E-urilor nu le place loboda
Dimensiune font:
Au ce au străinii ăştia cu noi, dom'le. După ce ani la rând au salivat la sarmalele şi tochiturile noastre şi ne-au încurajat să-i dăm înainte cu producţiile Bio, deodată începe să nu le mai placă mai nimic din ce le trimitem în galantare. Ba ne acuză că le vindem carne de cal pe post de muşchiuleţ de viţel, ba că le-am trimis trufandale pline de pesticide ori că pieptul de curcan nu-i bun din cauza antibioticelor. În ţară, mare scandal cu laptele infestat cu aflatoxină şi cu alte bucate pline de chimicale. Nu spune nimeni nimic de salamurile pline de E-uri din magazine, fabricate exclusiv din emulsii de şoric, printre care industriaşii străini strecoară fărâme de slănină ca să ne prostească, ori de iaurturile făcute din prafuri de fabricanţii veniţi în România ca să ne înveţe ce-i bun. Nici de ouăle cu salmonella pe care le importăm din ţările-surori din UE, nici de cartofii infestaţi pe care i-am adus ca să ne îmbunătăţească soiurile şi care n-au făcut decât să împânzească terenurile cu tot felul de ciuperci, reducându-se astfel mare parte din producţii.
Aşa ne este neamul, ne este mai aproape haina decât cămaşa, iar dacă unul mai mare şi mai tare strigă la noi, trebuie musai să-l ascultăm şi să plecăm capul înainte de a ne dovedi vinovaţi. Apoi, după ce am fost puşi la zid, cui îi mai pasă că nu am greşit, că alţii ne bagă beţe în roate?
Piaţa produselor alimentare este una foarte bogată, cu o valoare de miliarde de euro, iar miza e mare. Fiecare vrea să-şi ia o felie cât mai mare şi să-ţi ia de la gură firmiturile pe care cu greu le strângi. La mijlocul scandalurilor sunt mereu interese politice şi economice, iar cei mici pierd. Sigur, analizele sunt o dovadă a unor greşeli şi este greu de demonstrat cine şi unde a dat-o în bară, dat fiind traseul destul de lung de la producători la raft, traseu plin de intermediari. Ca de obicei, măsurile se opresc la demisii. Verificările sunt greoaie, riscante chiar, fiindcă cine ştie pe cine mai deranjezi?
Vestea bună este că pe românul de rând nu-l afectează aceste scandaluri, deci sănătatea lui este la adăpost de orice atentat economic. La cât de scumpe sunt preparatele din carne şi carnea, oamenii stau liniştiţi. Nici laptele nu-i ieftin, aşa că eventualele intoxicaţii ori boli sunt departe. Câştigurile lor aproape că nu le mai permit nici pâinea zilnică, darămite bunătăţi? Pe de o parte, e bine fiind sunt ţinuţi departe de probleme de sănătate cauzate de mesele copioase şi nu am auzit până acum ca urzicile ori ştevia să-ţi dea colesterolul să-ţi dea tensiunea peste cap. Ba chiar nutriţioniştii ne recomandă cât mai multe vegetale, pe care primăvara ni le va oferi gratis în păduri şi pe lângă toate gardurile. Cât de curând vom avea o super ofertă de lobodă, leurdă, grâuşor, măcriş şi alte buruieni pe care trebuie doar să le culegem şi să le punem în oală. E gratis, ne ajută la sănătate şi ne apără de păcatele celor care confundă bucatele cu deşeurile reciclabile.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau