Mănăstirea Cetățuia - GALERIE FOTO

default

Dimensiune font:

| 11-02-2014 11:43

 Mănăstirea Cetăţuia
Redescoperiţi bisericile şi mănăstirile din Arhiepiscopia Iaşilor, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei - astăzi, Mănăstirea Cetăţuia cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

 Mănăstire de călugări ctitorită de către voievodul Gheorghe Duca între anii 1669-1672, Cetăţuia este aşezată pe un deal din partea de sud a Iaşului, dominând peisajul prin silueta sa zveltă. Mănăstirea Cetăţuia este străjuită de un zid de piatră măcinat de vreme, fiind construită, de la început, ca un complex fortificat medieval, capabil să ofere domnitorului şi boierilor un refugiu din calea invadatorilor.
Intrarea în mănăstire se face pe sub turnul clopotniţă, construit din blocuri masive din piatră şi având laturile de est şi vest încastrate în zidul de incintă. Aici se află chiliile, bucătăria, stăreţia cu trapeza, pivniţe pentru vinul obţinut din podgoria proprie şi casa domnitorului, cu baia turcească. În partea de sud este sala gotică „Anastasia Doamna” şi celebrele pivniţe de la Cetăţuia – despre care se spune că ar fi fost legate printr-un tunel de Curtea Domnească.
Din punct de vedere al arhitecturii, biserica Mănăstirii Cetăţuia este considerată de specialişti drept o copie sobră a bisericii Trei Ierarhi. Înăuntru se află mormântul domnitorului Gheorghe Duca, a fiicei sale, Doamna Maria, al fratelui, Saul şi al fiului, Ioniţă.
În 1682, la Cetăţuia a fost deschisă o tipografie, unde au fost tipărite cărţi pentru bisericile din Orient. De funcţionarea tiparniţei se ocupau călugări care cunoşteau limba greacă, sub supravegherea ieromonahului Mitrofan – cel care a ajuns, apoi, episcop de Huşi.
Muzeul Mănăstirii este o altă atracţie turistică, alături de turnul „Cina Pelerinului”, din care se poate admira panorama Iaşului. Ajunsă o ruină la sfârşitul secolului al XIX-lea, mănăstirea a fost restaurată în perioada interbelică, la iniţiativa istoricului Nicolae Iorga. În octombrie 1911, lucrările au fost finalizate, iar mănăstirea a putut fi vizitată de delegaţii universităţilor străine, veniţi la sărbătorirea semicentenarului Universităţii din Iaşi. În aceeaşi zi, aviatorul Aurel Vlaicu a zburat deasupra oraşului Iaşi cu avionul construit de el, făcând mai multe viraje în jurul dealului şi a Mănăstirii Cetăţuia.
Biserica Mănăstirii Cetăţuia are hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. Interiorul lăcaşului de cult este compartimentat în pridvor închis, pronaos, naos şi altar. În biserică s-au mai păstrat din vechiul mobilier doar strana domnească şi cea arhierească, bogat decorate cu frunze, flori aurite şi îngeri cu mâinile întinse.
Ansamblul pictural al bisericii este de o mare valoare artistică. Biserica a fost pictată în 1673, în frescă, de meşteri aromâni, fraţii Mihai, Gheorghe şi Dima din Grecia, ajutaţi de zugravii români Nicolae „zugravul cel bătrân” şi Ştefan, care lucraseră şi la pictarea Bisericii Trei Ierarhi. Pictura originală nu s-a păstrat decât parţial, restul picturilor fiind modificări din secolul al XVIII-lea şi al XIX-lea. În pronaos, pe peretele vestic, s-a păstrat tabloul votiv în care este reprezentată familia ctitorului, domnitorul Gheorghe Duca.
Biserica a fost înzestrată cu odoare de preţ şi veşminte scumpe, după cum relatează cronicarul Nicolae Costin. Multe dintre acestea s-au pierdut din cauza neglijenţei egumenilor greci. S-a mai păstrat un Orar din catifea roşie, decorat de Doamna Anastasia cu broderii lucrate cu fir de aur şi argint. De asemenea, în Sala Gotică, se mai află expusă o Evanghelie în limba greacă, ferecată în argint, tipărită la Veneţia în 1737.
În curtea bisericii, lângă turnul clopotniţă, se află două clopote vechi aşezate pe postamente de lemn. Pe unul este scrisă o inscripţie în limba greacă în care se spune că a fost donat de Duca Vodă în anul 1669.
O parte din manuscrisele de la Mănăstirea Cetăţuia au fost duse la Arhivele Statului din Bucureşti şi la Biblioteca Academiei Române.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Săpămâna Globală a Banilor 2017” la Iași - GALERIE FOTO
01/04/2017 05:40

 Printre activitătile organizate la Iasi cu acest prilej amintim: dezbaterea „Protectia consumatorilor prin educatie financiară”, salonul ofertelor „Market place pentru profesionisti&rd ...

De pe lângă noi - GALERIE FOTO
30/06/2016 15:11

Momente suprinse in si pe langă Iasi la diverse evenimente si nu numai.

Scaune noi pe stadionul din Copou - GALERIE FOTO/VIDEO
29/06/2016 16:13

 Agitaţia care a cuprins miercuri Copoul la inspecţia finlandezului Tero Auvinen, trimis de UEFA să constate ce condiţii oferă Stadionul „Emil Alexandrescu” pentru a găzdui pe 14 iulie me ...

Alunecarile de teren de la Comănești - VIDEO
28/06/2016 15:42

 O echipa de la GreenPeace Romania a fost si a filmat alunecările de teren din Asău - Comănesti, jud. Bacău. Filmul realizat de ei cu o dronă arată exact ce s-a intamplat acolo. Mai multe infor ...

Cine sunt cei care vor conduce județul Iași - GALERIE FOTO
28/06/2016 15:11

 Social-democraţii vor conduce judeţul in următorii patru ani. Potrivit voinţei noilor consilieri judeţeni, şeful instituţiei va fi Maricel Popa, acesta urmand să facă echipă cu Victorel Lupu şi ...

Cine sunt cei care conduc Iașul - GALERIE FOTO
27/06/2016 13:30

Membrii alesi ai consiliului local au depus vineri jurămantul de investire in functie.

Târgul de oale Cucuteni 5000 - GALERIE FOTO
24/06/2016 17:04

 Începand de astăzi si pană duminică este deschis targul de oale Cucuteni 5000, in parcul Copou.

Un peisaj de vis, un drum de calvar - GALERIE FOTO
23/06/2016 13:13

Peisajul dintre Voinesti si Tibana este unul mirific, in schimb drumul e unul de calvar. În pădurea de la Domnita debia poti să treci cu masina fără să nu nimeresti intr-un crater.   Vezi gale ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei