Lecţii de spaimă de la Satana

default

Dimensiune font:

| 23-05-2013 05:00

Am răsfoit de curând un vraf de ziare în căutarea modificărilor aduse la Legea învăţământului în ultimii 20 de ani. Au fost multe, mult prea multe pentru a le mai înşira aici. Toate se referă la elevi, la manuale, la bugete mai mari sau mai mici. Sunt recomandări privind studiile cadrelor didactice, condiţiile de ocupare a posturilor şi multe chestiuni legate de logistică. Nu scrie nimic despre calitatea morală a cadrelor didactice şi foarte puţin despre starea lor mintală.
Potrivit legii, la fiecare început de an şcolar, cadrele didactice, de la educatori la profesori, de la îngrijitoare şi până la directori, trebuie să treacă prin evaluările psihologice. Demersul este foarte bun nu numai pentru sistemul educaţional, ci şi pentru sănătatea tuturor celor implicaţi direct. Se întâmplă uneori ca viaţa să ne-o ia înainte şi să avem probleme pe care le depăşim mai greu sau deloc, depinde de fiecare. Se întâmplă uneori ca sistemul nostru de valori să fie spulberat şi să ne fie greu să ne restabilim singuri echilibrul, iar un ajutor din partea psihologilor este binevenit. Dacă este oferit corect şi la timp.
Din păcate, lucrurile nu stau aşa, iar la catedră ajung tot felul de oameni care mai mult sperie copii decât îi ajută să crească frumos şi să-i educe. Într-o comună din Suceava, învăţătorul nu-i lasă pe copii să cânte şi să danseze pe motiv că viorile sunt lăcaşurile Satanei, dar îi iscodeşte pe micuţi despre ce fac mama şi tata acasă, în pat ori pe la petreceri. Într-un alt sat, o profesoară de matematică îi stropeşte pe elevi cu ketchup dacă nu sunt cuminţi, îi obligă să mănânce din bucatele gătite de ea (indigeste toate, de au ajuns copiii la spital) şi face tărăboi când i se spune că şi pensia pe caz de boală este o alternativă de trai.
O educatoare dintr-o comună vasluiană le-a arătat puştilor ce urât poate face un om la beţie. „Eroina” noastră vine abţiguită la cursuri, atunci când reuşeşte să coboare din pat, şi le dă copiilor calmante ca să stea cuminţi, iar ea să-şi vadă de mahmureală. La toate aceste cazuri inspectoratele şcolare ridică din umeri. Cei mai ai dracului au dat avertismente verbale, restul spun că vor sesiza forurile superioare. Nici unul nu s-a gândit să plătească o expertiză psihiatrică şi toţi spun că legea le permite acestor oameni să continue munca la catedră şi să terorizeze copiii.
Revenind la evaluările psihologice, rezultatele sunt foarte bune. Toţi oamenii de la catedră sunt apţi de muncă şi puţini dintre ei au notate câteva recomandări. Realitatea este cu totul alta – la catedre sunt multe persoane cu tulburări emoţionale, cu alcoolism sau chiar boli mintale, dar evaluările psihologice sunt o afacere şi nimănui nu-i convine să-şi piardă clienţii. Toamna, cabinetele de psihologie se bat în oferte ca să câştige cât mai mult de pe urma celor cărora nu le pasă nici măcar de minţile lor, darămite de cele ale copiilor pe care îi au în grijă şi care i-ar putea blestema mai târziu fiindcă i-au adus în pragul balamucului.
De ce permite Ministerul Educaţiei astfel de abuzuri? De ce nu are grijă şi de sănătatea sufletească şi mintală a profesorilor, nu doar de cea fizică? În nici o reformă nu am găsit răspuns la aceste întrebări, motiv pentru care îi invit pe toţi cei care fac legile învăţământului să facă schimb cu părinţii copiilor care vin înspăimântaţi acasă de nişte oameni care au nevoie de îngrijiri medicale, nu de planuri de lecţii ori de manuale de metodică.

Maura Anghel

 

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

altcineva

May 23, 2013

bun, si adaugati si un articol despre ce se intampla in spitalele de psihiatrie din romania si o sa fie si mai emotionant...

cineva

May 23, 2013

eu am avut o astfel de diriginta sarita de pe fix la un liceu chiar prestigios, dar problema e ca din cate am inteles neoficial avea o pila foarte puternica si as ase face ca de fiecare data cand se sesiza cineva anuntand conducerea, ei dadeau din umeri si ii intrebau pe parinti si pe elevi "dar ce vreti sa facem?". pai scuzati-ma, dar eu ce sa fac?

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Mizerabilul nostru sistemul educaţional a eşuat definitiv!
25/11/2019 01:00

    Dan M.BREZULEANU     După ştiinţa celor cu aplecare către aritmetică şi după adevărul faptelor, preşedintele a fost ales nu ieri, ci in chiar primul tur de scrutin ...

Bietele pensii ale nesimţiţilor speciali
17/07/2019 23:00

Arta de a-i păcăli pe toţi cei care te inconjoară este acceptată şi funcţionează nu doar in politică. Altfel, nu-mi explic cum, de atata vreme, mii de cetăţeni pot incasa, cu sprijinul unor legi stra ...

Pantofii mortului lăcomos
27/04/2019 14:09

Îi poţi intalni, astăzi, pe unde mai puţin te aştepţi. Îi recunoşti după umerii bătătoriţi de atata impins la căruţele unor guvernări ruinoase. Angrenaţi in campanii electorale, de a ...

Eram liberi, dar ne-au venit salvatorii
22/07/2018 07:30

 În ţara acesta in care, zi de zi, fotbalul pare mai ostenit, mai dezorientat ca un politician şi mai nestatornic decat o madamă, Politehnica Iaşi a izbutit să rămană un brand. Şi nu unul oar ...

Domnule preşedinte, daţi-i afară pe toţi!
05/05/2018 12:00

Consiliul Judeţean Iaşi, care păstoreşte cum ştie, sau cum poate mai bine Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie din Iaşi, s-a luptat şi a reuşit chiar să facă unele lucruri declarate, altădată, impos ...

Ca Vasile Roaită, cu mâna pe sirenă
08/02/2018 00:00

Politica se transformă, din ce in ce mai mult şi sub privirile strivite de spaimă ale celor ivolucraţi, intr-un tribunal de execuţie doctrinară. O mascaradă menită a asigura, in cazul nostru, tranziţia ...

Colb peste Moldova
24/01/2018 00:00

Acolo de unde sufletul romanului şi-a astampărat mereu setea de cultură şi de blajinătate, unde istoria, zvacnind cindva de prin toate ungherele, s-a cuibărit definitiv in braţele unui mare ideal naţion ...

Liberce? Egalicum? Fraternicând?
18/01/2018 04:00

Vremea premierilor cu capul acoprit cu bască din mucava şi scuipand seminţe a apus. Asta am inţeles eu din caznele fonetice ale domnilor imbuibaţi cu social-democraţie, ale pururi perdanţilor liberali de ...

Atelierul de sfeteriseală şi curăţat caziere
11/01/2018 00:00

Cand caţiva prieteni din lumea normală mi-au cerut să le povestesc ce se intamplă cu reforma fiscală şi alte asemenea treburi nelumeşti din ţară, au rămas cu un zambet delirant in colţul gurii... Cum ...

Ne-a cântat cucul în pungă
16/12/2017 07:00

Soarta banilor noştri, botezată buget, a trecut prin comisiile parlamentare cu o grabă nemaiintalnită de la iuţeala caravanelor electorale care, mai ieri, starneau imaginaţia şi colbul de pe uliţele mol ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei