Puşcăriaşii – la plată sau la muncă!

default

Dimensiune font:

| 28-05-2013 05:00

Citez din documente oficiale: „În conformitate cu Legea nr.6/21.02.2013, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în curs este 2.223 lei”. Da, dar, după cum se ştie, un angajat are de dat oarece taxe şi impozite, că, de, trebuie şi statul să trăiască...Aşa că, după plata acestora, omul aflat în fericita situaţie de a avea un asemenea salariu, rămâne cu circa 1.600 lei. Să ne referim şi la alte două categorii:venitul mediu al unui pensionar este de 759 lei pe lună, iar alocaţia unui copil variază între 200 lei, până la 2 ani, şi 42 lei, până la 18 ani.
Conform altor documente oficiale, costul mediu lunar pentru un deţinut – ceea ce înseamnă masă (apropo, nu ştiu câţi români pot să-şi permită cele 2.800 de calorii asigurate puşcăriaşilor), cazare, asigurare medicală (i-auzi!) şi cheltuielile cu salariile angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (alt apropo, veniturile unora dintre aceştia sunt uimitoare) – se situează undeva în jur de 2.400 lei. Sunt vreo 30.000 de puşcăriaşi, aşa că se poate socoti uşor cât dă statul lunar acestei categorii. De fapt, şi aici e problema, nu statul, ci noi dăm, din taxe şi impozite!
Vi se pare drept? Mie,unul, câtuşi de puţin! Şi, totuşi, în acest context, mai sunt unii pe care-i trece amarnic grija de dragii de puşcăriaşi.
Că închisorile sunt supra-populate, şi, horonc-tronc, apare proiectul unei graţieri în masă. Ca şi cum, dacă în spitale bolnavii stau câte doi într-un pat, nu s-ar putea la fel şi în penitenciare, ori, din banii aruncaţi aiurea de diverse guvernări, să se facă noi puşcării.
Că banii alocaţi nu sunt de ajuns. Iată ce ne comunica, zilele trecute, Ministerul Justiţiei: „Pentru preîntâmpinarea unui colaps în sistemul penitenciar, ce poate crea situaţii imprevizibile generate de starea de nemulţumire a persoanelor private de libertate...este imperios necesar majorarea fondurilor bugetare cu suma de 20 milioane lei”. Unul dintre cei care altădată avea menirea de a umple puşcăriile, fiind procuror, ajuns azi premier, s-a şi arătat sensibil la problemele gazdelor şi chiriaşilor unor asemenea aşezăminte şi a dispus, la prima strigare, deja o majorare cu 10 milioane. Păcat că nu procedează la fel când au nevoie de bani şcolile sau spitalele...
Să auzi şi să nu crezi!Nemulţumiţi, puşcăriaşii vor face grevă sau vor pleca pe la casele lor? E, într-adevăr, mare nevoie de bani pentru puşcării. Acestea trebuie dotate, urgent, cu piscine, jacuzzi, plasme mari, de neam prost,grătare, baruri şi dansatoare la bară, aere (!) condiţionate în celule şi autocare, telefoane mobile cu minute gratuite nelimitate, iar în meniurile zilnice trebuie, de îndată, să existe caviar, somon fume, pizza, whisky, votcă, şampanie, cafea şi ţigări moca. Trai, neneacă, pe banii noştri!
Eu cred că situaţia fondurilor s-ar putea rezolva foarte uşor, pe două căi. Cea dintâi – puşcăriaşii mai înstăriţi să plătească din banii lor casa, masa şi salariile gardienilor. Cea de a doua – cei care nu pot sau nu vor să se „autofinanţeze” să fie puşi la muncă, din contravaloarea activităţilor lucrative şi gospodăreşti urmând să se achite, integral sau măcar parţial, cheltuielile. Menţionez că, actualmente, doar vreo 10 la sută dintre deţinuţi muncesc, iar banii care rezultă le revin în proporţie de 40 la sută.
În ambele situaţii, printre cele obligatoriu de cumpărat s-ar număra şi clasicele costume în dungi verticale, singurele potrivite pentru puşcăriaşi.
Aplicarea unor asemenea măsuri nu numai că ar rezolva problemele financiare, dar ar fi, cu certitudine, cea mai bună măsură preventivă: potenţialii infractori s-ar gândi foarte mult înainte de a fura, viola, escroca, ucide, iar cei mai mulţi dintre ei s-ar lăsa păgubaşi!
Desigur, ar fi de aşteptat reacţii opărite dinspre UE, CEDO şi diverse organizaţii de apărare a drepturilor omului. Dar eu întreb: pe noi, majoritatea covârşitoare a românilor, cine ne apără de hoţii, violuri, crime sau de obligaţia nedreaptă de a plăti, din banii noştri, cazarea şi masa infractorilor?

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Comentarii

patitul

May 28, 2013

salut acest articol si ma asteptam la reactii din parte mai multor cetateni cinstiti si nemultumiti sau de salariile sau pensiile lor , sau ca au avut de suferit de pe urma unor fapte ale acestor detinuti. si eu cred ca nu este echitabil ca detinutii care au incalcat legile tarii noastre sa beneficieze de casa, masa , haine si altele gratuit. sa se calculeze toate cheltuielile cu acesti detinuti si sa fie pusi la plata, noi platim pentru aceste "beneficii" ale vietii, ei dece trebuie sa fie scutiti, adica tot noi cei care muncim si pe care ne-au furat sau am suferit de pe urma altor nelegiuri ale acestora, sa platim( bine, prin stat, de parca statul are bani din alte surse nu din darile pe care le dam noi). tot astfel subscriu si eu fie recuperate aceste cheltuieli fie din munca depusa de ei sau din bunurile ce le detin acesti raufacatori- detinuti.

patitul

May 28, 2013

salut acest articol si ma asteptam la reactii din parte mai multor cetateni cinstiti si nemultumiti sau de salariile sau pensiile lor , sau ca au avut de suferit de pe urma unor fapte ale acestor detinuti. si eu cred ca nu este echitabil ca detinutii care au incalcat legile tarii noastre sa beneficieze de casa, masa , haine si altele gratuit. sa se calculeze toate cheltuielile cu acesti detinuti si sa fie pusi la plata, noi platim pentru aceste "beneficii" ale vietii, ei dece trebuie sa fie scutiti, adica tot noi cei care muncim si pe care ne-au furat sau am suferit de pe urma altor nelegiuri ale acestora, sa platim( bine, prin stat, de parca statul are bani din alte surse nu din darile pe care le dam noi). tot astfel subscriu si eu fie recuperate aceste cheltuieli fie din munca depusa de ei sau din bunurile ce le detin acesti raufacatori- detinuti.

tabolcea elena

May 28, 2013

mare dreptate ai, eu muncesc pe un salariu de 1200 lei pe luna, am o adolescenta in intretinere si statul nu se gindeste la copilul meu cum traieste, daca e zilnic satul, daca are cu ce se imbraca pentru a merge la scoala, se gandeste la detinutii din puscarii cum sa le satisfaca mofturile mafiotilor si criminalilor. rusineeeeee guvernantilor, v-am ales in decembrie 2012 si acum am ceva indoieli, nu mai sunteti cei care erati candva in opozitie. asa e de cand lumea, "puterea schimba omul" sau "cel satul nu-l crede pe cel flamand".

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:06


1. Informații generale privind concedentul, în special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail, persoană de contact: Unitatea Administrativ Teritorială Comuna Bivolari, judeţul Iasi, telefon 0232-298555, Fax: 0232-298508, email primaria primariabivolari@yahoo.com, persoana de contact:Alina Abuzatoaie; 2.1 Informații generale privind obiectul concesiunii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie concesionat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : NC61473- TABARA= 583mp, NC61478- TABARA=583mp, NC62701- TABARA=583mp, NC62702- TABARA =583mp, NC62703- TABARA=583mp, NC62704- TABARA=583mp, NC62706- TABARA =583mp, NC62709- TABARA=583mp, NC62705- BIVOLARI=500mp, NC61481- BIVOLARI=500mp. Concesiunea se face conform HCL nr 65/28.05.2020 si OUG 57/2019. 2.2 Informații generale privind obiectul inchirierii, în special descrierea şi identificarea bunului care urmează să fie inchiriat: Terenuri apartinand domeniului privat al UAT Bivolari : T77 P609/29=3238 mp, T63 P419 TRAIAN=13ha, T64 P421 TRAIAN=7,4221 ha; Inchirierea se face conform HCL nr 69/28.05.2020 si OUG 57/2019. 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la sediul U.A.T. Comuna Bivolari în baza unei cereri scrise. 3.2. Denumirea şi adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obţine un exemplar din documentaţia de atribuire: Compartimentul Administrare Domeniu Public si Privat, de luni până vineri, între orele 08.00-13.00, Comuna Bivolari, jud. Iasi. 3.3. Costul şi condiţiile de plată pentru obţinerea acestui exemplar, unde este cazul: 50 lei, se poate achita la casieria UAT Comuna Bivolari de luni până vineri, între orele 08.00-13.00. 3.4. Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20/11/2020, ora 13.00. 4. Informaţii privind ofertele: 4.1. Data-limită de depunere a ofertelor: 26/11/2020, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 4.3. Numărul de exemplare în care trebuie depusă fiecare ofertă: 1 exemplar. 5. Data şi locul la care se va desfăşura sedinţa publică de deschidere a ofertelor 26/11/2020, ora 14.00, la sediul UAT Comuna Bivolari, județul Iasi. 6. Denumirea, adresa, numărul de telefon, fax şi/sau adresa de e-mail ale instanţei competente în soluţionarea litigiilor apărute şi termenele pentru sesizarea instanţei: Tribunalul Iasi, Str. Elena Doamna, nr. 1A, tel: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, email tr-iasi-info@just.ro. 7. Data transmiterii anunţului de licitaţie către instituţiile abilitate, în vederea publicării: 04/11/2020
Paradă de...fără paradă!
30/11/2020 21:55

  Dorian OBREJA   1 Decembrie 2019: un segment video media consemna că „parada militară dedicată Zilei Naţionale a Romaniei s-a incheiat, fără  incidente” (cum ar fi fost ac ...

Herr Klaus, învăţaţi istoria & aritmetica!  Şi oleacă de intonaţie în limba acestei ţări...
29/11/2020 21:56

  Dorian OBREJA   Mărturisesc – sperand că nu este, incă, nicio lege care să condamne aşa ceva – că de foarte multă vreme nu am votat la alegerile in care se desemnau locatarii ...

Acum ar fi momentul instaurării meritocraţiei!
23/11/2020 19:40

  Dorian OBREJA Promiteam in precedentul editorial, să revin şi insist asupra subiectului ce va fi după alegeri, in sensul a ceea ce va fi de gestionat, de către oricine ar caştiga, şi care ar fi ...

Prăpastia dintre politicieni şi cetăţeni creşte
17/11/2020 21:11

  Dorian OBREJA La nivel de politică/politicieni, există cateva diferenţe majore intre ceea ce se intampla inainte de 1990 in Romania şi ceea ce se intamplă acum. Înainte, formula folosită ...

Cui (nu) îi pasă de banii contribuabililor şi de legi?
16/11/2020 21:30

   Dorian OBREJA  Randurile care urmează se adreseză tuturor ieşenilor, dar, cu precădere, ar trebui să fie in atenţia decidenţilor de la  Poliţiei locale şi a directorului  ...

„Dreptate, ochii plânși cer să te vadă”
16/11/2020 10:32

  Dan M.BREZULEANU E iarăsi plină strada sperantelor noastre de fete mari, cu genunchii tociti si sanii rusinati. Politicieni li se spune. Uneori, ne intind cate o mană si ne zambesc cu complicitate.& ...

Dacă azi s-ar declanşa al 3-lea război mondial, România s-ar implica abia de pe 7 decembrie!
09/11/2020 08:21

  Dorian OBREJA   La prima vedere, titlul acestor randuri este nu  doar şocant, ci şi, oarecum, lipsit de logică. În realitate, lucrurile nu stau catuşi de puţin aşa, ci se refle ...

Ori cu „Aşteptatu”, ori cu „Trompetă”, America nu mai e centripetă
05/11/2020 12:48

  Dorian OBREJA   Cateva precizări necesare la inceputul acestor randuri. Prin „Aşteptatu'” l-am numit, in glumă, pe Joe Biden – avand in vedere rădăcina numelui său, dar ş ...

9.000
02/11/2020 00:01

   Dan M.BREZULEANU Cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei a scos in această dimineată editia cu numărul 9.000. În aproape trei decenii de nouă existentă, 9.000 reprezintă, totusi, ...

Decât un tontălău tânăr, mai bine un înţelept bătrân!
26/10/2020 21:04

  Dorian OBREJA Candva, cu multă vreme in urmă, intr-un moment al tinereţii mele, am fost pus in situaţia de a alege, oarecum in urma unor sugestii rezultate dintr-un consiliu de familie, intre carie ...


Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei