Cât de potriviţi sunt componenţii noului guvern?

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 28-11-2021 22:49

 Dorian OBREJA

Oricât de bine intenţionat aş fi şi, luând în calcul numărul mare de predicţii făcute şi adeverite, ca jurnalist, de-a lungul a peste patru decenii de activitate, nu am cum risca să dau un răspuns tranşant întrebării de titlu. Acest răspuns, este evident, nu va veeni decât în ziua în care actualul guvern îşi va face bilanţul, parţial, sau total, la încetarea mandatului. Deşi, chiar şi în acest caz, rămân cu o anume doză de scepticism: dacă, în România actuală, ar fi fost instaurată şi devenită tradiţie regula ca, la finele unui mandat, să aibă loc un audit (ţinând cont de faptul că ministerele sunt şi  ordonatoare de credit, deci împărţitoare de sume de la bugetul public), care să fie făcut public, poate lucrurile ar sta altfel. Dar, şi în această zonă, lucrurile sunt neclare, lipsa de transparenţă – totală, ducând cu gândul la interese şi înţelegeri transpartinice.

În asemenea circumstanţe, ar fi de acceptat doar un răspuns de genul celor date de Oracolul de la Delphi, adică nu foarte limpede şi posibil a fi interpretat de către fiecare propriilor dorinţe/viziuni/scopuri.

Hai să luăm în calcul doar elementele bine ştiute. Şi să pornim – plecând de la adevărul că starea unui peşte poate fi evaluată începând de la capul său – chiar cu şeful cabinetului. Pentru a îndepărta doze de subiectivism şi parti-pris-uri, să observăm ce spun analiştii şi jurnaliştii din alte ţări. O voce de prestigiu din media îşi începe analiza tot cu o întrebare – „are nevoie România de un general în fruntea guvernului?” (să nu uităm că, în ţara noastră, aşa ceva nu s-a mai întâmplat de 61 de ani), subliniind că, în vremuri normale, democraţiile îşi ţin militarii departe de politică. sesizând că personajul în discuţie e „privit cu reticenţă de partenerii din UE, din cauză că a semnat, calităţi avute anterior, contracte mari exclusiv cu companiile americane”, şi terminând cu consemnarea faptului că, „la Bruxelles mulți au început să se întrebe, cum e posibil ca Președintele României, văzut ca un democrat în adevăratul sens al cuvântului, să aducă în fruntea guvernului un general? Și mai ales ce intenții are? Se pregătește România de război? Așteaptă o invazie? Sau Nicolae Ciucă e răsplătit pentru morțile nesfârșite, pe care nu a reușit să le evite, când a avut pe mână întreaga responsabilitate a campaniei de vaccinare?».  Aş continua subiectul legat de acest personaj relevând situaţia, cumva paradoxală, că singurul politician român care a avut o reacţie logică, declarând că «Ciucă-premier e o problemă.În vremuri normale nu sunt guverne conduse de militari », e de etnie maghiară şi urmează a fi vicepremiereul executivului !!! Şi aş încheia, amintind că şapte organizaţii non-guvernamentale au solicitat locatarului de la Cotroceni «să nu accepte pentru funcţia de premier o persoană cu profil militar.».

Viziunile asupra uneia şi aceleiaşi chestiuni pot fi extrem de diferite : succesorul lui Ciucă în funcţia de deţinător al potofoliului Apărării a declarat, halucinant, bucuros, „că unul dintre cei mai importanţi generali ai armatei române preia conducerea societăţii noastre”. Fără comentarii!

Să trec la alţi membri ai cabinetului. Nu contest, ba dimpotrivă, expertiza profesională şi calităţile în cazuri precum Alexandru Rafila, Bogdan Aurescu, poate şi Lucian Romaşcanu (deşi venirea din zone precum CanCan sau  Kanal D ridică semne de întrebare), poate şi Sorin Câmpeanu (deşi bâlbâielile privind relaţia pandemie-şcoli nu sunt premise de bun augur). Dar mă întreb dacă nu sunt prea mari „pălăriile” (sau portofoliile, cum vreţi), pentru personaje precum Adrian Câciu, Dan Vâlceanu (considerat mâna dreaptă a lui Cîţu), ori dacă nu sunt de controversat numirile în cazul Justiţiei, Sportului, Mediului, Dezvoltării, Muncii, Cercetării. Politicianismul şi dorinţa de a mulţumi cât mai multe persoane aflate „pe val” în cele trei partide reunite în „Coaliţia naţională pentru România” par a fi influenţat decisiv numirile. Primele rezultate care ne vor convinge – sau nu – despre competenţe vor fi accesarea PNRR dar, mai ales, lupta cu valul 5 al pandemiei. Deci mai avem circa o clună şi jumătate oână şa primul bilanţ...

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Cornel Nistorescu: Vorbim de trădare la Bruxelles! România își va pierde dreptul de veto
28/11/2023 00:18

Un grup de romani reprezentind citeva partide care i-au pus pe liste a votat pentru modificarea Tratatelor Uniunii Europene si pentru simplificarea procedurilor de suspendare a unor drepturi ale statelor membre ...

Cine vrea moartea transportului feroviar
27/11/2023 22:28

 Dorian OBREJA Am renuntat la a pune, in finalul titlului acestor randuri, semnul interogatiei, asa cum intentionam la inceputul abordării subiectului. Motivul ? Unul foarte simplu: nu am vrut să adaug ...

Vremuri mai grele sau oameni mai...ușuratici?
26/11/2023 20:42

 Dorian OBREJA Printre atatea citate care vin să demonstreze intelepciunea acumulată de-a lungul timpului, am aflat unul care nu este doar interesant, dar se si potriveste perfect perioadei in care ne a ...

Cornel Nistorescu: Miliardele vin și trec ca porcii
25/11/2023 00:21

Dacă nu mă insel, Mihail Bulgakov zicea că „anii treceau ca porcii”. La noi, miliardele trec ca porcii. Si dosarele grele. Pe EADS, pe autostrada Bechtel, pe OMW, pe Microsoft, pe vaccinuri pe cite si ma ...

Interesul poartă fesul
21/11/2023 18:00

Dorian OBREJA Săptămana care a trecut a putut consemna, printre alte evenimente, două extrem de importante. Faptul că ele au avut mai putin ecou in Europa s-ar putea explica prin distanta mare ce separe lo ...

Ascensiunea lui xyz poate fi oprită!
19/11/2023 17:30

Dorian OBREJA Prin intermediul Decretului-Lege nr.8, din 31 decembrie 1989 de către CFSN, a fost reintrodus pluralismul politic in Romania, decretul prevăzand doar un minim de 251 de membri pentru ca o forma ...

Când impostorii ajung influensări
13/11/2023 18:36

 Dorian OBREJA Nu, nu e gresit ultimul cuvant din titlul acestor randuri - doar că eu mi-am permis să-l scriu asa cum se citeste, si nu asa precum in limba de origine, adică influencer. Mărturisesc s ...

Străinul bogat ia de la românul sărac
12/11/2023 23:04

Dorian OBREJA Cu sigurantă că, in urmă cu 33 de ani, pe cand unii dintre romani se gandeau/pregăteau să iasă in stradă si să scandeze oarece de ”dulce” la adresa conducătorilor de atunci, ...

Valentin Lazea: BNR nu dă de pământ cu inflaţia care rezultă din pachetul fiscal
10/11/2023 12:22

Dacă unul din costurile pachetului fiscal este o inflaţie mai mare, atunci acesta este un cost care trebuie acceptat şi asumat, a afirmat, joi, economistul-şef al Băncii Naţionale a Romaniei (BNR), Valent ...

O manipulare ca la carte - Mahacikala
07/11/2023 17:43

Dorian OBREJA Suferim ori nu din cauza lor, ne plac sau nu efectele fenomenului, trebuie să recunoastem că trăim tot  mai mult in vremuri aflate sub semnul manipulării. Care constă, conform definitie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei