiar de a doua zi realizari deosebite, in viitor, vom vedea mai multe venituri fiscalizate si incasari mai mari la buget.

Ce ne surprinde - acordarea de avansuri

Una dintre prevederile legii obliga persoanele juridice care desfasoara activitati de comert cu amanuntul si care au incheiat cu emitentii cardurilor un contract sa acorde avansuri.

Vom putea scoate bani cu cardul si de la magazinele cu POS

Avansul prevazut va fi evidentiat distinct pe bonul fiscal si nu poate depasi suma de 200 de lei. Tranzactiile privind avansul in numerar se asimileaza retragerii de numerar din bancomat, iar comisioanele aferente tranzactiilor se vor stabili conform contractelor in vigoare intre parti.

Din textul de lege se intelege ca aceste magazine vor elibera numerar catre persoanele fizice, intr-o suma maxima de 200 de lei, eliberarea acestor sume facandu-se in numerar similar retragerilor din bancomate.

 

Daca analizam mai cu exigenta termenul normativ, dar si notiunea de avans pe care o cunoastem ca o plata partiala pentru o achizitie viitoare, vedem ca lucrurile nu mai sunt clare, mai ales din perspectiva bonului fiscal ce consemneaza cat ai de plata, nu cat vei primi de la magazinul transformat in bancomat.

Apare si problema fluxului de numerar

Daca magazinul nu dispune de suficient numerar sa acopere solicitarile de ridicare de numerar si in acelasi timp trebuie sa onoreze propriile obligatii, atunci ce destinatie pentru bani are prioritate?

Sa presupunem ca suntem la prima ora de la inceperea activitatii si avem cateva solicitari de plata a celor 200 de lei - suma maxima de avans. Incasarile zilei anterioare au fost predate la banca, iar incasarile cu numerar din aceasta zi nu sunt suficiente, cat sa acopere cererea de avansuri.

Legea impune ca sa se ofere doar suma disponibila. Practic, vor fi onorate doar acele cereri pentru cat exista numerar in magazin.

In acest moment, intervine si cealalta latura a activitatii magazinului. Sumele incasate de la clienti sunt destinate platilor de aprovizionare, furnizorilor de marfa sau pentru plata salariilor celor ce isi desfasoara activitatea in acest magazin. De ce as intarzia cu aceste plati transformand un magazin in bancomat?

Ce ar trebui sa imbunatatim in lege

Legea in sine este binevenita pentru reducerea incasarilor la negru practicate de unii operatori economici cu largul concurs al persoanelor fizice ce nu solicita bonul fiscal.

Apar insa dificultati in aplicarea platilor de avans, atat ca disponibil, cat si ca mod de evidenta contabila, si vor fi cheltuieli cu recuperarea sumelor de la bancile emitente de carduri.

Aici, micul magazin ar trebui lasat sa opteze pentru aplicarea acestor plati de avansuri in functie de modul in care considera ca va fi in stare sa poata sa fie furnizor de fonduri. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei