UE şi SUA, prinse în capcana şomajului

default

Dimensiune font:

| 28-09-2012 12:42

SUA trebuie să creeze circa 4 milioane de locuri de muncă pentru a reveni la nivelurile anterioare crizei financiare şi economice, însă cifra nu ia nici măcar în calcul faptul că 'numărul persoanelor care îşi caută de lucru creşte cu circa 1,5 milioane pe an'. Nu mai puţin de 42,7% dintre cei fără un loc de muncă sunt şomeri pe termen lung (şomeri de mai bine de 27 de săptămâni).

De cealaltă parte a Atlanticului, în majoritatea ţărilor europene, şomajul nu a făcut decât să crească de la sfârşitul lui 2010, doar 10 din cele 27 de state membre ale UE înregistrând o scădere a ratei şomajului, potrivit raportului OIM.

În general, la categoria de vârstă 15-24 de ani rata şomajului este dublă comparativ cu alte grupuri de vârstă şi a atins recorduri istorice în ţările din sudul Europei. În schimb, din 2007, Germania şi Luxemburg au reuşit să reducă şomajul în rândul tinerilor.

În ceea ce priveşte nesiguranţa locurilor de muncă, OIM menţionează că în UE există 42 de milioane de lucrători cu normă redusă, din care cel puţin 20% ar dori să lucreze mai multe ore pe săptămână.

'În Grecia şi Spania, incidenţa muncii cu normă redusă atinge 58% şi respectiv 49%' în ciuda faptului că angajatul ar dori să lucreze cu normă întreagă, apreciază analiştii OIM, care avertizează că această situaţie poate atrage după sine riscul sărăciei şi a protestelor sociale în 17 din cele 24 de ţări ale UE care au fost analizate.

Deşi situaţia nu este deloc bună pe piaţa muncii, OIM remarcă faptul că profiturile companiilor SUA au revenit în mare măsură la nivelurile de dinainte de criză, deoarece companiile au reuşit să-şi eficientizeze producţia prin intermediul reducerii costurilor, 'ceea ce le-a permis să-şi crească profiturile'. În pofida acestei recuperări, 'investitorii nu au răspuns'. Şi în Europa, 'activitatea investiţională se menţine slabă'.

Per ansamblu, situaţia privind locurile de muncă s-a deteriorat din toate punctele de vedere în ultimii patru ani şi în prezent deficitul forţei de muncă este de 50 de milioane la nivel mondial, comparativ cu nivelurile înregistrate înainte de declanşarea crizei economice, deşi Asia şi America Latină oferă oarecare speranţă în materie de locuri de muncă. OIM mai atrage atenţia că situaţia actuală nu ne permite să credem că economia mondială va creşte în următorii doi ani într-un ritm suficient pentru a acoperi acest deficit şi pentru a oferi locuri de muncă pentru cele 80 de milioane de oameni care vor intrat pe piaţa muncii în acest interval de timp.

Degradarea ratei şomajului în mare parte a economiilor considerate avansate, precum şi a condiţiilor de muncă, se reflectă în 'indicele de revoltă socială', conform căruia regiuni precum Africa subsahariană, Africa de Nord şi Orientul Mijlociu au înregistrat o creştere a riscului de revolte populare. La cealaltă extremă se situează Asia şi America Latină, unde recuperarea locurilor de muncă şi, în cazul anumitor ţări, îmbunătăţirea calităţii acesteia au dus la o reducere a riscurilor de revoltă.

Sursă:

http://www.stiriexterne.com/europa/stiri-din-europa/uniunea-europeana/2666-ue-si-sua-prinse-in-capcana-somajului

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

00:09

 Nicu Marcu: Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă măsurile pentru dezvoltarea pieței de capital
20/10/2020 11:15

  Presedintele Autoritătii de Supraveghere Financiară, domnul Nicu Marcu, a transmis un mesaj in deschiderea celei de a doua editii a galei Asociatiei pentru Relatii cu Investitorii la Bursă din Romani ...

20.10.2020. Anunţ finalizare proiect  „Sistem de monitorizare a consumurilor energetice din cadrul S.C. Industrializarea Cărnii KOSAROM S.A.”
20/10/2020 09:00

Anunţ finalizare proiect  „Sistem de monitorizare a consumurilor energetice din cadrul S.C. Industrializarea Cărnii KOSAROM S.A.”

 Discuții pe tema cărnii vegane. Parlamentul European ar putea intezice producătorilor pe bază de plante să utilizeze termeni precum „friptură”, „cârnați” și „burger”
19/10/2020 18:17

  Discutiile privind inlocuirea termenilor burgeri si carnati cu „discuri” si „batoane” vegane se intensifică in UE inainte de votul la amendamentul privind etichetarea alimentelo ...

  Gata cu ANAF!
19/10/2020 17:40

  Ministerul Finanţelor Publice propune suspendarea sancţiunilor pentru firmele care nu au au conectat casele de marcat la sistemul informatic al ANAF, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţ ...

 România a dat mămăliga pe paste. Importurile de mălai și paste au crescut
19/10/2020 12:30

  Romania este campioana Europei la producţia de porumb şi grau. Cu toate acestea, in ultimii 18 ani a adunat un deficit de 10 miliarde de euro la produse agroalimentare, potrivit Mediafax. În p ...

 Compania Națională a Uraniului, la un pas de insolvență
19/10/2020 11:23

  Administratia Fondului pentru Mediu a cerut in urmă cu o lună insolventa Companiei Nationale a Uraniului (CNU), solicitand in acelasi timp si desemnarea in calitate de administrator judiciar un consor ...

 Taifunurile repetate au dus la o criză de varză murată în Coreea de Sud. Prețurile au crescut cu peste 60 la sută
19/10/2020 10:45

  O serie de taifunuri care au lovit Coreea de Sud in vara acestui an au adus aceasta ţară in pragul unei crize de varză murată, transmite Bloomberg citat de Agerpres. Campurile cultivate cu varză, ...

 Grevă japoneză la Ministerul Muncii. Oamenii se plâng de ministrul Violeta Alexandru
19/10/2020 10:40

  Sindicaliştii din cadrul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale declanşează o grevă japoneză luni. Pe langă problemele de ordin financiar şi lipsurile din sistem, oamenii mai critică şi at ...

Granturi de 350 milioane euro pentru IMM-uri și ONG-uri
19/10/2020 10:11

  S-a anuntat perioada in care firmele mici si mijlocii (IMM) si ONG-urile eligibile vor putea solicita ajutoarele de stat pentru capital de lucru de cate 2.000-150.000 de euro fiecare, din fonduri europe ...

19.10.2020. Anunţ finalizare proiect  „Sistem de monitorizare a consumurilor energetice din cadrul S.C. Industrializarea Cărnii KOSAROM S.A.”
19/10/2020 09:00

Anunţ finalizare proiect  „Sistem de monitorizare a consumurilor energetice din cadrul S.C. Industrializarea Cărnii KOSAROM S.A.”

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei