Al 13-lea ceas!

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 13-09-2021 01:38

 Dorian Obreja 

Îmi pare sincer rău, dar nu mai pot folosi consacrata şi cât de cât dătătoarea de speranţe expresie „al 12-lea ceas”. Nu am cum, pentru că vremea a trecut, o vreme care trebuia să fie a faptelor şi n-a fost, cel puţin în România, nici măcar a vorbelor. Dacă am pune pe un talger al cântarului cât s-a bătut apa în piuă, în ultimele 2-3 luni, pe subiecte politice, iar pe celălalt – cât s-a discutat despre combaterea pandemiei de covid, primul talger ar atinge pământul, iar al doilea – cerul.

Ne aflăm, care va să zică, în ziua de luni, 13 septembrie. zi în care aproape 3 milioane de elevi vor circula către şcoli, se vor întâlni între ei şi cu cadrele didactice (dintre care sunt vaccinate puţin peste 50 la sută), vor socializa în fel şi chip...De pe 1 octombrie, eşalonat, fenomenul se va repeta în învăţământul superior, printre cei peste jumătate de milion de studenţi. Apoi, la o săptămână, maximum două, de la fiecare dintre cele două date amintite, vom trage linia şi vom face bilanţul. Într-o ţară care îşi fixase drept ţintă 5 milioane de vaccinaţi până la 1 iunie, ţintă neatins atunci; 3 luni mai târziu, abia se înregistrează 5.204.268 de vaccinaţi cu schema completa!

Nu mai vorbesc – pentru că m-am plictisit – de nepurtarea măştilor, de nerespectarea distanţei între persoane – măcar vaccinarea dacă se rezolva. Asta, mai ales în condiţiile în care specialişti au declarat că, în urma studiilor, „persoanele complet vaccinate sunt de 11 ori mai puţin susceptibile de covid şi de 10 ori mai puţin susceptibile să fie internate”!!!

În Coreea de Nord, oamenii care încalcă restricţiile sunt trimiţi în lagăre de muncă forţată. A, dar acolo e totalitarism...

În Rusia, preşedintele Putin a ordonat vaccinarea în masă. Şi acolo e totalitarism...

Cele două exemple sunt mai de la debutul anului. Actualmente, în SUA, este tot mai probabil ca Joe Biden să impună vaccinarea obligatorie; cam la aşa ceva se gândeşte şi premierul Italiei. Or cele două ţări sunt democraţii, nu?

Să depăşesc, însă, chestiunile legate de vaccinare şi restricţii. Se ştia sigur că va veni valul 4 al pandemiei. A fost timp suficient pentru a se lua măsuri de diminuare/limitare a efectelor acestuia. Dar acest timp a fost pierdut şi este aproape evident că scenariul de acum un an se va repeta la aceleaşi dimensiuni, dacă nu cumva mai mari. Poate răspunde cineva ce s-a făcut cu celebra unitate mobilă de la Leţcani, care a costat peste 15 milioane de euro, şi care ar fi putut găzdui 256 de pacienţi? Putem aduce în discuţie şi probleme/victime colaterale. Spitalul de boli infecţioase din Iaşi a fost, iarăşi alocat integral, pacienţilor cu covid; ce fac suferinzii de alte maladii, sunt lăsaţi să moară în „pace”? La un alt spital, o secţie întreagă  era destinată celor cu probleme de vedere; nu este exclus, cum s-a întâmplat şi în trecut, să fie realocată în exclusivitate pacienţilor cu covid; pacienţii tradiţionali sunt condamnaţi la orbire?

Ca făcând parte dintr-o reţea de socializare în mediul virtual, am postat următorul text: ”Se pare că, în urmă cu puţin peste două milenii, Cicero este cel care a spus : «când vorbesc armele, muzele tac». Astăzi, muzele sunt iarăşi silite să tacă, pentru că suntem în război; cu un duşman pe cât de mic, pe atât de perfid şi letal, covidul. Şi trebuie spus, răspicat, că, în mod sigur, numărul victimelor nu ar fi atât de mare, dacă nu şi-ar da mâna iresponsabilitatea autorităţilor cu inconştienţa unei părţi din populaţie.  Ar trebui să ne unim vocile si să silim pe guvernanţi să ia măsuri cât mai severe, cât nu e prea târziu. Sunt sceptic în această privinţă, aşa încât, deocamdată, mă rezum la protestul meu şi la compasiunea mea faţă de victime, materializate în încetarea, pentru o perioadă (probabil finele lunii, adăugării altor postări decât aceasta, actualizată, periodic, cu numărul celor infectaţi sau decedaţi. Cei care vor au libertatea de a posta, în continuare, poeme, vorbe de duh, glume, peisaje sau self-iuri ; în fond, nu-i aşa ?, viaţa merge înainte. Pentru unii !!!». Reacţiile – comensurabile în fapte, nu vorbe sau emoticoane – trebuie să fiu sincer (şi trist) au fost dezamăgitoare. Oamenii ori nu înţeleg ceea ce are loc, ori consideră că nu li se poate întâmpla tocmai lor...Oare ?  

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

BANCUL ZILEI

06:00

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Garanţia că Editura „Junimea” va urca încă o treaptă
23/11/2022 23:04

 Dorian OBREJA  Înfiinţată in urmă cu mai bine de 6 decenii, Editura ieşeană „Junimea”, in acest interval, a devenit un nume de importanţă in domeniu, mai intai datorită că ...

Soluţie japoneză pentru traficul de coşmar ieşean!
21/11/2022 22:33

 Dorian OBREJA Termenul de „coşmar” va reveni de foarte multe ori mai jos, aşa cum revine, in mintea sau pe buzele ieşenilor, zilnic, atunci cand este vorba de trafic. Să purcedem metod ...

Am uitat să trăim...
21/11/2022 17:45

  Am citit deunăzi că romanii ocupă un loc important intr-o statistică a bolilor intocmită de UE. Suntem hipertensivi, suntem prea graşi, diabetul ne omoară, iar tuberculoza ne macină pe dinăuntr ...

Liderii responsabili pot evita catastrofa
20/11/2022 20:21

 Dorian OBREJA Joi, 17 noiembrie, apărarea antiaeriană a doborat, deasupra Kievului, două rachete ruseşti, dintre care una era de tip special, Kh-55 (teoretic, concepută doar pentru a purta incărcă ...

Scăpările din Codul Moral
17/11/2022 10:36

De ceva vreme, judecătorii nu-şi mai văd capul de treabă. Multiplele modificări la Codul Penal i-a obligat să reevalueze dosare, să lase liberi oamenii adunaţi după gratii pentru tot felul de lucruri u ...

De astea-s legi, astea-s organe, hai să emigrăm, Gheo şi Ioane!
13/11/2022 23:18

 Dorian OBREJA  A fost şi mai este, printre cele trei mai proaste voci din muzica băştinaşă (aşa susţine o voce oleacă mai bună), una pe care o chema Roxy, şi care nu se limita să deschi ...

Doar unirea poate salva Iaşul !
07/11/2022 23:06

 Dorian OBREJA  Prima precizare e că, atunci cand spun Iaşul, mă refer, atat la reşedinţa de judeţ, dar şi la judeţ in ansamblu. A doua constă in vă indemna să-mi recitiţi o serie de edit ...

ECRE homo!
06/11/2022 21:20

 Dorian OBREJA Nu trageţi concluzii pripite că titlul ar conţine greşeli  - precum primul termen scris cu majuscule, şi acelaşi, in locul celui consacrat („ecce”). Veţi inţelege, ...

Pandemia sărăciei poate şi trebuie să fie combătută
01/11/2022 10:51

  Dorian OBREJA Mai intai, aşa cum deja v-am obişnuit, extrase din presă şi rapoarte ori analize de specialitate, care demonstrează, in mod elocvent, că sintagma „pandemia sărăciei” n ...

Opriţi apocalipsa nucleară!
30/10/2022 21:49

 Dorian OBREJA Vizavi de o posibilă apocalipsă atomică, octombrie pare a fi luna preferată in care aceasta atinge apogeul ameninţării. Nu mă refer la accidente – precum a fost cel de la Ce ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei