UiPath, prima firmă românească listată la Bursa din New York. Fondatorul este din Onești

default

Dimensiune font:

| 24-04-2021 11:10

Când publicăm acest articol, vineri seara, acțiunile UiPath sunt cotate la 75,96 dolari, ceea ce înseamnă o că această companie are o valoare de piață de aproape 40 de miliarde de dolari. Miercuri, firma IT a devenit prima companie născută în România și listată pentru tranzacționare publică la New York Stock Exchange - un moment istoric pentru business-ul românesc. Să vedem care e de fapt istoria UiPath și cât de românească mai este acum firma IT.

UiPath este lider mondial pe piața softurilor RPA - robotic process automation. Acestea sunt automatizări software care preiau munca repetitivă a angajaților din companiile care adoptă tehnologia RPA. Filozofia declarată a UiPath este că RPA nu le ia oamenilor locurile de muncă, ci, din contră, îi eliberează de sarcini repetitive care le ocupă inutil timpul și îi lasă să se concentreze pe activități mai creative care necesită, într-adevăr intervenția omului.

Istoria UiPath:
- 2005. Daniel Dines a fondat compania IT DeskOver, la București. Absolvent al Facultății de Matematică din București (1990-1997, cu masterat), Dines lucrase 5 ani în SUA la Microsoft, ca programator. Revenit în țară, a fondat firma DeskOver, când avea 33 de ani. El l-a recrutat pe Marius Tîrcă, un tânăr talentat, care era încă student la Politehnica bucureșteană, și l-a cooptat drept cofondator al companiei.

Pe atunci, DeskOver avea sediul într-un apartament din strada Delea Veche și 10 angajați. La început firma lucra în primul rând outsourcing - programe concepute de alte companii, mai mari, din străinătate.

Ideea de a lucra la automatizări de procese de business i-a venit în SUA, când lucra la Microsoft la un produs pentru clienți-companii.

Nu a mers torul bine de la început. „Bineînțeles ca am fact toate greșelile posibile din lume. Pe vremea aceea nu avem nicio idee despre ce înseamnă un startup, care sunt mecanismele, cum trebuie inceput. Am început sa lucram creând niste produse pentru consumatori. Atunci credeam ca e suficient sa creezi un produs si lumea o sa năvălească pe el. Imi aduc aminte când noi am dezvoltat prima versiune si am pus-o pe internet, noi ne așteptam sa avem 1 milion de descarcari. Cred ca am lucrat doi ani de zile la un produs de genul acesta, dar aproape nimeni nu l-a descarcat. Sunt convins ca si astăzi, daca cineva dezvolta o aplicatie pentru IOS sau Android crede ca va avea 1 milion de descărcări, dar nu va fi asa. Ca sa construiesti un business ai nevoie sa intelegi care este dinamica pietei, cum sa faci marketing, sa iti intelegi clientul” - rememora Daniel Dines, într-un interviu acordat HotNews, în 2016.

- 2005-2012. Firma lui Daniel Dines producea softuri diverse, fără un obiectiv de dezvoltare anume.

- 2013. DeskOver producea componente software de automatizare, pe care însă le foloseau alte firme IT să realizeze programe finite. În perioada aceea, Dines se gândea chiar să închidă compania, dar s-a răzgândit când a apărut un client din India. O companie indiană de business process avea nevoie să dezvolte un produs de automatizări software și voia să lucreze cu o altă firmă IT din Marea Britanie, Blue Prism. Aceasta este considerată a fi întemeietoarea termenului de RPA și unul dintre concurenții UiPath din prezent. Indienii au considerat însă că Blue Prism cerea prea mulți bani și s-au orientat către români.

- 2014. O echipă de 3 programatori ai DeskOver, printre care cofondatorul Marius Tîrcă, s-a dus până în India să vadă ce vor mai exact indienii de la ei. Acel client i-a învățat că trebuie să renunțe la a mai produce componente de automatizări și să facă softuri finite de RPA. Atunci au creat un soft care se numea UiPath Desktop Automation, bazat pe Microsoft Workflow Designer (potrivit Business Review).

- 2015. Din DeskOver se desprinde UiPath, ca firmă de sine stătătoare, cu Daniel Dines și Marius Tîrcă drept cofondatori. De asemenea, cofondatori sunt considerați și Andra Ciorici, Lavinia Cojocaru și Adrian Dorache, trei programatori, membri ai echipei inițiale. Oficial, pe 9 iunie 2015 UiPath Inc. s-a înregistrat legal în statul american Delaware. De asemenea, UiPath SRL a fost înregistrată la București tot în 2015. Și în prezent UiPath SRL este subsidiară a UiPath Inc.

- În septembrie 2015, UiPath și alte două startup-uri românești - DeviceHub.net, Traderion - au fost incluse în acceleratorul de afaceri Seedcamp de la Londra, după cum relata atunci StartupCafe.ro, citând ZDNet. 20 de startup-uri din toată lumea au intrat în acea cohortă.

- 2016. UiPath finalizează o rundă de investiție seed de 1,6 milioane de dolari de la Seedcamp, Earlybird Venture Capital și Credo Ventures. Runda a fost condusă de fondul german de investiții Earlybird Venture Capital, care îl avea și atunci, ca și în prezent, în echipă pe românul Dan Lupu, care era partener. Lupu este cel care a văzut potențialul UiPath, decisiv în startul internațional al companiei. Potrivit Dealflow.eu runda de investiții fusese începută încă din 2015. În urma acelei finanțări, UiPath a fost evaluată la 8 milioane de dolari.

- În 2016, UiPath își mărea echipa de la București și căuta programatori. „Dacă cineva dorește să lucreze la o companie care face afaceri outsourcing sau face afaceri cu statul în România, acel cineva nu va dori să lucreze niciodată la noi. Și pentru noi asta e OK. Noi țintim să lucrăm cu cei mai buni dezvoltatori de software din România, care vor să lucreze la o companie ce dezvoltă un produs propriu, care are propriul ei destin și care nu are absolut nimic cu ce s-a întâmplat în România în ultimii 25-50-100 de ani” - spunea Daniel Dines, în aprilie 2016, pentru HotNews.ro.

- Aprilie 2017. UiPath obține o rundă de investiții de serie A, de 30 de milioane de dolari. Runda de finanțare a fost condusă de fondul american de investiții Accel Partners (prin brațul său european, de la Londra), care finanțase înainte companii ca Facebook, Dropbox sau Spotify, când și acestea erau startup-uri. Earlybird Venture Capital, Credo Ventures și Seedcamp au mai participat și ele la noua investiție. Atunci, la Accel activau și doi români: Luciana Lixandru, care era partener, și Andrei Brașoveanu, care atunci era asociat, între timp devenind și el partener. Amândoi s-au implicat în finanțarea acordată de Accel startup-ului UiPath, iar Luciana a intrat în board-ul UiPath.

- Tot în 2017, UiPath și-a stabilit sediul central la New York, însă echipa de programatori principală a rămas tot în firma de la București.

- Martie 2018. UiPath devine „UNICORN” după ce obține o investiție de serie B de 153 de milioane dolari de la fondurile Accel Growth Found, Kleiner Perkins Caufield & Byers şi Capital G (fondul de investiţii al Google). Atunci, compania a fost evaluată la 1,1 miliarde de dolari.

- Aprilie 2018. UiPath deschide un centru de dezvoltare la Washington.

- Mai 2018. UiPath deschide un birou și la Cluj-Napoca, al doilea din România.

- Septembrie 2018. UiPath este evaluată la 3 miliarde de dolari, în urma unei noi runde de finanțare, de 225 de milioane de dolari, din partea fondurilor CapitalG, Sequoia Capital şi Accel. În noiembrie, runda de investiții a fost extinsă la 265 milioane dolari, prin contribuția unor noi investitori: fondurile IVP, Madrona Venture Group și Meritech Capital.

- Aprilie 2019. Unicornul românesc UiPath a luat o finanțare de 568 milioane de dolari. Valoarea estimată a companiei a crescut la 7 miliarde de dolari. Runda de serie D a fost condusă de Coatue Dragoneer, cărora li s-a alăturat Wellington, Sands Capital, precum și fonduri consiliate de T. Rowe Price Associates, Inc. Accel, CapitalG (fondul de investiții al Google), Sequoia, precum și alți investitori din trecut -Madrona Ventures și Seedcamp.

- Octombrie 2019. UiPath anunță concedierea unui număr de 400 de angajați din cei 3.300 pe care îi avea. „Am decis că vrem să ajungem pe profit cu un an mai devreme decât am planificat iniţial şi să nu ne trezim în ipostaza în care să fim obligaţi să ne listăm la bursă în următorii ani chiar dacă nu avem condițiile de piaţă potrivite” - a explicat compania.

- Iulie 2020. UiPath ajunge „DECACORN”. Compania IT atrage o finanțare de serie E de 225 milioane de dolari, condusă de fondul de investiții Alkeon Capital. La finanțare au mai participat Accel, Coatue, Dragoneer, IVP, Madrona Venture Group, Sequoia Capital, Tencent, Tiger Global, Wellington și T. Rowe Price Associates Inc. Valoarea Uipath este esimată la 10,2 miliarde de dolari.

- 18 decembrie 2020. Decacornul a demarat oficial procedura de listare la bursă, în SUA. UiPath a depus un proiect de declarație de înregistrare, confindențial, la autoritatea americană de reglementare a pieței de capital (SEC), pentru o ofertă publică inițială (IPO). Inițial, Dines voia să listeze compania la Nasdaq, dar în cele din urmă avea să se îndrepte către NYSE.

- 2020 - Rezultatele finaniare. Ca multe dintre companiile de tehnologie aflate în expansiune, UiPath investește permanent și „arde” resurse pentru a-și dezvolta tehnologiile de vârf și a-și crește cota de piață. De aceea, decacordul româno-american și-a încheiat anul fiscal pe 31 ianuarie 2021 încă pe pierdere, dar aproape de a ajunge la break-even. În 31 ianuarie 2021 a raportat venituri de 607 milioane de dolari pe anul fiscal încheiat, în creștere mare față de anul anterior, când avusese 336 de milioane de dolari, venituri. Pierderile pe ultimul an au fost de 92 de milioane de dolari, în scădere mare față de anul anterior, când UiPath avusese pierderi de aproape 520 milioane dolari.

- 1 februarie 2021. UiPath primește o nouă finanțare privată, de 750 de milioane de dolari, și ajunge la o evaluare de 35 de miliarde de dolari. Runda F de investiție a fost condusă de fondul Alkeon Capital și Coatue, care erau deja investitori în companie. Au mai participat Altimeter Capital, Dragoneer, IVP, Sequoia, Tiger Global și fonduri și conturi consiliate de T. Rowe Price Associates, potrivit TechCrunch. Investițiile totale în companie ajung la 2 miliarde de dolari.

- 21 aprilie 2021. UiPath strânge 1,34 miliarde de dolari prin vînzare de acțiuni din oferta publică inițială (IPO). Compania se listează la New York Stock Exchange, iar în prima zi de tranzacționare crește de la un preț de 56 de dolari pe acțiune până la 70 de dolari, la un moment dat, încheind sesiunea de debut la 69 de dolari, conform MarketWatch. Astfel, UiPath a ajuns la o valoare de piață de 37,7 miliarde de dolari, pe bursă, peste valoarea estimată la 35 de miliarde de dolari cu ocazia ultimei runde de investiții private.

Cât de românească este UiPath
Născută în România, UiPath este acum o companie multinațională cu sediul central în SUA, unde este și înegistrată. Practic, o astfel de companie nici nu putea să rămână în România, dacă avea de gând să obțină 2 miliarde de dolari investiții înainte de IPO și să se listeze la Bursa de la New York. Putem spune astfel că UiPath este o companie româno-americană.

Conform situației de la data de 31 ianuarie 2021, UiPath avea 2.863 de angajați full time în 30 de birouri din toată lumea. 122 de angajați erau la sediul de la New York, iar 727 la București. Principalele operațiuni ale UiPath sunt în SUA, România și Japonia.

Compania fondată la București este condusă în continuare de oneșteanul Daniel Solomon Dines (49 de ani), în calitate de CEO - director general. Deși mai are doar un pachet minoritar de acțiuni, el deține controlul decizional în companie, pentru că are acțiuni de clasă B, cu putere de vot superioară.

„Tehnologia este românească, dar firma nu este românească. Avem angajaţi din toată lumea. Ceea ce am făcut noi aici poate fi făcut de multe alte companii”, spunea Daniel Dines în anul 2018, la București.

Totuși, „cultura românească” joacă un rol foarte important în UiPath. Un oficial al companiei spunea, în 2018, că angajații tineri străini ai UiPath, din diverse birouri din lume, erau aduși la București pentru a înșelege cultura locală a companiei.

„Ca și în România, am plecat cu oameni foarte tineri, atunci asta ne permiteam să recrutăm, UiPath nu era un brand cunoscut în United States, așa că am angajat mai mulți studenți și oameni abia ieșiți din facultate. Spre deosebire de celelalte zone, nu am considerat că ne trebuie și cineva din România, să aducă cultura noastră acolo, valorile noastre. Ei bine, angajând oameni foarte tineri, nu prea aveau de la cine să învețe. După care mi-am dat seama de chestia asta și am rezolvat-o, petrecând mai mult timp acolo și aducându-i pe ei în România. Și avem un program acum în care aducem toți juniorii în România, să vadă cine suntem și cum lucrăm. (...) Am avut un core (nucleu - n.r.) de oameni din India, i-am adus în România să vadă cultura, să vadă cum suntem noi, cine suntem noi să să ducă mai departe chestia asta”, a spus Alexandru Statie, Technical Pre-sales Global Lead al UiPath, în 2018.

Echipa de executivi condusă de Daniel Dines (președinte și CEO) mai este formată din:

Ashim Gupta (Chief Financial Officer),
Brad Brubaker (Chief Financial Officer),
Thomas Hansen (Chief Revenue Officer),
Ted Kummert, Executive (Vice President of Product and Engineering).
Înainte de listarea la bursă, cei mai mari acționari ai companiei erau fondurile de investiții Accel Partners, Earlybird Management și CapitalG (fondul de investiții al Google). 

Sursa www.hotnews.ro

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:56

%ANUNTSPECIAL%
1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi, telefon: 0232/238.333, fax: 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal: 4540291 2. Informaţii generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: suprafata totala de 22,49 ha pasune comunala, conform caietului de sarcini, destinata pasunatului caprinelor si ovinelor din comuna Sipote, bun public situat administrativ pe teritoriul Unităţii Administrativ Teritoriale Comuna Şipote, judeţul Iaşi conform HCL 49/26.04.2021 și temeiului legal: O.U.G. 57/03.07.2019. 3. Informaţii privind documentaţia de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalităţile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentaţiei de atribuire: prin solicitarea scrisă, de la sediul Primăriei Comunei Sipote. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Registratura Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentației de atribuire de 50 lei în numerar la casieria unitatii sau cu ordin de plata in contul concedentului: RO95TREZ24A705000200130X, deschis la Trezoreria Iasi, cod fiscal al concedentului: 4540291 . 3.4. Data limită pentru solicitarea clarificărilor: 11/05/2021, ora 15.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data limită de depunere a ofertelor: 19/05/2021, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Oferta va fi depusă la Registratura Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar original și 1 exemplar copie. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor: 19/05/2021, ora 12.00, la sediul Primăriei Comunei Sipote, Strada Alexandru Lapusneanu, nr. 1, Sipote, județul Iasi 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Acțiunea în justiție se poate introduce la JUDECATORIA HARLAU, cu sediul in Str. Gheorghe Doja, nr, 1, Ors. Hirlau, Jud. Iasi, telefon 0232 722 344, fax 0232 722 622, e-mail jud-hirlau-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 26/04/2021
FOTO/VIDEO - Cum se împerechează cocoșul de munte. Dans fabulos în jurul femelei
08/05/2021 11:46

Imagini spectaculoase cu „dansul de imperechere” al unui cocos de munte au fost surprinse, recent, de camerele de supraveghere amplasate in Parcul Natural Apuseni Cocosul de munte, Tetrao urogallus ...

Românii, amenințați cu dispariția
07/05/2021 14:56

Potrivit ultimelor date publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), in 2050, circa 802 regiuni din cele 1.216 ale ţărilor Uniunii Europene vor avea o populaţie, spre deosebire de anul 2019. De ...

 ASF: Tendințe și riscuri pe piețele financiare locale și internaționale
07/05/2021 14:30

  Economiile europene sunt amenintate de cresterea insolventelor companiilor, in cazul in care statele membre nu reusesc să efectueze o tranzitie usoară de la sprijinul de lichiditate către un sprijin ...

Tot ce trebuie să știi de fertilizarea solului și îngrășăminte
07/05/2021 13:02

Sursa foto: https://unsplash.com Fertilizarea solului, mai exact folosirea de ingrăsăminte este un subiect destul de controversat, avand in vedere că unele persoane au o conceptie gresită ...

Uciderea ursului Arthur schimbă legea. Străinii nu vor mai vâna în România
07/05/2021 13:00

Uciderea ursului Arthur de către printul austriac Emanuel von Liechtenstein l-a făcut pe ministrul Mediului, Tanczos Barna, să anunţe o măsură care interzice străinilor să mai vaneze in Romania. &bdq ...

Marea minciună din cazul ursului Arthur: nu se dă derogare pentru ursoaică cu pui
07/05/2021 11:45

Pretextul folosit pentru uciderea de către printul din Austria a marelui urs Arthur este o minciună din start, consideră Cristina Lapis, administratorul unui sanctuar pentru aceste animale, si Mihai Goti ...

Protest spontan pe DN 1A. Mai multe camioane au blocat șoseaua
07/05/2021 10:15

  Protest spontan pe Drumul National 1 A Brasov – Cheia – Ploiesti. Mai multe camioane au blocat soseaua. Este vorba despre un protest al transportatorilor din cadrul Federatiei Operatorilor R ...

Profită de pe urma pandemiei: Companiile britanice nu au de gând să își recheme toți angajaţii la birouri
07/05/2021 09:30

Un număr de 43 dintre cele 50 de mari companii din Marea Britanie nu au in vedere să le ceară angajaţilor să revină la birou program complet şi chiar ii incurajează să continue să lucreze de acasă &q ...

ANUNT DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” NUBA MALL SRL
07/05/2021 09:00

ANUNT DEMARARE PROIECT „Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor” NUBA MALL SRL

Cine este Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a împușcat cel mai bătrân urs din România
06/05/2021 16:03

Prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, in varstă de 43 de ani, a primit aprobare, in luna martie, de la Ministerul Mediului să impuşte o ursoaică ce făcea pagube in gospodăriile oamenilor din localita ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei