Demonizăm, haraşo, why nu şi exorcizăm?

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 03-10-2022 06:42

 Dorian OBREJA 

Titlul unei ştiri dintre cele de acelaşi fel care au invadat spaţiul media de vineri încoace: „Putin a anexat noi teritorii. Oare acum se pregăteşte să atace Ucraina cu bombe nucleare tactice?”.

Dacă dăm vremea oleacă mai înapoi, mai precis până în luna martie, aflăm, din declaraţia ministrului francez al apărării, făcută chiar la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, din România (dacă mai era nevoie să adaug...) că, de războiul din Ucraina, „Putin este singurul vinovat!”. Mergem până în luna mai, şi schimbând puţin subiectul, descoperim că sunt şi opinii diferite; de exemplu, „Ciolacu nu e de acord cu Iohannis: Putin nu e singurul vinovat pentru inflaţie”. Revenind la războiul din Ucraina, preşedintele Biden a susţinut că „Putin va plăti scump pe termen lung invazia”; dar, apropo de sintagma „singurul vinovat”, aşa l-a desemnat pe predecesorul său la Casa Albă pentru atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului (americanii, mai slăbuţi la istorie şi culturp, n-au învăţat de la romani că un asemenea obiectiv trebuie păzit de...gâşte!).   

Desigur, există, privind acelaşi subiect „fierbinte”, şi opinii mai ieşite din comun, precum cea aflată sub titlul „why America, not Putin, is the culprit” (adică de ce America şi nu Putin este la originea culpei), sau cea exprimată de fostul preşedinte brazilian da Silva, care a declarat că „preşedintele ucrainean este la fel de responsabil” (ca Putin, n.m., D.O.). E şi o carte, a unui obscur autor mioritic, intitulată „Demonizarea lui Putin. Vampir sau extraterestru?”. În fine, oricum se spune „câte capete, atâtea păreri”, nu? Apropo de asta, interesant votul de săptămâna trecută din Consiliul de Securitate al ONU, , când se propusese condamnarea anexării unor teritorii aşa-zis ucrainene: Federaţia Rusă şi-a exercitat dreptul de veto şi a blocat votul, dar mai interesant este că s-au abţinut China, India, Brazilia şi Gabon (la un loc, cam 40 la sută din populaţia planetei...).

Demonizarea (sau diabolizarea) „e o metodă de a da o conotaţie negativă puternică la o idee, o bandă sau un individ, astfel încât simpla menţiune provoacă o reacţie” (de adversitate, n.m., D.O.). Când „demonizarea este organizată în mod voluntar în scopul dezinformării, vorbim despre o campanie de demonizare”.

De-a lungul istoriei, pe bună dreptate sau nu, o mulţime de personaje au fost demonizate. Exemplul cel mai bun vine chiar din România, unde Vlad al III-lea era supranumit nu doar Ţepeş, dar şi Dracula sau Draculea; oricum, el era mic copil pe lângă tatăl său, Vlad al II-lea, cunoscut sub numele de Vlad Dracul (sau, în lumea anglo-saxonă, the Dragon, wow!).

Au mai fost demonizaţi, amintesc la întâmplare şi doar din istoria recentă, Hitler, Stalin, Ceauşescu, Jean-Bédel Bokassa,  Saddam Hussein, Muammar al-Gaddafi. Interesant este că, dintre toţi, doar unul a avut parte de moarte naturală.

În august 1945, preşedintele SUA, Harry Truman, a ordonat declanşarea holocaustului nuclear, prin lansarea de bombe atomice asupra a 2 oraşe japoneze, fiind ucişi sute de mii de oameni nevinovaţi. Desigur, Truman a fost demonizat.

Aş semnala două probleme. Prima: nu cred că un singur om poate face atâta rău precum unii amintiţi mai sus. A doua: dacă Putin e stăpânit de dracu, trebuie exorcizat. Fie de patriarhul Kiril, fie de rabinul-şef al Rusiei (nu ştiam că această ţară, are, în afară de preşedinte şi premier, o a treia funcţie de conducere...). 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:06

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Roz – de la Palatul Roznovanu, dar şi de la viitorul Iaşului
27/11/2022 19:22

 Dorian OBREJA După 1990, a urmat o perioadă destul de indelungată, in care Iaşul cumva a stagnat sau chiar involuat, mulţumindu-se cumva doar cu statutul de „capitală istorică” a ...

Garanţia că Editura „Junimea” va urca încă o treaptă
23/11/2022 23:04

 Dorian OBREJA  Înfiinţată in urmă cu mai bine de 6 decenii, Editura ieşeană „Junimea”, in acest interval, a devenit un nume de importanţă in domeniu, mai intai datorită că ...

Soluţie japoneză pentru traficul de coşmar ieşean!
21/11/2022 22:33

 Dorian OBREJA Termenul de „coşmar” va reveni de foarte multe ori mai jos, aşa cum revine, in mintea sau pe buzele ieşenilor, zilnic, atunci cand este vorba de trafic. Să purcedem metod ...

Am uitat să trăim...
21/11/2022 17:45

  Am citit deunăzi că romanii ocupă un loc important intr-o statistică a bolilor intocmită de UE. Suntem hipertensivi, suntem prea graşi, diabetul ne omoară, iar tuberculoza ne macină pe dinăuntr ...

Liderii responsabili pot evita catastrofa
20/11/2022 20:21

 Dorian OBREJA Joi, 17 noiembrie, apărarea antiaeriană a doborat, deasupra Kievului, două rachete ruseşti, dintre care una era de tip special, Kh-55 (teoretic, concepută doar pentru a purta incărcă ...

Scăpările din Codul Moral
17/11/2022 10:36

De ceva vreme, judecătorii nu-şi mai văd capul de treabă. Multiplele modificări la Codul Penal i-a obligat să reevalueze dosare, să lase liberi oamenii adunaţi după gratii pentru tot felul de lucruri u ...

De astea-s legi, astea-s organe, hai să emigrăm, Gheo şi Ioane!
13/11/2022 23:18

 Dorian OBREJA  A fost şi mai este, printre cele trei mai proaste voci din muzica băştinaşă (aşa susţine o voce oleacă mai bună), una pe care o chema Roxy, şi care nu se limita să deschi ...

Doar unirea poate salva Iaşul !
07/11/2022 23:06

 Dorian OBREJA  Prima precizare e că, atunci cand spun Iaşul, mă refer, atat la reşedinţa de judeţ, dar şi la judeţ in ansamblu. A doua constă in vă indemna să-mi recitiţi o serie de edit ...

ECRE homo!
06/11/2022 21:20

 Dorian OBREJA Nu trageţi concluzii pripite că titlul ar conţine greşeli  - precum primul termen scris cu majuscule, şi acelaşi, in locul celui consacrat („ecce”). Veţi inţelege, ...

Pandemia sărăciei poate şi trebuie să fie combătută
01/11/2022 10:51

  Dorian OBREJA Mai intai, aşa cum deja v-am obişnuit, extrase din presă şi rapoarte ori analize de specialitate, care demonstrează, in mod elocvent, că sintagma „pandemia sărăciei” n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei