default

Dimensiune font:

Experiment guvernamental la Iaşi: masa caldă pentru elevi

| 01-11-2016 13:25

 Ministerul Educaţiei vrea să le ofere tuturor elevilor câte o masă caldă zilnic * proiectul, deşi util, este foarte greu de pus în practică * principalele probleme cu care se poate confrunta acesta sunt: lipsa unui spaţiu special amenajat pentru servirea mesei, refuzul furnizorilor de a transporta alimente la distanţe foarte mari sau lipsa personalului calificat pentru preparare şi servire

 În cursul săptămânii trecute, Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, programul pilot care contribuie la prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, prin acordarea unei mese calde sau a unui pachet alimentar, în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar, tuturor elevilor şi preşcolarilor din învăţământul preuniversitar. „Masa caldă” va înlocui programele „Laptele şi cornul” şi „Fructe în şcoli”, existente în acest moment. În programul-pilot au fost selectate 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu grade de complexitate şi particularităţi educaţionale diferite.

Deşi, la prima vedere, este un program benefic pentru elevi, la o privire mai atentă, implementarea şi extinderea acestuia la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ ridică un număr destul de mare de probleme, mai ales în zonele rurale.

 

Marile piedici ale extinderii proiectului

Printre cele mai mari probleme care se ivesc se numără amenajarea unui spaţiu potrivit care să respecte toate normele sanitare şi de igienă, dar şi problema financiară, acest program presupunând costuri mult mai ridicate faţă de „Cornul şi laptele” sau „Fructe în şcoli”: „Cred că propunerea programului masei calde este o născocire cu prilejul apropierii campaniei electorale. Sunt mai multe variabile care califică acest program ca fiind doar unul experimental şi nimic mai mult. În realitate, lucrurile stau cu totul altfel. Ştim prea bine că pentru a servi masa este nevoie de un spaţiu special amenajat, care să întrunească o serie de condiţii de igienă şi care să aibă avize. De asemenea, ar fi nevoie de personal abilitat şi, mai ales, ar fi nevoie de bani. Or, cele mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi şi din ţară nu au astfel de posibilităţi. Mă îndoiesc că există sume pentru ca toţi elevii să primească o masă caldă. Ca să nu mai spun că şi spaţiul este o problemă. Unele şcoli nu au căldură sau nu au săli de clasă în care să se desfăşoare orele, dar să mai vorbim de sală de mese sau ceva similar”, a declarat prof. Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi.

O altă problemă este aceea a personalului, care este şi-aşa insuficient pentru desfăşurarea activităţilor din sistemul de învăţământ. „În plus, şi cu personalul este o problemă, în judeţul Iaşi ne confruntăm chiar şi în prezent cu problema normării personalului. Suntem obligaţi să încadrăm personalul într-un număr fix de norme şi ne este şi aşa destul de greu. Personalul angajat în prezent nu este de ajuns, iar altul nou care să se ocupe de masa elevilor nu putem angaja”, a completat prof. Mirel Pristavu

Şi primarii din judeţul Iaşi sunt de părere că implementarea unui astfel de proiect presupune o serie de responsabilităţi, care, deşi asumate, sunt greu de realizat în condiţiile realităţii actuale. „Să dai o masă caldă elevilor este o responsabilitate mare, care presupune foarte multe lucruri. Una este mărul sau cornul şi laptele, pe care copiii le pot mânca în sala de clasă, în bancă sau afară, şi alta este o masă caldă. Este nevoie de un spaţiu special amenajat, nu poţi hrăni elevii printre cărţi şi caiete. Nu văd fezabil acest proiect la nivelul tuturor instituţiilor de învăţământ. Ar fi foarte greu de realizat şi în comuna Victoria, spre exemplu. O primă problemă ar fi distanţa mare, deşi firmele de catering au tot felul de autoutilitare şi mijloace de transport, tot este destul de dificil. Şi, aşa cum am spus, se evidenţiază problema spaţiului. Trebuie un spaţiu special amenajat şi acest lucru este destul de dificil de realizat. Şi nu e ceva care poate fi improvizat sau făcut pe jumătate, pentru că respectivul spaţiu trebuie să respecte toate normele sanitare şi de igienă”, a declarat Daniel Creţu, primarul comunei Victoria.

 

Autorităţile nu au învăţat nimic din eşecurile anterioare

Deşi în prezent elevii primesc zilnic câte un corn însoţit de lapte şi câte un măr o dată la două zile, aceste proiecte s-au confruntat, de-a lungul timpului, cu nenumărate probleme: lipsa furnizorilor, lipsa infrastructurii, degradarea produselor din lipsa aparatelor frigorifice, etc. „Nu neg că sunt câteva comunităţi în care un astfel de proiect este posibil, însă îmi este foarte greu să cred că Masa Caldă este un proiect care poate fi extins la nivelul tuturor unităţilor de învăţământ. Am văzut cum a eşuat programul cu mierea de albine în şcoli, cum programul mărului zilnic a ajuns de la un măr frumos pentru fiecare elev, la un măr vai de capul lui o dată la două zile. De asemenea, şi problemele cu care se confruntă programul Cornul şi laptele ne demonstrează cât este de greu de aplicat la nivelul tuturor şcolilor un astfel de program”, a opinat preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi.

Chiar dacă susţin că şi-ar dori foarte mult să vadă acest proiect dus la bun sfârşit, sindicaliştii ieşeni se arată sceptici în ceea ce priveşte şansele acestuia. „Ar fi chiar extraordinar ca fiecare elev să mănânce o masă caldă zilnic, la şcoală, însă trebuie să ne gândim la realităţile sistemului nostru de învăţământ şi la posibilităţi. Nu avem infrastructură, nu avem condiţii de igienă, este foarte greu să extindem programul Masa Caldă. Deşi mi-aş plăcea tare mult să se realizeze, dar nu văd cum s-ar putea”, a concluzionat prof. Mirel Pristavu.

 

Masa caldă, inspirată din modelele de bună practică din alte ţări

Prof. dr. Camelia Gavrilă, şefa Inspectoratului şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi susţine necesitatea aplicării unui astfel de proiect în sistemul de învăţământ românesc, explicând că o masă caldă este incomparabil mai nutritivă decât cornul şi laptele. „Este un proiect util, inspirat din modelele de bună practică întâlnite, în general, în ţările nordice, unde absolut toată lumea serveşte o masă caldă, echilibrată şi potrivită pentru elevi. Desigur, depinde de zonă, de ţară, ţările nordice sunt recunoscute printre ţările care alocă foarte multă atenţie şi bani educaţiei. Pentru mine, ca om al educaţiei, este foarte important că s-a luat în calcul un astfel de proiect. Pentru pilotarea acestui proiect, pe lângă Liceul Pedagogic Vasile Lupu, a fost luată în calcul şi şcoala din comuna Dagâţa, un mediu puţin favorizat, o comunitate din mediul rural, cu elevi de diferite categorii etnice. Dacă rezultatele pilotării vor fi pozitive, desigur că extinderea mesei calde în fiecare unitate de învăţământ nu poate fi decât benefică. O masă caldă este mult mai bună decât acel corn, care uneori este uscat, şi laptele”, a declarat prof. dr. Camelia Gavrilă, şefa ISJ Iaşi.

Deşi recunoaşte că unele comunităţi se vor confrunta cu probleme, şefa ISJ Iaşi consideră că este un efort necesar, care nu trebuie să descurajeze, ci să motiveze autorităţile centrale şi locale să ducă la extinderea acestui proiect. „Este un proiect care presupune un efort bugetar mai mare, dar cu siguranţă merită. Sigur, în zonele urbane nu va fi o problemă, unităţile de învăţământ vor putea apela fie la varianta amenajării unei cantine, fie la varianta apelării la firme specializate de catering. Eforturile mari se vor da în comunităţile rurale depărtate, unde se va pune problema spaţiului, problema amenajării unei săli de mese adecvate, care să respecte toate normele de igienă sau problema găsirii unui furnizor. Sigur, de la comună la comună, lucrurile vor sta diferit. Unele comune nu vor întâmpina niciuna dintre aceste probleme, altele le vor întâmpina pe amândouă. Însă, consider că aceste probleme nu trebuie să ne descurajeze, ci din contră, trebuie să ne motiveze să găsim rezolvare la toate posibilele probleme”, a explicat prof. dr. Camelia Gavrilă. 

 

La Iaşi, programul-pilot privind acordarea unei mese calde pentru elevi se va derula la Liceul Pedagogic Vasile Lupu şi la Şcoala din Dagâţa

 

* * *

Sunt mai multe variabile care califică acest program ca fiind doar unul experimental şi nimic mai mult” - Mirel Pristavu, preşedintele Sindicatului Învăţământ „Spiru Haret” Iaşi

 

Puncte difuzare "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi:


Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Primăria Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi, scoate la vânzare în data de 14.08.2020, ora 10, la sediul său din Comuna Tomeşti, suprafaţa 268 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 10, Parcela Arabil 455/5, nr. cadastral 66629, la ora 10:30, suprafața de 247 mp, situată în intravilan extins conform PUG Sat Tomești, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 47, Parcela Arabil 2489/8, nr. cadastral 66957, iar la ora 11, suprafața de 147 mp, situată în intravilan Sat Vlădiceni, Comuna Tomești, Județul Iași, Tarlaua 5, Parcela Arabil 114. Terenurile se află în domeniul privat al Comunei Tomeşti. Documentația de atribuire se pune la dispoziție pe suport de hârtie, contra unui preț de 50 de lei. Ofertele se pot depune până la data de 13.08.2020, ora 15, la sediul Primăriei Tomești, într-un exemplar. Taxa de participare la licitaţie este de 50 lei. Garanţia de participare este de 3% din preţul de pornire la licitaţie pentru întreaga suprafaţă. Preţul de pornire al licitaţiei este de 7000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 268 mp,3000 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 247 mp, și 3292 EURO pentru întreaga suprafață, pentru terenul de 147 mp. Prezentul anunț se va transmite pentru publicare instituțiilor publice abilitate, în data de 14.07.2020. Relaţii suplimentare se pot obţine la sediul Primăriei Comunei Tomeşti, Judeţul Iaşi. Tel. 0232/290434, int.211.
1.Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Primaria Comunei Sipote, cu sediul in comuna Sipote, cod postal: 707485, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, telefon: 0232/238.333, fax: 0232/238.320, e-mail: primariasipote@yahoo.ro, cod fiscal: 4045291, 2. Informatii generale privind obiectul vanzării, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 3 apartamente impreuna cu cotele indivize teren si cotele parte teren intravilan, proprietate privata a Comunei Sipote, identificate astfel: - Apartamentul numarul 2, in suprafata de 64,99 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U1, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 549 mp. – gradina, nr, cadastral 60535, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; - Apartamentul numarul 3, in suprafata de 64,84 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U3, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 543 mp. – gradina, nr, cadastral 60536, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; - Apartamentul numarul 4, in suprafata de 64,99 mp. nr. cadastral: 60009-C1-U2, impreuna cu cota indiviza de 151 mp. din terenul de sub bloc si suprafata de 622 mp. – gradina, nr, cadastral 60537, situat in intravilanul satului Chiscareni, comuna Sipote, jud. Iasi; conform HCL 85/10.07.2020 si temeiului legal: O.U.G. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Serviciul Administrare Patrimoniu sau se poate consulta pe site-ul: www.primariasipote.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Serviciul Administrare Patrimoniu din cadrul Primariei Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Daca se ridica de la sediul institutiei: 50 lei / exemplar, ce se achita in numerar la casieria concedentului sau cu ordin de plata in contul nr. RO95 TREZ 24A7 0500 0200 130X Trezoreria Municipiului Iasi. 3.4. Data limita privind solicitarea clarificarilor: 29.07.2020, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data limita de depunere a ofertelor: 04.08.2020, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primaria Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 04.08.2020, ora 12.00, Primaria Comunei Sipote, Alexandru Lapusneanu, nr. 1, judetul Iasi, Cladire Camin Cultural – sala . 6. Instanta competenta in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: JUDECATORIA HARLAU, cu sediul in Str. Gheorghe Doja, nr, 1, Ors. Hirlau, Jud. Iasi, telefon 0232 722 344, fax 0232 722 622, e-mail jud-hirlau-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre instantele abilitate, in vederea publicarii: 10.07.2020.
Paradis International College
14/07/2020 14:27
 Număr record de elevi rămaşi nerepartizaţi la admiterea în liceu
13/07/2020 18:37

* la Iaşi, 197 de elevi aşteaptă să vadă dacă pot prinde unul dintre cele 110 locuri libere la liceu * la nivel naţional, cea mai mare concurenţă este in judeţul Alba - 160 candidaţi pe loc În ...

 Sindicatele cer minim 6% din PIB pentru sistemul de învățământ
13/07/2020 18:32

Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţămantul Preuniversitar Iaşi a prezentat Ministerului Educatiei şi Cercetării o serie de măsuri in perspectiva noului an şcolar 2020-2021, transmise şi sindica ...

Zeci de cadre didactice de la TUIASI, în competiţie pentru 11 posturi de decan
13/07/2020 12:03

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iasi se pregăteste să-si definitiveze echipa de management pentru mandatul 2020 – 2024 odată cu finalizarea concursului pentru alegerea&nbs ...

Eroare gravă pentru peste 8.500 de elevi: motivul pentru care n-au fost repartizați la niciun liceu
11/07/2020 08:35

 Un număr de 8.570 de elevi nu au fost repartizaţi, deoarece nu au completat suficiente opţiuni care să le permită incadrarea intr-o unitate de invăţămant liceal, anuntă, vineri, Ministerul Educat ...

Ludovic Orban, avertisment cu privire la viitorul an școlar: 'Trebuie să fim pregătiți pentru orice'
03/07/2020 15:58

 "Nu ştim care va fi evoluţia epidemiei, trebuie să fim pregătiţi pentru orice situaţie, atat din punct de vedere al infrastructurii, al logisticii, noi trebuie să ne asigurăm că orice copil ...

Centru regional ultramodern în domeniul siguranței alimentare, la USAMV Iaşi
01/07/2020 22:47

* „Misiunea noastră va fi de a răspunde la problemele globale de sănătate care apar la interfata om – animal – mediu - alimente, prin colaborare cu parteneri regionali si internationali&rd ...

Performanță și inovație în robotică marca CyLIIS
29/06/2020 16:19

* echipa CyLiis a obtinut locul 2 la categoria „Inventivitate” - premiul Innovate Award, la competitia First Tech Challenge * echipa CyLiis Peppers a obtinut locul 3 la categoria „Activităti ...

OFICIAL Rezultatele finale ale Evaluării Naționale au fost afișate
27/06/2020 10:46

 Un număr de 15.275 de contestatii au fost depuse după afisarea primelor rezultate obtinute de candidatii prezenti la probele Evaluării Nationale. Cele mai multe contestatii au fost depuse in Capitală ...

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!

CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!