Ruşii au Matrioşka, noi avem Matrioşkla...US!

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 11-12-2021 11:33

 Dorian Obreja

Matrioşka (pentru cei care nu ştiu sau au uitat...) este o jucărie rusească din lemn, o păpuşă foarte viu colorată, goală în interior, acolo unde sunt alte păpuşi, identice ca formă, dar tot mai mici ca dimensiuni. Se spune despre această păpuşă că ar fi apărut prima dată (inspirată fiind din ouăle pictate cu prilejul Paştelui), prin colaborarea dintre un pictor, Serghei Maliutin, care ţinea în mână un ou de lmn pictat şi o jucărie japoneză, inspirându-i ideea, care avea să fie materializată prin sculptarea ei în lemn de către strungarul V, Zvezdocikin şi, apoi, pictată tot de către Serghei.

OK, aici ne despărţim de paginile dedicate păpuşii ruseşti şi, rămânând în domeniul istoriei, trecem la cele despre Palatul Cotroceni (din Bucureşti, România, ca să nu fie vreo confuzie).

Pe dealul cu acest nume existau, mai demult, case domneşti şi o mănăstire. La începutul domniei sale, Carol I primeşte (cadou, desigur, potrivit, că doar nu avea să stea la hotel...), respectiva proprietate  cu destinaţia de reşedinţă de vară. Fără a sta prea mult pe gânduri, personajul amintit decide construirea unui palat, în incinta proprietăţu („în folosinţa moştenitorilor Coroanei, care să-i servească drept reşedinţă oficială în Bucureşti”. Şi, având norocul să nu dea peste vreun meşter Manole (ori fi fost importaţi constructori din Germania, cine ştie...), visul celui aflat pe tron s-a îndeplinit destul de repede, în vreo doi ani, după care ceea ce a rezultat a servit ca reşedinţă regală din 1896 până în 1949.

 După anul amintit la urmă şi până în 1976 (cifra şase e un semn simbolic asupra construcţiei, reşedinţa a devenit Palat al Pionierilor şi Copiilor, a fost afectată de cutremurul din 1977, renovată aproape un deceniu şi pregătită pentru a deveni reşedinţa primului cuplu prezidenţial din istoria României, care, însă, nu a mai avut suficient timp pentru a se instala acolo temeinic, preferând să rămână în reşedinţa din Primăverii.

Imediat după schimbarea de cadre din decembrie 1989, Palatul Cotroceni a devenit reşedinţa oficială a celor care au fost, pe parcursul perioadei trecute de atunci, preşedinţi ri României, că doar mania grandorii şi trufia se manifestă nu doar la monarhi, ci şi la preşedinţi, mai ales când aceştia dn urmă au senzaţia că, folosindu-se de locurile/lucrurile unor regi, împrimută ceva din nobleţe sau aristocraţie.  

Opinia mea e că mai bine ar fi fost ca Palatul Cotroceni să recapete destinaţia dată în 1949. Asta pentru că România (mai exact, românii) nu a avut „mână bună” în a-şi alege preşedinţii. Primul de după revoluţie a fost singurul din fostul lagăr socialist care provenea din nomenclatura comunistă, al doilea s-a dovedit a fi slab, s-a declarat scârbit şi s-a lăsat învins de sistem.

Următorul a fost sinistru (nu degeaba comparat cu personajul Gollum, din seria de filme „Stăpânul inelelor”), şi cu, şi fără şuviţă. Să ne aducem aminte doar secvenţa din mai 2010, când anunţa ţăierea salariilor cu 25 la sută şi a pensiilor cu 15 la sută, măsură care nu avea nicio raţiune şi a nenorocit, pe termen lung, milioane de români. Poate că, în februarie 2022, când e programat termenul unui proces ce-l priveşte, justiţia pământească îl va pedepsi, că până ce o va face aia divină mai este...

S-a nădăjduit că, după deceniul de coşmar petrecut cu un asemenea ins într-o asemenea poziţie, vom avea mai mult noroc. Da de unde! Dacă facem un inventar al lucrurilor petrecute – pe scena politică şi în societatea românească - din decembrie 2014 până astăzi, bilanţul e unul negativ şi trist.

Sub o aparentă prestanţă, o închipuită rigoare teutonă şi un zîmbet fals, ne dăm seama că avem de a face tot cu o păpuşă: în care se ascunde deţinătorul anterior al funcţiei (ceea ce face ca sunistrul să devină odios). Păpuşă care nu mai are nimic de a face cu ceva rusesc, ascultând preţioasele indicaţii marca U.E. şi, mai ales, U.S.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:06

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Roz – de la Palatul Roznovanu, dar şi de la viitorul Iaşului
27/11/2022 19:22

 Dorian OBREJA După 1990, a urmat o perioadă destul de indelungată, in care Iaşul cumva a stagnat sau chiar involuat, mulţumindu-se cumva doar cu statutul de „capitală istorică” a ...

Garanţia că Editura „Junimea” va urca încă o treaptă
23/11/2022 23:04

 Dorian OBREJA  Înfiinţată in urmă cu mai bine de 6 decenii, Editura ieşeană „Junimea”, in acest interval, a devenit un nume de importanţă in domeniu, mai intai datorită că ...

Soluţie japoneză pentru traficul de coşmar ieşean!
21/11/2022 22:33

 Dorian OBREJA Termenul de „coşmar” va reveni de foarte multe ori mai jos, aşa cum revine, in mintea sau pe buzele ieşenilor, zilnic, atunci cand este vorba de trafic. Să purcedem metod ...

Am uitat să trăim...
21/11/2022 17:45

  Am citit deunăzi că romanii ocupă un loc important intr-o statistică a bolilor intocmită de UE. Suntem hipertensivi, suntem prea graşi, diabetul ne omoară, iar tuberculoza ne macină pe dinăuntr ...

Liderii responsabili pot evita catastrofa
20/11/2022 20:21

 Dorian OBREJA Joi, 17 noiembrie, apărarea antiaeriană a doborat, deasupra Kievului, două rachete ruseşti, dintre care una era de tip special, Kh-55 (teoretic, concepută doar pentru a purta incărcă ...

Scăpările din Codul Moral
17/11/2022 10:36

De ceva vreme, judecătorii nu-şi mai văd capul de treabă. Multiplele modificări la Codul Penal i-a obligat să reevalueze dosare, să lase liberi oamenii adunaţi după gratii pentru tot felul de lucruri u ...

De astea-s legi, astea-s organe, hai să emigrăm, Gheo şi Ioane!
13/11/2022 23:18

 Dorian OBREJA  A fost şi mai este, printre cele trei mai proaste voci din muzica băştinaşă (aşa susţine o voce oleacă mai bună), una pe care o chema Roxy, şi care nu se limita să deschi ...

Doar unirea poate salva Iaşul !
07/11/2022 23:06

 Dorian OBREJA  Prima precizare e că, atunci cand spun Iaşul, mă refer, atat la reşedinţa de judeţ, dar şi la judeţ in ansamblu. A doua constă in vă indemna să-mi recitiţi o serie de edit ...

ECRE homo!
06/11/2022 21:20

 Dorian OBREJA Nu trageţi concluzii pripite că titlul ar conţine greşeli  - precum primul termen scris cu majuscule, şi acelaşi, in locul celui consacrat („ecce”). Veţi inţelege, ...

Pandemia sărăciei poate şi trebuie să fie combătută
01/11/2022 10:51

  Dorian OBREJA Mai intai, aşa cum deja v-am obişnuit, extrase din presă şi rapoarte ori analize de specialitate, care demonstrează, in mod elocvent, că sintagma „pandemia sărăciei” n ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei