Fuggerei, satul din Germania unde chiria nu a mai crescut din 1520

0000   0141700

Dimensiune font:

| 22-03-2020 15:12

 Viața în chirie poate fi foarte scumpă, mai ales când locuiești la oraș. În plus, proprietarul crește tariful în fiecare an. Ar fi minunat dacă chiria ar rămâne aceeași, oricât de mult ai sta în acel loc.

Ei bine, exact asta se întâmplă în Fuggerei, o micuță localitate din Germania. Inițial, Fuggerei a fost un complex de case pentru săraci. De-a lungul anilor s-au construit alte case și facilități și Fuggerei a devenit un sat.

Partea interesantă este că chiria în Fuggerei a rămas neschimbată din 1520!

O alee din Fuggerei. Foto: Wikimedia

În mijlocul orașului Augsburg se află un mic complex de case. A fost construit în 1520 și este cunoscut drept Fuggerei. După cum notează Culture Trip, este cel mai vechi complex de locuințe locuit permanent, până în ziua de azi.

Fuggerei are o istorie bogată și este un loc frumos. Însă uimitor este faptul că locuitorii de azi ai complexului plătesc aceeași chirie ca în 1520. Chiria anuală în 1520 era de un gulden renan, iar în ziua de azi chiriașii plătesc echivalentul aceleiași  sume, adică doar 0.88 de euro. 

Cum complexul este un obiectiv istoric protejat, nu s-au făcut prea multe schimbări, în afară de cele strict necesare, precum instalarea sistemului electric și a rețelei de canalizare.

Casele au între 150 și 215 metri pătrați. Fiecare locuință are o bucătărie, o sufragerie, un dormitor și încă o cameră mică pentru oaspeți. Fiecare casă are un dispozitiv distinct cu care se bate la ușă, sub formă de con de brad sau frunză de trifoi.

 

Jakob Fugger (stânga), omul care a construit Fuggerai (dreapta). Foto: Wikimedia

Asta, deoarece inițial aici nu exista iluminare stradală și oamenii puteau identifica pe întuneric casele pipăind aceste dispozitive. Apartamentele de la parter au și grădină și magazie, iar cele de la etajul superior beneficiază de spațiu în pod.

Complexul istoric înconjurat de ziduri Fuggerei, aflat în mijlocul orașului Augsburg, este creația lui Jakob Fugger „cel Bogat”. A fost un bancher de succes și era responsabil cu finanțele Sfântului Imperiu Roman și ale familiei Habsburg

Averea lui Fugger cel Bogat: 7 tone de aur

A fost unul dintre cei mai bogați finanțiști din istorie și a lăsat moștenire familiei sale peste 7 tone de aur. Însă Fugger dorea să facă ceva benefic pentru societate.

Astfel, a plănuit complexul Fuggerei și a investit 10.000 de guldeni inițial. Scopul său era să creeze o comunitate pentru săraci care să cuprindă activități religioase, pe lângă locuințele extrem de ieftine.

O statuie care îl comemorează pe Jakob Fugger. Foto: pxhere

Primii locuitori au fost în principal meșteșugari și zilieri. Unii dintre ei se ocupau cu mici afaceri la ei acasă sau își ofereau serviciile în schimbul unor bunuri.

A fost fondată o școală, care să ofere o educație catolică. Unul dintre locuitorii cei mai celebri din Fuggerei a fost străbunicul lui Wolfgang Amadeus Mozart, care a locuit aici între 1681 și 1694. În ziua de azi, o placă comemorează șederea sa în acest loc.


Arhitectura originală a fost proiectată de Thomas Krebs și biserica Sfântul Marcu a fost adăugată de Hans Holl în 1582. Până în 1938, s-au adăugat multe alte complexe de locuințe, fântâni și alte facilități.

Din păcate, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, o mare parte din Fuggerei a suferit pagube. În complex s-a construit un buncăr pentru a proteja locuitorii.

Fuggerei. Foto: Wolfgang B. Kleiner/Wikimedia

Potrivit Atlas Obscura, buncărul funcționează astăzi ca muzeu. După ce războiul s-a sfârșit, au fost construite două clădiri pentru văduve, în scopul de a le ajuta pe ele și pe familiile lor.

S-au făcut reparații și s-au adăugat alte clădiri. În ziua de azi, aici se află 67 de case și 147 Wohungen (apartamente). 

Fugger a pornit totul cu o depunere inițială de 10.000 de guldeni. Trustul încă administrează proprietatea. Cea mai mare parte a banilor din trust provine din proprietățile de zone de pădure ale familiei Fugger.

Complexul este fermecător și toți cei care aud de existența sa vor să trăiască aici o vreme. Însă există restricții dacă îți dorești să locuiești aici.

Muzeul din Fuggerei. Foto: Wikimedia

În primul rând, lista de așteptare se întinde pe o perioadă de patru ani. Cei care au avut șansa să locuiască aici după o așteptare atât de lungă spun că se simt de parcă ar fi câștigat la loterie.

Mai mult, cei care doresc să locuiască aici trebuie să fie catolici. Trebuie să ia parte la rugăciuni de trei ori pe zi: rugăciunea Domnului, rugăciunea către Fecioară și rostirea crezului de la Niceea. 

Chiriașii din Fuggerei acceptă să fie paznici, ciocli sau grădinari

Vârsta minimă trebuie să fie de 60 de ani iar aplicantul trebuie să fi locuit în Augsburg în ultimii doi ani. Deși complexul este dedicat celor nevoiași, nu li se permite să locuiască aici dacă au datorii.

Locuitorilor li se cere să contribuie la comunitate lucrând ca paznic de noapte, cioclu sau grădinar. Există și un program strict. Porțile complexului se închid la ora 10 în fiecare seară. După acea oră, poți intra numai dacă plătești un euro paznicului de noapte.

Muzeul din Fuggerei. Foto: Wikimedia

Oameni din lumea întreagă vin să arunce o privire asupra acestei comunități minunate. Pentru vizitatori, sunt disponibile tururi de 45 de minute.

Vizitatorii nu pot intra în clădirile locuite, însă pot vizita muzeul. În muzeu se află un apartament conservat, identic cu cele din clădirile locuite. 

De asemenea, muzeul oferă informații detaliate despre familia Fugger. Vizitatorii pot vizita și buncărul construit în timpul războiului. Unii pot avea șansa de a schimba câteva vorbe cu vârstnicii care trăiesc în această comunitate.

Tururile sunt disponibile în multe limbi, cum ar fi germana, engleza, italiana, franceza, rusa, spaniola, ceha, româna, greaca, maghiara și chineza. Fiecare tur costă 4 euro de persoană.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Cercetătorii transumaniști lucrează la crearea de embrioni umani cu ADN provenind de la doi bărbați
27/03/2024 14:02

Oamenii de stiintă sunt "tot mai aproape" de a crea embrioni umani folosind ADN-ul a doi bărbati si nicio femeie. Cercetările sunt efectuate de oamenii de stiintă de la Oregon Health & Science University (O ...

Roboții românilor vor lucra în 2.500 de magazine online
26/03/2024 04:48

  O echipă de tineri romani, fondatorii unei companii de tehnologie, a conceput cinci roboţi pe bază de Inteligenţă Artificială (AI), care pot munci non-stop in funcţii de manager de brand, agent d ...

23 martie - Ora Pământului
23/03/2024 10:55

Desfăşurată in ultima sambătă a lunii martie, pe 23 martie 2024, Ora Pămantului (Earth Hour) este cunoscută pentru momentul "stingerea luminilor", la care au participat oameni din intreaga lume ...

De ce a fost anulată lansarea navei spațiale rusești Soyuz cu câteva secunde înainte de decolare
22/03/2024 00:15

Joi era programată lansarea unei nave spatiale rusesti Soyuz spre Statia Spatială Internatională (ISS). Cu cateva secunde inainte de decolare, aceasta a fost anulată, iar echipajul, format dintr-un rus, un ...

Chinezii pregătesc o lege privind utilizarea Inteligenței Artificiale
21/03/2024 11:54

Academicieni chinezi au prezentat la Beijing o propunere pentru o lege privind inteligenţa artificială (AI) menită să reglementeze utilizarea acestei tehnologii in gigantul asiatic, informează EFE. Proiec ...

DEZASTRU! Au piat Facebook și Instagram!
05/03/2024 18:40

Mai multe servicii apartinand companiei Meta, cele mai importante fiind Facebook si Instagram au devenit inaccesibile pentru foarte multi utilizatori in această după amiază, 5 martie, in jurul orei 17.30. ...

Schimbări majore la WhatsApp: Ce vor putea face utilizatorii
29/02/2024 14:02

WhatsApp a adăugat recent patru noi optiuni de formatare a textului, pentru a imbunătăti experienta utilizatorilor in comunicare. Aceste optiuni includ posibilitatea de a crea liste cu marcaje si numerotări ...

Polistirenul NU arde. Diferența față de vata minerală
24/02/2024 10:43

Odată cu incendiul din Valencia, a reajuns in spatiul public ipoteza conform căreia focul s-ar fi intins rapid din cauza anvelopării cu polistiren. Întretinerea arderii de către polistirenul folosit ...

ChatGPT a luat-o razna. A început să emită cuvinte fără niciun înțeles
22/02/2024 13:20

Foarte populara interfaţă a inteligenţei artificiale (AI) generative ChatGPT, care a făcut cunoscută această tehnologie, a luat-o razna timp de mai multe ore şi le-a răspuns utilizatorilor prin fraze f ...

 Oamenii autotrofi. O viață în simbioză cu energia solară
22/02/2024 09:30

Într-o lume in care consumul excesiv de resurse naturale si poluarea au devenit o amenintare reală pentru mediul inconjurător, oamenii au căutat mereu modalităti de a trăi mai sustenabil. Un grup de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei