UBER: Povestea unei companii admirată de milioane şi contestată de milioane

2-4

Dimensiune font:

| 19-05-2019 10:36

Indiscutabil, Uber este o companie care a marcat lumea ultimilor ani, abordând tehnologia prin prisma unui pragmatism puţin obişnuit şi schimbând modul în care milioane de oameni se deplasează.

 

 În acelaşi timp compania a generat proteste ample, în multe ţări ale lumii, mai ales din partea transportatorilor „clasici”, care şi-au văzut ameninţate afacerile. Cum a apărut Uber şi cum au rezolvat statele lumii situaţia, în continuare.
Povestea Uber a început în Paris, în anul 2008. În urma participării la LeWeb, o conferinţă anuală în cadrul căreia sunt dezbătute subiecte legate de tehnologie, Travis Kalanick şi Garrett Camp nu au reuşit să gasească un taxi, fapt ce se presupune că a declanşat ideea ce a stat la baza întregului concept Uber.

Iniţial, totul a pornit de la necesitatea unui serviciu care să pună la dispoziţie o limuzină, pentru o durată limitată, prin intermediul unei aplicaţii. Ulterior, când Garrett Camp s-a întors în San Francisco, a achiziţionat un domeniu web intitulat UberCab.com.

În 2009, Camp a început să lucreze la un prototip pentru UberCab, ca proiect secundar, iar în vara acelui an, l-a convins pe Kalanick să i se alăture. Serviciul a fost testat la New York la începutul anului 2010, folosind doar trei maşini, iar lansarea oficială a avut loc la San Francisco în luna mai a acelui an.

Facilitatea comandării unei maşini a alimentat popularitatea în creştere a aplicaţiei. În octombrie 2010, compania a primit prima sa finanţare majoră, în valoare de 1,25 milioane de dolari, urmată însă de un ordin de încetare din partea Agenţiei de Transport Municipal din San Francisco. Una dintre problemele principale citate de autoritate a fost folosirea cuvântului „cab” (taxi) în numele UberCab. Startup-ul a răspuns prompt, prin schimbarea numelui UberCab în Uber şi cumpărarea domeniului Uber.com.

2011 a fost un an crucial pentru creşterea Uber. La începutul anului, compania a atras finanţări de 11 milioane de dolari, continuând să se extindă în New York, Seattle, Boston, Chicago, şi Washington DC, precum şi în afara Statelor Unite, în Paris. În decembrie, în cadrul Conferinţei LeWeb, Kalanick a anunţat că Uber a obţinut o finanţare de 37 de milioane de dolari. În 2012, compania şi-a extins oferta lansând UberX, serviciu care asigura alternativa unui vehicul hibrid.

Uber nu este public şi nu are obligaţia de a raporta rezultatele sale în mod public, dar în aprilie 2017, compania a discutat pentru prima dată despre câştigurile sale, raportând o pierdere globală de 3,8 miliarde de dolari pentru anul 2016. Aceasta includea pierderile din afacerea din China, pe care a vândut-o în vara anului 2016 - fără aceasta, pierderile nete ajustate au fost de 2,8 miliarde de dolari.

Pe parcursul expansiunii sale, Uber s-a confruntat cu o rezistenţă acerbă din partea industriei de taxi şi a autorităţilor de reglementare guvernamentale. Ca parte a strategiei de diminuare a opoziţiei, compania l-a angajat pe David Plouffe, un înalt strateg politic şi corporative, care a lucrat la campania prezidenţială a fostului preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama, din 2008.

Călătoria antreprenorială extinsă pe parcursul a mai bine de un deceniu a Uber a fost unică. Puţine companii au obţinut un astfel de capital, au crescut atât de repede, au fost operate în această manieră la nivel global sau au pierdut atât de mulţi bani precum Uber.

Uber are 91 de milioane de utilizatori la nivel global (incluzând serviciul UberEats), însă ritmul de creştere încetineşte, iar compania ar putea să nu înregistreze niciodata profit. În 2018, Uber a înregistrat pierderi operaţionale de 3,03 miliarde de dolari, iar de la înfiinţarea sa, compania a pierdut aproximativ 9 miliarde de dolari.

BELGIA. În aprilie 2014, Uber a fost interzis în Bruxelles, iar compania a fost ameninţată cu amenzi de 10.000 de euro în cazul în care va plăti şoferii care nu deţin o licenţă de taxi. În octombrie 2015, Uber a suspendat serviciul UberPOP, dar a continuat să opereze serviciul UberX, în cadrul căruia operează şoferi licenţiaţi.

BRAZILIA. La 29 aprilie 2015, o instanţă din Brazilia a interzis Uber, ca răspuns la plângerile unui sindicat al şoferilor de taxi. De asemenea, instanţa a cerut companiilor Apple, Google, Microsoft şi Samsung să interzică instalarea şi utilizarea aplicaţiei mobile Uber de către rezidenţii brazilieni. Câteva săptămâni mai târziu, ordinul a fost revocat, permiţând companiei Uber să opereze normal.

La 24 iulie 2015, 1.000 de şoferi de taxi din Rio de Janeiro au blocat traficul în timpul orelor de vârf ale dimineţii. Parlamentarii au votat interzicerea Uber în São Paulo şi Brasília.

În octombrie 2015, primarul oraşului São Paulo, Fernando Haddad, a semnat un proiect de lege care permitea existenţa unei noi categorii de „taxiuri negre”, care să funcţioneze în paralel cu taxiurile existente în oraş, putând fi însă rezervate numai prin intermediul aplicaţiilor mobile. Uber a respins propunerea.

BULGARIA. Serviciile Uber au fost suspendate în Bulgaria în septembrie 2015, după ce companiei i-au fost aduse numeroase critici privind practicile neloiale şi permiterea şoferilor să lucreze fără o licenţă oficială de taxi sau o licenţă de şofer profesionist.

Pe măsură ce presiunea protestatarilor şi a şoferilor firmelor tradiţionale de taximetrie s-a accentuat, Uber Bulgaria a fost amendat cu 50.000 de euro, iar instanţa supremă de judecată a interzis serviciului să opereze în Bulgaria. Solicitările pentru aplicaţii de ride-sharing din partea celor aproximativ 40.000 de cetăţeni bulgari care utilizau serviciile Uber înaintea interdicţiei au rămas însă prezente, iar companii precum TaxiMaxim şi TaxiMe au luat locul Uber.

CROAŢIA. Înainte ca Uber să înceapă să opereze în Croaţia, companiile majore de taximetrie au fost împotriva serivicului, precizând că tarifele Uber nu sunt suficiente pentru a asigura carburantul pentru şoferi, întreţinerea autovehiculelor, asigurarea pasagerilor şi asigurarea de sănătate şi pensie pentru şoferi. În octombrie 2015, serviciul Uber a început în Zagreb, iar în iunie 2016, Uber a început să opereze în Split şi Dubrovnik. În septembrie 2016, un grup de şoferi de taxi au atacat un şofer Uber care aştepta un pasager la Aeroportul din Zagreb. Şoferul Uber a anulat călătoria înainte ca pasagerul să sosească şi a plecat, atacatorii urmărindu-l. Atacul a fost filmat de victimă şi raportat ulterior instanţelor de judecată.

REPUBLICA CEHĂ. Cele mai serioase proteste împotriva Uber din Praga au avut loc în februarie 2018, când şoferii de taxi au blocat autostrăzile timp de câteva zile.de-a lungul autostrăzii. Drumurile din Praga au fost, de asemenea, ocupate de şoferi de taxi în octombrie 2017, când au protestat lângă aeroport. Activitatea Uber din oraşul Brno a fost suspendată preliminar de către tribunalul regional în iulie 2017, dar în octombrie 2017, o instanţă superioară a anulat măsura. În martie 2018, Uber a încheiat un acord cu guvernul ceh, potrivit căruia şoferii vor trebui să fie autorizaţi ca şoferi de taxi.

DANEMARCA. Aproximativ 300.000 de clienţi Uber din Danemarca au rămas dezamăgiţi atunci când serviciile companiei au fost interzise în ţară.

În aprilie 2017, detectoarele de ocupare a locurilor şi aparatele de taxat au devenit obligatorii pentru toate serviciile de taxi, fapt ce a presupus o retragere forţată a Uber. La momentul respectiv, un purtător de cuvând al companiei a declarat că Uber îşi propune să reinter pe piaţa din Danemarca, însă „într-un mod corect”.

EGIPT. După mai multe proteste şi atacuri violente ale operatorilor de taxi în 2016 şi un proces intentat în martie 2018, guvernul egiptean a legalizat Uber în mai 2018. Reglementările impun ca transportatorii să plătească taxe de licenţă şi să împărtăşească datele utilizatorilor cu guvernul.

FINLANDA. Uber a lansat UberPop în Helsinki, în 2014. În septembrie 2016, Curtea de Apel din Helsinki a declarat Uber ilegal, deoarece şoferii companiei nu aveau licenţă de taxi, aceştia confruntându-se, la vremea respectivă, cu urmărire penală. În 2018, Uber a fost legalizat în Finlanda.

FRANŢA. La începutul anului 2014, şoferii de taxi din Paris au atacat o maşină condusă de un şofer Uber, lângă aeroportul Charles de Gaulle, protestând împotriva concurenţei. La sfârşitul aceluiaşi an, o instanţă a declarat Uber drept ilegal, menţionând că UberPop a încălcat o reglementare preexistentă, care interzice închirierea de autoturisme în scopul obţinerii de profi, acordând o amendă în valoare de 100.000 de euro companiei. Ulterior, acesteia i s-a interzis realizarea de materiale publicitare pentru serviciile sale adresate publicului larg din Franţei, în caz contrar compania riscând o amendă de 25.000 de dolari pe zi.

Începând cu 1 ianuarie 2015, UberPop a fost interzis în conformitate cu prevederile Legii Thévenoud, care impune ca orice persoană care transportă pasageri să fie autorizată şi să beneficieze de asigurare. La scurt timp după intrarea în vigoare a acestei legi, aproximativ 100 de şoferi, majoritatea aflaţi la prima abatere, au fost amendaţi.

UberPool a rămas operaţional în Paris, înregistrând un flux masiv atât din punct de vedere al şoferilor, cât şi al pasagerilor.

În iunie 2015, autorităţile franceze au arestat 2 manageri Uber pe baza a 6 acuzaţii, printre care „practici comerciale înşelătoare”, complicitate în instigarea unei activităţi ilegale de conducere în regim de taxi şi stocarea ilegală a informaţiilor personale.

GERMANIA. La începutul anului 2014, autorităţile de la Berlin au decis să se pronunţe împotriva lui Uber, care opera în oraşele germane Berlin, München, Frankfurt, Hamburg şi Düsseldorf, în urma unui caz depus de Asociaţia de taxi din Berlin.

Începând din octombrie 2015, Uber şi-a limitat operaţiunile la serviciile UberX şi UberBLACK, pentru care şoferilor li se solicit licenţe de transport persoane.

GRECIA. În aprilie 2018, serviciile Uber au fost suspendate în Grecia, în urma punerii în aplicare a unor reglementări care impun ca toate drumurile să înceapă şi să se încheie de la şi în sediul desemnate al companiei.

UNGARIA. Serviciile Uber au fost suspendate în Ungaria în anul 2016, când şoferii de taxi au cerut ca Uber să fie interzis prin lege, iar aplicaţia aferentă serviciului să fie blocată, invocând faptul că şoferii Uber încalcă regulamentele pe care alte firme de taximetrie trebuie să le respecte. Mai mult de 1.000 de şoferi lucrau pentru Uber Ungaria şi 150.000 de clienţi foloseau constant aplicaţia pentru a se deplasa, odată cu interzicerea prin lege a Uber, cetăţenii Budapestei au semnalat o intensificare dramatică a traficului. Cu toate acestea, Bolt (fostul Taxify) este prezent în capitala Ungariei.

ITALIA. Uber a fost acuzat de către asociaţiile de taximetrie din Italia de concurenţă neloială, utilizarea aplicaţiei pe această piaţă fiind interzisă. În 2017, Curtea de Apel din Roma a ridicat interdicţia în ceea ce priveşte serviciile Uber pe teritoriul Italiei. Curtea de Apel a acceptat contestaţia depusă de Uber, care stipula că firma nu poate utiliza aplicaţiile sale pentru telefonul mobil şi nici să facă publicitate serviciilor sale. MEDIAFAX.RO

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cât costă o franciză pentru o sală de jocuri în realitate virtuală
25/11/2019 18:37

 În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis in Bucuresti o sală de jocuri in realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat in ...

Cu cât crește factura la energie dacă lași în priză electronicele și electrocasnicele
21/09/2019 14:25

  Alimentarea cu energie a aparatelor electrocasnice dintr-o locuinţă atunci cand acestea sunt in stand-by poate creşte cu pană la 180 de lei anual factura de electricitate, susţine compania ge ...

Cum poți verifica dacă Google știe de unde ți-ai făcut cumpărăturile
17/06/2019 08:37

 Există o modalitate prin care puteti verifica ce stie Google despre dumneavoastră, inclusiv date despre toate cumpărăturile pe care le-ati făcut. În esentă, dacă utilizati un produs Google, ...

ULUITOR! N-o sa crezi in ce conditii locuieste cel mai bogat cioban din Romania
18/01/2015 00:00

 Dumitru Andresoi, catalogat drept cel mai bogat cioban din Romania, cu o avere de 25 de milioane de euro, nu si-a cumparat vile somptuoase sau palate, ba dimpotriva. Locul in care a ales sa locuiasca i-a ...

Afaceri online - cum să gestionezi corect propria afacere online
21/11/2014 08:47

 Cu alte cuvinte, discutam de ore intregi de munca si organizare pentru a pune bazele unei afaceri prospere. In online, este loc pentru oricine, insa conteaza cum iti gestionezi magazinul online sau site-u ...

ŞOCANT! 1,5 milioane de români au dat banii degeaba pe asigurare. Eşti printre ei?
16/09/2014 13:40

 Cutremur, inundaţie sau incendiu devastator? Teoretic, 1,5 milioane de romani care au respectat legea şi au incheiat o poliţă de asigurare obligatorie a locuinţei ar trebui să stea cat de cat liniş ...

Răzbunarea DIABOLICĂ a unei angajate concediate. S-a asigurat că
05/09/2014 18:00

 În momentul in care a aflat că urma să rămană fără job, o angajată a unei companii de cosmetice a pus la cale un plan care ar fi putut să distrugă imaginea companiei pentru care lucrase. &I ...

Veste ŞOC pentru români: Se dublează preţul la asigurarea obligatorie a locuinţei
18/07/2014 10:53

 Asigurarea obligatorie a locuinţei se va scumpi cu pană la 100% iar o astfel de  propunere se află deja pe masa Autorităţii de Supraveghere Financiară, au  arătat, pentru Economica.n ...

Aparatele din gospodaria noastra care consuma curent si cand sunt INCHISE
07/07/2014 13:32

Dispozitivele smart sunt atat de destepte incat consuma curent si atunci cand nu le folosim. Potrivit unui studiu recent, aparatele care se conecteaza le net ne umfla substantial facturile chiar si cand stau de ...

Topul datornicilor: 20 de malluri au datorii cumulate de aproape 2 miliarde de euro. Palas din Iaşi peste 200 milioane de euro , AFI Palace Cotroceni
06/07/2014 11:15

Cele mai indatorate 20 de centre comerciale din Romania au datorii cumulate de 1,9 miliarde de euro, de zece ori mai mari decat cifra de afaceri realizată anul trecut de aceste proiecte, pe fondul creditelor m ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei