Biserica Sf Ioan Gură de Aur - Zlataust - GALERIE FOTO

default

Dimensiune font:

| 30-05-2014 09:00

Campanie de informare derulată de Centrul de Pelerinaj „Sfânta Parascheva” şi cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”:

 Redescoperiţi bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - astăzi, Biserica „Zlataust”, cu hramurile „Sf. Ioan Gură de Aur” (13 noiembrie) şi „Sf. Mucenic Teodor Tiron” (17 februarie)

 

 Situată pe stradela Zlataust nr.5, în apropierea Centrului Civic, în vecinătatea Universităţii „Petre Andrei” şi a Casei Memoriale „Otilia Cazimir”, Biserica „Zlataust” din Iaşi este monument din patrimoniul istoric şi arhitectural al României.
Biserica actuală a fost zidită pe locul unei bisericuţe mai vechi din lemn, cu temelia din piatră, ridicată de Ştefan Tomşa al II-lea, în secolului al XVII-lea, domnitorul fiind preocupat de configurarea urbanistică a unei zone largi în preajma acestei biserici. Edificiul actual a fost construit de Gheorghe Duca voievod, în anul 1638, în doar 30 de zile, la sfârşitul celei de-a treia domnii moldoveneşti. Biserica a fost închinată de Gheorghe Duca Vodă la Arghirocastro (lângă Adrianopol, Bulgaria), în schimbul Mănăstirii Hlincea, pe care a scos-o de sub această ascultare, făcând-o să „atârne” de noua sa ctitorie, Mănăstirea Cetăţuia.
Biserica „Zlataust” se remarcă prin zidăria din piatră şi turnul-clopotniţă masiv, prevăzut cu o „tainiţă” în care erau ascunse obiectele de cult, în caz de primejdie. Pridvorul este adăugat mai târziu, în secolul al XVIII-lea, pentru a proteja monumentul sculptat de italianul Nach Zut Canova şi necropola familiei Romano.
Catapeteasma bisericii este cea originală, păstrând pictura executată la începutul secolului al XVIII-lea. Tot din patrimoniul Bisericii „Sf. Ioan Gură de Aur” - „Zlataust” face parte şi arhiva, care cuprinde acte şi documente începând cu anul 1800. Prin strădania preotului, arhiva parohiei a fost legată şi pusă pe ani, cu întregul inventar de patrimoniu la zi.
Biserica a fost restaurată de mai multe ori, prima restaurare fiind cea din 1874. Între anii 1966 – 1972 biserica a fost renovată în interior şi în exterior, fiind pictată în frescă de către Constantin Călinescu şi Iulia Handragel.
În interiorul şi în curtea bisericii se mai păstrează unele din necropolele şi monumentele existente în vechiul cimitir. În pridvorul bisericii (adăugat mai târziu) se vede un monument funerar aparţinând vornicului Georgi Romalo (1858) şi alte câteva ale membrilor familiei sale. În timpul unor săpături efectuate în anul 1968, s-a descoperit lângă zidul de nord al bisericii, mormântul celebrului cântăreţ şi cobzar Barbu Lăutarul, pe numele lui adevărat Barbu Muntean (1780 - 1860).
Biserica „Zlataust” a dat numele uliţei din apropiere, de care se leagă şi scrierile lui Ionel Teodoreanu. Amintirile acestei mahalale au fost evocate de cunoscutul scriitor ieşean în romanele „Fata din Zlataust”, „Uliţa copilăriei” şi „Casa bunicilor”. Din păcate, Casa Teodorenilor - a bunicilor -, care se învecina cu gardul Bisericii „Zlataust”, a fost demolată în anul 2010, fiind conservate doar anexele, aflate în proprietate privată.
Biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur” - „Zlataust” are două hramuri: „Sf. Ioan Gură de Aur” (13 noiembrie) şi „Sf. Mucenic Teodor Tiron” (17 februarie).

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:00

VIDEO Accident de tren în Scoţia: Premierul spune că este extrem de grav, bilanţul e necunoscut
12/08/2020 16:56

Un tren a deraiat miercuri dimineaţă in nord-estul Scoţiei, a indicat Poliţia de transport britanică, premierul scoţian Nicola Sturgeon evocand un incident "extrem de grav" al bilanţului pentru ...

Florin Salam NU a fost lăsat să intre în cimitir
09/08/2020 12:43

Manelistul Florin Salam nu a fost lăsat de jandarmi să intre in cimitirul unde va fi inmormantat Emi Pian. Prezent la poarta cimitirului Tudor Vladimirescu din Capitală, acolo unde va fi inmormantat cumătr ...

Mască/eşarfă, SCANDAL la supermarket - VIDEO
11/07/2020 13:05

Un client care a incercat să intre intr-un supermarket fără a purta mască a fost oprit de agentii de pază. Aceasta sustinea că nu are bani să-si cumpere mască, dar că dorea să isi cumpere de mancare. ...

VIDEO Accident cumplit la Londra - O macara s-a prăbușit peste un șantier și mai multe case
09/07/2020 15:48

 O macara de 20 de metri inălţime a căzut pe un şantier de construcţie şi pe caze din zonă, in estul Londrei, omorand o persoană şi rănind alte patru, au anunţat serviciile de salvare din capita ...

VIDEO Atac asupra protestatarilor din Seattle - Un bărbat a intrat cu mașina în mulțime apoi a deschis focul
08/06/2020 12:52

 Poliţia din Seattle a transmis că pompierii l-au transportat la spital pe bărbatul impuşcat, care se află in stare stabilă. Nicio altă persoană nu a mai fost rănită, a anunţat poliţia. &Ici ...

O bijuterie de stadion - Arena din Ghencea, imagini spectaculoase
03/06/2020 13:34

 AS 47 (Asociatia Stelistilor) a publicat ultimele imagini cu Stadionul Steaua, arena fiind surprinsă in toată splendoarea. În următoarele luni, constructia va fi finalizată.   Este posibi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei