Fost parlamentar, caut job lejer şi bine plătit

default

Dimensiune font:

| 05-06-2013 06:11

* după alegerile din 2012, pe piaţa muncii a apărut un nou val de şomeri: foştii parlamentari * la Iaşi, patru foşti deputaţi au pierdut competiţia pentru un nou mandat, iar acum îşi caută de lucru, dar şi un alt partid care să-i propulseze din nou la putere * unii s-au întors la vechile meserii, pe care le-au neglijat în timpul mandatului, în timp ce alţii au rămas pe tuşă * cum mediul privat nu se compară cu cel de stat, o parte din foţii demnitari ar da orice pentru o funcţie călduţă în aparatul bugetar

Scrutinul din decembrie 2012 a fost generos cu majoritatea candidaţilor pentru Parlamentul României, numărul aleşilor crescând considerabil. Cu toate acestea, au fost şi ghinionişti, foşti deputaţi sau senatori care nu au reuşit să câştige un nou mandat. Pierderea competiţiei i-a adus pe mulţi dintre ei în faţa unei provocări mai puţin plăcute, aceea de a găsi un nou loc de muncă. Sarcina a fost uşoară pentru cei care aveau o meserie de bază la intrarea în Parlament, însă este mai greu pentru cei care au transformat mandatul de parlamentar în singurul lor job.
La Iaşi, patu foşti deputaţi nu au mai ajuns în Parlament, fie pentru că au candidat de partea pierzătorilor şi nu au avut şanse la redistribuire, fie pentru că au pierdut cu mult înainte de alegeri, la masa negocierilor politice. Cele mai multe eşecuri s-au înregistrat în tabăra PDL, unde trei foşti deputaţi nu au prins un nou mandat, Cristina Dobre, Marius Spînu şi Nicuşor Păduraru. Dezertarea din PSD a fost fatală pentru fostul deputat Luminiţa Iordache, care, deşi a trecut în tabăra UNPR, nu a fost inclusă pe lista candidaţilor USL la alegerile din 2012.


Iordache s-a evaporat de pe scena politică
Dezertarea din PSD nu a fost de bun augur pentru fostul deputat Luminiţa Iordache,care nu a mai prins un nou mandat, deşi era poziţionată în tabăra câştigătoare. Cu două mandate de consilier judeţean, Iordache a reuşit, la alegerile din 2008, să învingă un politician cu experienţă, pe liberalul Traian Dobre. Pe colegiul 1 Răducăneni, reprezentând alianţa PSD+PC, Iordache a reuşit să obţină cu doar trei procente mai mult decât liberalul Traian Dobre. După doi ani în Parlament, Iordache i-a părăsit pe social-democraţi, aderând la UNPR, gruparea înfiinţată de generalul Gabriel Oprea. Dezertarea din PSD nu a fost trecută cu vederea de liderul PSD Iaşi, Gheorghe Nichita. Urmările s-au văzut la întocmirea listei de candidaţi pentru alegerile din decembrie 2012, de unde Iordache a fost exclusă, în ciuda protocolului la nivel naţional dintre PSD şi UNPR care prevedea noi candidaturi pentru toţi parlamentarii în funcţie ai celor două formaţiuni politice. La Iaşi, din partea UNPR a candidat doar Gheorghe Emacu, câştigător al unui mandat de deputat pe colegiul 8 Păcurari-Copou.
Deşi Iordache şi-a păstrat funcţia de vicepreşedinte UNPR la nivel naţional, a dispărut total de pe scena politică ieşeană, conducerea filialei judeţene a UNPR fiind preluată de către deputatul Emacu. Surse politice susţine că Iordache îşi caută cu insistenţă un post călduţ în sistemul de stat, însă încercările sale au rămas fără succes. Aceleaşi surse susţin că singura afacere a fostului deputat este un bar situat pe bulevardul Ştefan cel Mare. Iordache nu a putut fi contactată pentru a-şi prezenta punctul de vedere.


Păduraru ţine la secret noul loc de muncă
Fost prefect al Iaşi şi fost deputat PDL de Nicolina, Nicuşor Păduraru a picat de sus după rezultatul alegerilor din 2012. După înfrângeri repetate, atât la alegerile locale unde a obţinut doar 10 procente la Primăria Iaşi, cât şi după cele generale, unde a obţinut 15%, Păduraru a fost nevoit să-şi caute un nou job. Mai mult, fostul deputat a demisionat şi din PDL, iar în prezent este în căutarea unui nou partid, deşi a schimbat deja două (n.r.- PNL şi PDL). Fostul deputat PDL Nicuşor Păduraru susţine că s-a întors în mediul privat, refuzând să specifice la ce societate lucrează. Surse politice susţin că Păduraru este angajat la societatea Sedcom Libris S.A., condusă de Radu Petru, un apropiat al omului de afaceri Iulian Dascălu. „M-am întors în mediul privat. În perioada cât am ocupat funcţii publice sau alese am oprit activitatea firmelor pe cale le coordonam. Inevitabil s-au dus în jos, însă mi s-a părut moral să nu am niciun contract cu statul. Acum lucrez la o firmă privată dar şi pentru propria societate”, a declarat Păduraru.


Spînu şi Dobre au revenit „în branşă”
O ieşire mai lină din Parlament au avut foştii deputaţi Cristina Dobre şi Marius Spînu, care s-au întors la profesiile de bază. Spînu a revenit la catedră, în calitate de lector universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii „A. I. Cuza”. El predă studenţilor materii conexe matematicii. „Faţă de perioada cât am fost deputat pot spune că este mult mai frumos, mai linişte. Fac exact ceea ce-mi place şi ceea ce nu m-a trădat. În cei patru ani de mandat, activitatea didactică a avut de suferit, am renunţat la mare parte din cursuri şi la activitatea de cercetare. Acum le-am reluat şi mă pot ocupa şi de redactat cărţi şi articole”, a spus Spînu. Fostul deputat PDL consideră că parlamentarii fără o meserie de bază nu ar avea ce căuta în legislativul naţional. „În primul rând trebuie să-ţi construieşti o carieră profesională, pentru a nu depinde de jobul de parlamentar sau de funcţiile administrative sau politice oferite de partidul din care faci parte. Dacă depinzi de ele nu vei avea niciodată un cuvânt de spus. Mai există şi categoria parlamentarilor cu diferite afaceri, car văd intrarea în Parlament ca şi cum l-ar fi prins pe D-zeu de un picior. Şi speră că aşa vor da marea lovitură”, a completat Spînu.
Medic de profesie, fostul deputat de CUG Cristina Dobre a revenit la meseria de bază. Dobre este medic generalist, specializat în medicina muncii. Paradoxal este că fostul deputat Dobre a pierdut alegerile din 2012, deşi a obţinut cu peste 1.200 de voturi mai mult decât în 2008. Atunci, Dobre a câştigat mandatul în Camera Deputaţilor la etapa redistribuirii naţionale, cu doar 1.900 de voturi.
Şi fostul deputat de CUG consideră că parlamentarii ar trebui să-şi construiască singuri o carieră şi apoi să intre în Parlament, unde ar trebui să muncească pentru alegători. „Nu cred în oamenii care nu au făcut nimic pentru ei, dar spun că pot face ceva pentru ceilalţi. Pe perioada mandatului în Camera Deputaţilor am fost nevoită să-mi întrerup activitatea medicală, pentru că nu susţin că poţi face doua lucruri în acelaşi timp şi bine”, a declarat Dobre. (Adina Zancu)

„M-am întors în mediul privat”- Nicuşor Păduraru, fost deputat PDL

„Sunt deputaţi şi senatori care consideră că odată cu intrarea în Parlament au dat o lovitură pentru propriile afaceri”- Marius Spînu, fost deputat PDL

Cine mai rămâne în PDL?
Odată cu pierderea mandatului de parlamentar, foştii deputaţi PDL şi-au pierdut şi dragostea faţă de partid. Astfel, Nicuşor Păduraru a demisionat recent din rândul democrat-liberalilor, acuzând noua conducere că a „fesenizat” partidul. „Îmi e lehamite de penibilul din PDL, consolidat prin tot felul de reacţii şi atitudini interne şi o prestaţie de toată jalea în ceea ce priveşte opoziţia la guvernarea USL. Ieşirile valorilor de dreapta ating un grotesc inimaginabil, nu aceasta e dreapta politica pe care o doresc, PDL îmi pare un fel de extenso fesenist aruncat peste timp cu falsă sau de conjunctură emblemă PPE”, declara recent Păduraru.
Şi fostul deputat PDL Marius Spînu, un fost purtător de cuvânt al democrat-liberalilor, stă cu demisia pe masă. Spînu a declarat că este atras de principiile Fundaţiei Mişcarea Populară, iniţiată de Traian Băsescu, şi prevede, cât de curând, o despărţire de PDL. „Nu-mi place ceea ce se întâmplă în momentul de faţă cu PDL, inclusiv la nivelul organizaţiei de la Iaşi În curând voi părăsi partidul, dar nu am de gând să lansez atacuri la adresa colegilor. Va fi o despărţire amiabilă de PDL”, a declarat ieri Spînu.
Singurul fost deputat care rămâne fidel PDL este Cristina Dobre. Mai mult acesta a devenit şi vicepreşedinte PDL, după alegerile din primăvară, unde a obţinut mai multe voturi decât secretarul general al PDL, senatorul Gheorghe Flutur.

Nicuşor Păduraru
alegeri 2008: candidat PDL - 41,70 % (7.305 voturi)
alegeri 2012: candidat ARD – 15,47% (3.055 voturi)
Cristina Dobre
alegeri 2008: candidat PDL -13,54% (1.952 voturi)
alegeri 2012: candidat ARD – 18,06% (3.230 voturi)
Marius Spînu
alegeri 2008: candidat PDL – 40,85% (7.233 voturi)
alegeri 2012: candidat ARD – 17,47% (3.512 voturi)
Luminiţa Iordache
alegeri 2008: candidat PSD+PC – 32.62% (5.421 voturi)
în 2012 nu a candidat

 

 

Acum ne poți urmări și pe FACEBOOK

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

dobre

Jul 17, 2013

sa va duceti drakului toti pdl-istii.

zakyntos

Jun 05, 2013

ce averi si ce proprietati are curvoaica asta de ior lum ...... aici e mana lui emacu so discrediteze mari curve mai sunt s inpolitica da de dobre cu bmw? da de spanu cu examene pe bani? da de padurarau care e director la sedcomlibris? au furat ei destul nu va faceti griji

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

Românii, pesimiști din cauza pandemiei și a banilor
14/01/2021 07:45

Romanii au inceput noul an cu o stare de pesimism in legătură cu situatia generală din tară, arată un sondaj realizat de Institutul Roman de Evaluare si Strategie (IRES). Potrivit datelor, romanii, chiar ...

Trei sferturi dintre români sunt de acord să ajute persoanele nevoiașe, de sărbători
16/12/2020 13:15

  Peste trei sferturi (76%) dintre persoanele intervievate in cadrul unui studiu realizat de World Vision International (WVI) la nivel global au declarat că este important ca anul acesta, de Crăciun, s ...

 Aproape 1,4 milioane de copii din România rabdă de foame
02/11/2020 12:10

  Potrivit unui comunicat transmis luni de SOS Satele Copiilor din Romania a lansat o campanie de strangere de fonduri, „Ajută copiii cei mai afectaţi de pandemie”, pentru a atrage atenţia ...

 VIDEO - 5 ani de la tragedia Colectiv
29/10/2020 15:06

  30 octombrie 2015, Romania avea să trăiască cea mai mare tragedie din istoria postdecembristă- Incendiul din clubul Colectiv. Ora 22.30 pe scenă urcă trupa Goodbye to Gravity. În timpul conc ...

Foc de armă într-un centru comercial din Voluntari. Un bărbat, căutat de polițiști
15/09/2020 16:14

Poliţiştii din Ilfov caută un bărbat care, marti, 15 septembrie, a tras cu un pistol in incinta societătii comerciale unde lucra. După focul de armă, bărbatul a fugit cu un autoturism. Biroul de presă ...

Copil torturat de mamă, live pe Facebook. Poliția s-a autosesizat și femeia este anchetată
14/09/2020 12:34

 Sute de oameni indignati de modul in care mama isi tratează copilul au scris mesaje de revoltă pe Facebook, după ce imaginile au fost făcute publice. Imaginile au fost postate de o tanără care a ...

ULTIMA ORĂ: Doi deținuți găsiți morți în celulă
14/09/2020 11:16

Unul dintre deţinuţi este din judeţul Giurgiu, iar celălalt din Bucureşti. Autoritătile desfăşoară cercetări la faţa locului pentru a stabili cum s-a intamplat incidentul. 

Un deținut din Penitenciarul Satu Mare a murit
13/09/2020 20:41

Un detinut care ispăsea pedeapsa in Penitenciarul Satu Mare a murit, duminică, la mai bine de două luni după ce a fost internat. Reprezentantii Penitenciarului spun că decesul nu are legătură epidemia C ...

DIICOT: Percheziții în București la domiciliile unor persoane acuzate de trafic de minori și proxenetism
13/09/2020 13:54

Bărbatul, in varstă de 50 de ani, a profitat de situaţia financiară si familială problematică a minorei, promitandu-i că ii va oferi ei si mamei sale o viată lipsită de griji materiale. Pentru a-i cast ...

Bărbat MORT în Vâlcea, după ce s-ar fi aruncat de la etaj
11/09/2020 17:05

Reprezentantii IPJ Valcea au anuntat că, vineri dimineată, un bărbat in varstă de 40 de ani, care s-ar fi aruncat de la etajul cinci al unui bloc de pe Bulevardul Tineretului, a murit in faţa imobilului. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei