Va fi esplanada Teatrului Naţional Iaşi pe măsura acestuia?

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 16-08-2021 22:30

 

Dorian OBREJA

Pentru că sunt născut ieşean şi iubesc Iaşul, spre deosebire de mulţi dintre cei de pripas, dar cu funcţii de decizie privind prezentul şi viitorul municipiului, mi-am făcut timp şi am citit pe îndelete proiectul privind modernizarea esplanadei Teatrului Naţional din Iaşi, dar şi comentarii ale unor specialişti avizaţi privind subiectul cu pricina.

Înainte de a merge mai departe, aş vrea să amintesc că, la modernizarea Pieţei Unirii, printre „realizări”, putem număra „înmormânarea” a trei fântâni arteziene aflate pe latura vestică; de asemenea, oarece obiective asemnănătoare, începute prin zona Palatului Culturii, au avut aceeaşi soartă.

Să ne întoarcem la subiect. Eu susţin că, dacă se numeşte „esplanada Teatrului Naţional”, apoi toate conexiunile respectivei zone de plimbare/şedere/agrement trebuie să meargă înspre respectiva instituţie de cultură (mai ales că e vorba de cel mai vechi teatru naţional din România!), existând şansa edificării unui adevărat şi mare muzeu în aer liber, care să mărturisească despre istoria dramaturgiei la Iaşi (aici s-a jucat primul spectacol în limba română), dar şi despre monştrii sacri care au urcat pe scena ieşeană, rămânând aici întreaga carieră sau confirmându-şi valoarea în Capitală.

O asemenea idee ar putea fi materializată clasic, prin repartizarea, de-a lungul aleilor, a unor busturi ale actorilor, însoţite de plăci care să sintetizeze biografia lor, îndeosebi cea artistică. Dar şi mai potrivită mi se pare utilizarea unor tehnologii moderne. Astfel, pe ecrane de dimensiuni medii şi prin intermediul unor căşti wireless, ar putea fi vizionaţi/ascultaţi actori din trecutul şi prezentul Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri”, le-ar fi făcute cunoscute biografiile, ba chiar s-ar putea vedea şi asculta părţi sau integrale ale unor piese, în măsura în care ele există înregistrate.

Din păcate, nimic din toate acestea nu am regăsit în proiectul ce urmează să fie pus în practică, deşi despre acest proiect se tot vorbeşte de 2-3 ani, întârziindu-se finalizarea din pricina controverselor/contestaţiilor legate fie de proiectant, fie de executant. Aşa că întrebarea din titlu nu poate primi un răspuns afirmativ!

Potrivit datelor făcute publice, vor fi demolate fântânile arteziene existente (deşi, cred, ele ar fi putut fi renovate) şi înlocuirea cu altele, vor fi modernizate aleile şi trotuarele, iar instalaţiile şi finisajele vor fi refăcute integral; cele 4 statui vor fi reamplasate (probabil ca şi cea a lui Miron Costin, din piaţeta aflată în stânga teatrului). Nu foarte clară este situaţia „Cubului” din aceeaşi latură, căruia, în mod evident, i-ar trebui găsită o altă locaţie (poate, de ce nu?, prin cartierele Alexandru cel Bun sau CUG).

Potrivit vocilor care contestă proiectul, s-ar dori, de fapt, „îngroparea” câtorva milioane de euro prin această modernizare. În afara unor reproşuri de ordin arhitectural/tehnic, valoarea este considerată prea mare, mai ales că (sper să fie aşa!!!) modernizarea nu mai cuprinde şi realizarea unei parcări subterane, şi se vorbeşte şi despre posibila dispariţie (oficialităţile o denumesc relocare) a circa 100 de copaci înalţi, continuându-se, în acest fel, nefasta tradiţie începută cu tăierea teilor de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Apropo de acest bulevard, cred că ar trebui găsite şi soluţii pentru relocarea tarabelor şi reducerea spaţiului acordat teraselor pe mijlocul străzii, lăsând-o, pur şi simplu, pietonal.

Cât priveşte intenţiile de extindere a acestuia spre Piaţa Unirii şi Bulevardul Independenţei, chiar dacă, de regulă, sunt pieton, cred că măsura respectivă ar duce la blocaje şi mai mari în trafic, la ocoluri şi mai mari (de aici, printre altele, la poluare mai mare) în lipsa unor alternative rutiere. E necesară o gândire de ansamblu şi, mai ales, practică. Cu ceva efort intelectual, frumosul şi utilul pot fi îmbinate şi armonizate!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:39

BANCUL ZILEI

06:00

 

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iași, șos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iași, tel: 0232-243.864; fax: 0232-212.231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Starmod S.A. Suceava cu sediul social în mun. Suceava, str. Universității, nr. 29, jud. Suceava, nr. înregistrare în Registrul Comerţului J33/69/1991 , C.U.I. RO3177717, numită potrivit Sentinţei Civile nr. 19 din data de 25.01.2022, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9819/86/2010**, invită toți agenții economici interesați ca, până la data de 11.11.2022, ora 16:00, să depună o ofertă financiară și o ofertă tehnică pentru efectuarea lucrărilor cadastrale de reglementare a situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. Condiții de formă: Ofertele vor fi depuse la sediul lichidatorului judiciar MANAGEMENT REORGANIZARE LICHIDARE IAȘI S.P.R.L., din Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai jos menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ: numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, precum şi menţiunea „ofertă servicii cadastrale, a nu se deschide înainte de data de 11.11.2022, ora 16.00”. Solicităm ca oferta financiară să conţină următoarele elemente obligatorii: -Preț (va fi exprimat în lei, fără T.V.A.); -Acordul expres al ofertantului ca plata prețului să se efectueze în conformitate cu dispozițiile Legii 85/2006, pe măsură ce se vor obține fonduri din valorificari de active din patrimoniul societății debitoare. Solicităm ca oferta tehnică să conţină următoarele elemente obligatorii: -Termen de execuţie; -Lista serviciilor cadastrale ce vor fi prestate pentru reglementarea situațiilor tehnico-cadastrale pentru bunurile imobile din patrimoniul societății Starmod S.A. Suceava. -Certificatul de atestare din care reiese că ofertantul este calificat şi atestat în vederea efectuării de operațiuni/servicii cadastrale. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate. Pentru cuantificarea preţului de executare a lucrării, accesul în incinta societăţii debitoare se face cu programare (48 de ore) şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a acesteia care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232-243.864 sau e-mail iasi@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relații suplimentare se pot obține de la: -tel. 0232-243.864 0755.132.473 -fax: 0232-212.231 -email: secretariat@insolventa.ro
VANZARE TEREN SI CONSTRUCTII PIATA NEAMT str. Piata Garii, nr.7, loc. Piatra Neamt, jud. Neamt. Subscrisa BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. desemnata in calitate de administrator judiciar al debitoarei PERLA INVEST S.R.L., in reorganizare, prin Incheierea de sedinta nr. 236 din data de 19.04.2016, pronuntata in Dosarul nr. 2699/103/2015/a4, de Tribunalul Neamt – Sectia a II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, organizeaza in data de 23.11.2022, ora 13:00, la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., din Bucuresti, Str. Invingatorilor nr. 24, Victory Business Center, Et. 4, Sector 3, sedinta de licitatie publica cu strigare pentru vanzarea, in bloc, a proprietatii imobiliare compuse din: -teren intravilan, in suprafata de 1.000 mp, inscris in CF nr.54618 a Mun.Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618; -constructie in suprafata utila de 567,46 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U1 a Mun. Piatra Neamt, avand nr. cadastral 54618-C1-U1; -constructie in suprafata utila de 1.707,65 mp, inscrisa in CF nr.54618-C1-U2 a Mun. Piatra Neamt, avand nr.cadastral 54618-C1-U2 situate in Mun. Patra Neamt, str. Piata Garii, nr.7, jud. Neamt. Pretul de pornire al sedintei de licitatie 1.379.000 EUR, exclusiv TVA. Detalierea componentei acelor blocuri de active poate fi solicitata administratorului judiciar la adresa de e-mail business.restructuring@bdo.ro. Ofertantii care doresc sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L., cel tarziu cu o zi lucratoare inaintea sedintei de licitatie publica la care doresc sa participe, personal sau prin curier, ora 17:00, toate documentele specificate in cuprinsul Caietului de sarcini, ce poate fi achizitionat de la sediul BDO BUSINESS RESTRUCTURING S.P.R.L. pentru suma de 1.000 Lei, exclusiv TVA. Plata Caietului de sarcini se va realiza prin transfer bancar in contul unic de insolventa al societatii PERLA INVEST S.R.L., pe baza facturii comunicate de catre administratorul judiciar. Pentru informatii suplimentare va rugam sa ne contactati la numarul 021.319.94.76 sau e-mail business.restructuring@bdo.ro.
Garanţia că Editura „Junimea” va urca încă o treaptă
23/11/2022 23:04

 Dorian OBREJA  Înfiinţată in urmă cu mai bine de 6 decenii, Editura ieşeană „Junimea”, in acest interval, a devenit un nume de importanţă in domeniu, mai intai datorită că ...

Soluţie japoneză pentru traficul de coşmar ieşean!
21/11/2022 22:33

 Dorian OBREJA Termenul de „coşmar” va reveni de foarte multe ori mai jos, aşa cum revine, in mintea sau pe buzele ieşenilor, zilnic, atunci cand este vorba de trafic. Să purcedem metod ...

Am uitat să trăim...
21/11/2022 17:45

  Am citit deunăzi că romanii ocupă un loc important intr-o statistică a bolilor intocmită de UE. Suntem hipertensivi, suntem prea graşi, diabetul ne omoară, iar tuberculoza ne macină pe dinăuntr ...

Liderii responsabili pot evita catastrofa
20/11/2022 20:21

 Dorian OBREJA Joi, 17 noiembrie, apărarea antiaeriană a doborat, deasupra Kievului, două rachete ruseşti, dintre care una era de tip special, Kh-55 (teoretic, concepută doar pentru a purta incărcă ...

Scăpările din Codul Moral
17/11/2022 10:36

De ceva vreme, judecătorii nu-şi mai văd capul de treabă. Multiplele modificări la Codul Penal i-a obligat să reevalueze dosare, să lase liberi oamenii adunaţi după gratii pentru tot felul de lucruri u ...

De astea-s legi, astea-s organe, hai să emigrăm, Gheo şi Ioane!
13/11/2022 23:18

 Dorian OBREJA  A fost şi mai este, printre cele trei mai proaste voci din muzica băştinaşă (aşa susţine o voce oleacă mai bună), una pe care o chema Roxy, şi care nu se limita să deschi ...

Doar unirea poate salva Iaşul !
07/11/2022 23:06

 Dorian OBREJA  Prima precizare e că, atunci cand spun Iaşul, mă refer, atat la reşedinţa de judeţ, dar şi la judeţ in ansamblu. A doua constă in vă indemna să-mi recitiţi o serie de edit ...

ECRE homo!
06/11/2022 21:20

 Dorian OBREJA Nu trageţi concluzii pripite că titlul ar conţine greşeli  - precum primul termen scris cu majuscule, şi acelaşi, in locul celui consacrat („ecce”). Veţi inţelege, ...

Pandemia sărăciei poate şi trebuie să fie combătută
01/11/2022 10:51

  Dorian OBREJA Mai intai, aşa cum deja v-am obişnuit, extrase din presă şi rapoarte ori analize de specialitate, care demonstrează, in mod elocvent, că sintagma „pandemia sărăciei” n ...

Opriţi apocalipsa nucleară!
30/10/2022 21:49

 Dorian OBREJA Vizavi de o posibilă apocalipsă atomică, octombrie pare a fi luna preferată in care aceasta atinge apogeul ameninţării. Nu mă refer la accidente – precum a fost cel de la Ce ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei