Falimentul lui Jamie Oliver – victoria fast food-ului? Să sperăm că nu!
Dimensiune font:
Ca şi cum problemele legate de (încă eventualul) Brexit nu ar fi fost de ajuns, Marea Britanie se mai confruntă cu o problemă. Poate nu atât de importantă la prima vedere, dar, prin semnificaţii globale, gravă şi îngrijorătoare.
Răsfoind presa străină din urmă cu jumătate de deceniu, aflam că „Jamie Oliver a câştigat o bătălie cu McDonald’s”: după ce a demonstrat că hamburgherii produşi/vânduţi de celebra firmă proveneau din părţile grase ale cărnii de vită, „spălate” în hidroxid de amoniu, celebrul chef (la un moment dat, auto-intitulat „ministru al nutriţiei sănătoase”), a schimbat reţeta produsului cu pricina, propunând în loc ceva bio. De amintit că, în urmă cu un deceniu, Jamie Oliver a dus o adevărată cruciadă în favoarea unei alimentaţii clasice/sănătoase, în chiar inima fast-food-ului, adică în SUA, numai că, aproape cum era de aşteptat, nu a câştigat războiul...
Răsfoind presa străină din ultimele zile, ajungem la o veste din UK: „restaurantele lui Jamie Oliver sunt ajunse la faliment”. Problema nu trebuie privită îngust. Nu e vorba de soarta celebrului maestru al bucătăriei, aflat în situaţia de a nu mai avea bani pentru susţinerea lanţului său de restaurante (de unde, la un moment dat, era posesorul unei sume de aproape jumătate de miliard de lire sterline).
Ca efect imediat, sunt puse sub semnul întrebării cele peste o mie de locuri de muncă existente în respectivele restaurante.
Ca efect – şi simbol – pe termen lung, falimentul (prevăzut încă din urmă cu 3-4 ani), poate semnifica victoria fast-food-ului.
Poate, dar nu e încă bătut în cuie! Pentru că Jamie Oliver are stofă de luptător, ba, mai mult, de câştigător, Aş aduce aminte doar că personajul a reuşit să învingă în înfruntarea cu dislexia (printre altele, a putut citi o carte abia la vârsta de 38 de ani!).
Pe parcursul vremii, s-a impus în domeniul în care crescuse şi în care învăţase din copilărie – bucătăria -, adăugând cunoştinţelor acumulate şi teoriilor clasice multă, nesecată inventivitate, multe dintre reţetele sale fiind catalogate drept fantastice sau de-a dreptul geniale. La toate acestea s-au adăugat un remarcabil militantism în favoarea unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate, materializat din şcoli şi restaurante, pe diferite meridiane şi paralele ale lumii, precum şi generozitatea cu care a ajutat tineri – în special din categoriile defavorizate – să înveţe şi practice această profesiune, angajându-i după cursurile practice. Tot el a fost acela care a iniţiat şi susţinut o campanie împotriva băuturilor cu îndulcitori & aditivi, dar şi al unei reclame interzicând reclamele televizate în favoarea „junk-food”, înainte de ora 21, la care, în mod normal, copiii merg la culcare...
Am asistat, de curând şi absolut din întâmplare, la reacţia unui medic, care era în situaţia de a face o ecografie unei tinere, în mod evident consumatoare de fast & junk food. Medicul îşi pusese mâinile pe cap, cumva depăşit de situaţie, întrucât, susţinea, o astfel de alimentaţie produce schimbăriu majore – şi ireversibile ! – în organism, ajungându-se până la imposibilitatea efectuării unor analize în regim de normalitate.
Prima soluţie – inventarea unor aparate şi şcolirea unor medici specializaţi în asemenea categorie.
A doua soluţie – să devenim partizanii lui Jamie Oliver şi să mâncăm sănătos!
Deoarece suntem în democraţie, cel puţin teoretic, mă văd obligat să vă întreb pentru ce variantă optaţi...
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau