Evaluare Naţională, 2019 - De 35 de ori 10!

IMG_0009

Dimensiune font:

| 26-06-2019 12:12

* Iaşul îşi consolidează poziţia de centru educaţional de prestigiu * cu cele 35 de medii de 10, Iaşul ocupă locul al doilea, după Bucureşti, care are 48 de medii, dar înaintea altor judeţe importante, precum Cluj - 28 medii de 10, Dolj - 26, Constanţa - 24, Timiş – 22 * 357 de elevi ieşeni au obţinut medii peste 9,50 * în celelalte judeţe ale Regiunii de Nord-Est, numărul de medii de 10 a fost destul de mare, raportat la anii anteriori: Suceava şi Bacău - câte 13 medii de 10, Botoşani - 8, Neamţ şi Vaslui - câte 5 * cele mai slabe rezultate au fost la Vaslui

Au fost afişate notele la examenul de Evaluare Naţională! Iaşul, ca de obicei, se află în topul naţional, cu 35 de medii de 10 ocupând a doua poziţie. Cele mai multe au fost obţinute de elevi de la Colegiul Naţional şi Colegiul Naţional „Emil Racoviţă”, câte 11, Colegiul „C.Negruzzi” - 4, Şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun” - două, Colegiul Naţional „Mihail Sadoveanu” Paşcani - două, Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” - o medie de 10, Liceul de Informatică „Grigore Moisil” - o medie, Şcoala Gimnazială „Alecu Russo” - o medie.

Totodată, 357 de elevi ieşeni au obţinut medii peste 9,50! 77,44 la sută dintre elevi au obţinut medii peste 5. În anul şcolar anterior, în judeţul Iaşi s-au înregistrat, înainte de contestaţii, un număr de 32 de medii de 10. „Reuşitele elevilor noştri, absolvenţi ai clasei a VIII-a, la Evaluarea naţională ne bucură şi în acelaşi timp ne confirmă faptul că strategiile noastre educaţionale la nivelul inspectoratului, precum şi al şcolilor, reuşesc să producă succes şi motivaţie pentru învăţare, procentele ridicate ale elevilor cu nota 10 la ambele probe, situând Iaşul pe locul II la nivel naţional, după Bucureşti. Cele două simulări organizate pe parcursul anului şcolar, competenţa şi implicarea profesorilor de limba română şi matematică s-au întâlnit în mod fericit cu o motivaţie superioară a elevilor pentru cunoaştere, dar şi cu dorinţa acestora de a avea şanse crescute la admiterea în învăţământul liceal şi profesional”, a punctat prof. dr. Genoveva Farcaş, inspector şcolar general.

Rezultatele în judeţul Iaşi depăşesc, aşa cum s-a întâmplat în fiecare an, media naţională, care este de 80,6% la limba română şi de 62,7% la matematică.

Decariştii” din Moldova

În celelalte judeţe ale Regiunii de Nord-Est, numărul de medii de 10 a fost destul de mare, raportat la anii anteriori: Suceava şi Bacău - câte 13 medii de 10, Botoşani - 8, Neamţ şi Vaslui - câte 5.

Media generală obţinută în cadrul Evaluării Naţionale are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a.

La Suceava, au participat 6.161 de elevi, iar procentul mediilor peste 5 a fost de 74,04. Note de 10 au fost la Suceava, Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldove,esc, dar şi în mediul rural. La Bacău, 13 elevi din judeţ au reuşit să obţină media 10.00 la Evaluarea Naţională, după ce au predat teze perfecte atât la limba română, cât şi la matematică. Cei mai mulţi „decarişti”, 7 la număr, provin de la şcoli din municipiul Bacău. Medii de 10 au mai obţinut trei elevi din Oneşti, doi din Moineşti şi unul din Târgu Ocna. La polul opus, la nivelul judeţului au fost înregistrate şi 7 medii de 1.00, ceea ce înseamnă că elevii au predat lucrările goale, fără să rezolve măcar una dintre cerinţele subiectelor de la examen. La Evaluarea Naţională de anul trecut, 17 elevi din judeţ au obţinut media generală 10 (zece).

La Botoşani, rezultatele la Evaluarea Naţională, înainte de contestaţii, arată că 63,29% dintre candidaţi au obţinut medii peste 5.00. Din cei 3.844 de candidaţi ce au susţinut ambele probe, 2.433 au medii peste cinci. La examenul de anul trecut, rata de promovare înainte de contestaţii a fost de 69,26%. 8 elevi au obţinut media 10, cele mai multe (5) fiind la Colegiul „Mihai Eminescu” Botoşani.

La Neamţ, doi elevi de la Colegiul Naţional „Roman Vodă” din Roman au obţinut note maximela cele două probe, pe listă mai este un elev de la Şcoala Gimnazială nr. 2 Piatra Neamţ şi câte unul de la Colegiul „Petru Poni” din Roman şi Colegiul Naţional „Petru Rareş” Piatra Neamţ. Mai sunt înregistrate 382 de medii între 9 şi 9,99. 93 de elevi au obţinut medii între 1 şi 1,99, 234 între 2 şi 2,99, 405 între 3 şi 3,99, 557 între 4 şi 4,99 şi 621 între 5 şi 5,99. Per total, 1. 289 de elevi de clasa a VIII-a au obţinut note sub 5, dintr-un total de 4.093 de elevi care au susţinut acest examen. În 2018, au fost înregistrate 6 medii de 10 şi 1299 cu note mai mici de 5 din cei 4058 prezenţi în sălile de examinare. În acest an, un elev a fost eliminat de la proba de matematică a examenului de Evaluare Naţională. Elevul de la Colegiul Naţional „Roman Vodă” din municipiul Roman a fost prins cu fiţuică şi dat afară din examen.

Dezastru la Vaslui

La Vaslui, rezultatele din acest an sunt printre mai slabe dintre cele înregistrate din 2014 încoace. Procentul de medii peste 5 al elevilor vasluieni este de doar 65,10%, asta fără a ţine cont de absenteism; altfel, acest procent ar scade la doar 60,48%, cu peste 6% mai slab ca anul trecut. Nu mai puţin de 242 de elevi din totalul de 3.502 înscrişi au absentat la ambele probe, lor adăugându-li-se alţi 7 elevi care au susţinut prima probă, cea la limba şi literatura română, unul dintre ei, din Rebricea, obţinând chiar o notă acceptabilă, 5,90. Matematica a fost şi proba la care s-au obţinut cele mai slabe rezultate, în medie, notele acordate fiind cu circa o treime mai mici decât cele de la proba la limba şi literatura română.

2.561 candidaţi, 78,74% dintre cei care s-au prezentat, au reuşit să ia medii peste 5 la proba de limba şi literatura română. Spre deosebire de matematică, unde nu doar că procentul de „promovabilitate” a fost de doar 52,81%, dar şi numărul de note maxime a fost mai mic, 23, faţă de 26 de note de 10. Din punct de vedere statistic, 1.143 dintre candidaţii care s-au prezentat la examen nu au reuşit să obţină medii de minim 5, iar dintre cei care au „promovat” acest examen, 564 au obţinut medii între 5,00 şi 5,99, 535 de candidaţi au avut media între 6,00 şi 6,99, 480 – între 7,00 şi 7,99, alţi 349 de elevi, între 8,00 – 8,99, şi doar 185 dintre absolvenţii de gimnaziu vasluieni, faţă de 213 de candidaţi, anul trecut, au reuşit să obţină medii peste 9! Dintre acestia, 5 elevi au reuşit să obţină media maximă.

Între primii cei mai buni elevi vasluieni s-a situat şi o absolventă a unei şcoli din mediul rural, Roxana Georgiana Asavei, care a urmat cursurile Şcolii gimnaziale „Mihai Eminescu” din Laza şi care acum, cu o medie de 9,90 nu doar că s-a clasat pe locul 7 între cei mai buni elevi vasluieni, dar are acum şansa să poată urma cursurile oricărui liceu de elită. Din păcate, între primii 100 de absolvenţi de gimnaziu vasluieni cu cele mai mari medii obţinute, se mai numără doar alţi 8 elevi provenind de la şcoli din mediul rural: Pogoneşti, Dumeşti, Pungeşti, Stănileşti, Viişoara, Deleşti, Codăeşti şi Vutcani.

Media obţinută la examenul de capacitate are o pondere de 80% din media de admitere la liceu, iar media generală de absolvire a claselor V-VIII are o pondere de 20%.

Reguli la contestaţii

După afișarea primelor rezultate la Evaluarea Națională, elevii nemulțumiți de note au putut depune contestații. Profesorii evaluatori au la dispoziție trei zile pentru soluționarea contestațiilor, iar rezultatele finale vor fi afișate pe 29 iunie. Fiecare lucrare de examen este corectată și punctată de către doi profesori, care lucrează în săli separate, potrivit edupedu.ro. Evaluarea lucrărilor de examen se face „cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100; se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu. După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o trece pe lucrare.

Dacă diferența dintre notele date de cei doi profesori evaluatori este mai mică sau egală cu 1 punct, atunci notele se trec pe lucrare cu cerneală roșie și cei doi semnează. Nota finală este calculată de președintele comisiei de examen (adică de director sau directorul adjunct al școlii) și reprezintă media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori, fără rotunjire. Nota finală este trecută pe lucrare de către președintele comisiei, în prezența profesorilor evaluatori, și este înregistrată în catalogul evaluării naționale, prevede Ordinul privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2018-2019. Dacă diferența dintre notele puse de cei doi profesori evaluatori este mai mare de 1 punct, atunci lucrarea va fi recorectată de alți doi profesori evaluatori numiți de președintele comisiei. Nota finală este apoi calculată luând în considerare cele 4 (patru) note, după eliminarea celor două note/valori extreme, ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a celor două note/valori centrale. Media rezultată reprezintă nota finală care se trece pe lucrare și este înregistrată în catalogul evaluării naționale. Sub nota finală semnează cei patru evaluatori și președintele comisiei. După ce sunt corectate toate lucrările de la examene, comisia din centrul zonal de evaluare calculează pentru fiecare elev media generală la evaluarea națională, ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, din notele obținute la probe. Metodologia de Evaluare statuează că președintele comisiei de examen și secretarul din centrul zonal de evaluare sunt obligați să asigure, pentru fiecare disciplină la care se organizează evaluarea, o sesiune de instruire pentru evaluatori. Scopul instruirii este de a diminua diferențele dintre evaluatori în aplicarea baremului de evaluare și de notare. „Se interzic interpretările personale și efectuarea de modificări în baremul de evaluare și de notare”, prevăd regulile de examen.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Trei zile de foc pentru candidaţii la „examenul maturităţii”
11/06/2019 00:00

  * calendarul de Bacalaureat 2019 prevede că absolventii de liceu sustin pană astăzi, 11 iunie, competentele digitale, iar pe 12-13 iunie sunt examenele orale de limbă străină * probele scrise ince ...

„Dacă nu poți vedea punctele tari ale copilului, nu te atinge de slăbiciunile lui”
18/05/2019 00:00

  * in primăvara acestui an s-a organizat, pentru prima dată in Romania, un curs de formare in evaluarea dinamică a potentialului de invătare la copil - LPAD (Dispozitiv de evaluare a tendintei de inv ...

Fiecare şcolar va primi, din toamnă, câte o tabletă!
11/05/2019 00:25

  * Guvernul doreşte modernizarea sistemului de invăţămant cu ajutorul noilor tehnologii, urmand a investi cateva sute de milioane de lei pentru a instala sisteme wi-fi in 4.500 de şcoli * asta in co ...

Drama de la Buda l-a scandalizat pe şeful statului
16/04/2019 18:45

  * după ce luni, un copil de trei ani din satul Buda, comuna Brăeşti - Iaşi, a decedat, inecat in fosa septică din curtea şcolii, directorul respectivei unităţi de invăţămant a fost destituit ...

Elevii, educaţi în spiritul practicilor sustenabile de consum
11/04/2019 00:00

  În perioada 1- 6 aprilie 2019, un grup de elevi şi cadre didactice din Şcoala Gimnazială „Otilia Cazimir” Iaşi au participat la cea de-a patra activitate de predare- invăţare din ...

Înscrierea în clasa pregătitoare, etapa a doua
03/04/2019 00:00

  * a inceput cea de-a doua etapă rezervată completării/depunerii/validării cererilor de inscriere in invăţămantul primar pentru anul şcolar 2019-2020 * se adresează copiilor care nu au fost insc ...

Au rămas neocupate 954 locuri la „clasa zero”
27/03/2019 10:37

  * in judetul Iaşi au fost depuse 6.735 de cereri de inscriere pentru clasa pregătitoare * şcolile care au depăşit numărul stabilit prin planul de şcolarizare sunt Colegiul National „Garabet ...

„Sărbătorim oamenii, nu celebrăm zidurile care ne înconjoară”
17/11/2017 05:04

Gheorghe Asachi este promotorul infiinţării primei linii de educaţie in inginerie, care s-a concretizat in naşterea unei ,,clase de ingineri hoţarnici”, la data de 15 noiembrie 1813. Evenimentul care ...

Munţi de bani pentru angajaţii din învăţământ
10/11/2017 16:00

Luna trecută a fost marcată de apariţia in spaţiul public a unuia dintre cele mai aşteptate, dar şi controversate documente. Este vorba despre proiectul Legii salarizării unitare, proiect promis de alian ...

Cercetarea şi inovarea, susţinute prin Universitatea Tehnică
03/11/2017 04:06

La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI) invită doritorii la o Sesiune de informare privind oportunităţile de finanţare din cadrul acţiunilor „Marie Skłodowska-Curie&r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei