Ficusul împlineşte visul varanului!

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 24-10-2021 21:44

 Dorian OBREJA

Desigur, subiectul de astăzi nu ar putea fi altul decât acela despre avatarurile (sau, dacă vreţi mai neaoş, chinurile facerii) unui nou guvern. Înainte, însă, de a intra în substanţă, mărturisesc faptul că sunt consternat şi indignat de lentoarea cu care se desfăşoară lucrurile. Consultări pentru creionarea unui nou executiv la aproape o săptămână după ce precedentul căzuse, consultări începute aşa, spre amiază, după ce se digerase bine micul dejun, se savurase cafeaua şi, eventual, avusese loc şi o partidă de golf...Ţara chiar că arde, iar politicienii, mai ales cei cu funcţiile cele mai importante de decizie, se iau la întrecere cu melcii în ceea ce priveşte viteza acţiunilor.

Şi acum, o întoarcere în timp. La începutul anului 2011, preşedintele-fondator al unei formaţiuni politice, supranumit „varanul” (cunocătorii ştiu despre cine e vorba), declara că ar dori o alianţă pe termen lung – 5-10 ani – între PSD, PNL şi partidul său (între timp, dispărut, după cum vreo 3 ani a „dispărut” şi preşedinte său, executând 3 din 10 ani de puşcărie pentru oarece afaceri necurate, şi cu prejudicii nerecuperate).

După un deceniu, spre finele anului 2021, visul varanului (care vis, între timp, s-a mai materializat, după cum veţi vedea în continuare) este pe cale de a se împlini iar, de această dată de către un personaj politic denumit „ficusul” (probabil pentru că e foarte adecvat, decorativ, pentru imensele săli ale Palatului Cotroceni).

Trebuie precizat că episodul din 2011 a fost doar unul dintr-o lungă telenovelă despre mezalianţele dintre social-democraţi şi liberali.

În 1991, PNL se aliază cu FSN (străbunicul PSD), şi intră la guvernare cu 3 ministere, dar, ca urmare, nu reuşeşte, în 1992, să mai facă 3 la sută şi rămâne în afara Parlamentului.

PNL revine în legislativ în 2000, după care încheie un pact de colaborare parlamentară cu PDSR (tatăl PSD);  preşedintele de atunci al liberalilor justifica mişcarea drept o stratagemă menită să împiedice accesul la guvernare al PRM. Acelaşi preşedinte, azi, condamnă ferm alianţa cu PSD şi prognozează că va rezulta un „guvern de sufocare pentru PNL”.

Câţiva ani mai târziu, după divorţul tandemului de guvernare PNL-PD, condus de Tăriceanu, primul partid a trebuit să negocieze susţinerea de către PSD.

La alegerile prezidenţiale din 2009, liberalii l-au sprijinit, în turul II, pe candidatul PSD.

Dar alianţa „cea mai cea” a putut fi consemnată în 2011, când s-a format Uniunea Social-Liberală, din PSD şi PNL USl s-a rupt în 2014, când premierul PSD a refuzat să-l desemneze, ca ministru de Interne, pe Klaus Iohannis – unul şi acelaşi care, astăzi, din cea mai înaltă poziţie în stat, citez din presă „justifică sprijinul pe care premierul desemnat Nicolae Ciucă vrea să-l obţină din partea PSD prin nevoia de a finaliza reformele din Justiţie”, afirmând, cu un politicianism pur, că „Cineva trebuie să guverneze și cineva trebuie să sprijine guvernul prin majorități”!!! Un politician ieşean, cândva membru al PSD, de o vreme devenit liberal, se referă la PSD într-un fel care te face aproape să-ţi dea lacrimile de patriotism şi concordie: „Un partid de opoziţie care s-a declarat că e de opoziţie rămâne aşa, asigurp stabilitatea statului prin sprijinirea guvernului PNL de data aceasta, chiar dacă nu se iubesc, pentru că aşa trebuie să fie dacă este un partid responsabil.”:

Dar e de reţinut o altă declaraţie, de data aceasta făcută de către Vasile Dâncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD: ”...Cîţu este pentru PSD un foarte bun agent electoral (...) sunt calcule strategice pentru PSD şi ei (liberalii, n.m.,D.O.) ne dau muniţia.”.

În penibilul peisaj al vedetuţelor mioritice, există două – Adriana şi Silviu – care s-au căsătorit şi au divorţat de 5 ori. Pe la fel de penibila scenă politică băştinaşă, partidele mai înainte amintite au ambiţia de a doborî acest record.

Deocamdată, tot ce pot să prognozez este că guvernul „meu” va fi învestit, în această săptămână, şi va dura până spre primăvară. Estimp, mişcările centrifuge din PNL, USR, dar nu numai, vor putea duce la o nouă configuraţie politică. Ideea unor alegeri anticipate, eventual în pauza dintre 2 valuri ale pandemiei, nu estee chiar aşa utopică...

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Începe epoca orgasmului stângist
28/11/2022 15:50

Dan M.BREZULEANU Un oras ticsit cu invidiosi, ar fi gandit, zilele trecute, eminentele liberale locale, imediat ce primii contestatari ai rezultatelor unui sondaj politic pustiitor si-au intors buzele pe dos, ...

Roz – de la Palatul Roznovanu, dar şi de la viitorul Iaşului
27/11/2022 19:22

 Dorian OBREJA După 1990, a urmat o perioadă destul de indelungată, in care Iaşul cumva a stagnat sau chiar involuat, mulţumindu-se cumva doar cu statutul de „capitală istorică” a ...

Garanţia că Editura „Junimea” va urca încă o treaptă
23/11/2022 23:04

 Dorian OBREJA  Înfiinţată in urmă cu mai bine de 6 decenii, Editura ieşeană „Junimea”, in acest interval, a devenit un nume de importanţă in domeniu, mai intai datorită că ...

Soluţie japoneză pentru traficul de coşmar ieşean!
21/11/2022 22:33

 Dorian OBREJA Termenul de „coşmar” va reveni de foarte multe ori mai jos, aşa cum revine, in mintea sau pe buzele ieşenilor, zilnic, atunci cand este vorba de trafic. Să purcedem metod ...

Am uitat să trăim...
21/11/2022 17:45

  Am citit deunăzi că romanii ocupă un loc important intr-o statistică a bolilor intocmită de UE. Suntem hipertensivi, suntem prea graşi, diabetul ne omoară, iar tuberculoza ne macină pe dinăuntr ...

Liderii responsabili pot evita catastrofa
20/11/2022 20:21

 Dorian OBREJA Joi, 17 noiembrie, apărarea antiaeriană a doborat, deasupra Kievului, două rachete ruseşti, dintre care una era de tip special, Kh-55 (teoretic, concepută doar pentru a purta incărcă ...

Scăpările din Codul Moral
17/11/2022 10:36

De ceva vreme, judecătorii nu-şi mai văd capul de treabă. Multiplele modificări la Codul Penal i-a obligat să reevalueze dosare, să lase liberi oamenii adunaţi după gratii pentru tot felul de lucruri u ...

De astea-s legi, astea-s organe, hai să emigrăm, Gheo şi Ioane!
13/11/2022 23:18

 Dorian OBREJA  A fost şi mai este, printre cele trei mai proaste voci din muzica băştinaşă (aşa susţine o voce oleacă mai bună), una pe care o chema Roxy, şi care nu se limita să deschi ...

Doar unirea poate salva Iaşul !
07/11/2022 23:06

 Dorian OBREJA  Prima precizare e că, atunci cand spun Iaşul, mă refer, atat la reşedinţa de judeţ, dar şi la judeţ in ansamblu. A doua constă in vă indemna să-mi recitiţi o serie de edit ...

ECRE homo!
06/11/2022 21:20

 Dorian OBREJA Nu trageţi concluzii pripite că titlul ar conţine greşeli  - precum primul termen scris cu majuscule, şi acelaşi, in locul celui consacrat („ecce”). Veţi inţelege, ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei