default

Dimensiune font:

Puşcăriaşii – la plată sau la muncă!

| 28-05-2013 05:00

Citez din documente oficiale: „În conformitate cu Legea nr.6/21.02.2013, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în curs este 2.223 lei”. Da, dar, după cum se ştie, un angajat are de dat oarece taxe şi impozite, că, de, trebuie şi statul să trăiască...Aşa că, după plata acestora, omul aflat în fericita situaţie de a avea un asemenea salariu, rămâne cu circa 1.600 lei. Să ne referim şi la alte două categorii:venitul mediu al unui pensionar este de 759 lei pe lună, iar alocaţia unui copil variază între 200 lei, până la 2 ani, şi 42 lei, până la 18 ani.
Conform altor documente oficiale, costul mediu lunar pentru un deţinut – ceea ce înseamnă masă (apropo, nu ştiu câţi români pot să-şi permită cele 2.800 de calorii asigurate puşcăriaşilor), cazare, asigurare medicală (i-auzi!) şi cheltuielile cu salariile angajaţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (alt apropo, veniturile unora dintre aceştia sunt uimitoare) – se situează undeva în jur de 2.400 lei. Sunt vreo 30.000 de puşcăriaşi, aşa că se poate socoti uşor cât dă statul lunar acestei categorii. De fapt, şi aici e problema, nu statul, ci noi dăm, din taxe şi impozite!
Vi se pare drept? Mie,unul, câtuşi de puţin! Şi, totuşi, în acest context, mai sunt unii pe care-i trece amarnic grija de dragii de puşcăriaşi.
Că închisorile sunt supra-populate, şi, horonc-tronc, apare proiectul unei graţieri în masă. Ca şi cum, dacă în spitale bolnavii stau câte doi într-un pat, nu s-ar putea la fel şi în penitenciare, ori, din banii aruncaţi aiurea de diverse guvernări, să se facă noi puşcării.
Că banii alocaţi nu sunt de ajuns. Iată ce ne comunica, zilele trecute, Ministerul Justiţiei: „Pentru preîntâmpinarea unui colaps în sistemul penitenciar, ce poate crea situaţii imprevizibile generate de starea de nemulţumire a persoanelor private de libertate...este imperios necesar majorarea fondurilor bugetare cu suma de 20 milioane lei”. Unul dintre cei care altădată avea menirea de a umple puşcăriile, fiind procuror, ajuns azi premier, s-a şi arătat sensibil la problemele gazdelor şi chiriaşilor unor asemenea aşezăminte şi a dispus, la prima strigare, deja o majorare cu 10 milioane. Păcat că nu procedează la fel când au nevoie de bani şcolile sau spitalele...
Să auzi şi să nu crezi!Nemulţumiţi, puşcăriaşii vor face grevă sau vor pleca pe la casele lor? E, într-adevăr, mare nevoie de bani pentru puşcării. Acestea trebuie dotate, urgent, cu piscine, jacuzzi, plasme mari, de neam prost,grătare, baruri şi dansatoare la bară, aere (!) condiţionate în celule şi autocare, telefoane mobile cu minute gratuite nelimitate, iar în meniurile zilnice trebuie, de îndată, să existe caviar, somon fume, pizza, whisky, votcă, şampanie, cafea şi ţigări moca. Trai, neneacă, pe banii noştri!
Eu cred că situaţia fondurilor s-ar putea rezolva foarte uşor, pe două căi. Cea dintâi – puşcăriaşii mai înstăriţi să plătească din banii lor casa, masa şi salariile gardienilor. Cea de a doua – cei care nu pot sau nu vor să se „autofinanţeze” să fie puşi la muncă, din contravaloarea activităţilor lucrative şi gospodăreşti urmând să se achite, integral sau măcar parţial, cheltuielile. Menţionez că, actualmente, doar vreo 10 la sută dintre deţinuţi muncesc, iar banii care rezultă le revin în proporţie de 40 la sută.
În ambele situaţii, printre cele obligatoriu de cumpărat s-ar număra şi clasicele costume în dungi verticale, singurele potrivite pentru puşcăriaşi.
Aplicarea unor asemenea măsuri nu numai că ar rezolva problemele financiare, dar ar fi, cu certitudine, cea mai bună măsură preventivă: potenţialii infractori s-ar gândi foarte mult înainte de a fura, viola, escroca, ucide, iar cei mai mulţi dintre ei s-ar lăsa păgubaşi!
Desigur, ar fi de aşteptat reacţii opărite dinspre UE, CEDO şi diverse organizaţii de apărare a drepturilor omului. Dar eu întreb: pe noi, majoritatea covârşitoare a românilor, cine ne apără de hoţii, violuri, crime sau de obligaţia nedreaptă de a plăti, din banii noştri, cazarea şi masa infractorilor?

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Comentarii

patitul

May 28, 2013

salut acest articol si ma asteptam la reactii din parte mai multor cetateni cinstiti si nemultumiti sau de salariile sau pensiile lor , sau ca au avut de suferit de pe urma unor fapte ale acestor detinuti. si eu cred ca nu este echitabil ca detinutii care au incalcat legile tarii noastre sa beneficieze de casa, masa , haine si altele gratuit. sa se calculeze toate cheltuielile cu acesti detinuti si sa fie pusi la plata, noi platim pentru aceste "beneficii" ale vietii, ei dece trebuie sa fie scutiti, adica tot noi cei care muncim si pe care ne-au furat sau am suferit de pe urma altor nelegiuri ale acestora, sa platim( bine, prin stat, de parca statul are bani din alte surse nu din darile pe care le dam noi). tot astfel subscriu si eu fie recuperate aceste cheltuieli fie din munca depusa de ei sau din bunurile ce le detin acesti raufacatori- detinuti.

patitul

May 28, 2013

salut acest articol si ma asteptam la reactii din parte mai multor cetateni cinstiti si nemultumiti sau de salariile sau pensiile lor , sau ca au avut de suferit de pe urma unor fapte ale acestor detinuti. si eu cred ca nu este echitabil ca detinutii care au incalcat legile tarii noastre sa beneficieze de casa, masa , haine si altele gratuit. sa se calculeze toate cheltuielile cu acesti detinuti si sa fie pusi la plata, noi platim pentru aceste "beneficii" ale vietii, ei dece trebuie sa fie scutiti, adica tot noi cei care muncim si pe care ne-au furat sau am suferit de pe urma altor nelegiuri ale acestora, sa platim( bine, prin stat, de parca statul are bani din alte surse nu din darile pe care le dam noi). tot astfel subscriu si eu fie recuperate aceste cheltuieli fie din munca depusa de ei sau din bunurile ce le detin acesti raufacatori- detinuti.

tabolcea elena

May 28, 2013

mare dreptate ai, eu muncesc pe un salariu de 1200 lei pe luna, am o adolescenta in intretinere si statul nu se gindeste la copilul meu cum traieste, daca e zilnic satul, daca are cu ce se imbraca pentru a merge la scoala, se gandeste la detinutii din puscarii cum sa le satisfaca mofturile mafiotilor si criminalilor. rusineeeeee guvernantilor, v-am ales in decembrie 2012 si acum am ceva indoieli, nu mai sunteti cei care erati candva in opozitie. asa e de cand lumea, "puterea schimba omul" sau "cel satul nu-l crede pe cel flamand".

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

ANUNT LICITATIE. SC TOPCAR SRL- in faliment, prin lichidator judiciar CII Burcoveanu Laura Mihaela, cu sediul in Iasi, str. A.Panu nr. 13-15, mezanin, telefon 0741232516, e-mail laura.burcoveanu@yahoo.ro, in dosarul 3299/99/2017, anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, la data de 29.07.2020, ora 10, la sediul lichidatorului judiciar din Iasi, strada Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, a bunului mobil AUTOTURISM MARCA BMW 740D BERLINA, culoare albastra, an fabricatie 2003, motorina, nr. locuri 5, capacitate cilindrica 3901 cmc, tapiterie scaune piele, stare buna de functionare. Bunul poate fi vazut in parcarea restaurantului La Castel. Valoarea pornire de licitatie - 22765 lei, fara TVA, reprezentand 100% din pretul de evaluare. Daca bunul nu va fi adjudecat, o a doua licitatie va avea loc la data de 30.07.2020 – ora 10.00, la acelasi sediu si la acelasi pret. Daca bunul nu va fi adjudecat, alte licitatii vor avea loc la 10.08.2020- ora 10.00 si la 11.08.2020 - ora 10.00, la 90% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 20488,5 lei, iar ulterior la 31.08.2020- ora 10.00 si la 01.09.2020-ora 10.00, la 80% din pretul de evaluare, la valoarea de pornire de 18212 lei. Persoanele care pretind vreun drept real asupra bunului au obligatia, sub sanctiunea decaderii, sa faca dovada acestui fapt pana la data de 28.07.2020, ora 12, la sediul lichidatorului judiciar. Caietul de sarcini se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, in baza unei cereri prealabile formulate cu 24 de ore inainte, la pretul de 50 de lei. Garantia de participare este de 10% din valoarea de pornire. Informatii suplimentare la telefon 0741232516 sau la sediul lichidatorului judiciar.
ANUNT privind organizarea licitatiei publica-pasune domeniul public. 1. Informatii generale privind autoritatea contractanta: UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALA MIRONEASA cu sediul administrativ in Mironeasa, cod postal 707300, judetul Iasi, cod fiscal 4540453, telefon 0232228600, fax: 0232228652, e-mail: contact@primariamironeasa.ro. 2. Informatii generale privind obiectul inchirierii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Proprietati publice, teren pasune, 2 loturi, identificate astfel: 1. Lotul I - 30.00 ha - CF 61847/1; 3. Lotul III - 0.45 ha CF 60701. Inchirierea se face conform art. 333, art. 335 din O.G. 57/2019 si conform HCL nr. 84/07.06.2020; 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Primariei Comunei Mironeasa. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul autoritatii contractante, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Secretariatul Primariei Comunei Mironeasa, comuna Mironeasa, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 150 lei, ce se achita cu numerar la casierie. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 31.07.2020, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 07.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Mironeasa, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 07.08.2020, ora 10.00, Primaria Comunei Mironeasa, judetul Iasi. 5. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalulu Iasi, Strada Elena Doamna, nr. 1A, cod postal 700398, telefon: 0332403642, fax: 0332435700, email: tr-iasi-reg@just.ro. 6. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 16.07.2020.
Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
Palatul Culturii din Iaşi riscă să fie furat!
04/08/2020 00:00

  Dorian OBREJA   Există, in privinţa fiecărei informaţii, două categorii de receptori: unii care cred tot ce li se spune (şi acţionează in consecinţă), şi alţii – care contestă ...

Mână în mână: şezlongolanii – pe plaje, corupţii – în administraţii
02/08/2020 20:49

  Dorian OBREJA Am citit o ştire in mai multe randuri şi tot nu mi-a venit a crede ochilor. După cum se ştie, dat fiind creşterea numărului celor infectaţi cu virusul covidian, dar şi posibilitat ...

Duduia şi coconaşul de la urbanism
30/07/2020 22:00

Dan M.BREZULEANU Mărturisesc, am intarziat decenii bune in a trece pragul instituţiei arhitectului-şef al urbei. Nici n-aş fi făcut-o vreodată dacă, răpus de sistemul birocratic cu care statul s-a obi ...

Bomboana pe colivă: cam-pan(dem)ia electorală!
27/07/2020 21:39

  Dorian OBREJA Dacă am asista la o „competiţie” de noroc, precum ruleta (dar nu cea rusească!), mai mult sau mai puţin trucată, expresia cea mai apropiată de adecvare la situaţie ar f ...

Dacă o librărie devine poet, şi reciproca este posibilă!
26/07/2020 21:13

Dorian OBREJA Pe 6 august este una dintre marile prăznuiri ale creştinătăţii, anume „Schimbarea la Faţă a Domnului”. Tot atunci, fericită coincidenţă, aş spune, şi o insemnată sărb ...

Deformatorii de opinie
20/07/2020 08:15

  Dorian OBREJA   În urmă cu circa un deceniu, dacă aş fi fost plătit pentru cat mă uitam la emisiunile de „dezbateri politice” de la televiziunile „de ştiri&rdquo ...

O întoarcere franţuzească de 360 grade în doar 3 luni
14/07/2020 17:44

  Dorian OBREJA   În prima decadă a lui martie a.c., flanam (aşa spun francezii cand e vorba de hoinăreală) cu delectare prin Paris, de la Basilique Sacre Coeur, pană la Catedrala Notre ...

Din păcate, puşcăria nu le scoate din sânge hoţia!
13/07/2020 00:31

  Dorian OBREJA   În urmă cu caţiva ani, un foarte cunoscut interlop a fost aşteptat, drept dar, la ieşirea din puşcărie (la care fusese condamnat pentru a patra oară), cu un cal, pe c ...

Nu mai facem nici mare... brânză. O importăm, să câştige alţii!
07/07/2020 21:52

Dorian OBREJA   Sunt un mare fan nu al lactatelor in general, ci in mod special al branzeturilor. Şi, in această calitate, imi aduc aminte, deşi au trecut ceva decenii, că, ajungand din intamplare la ...

Quo vadis, SUA?
06/07/2020 00:00

  Dorian Obreja   A fost, sambătă, Ziua Independenţei SUA, marcand adoptarea, la 4 iulie 1776, a declaraţiei desprinderii de sub tutela Regatului Marii Britanii. Avand in vedere că, din moti ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!