Generalul care l-a sfidat pe Hitler și a ajutat la salvarea Parisului

franta  PARIS turnului-Eiffel

Dimensiune font:

| 04-01-2020 12:06

 În săptămânile de după debarcarea din Normandia, când Aliații mărșăluiau prin Franța și armata sovietică avansa din est, retragerea forțelor germane era inevitabilă. În acele momente de cumpănă pentru soarta Europei, generalul german Dietrich von Choltitz a ignorat ordinele lui Adolf Hitler, jucând un rol important în salvarea Parisului de la distrugere.

Pe măsură ce își dădea seama că planurile sale de dominație se prăbușesc, Adolf Hitler a pus la cale un plan de rezistență: tactica pământului pârjolit.

Pe final de război, câțiva militari îl sfidează pe Hitler

Debarcarea din Normandia
Debarcarea din Normandia a fost unul dintre momentele care au hotărât soarta celui de-Al Doilea Război Mondial. Foto: nationalgeographic.com

Ordinele lui erau simple: ceea ce putea fi apărat trebuia apărat până la ultimul om, iar restul trebuia distrus. Platformele industriale, căile ferate, podurile, centralele electrice, centrele culturale – toate acestea trebuiau bombardate, incendiate sau aruncate în aer de la sol.

În urma acestei strategii, zone mari din Europa – inclusiv din Germania, pe măsură ce armata germană se retrăgea către Berlin – au rămas pârjolite și pustii. 

Majoritatea comandanților germani au urmat ordinele, ucigând mii de oameni, inclusiv femei și copii, și cauzând pagube ireparabile. Însă, în ultimele săptămâni ale regimului nazist, câțiva germani au refuzat să cedeze în fața lui Hitler.

Unii sunt foarte cunoscuți, cum ar fi Claus von Stauffenberg și colegii lui. În iulie 1944, aceștia care au încercat să-l asasineze pe Hitler cu o bombă plasată într-o valiză.

Claus von Stauffenberg
Claus von Stauffenberg și colaboratorii săi au fost executați pe 21 iulie 1944. Foto: wikimedia.org

Un alt german care i-a ținut piept lui Hitler a fost ministrul Armelor, arhitectul Albert Speer, care a sabotat așa-numitul „decret Nero” emis de dictatorul nazist, care ordona ca orice obiectiv valoros să fie distrus, chiar dacă se afla pe pământ german.

 

Jocul dublu al lui Dietrich von Choltitz

Unul dintre cei mai puțin cunoscuți militari care au ignorat ordinele lui Hitler a fost generalul Dietrich von Choltitz, ultimul guvernator nazist al Parisului. 

Mareșalul Erwin Rommel avertizase că, dacă Aliații vor captura Parisul, germanii aveau să primească „o lovitură decisivă din punct de vedere operațional, politic, economic și psihologic”.

Führer-ul era de aceeași părere. În cadrul unei întâlniri care a avut loc la câteva zile după numirea lui Dietrich von Choltitz ca guvernator, i-a spus foarte limpede generalului ce anume aștepta de la el: să apere Parisul până la ultimul glonț și, în cazul în care era înfrânt, să îl distrugă.

Dietrich von Choltitz 01
Dietrich von Choltitz. Foto: ecolad.org

Dietrich von Choltitz părea candidatul ideal pentru această sarcină. Își clădise o reputație impecabilă încă din Primul Război Mondial, fiind considerat un soldat excelent și un comandant care urma orbește ordinele.

Însă, conștientizând că războiul era pierdut, generalul Dietrich von Choltitz și-a dat seama că planul lui Hitler era nebunesc și absurd. 

Ceea ce a urmat a fost un joc dublu. Pe de o parte, generalul încerca să supravegheze predarea pașnică și fără vărsare de sânge a Parisului. De cealaltă parte, își convingea superiorii că face totul ca să lupte pentru oraș, să înăbușe insurecțiile și să aplice tactica pământului pârjolit.

Una dintre primele măsuri ale lui Dietrich von Choltitz a fost negocierea eliberării deținuților politici francezi, care erau întemnițați de germani în oraș.

Eliberarea Parisului
Una dintre baricadele ridicate de francezi în timpul eliberării Parisului. Foto: Getty Images / AFP

La două săptămâni după ce a devenit guvernator, generalul a căzut de acord cu oficialii francezi ca explozivii plasați de inginerii germani să fie îndepărtați. Astfel, au fost salvate de la distrugere instalații de electricitate și gaz, stații de telefonie și chiar și muzee.

Situația devine tot mai instabilă

Când generalul Luftwaffe, Otto Dessloch, a amenințat că va bombarda orașul, Dietrich von Choltitz și-a dat seama că un atac nocturn întreprins de câteva sute de avioane ar face Parisul una cu pământul. 

Dietrich von Choltitz i-a spus lui Dessloch că orice atac trebuia întreprins ziua, pentru ca soldații lui să nu fie expuși riscurilor. Pe de altă parte, von Choltitz știa foarte bine că un atac pe timp de zi era imposibil, deoarece avioanele aliate controlau spațiul aerian.

Când von Choltitz a amenințat că își va retrage trupele și va arunca vina pe Luftwaffe, Dessloch a cedat.

Eliberarea Parisului 02
Fotografie realizată în timpul luptelor pentru eliberarea Parisului. Foto: telegraph.co.uk

Între timp, Rezistența franceză preluase controlul asupra Prefecturii și Palatului de Justiție. Poliția, care îi ajutase pe germani să stăpânească orașul, declanșase greva.

Situația devenea tot mai volatilă: constatând că insurgenții nu erau înfrânți, parizienii au ridicat baricade în întreg orașul. S-a ajuns la lupte de stradă și câteva mii de oameni au murit. 

În afară de un obuz țintit în poarta Prefecturii, pagubele materiale au fost limitate. Tancurile germane nu au intrat în oraș și nu s-au folosit obuze de calibru mare și mortiere.

Când Hitler i-a cerut lui von Choltitz să apere orașul „până la capăt”, acesta a susținut că se pregătește să arunce în aer poduri, că orașul arde și că se dau lupte la fiecare colț. În realitate, lucrurile stăteau cu totul altfel.

Cele două fețe ale lui Dietrich von Choltitz

Dietrich von Choltitz 02
Dietrich von Choltitz, în gara Montparnasse, semnând actul de capitulare a trupelor germane din Paris, pe 25 august 1944. Foto: gettyimages.com

Câteva ore mai târziu, pe 25 august 1944, soldații germani au opus o rezistență simbolică înainte de a se preda. În anii care aveau să vină, politicienii francezi și publicul aveau să-l considere pe Dietrich von Choltitz salvatorul Parisului.

De fapt, la fel ca mulții alții care nu au urmat ordinele lui Hitler în ultimele luni ale războiului, generalul Dietrich von Choltitz este o figură complexă și nuanțată, în niciun caz un „cavaler neprihănit”. 

Fusese un comandant loial, care nu arătase milă în luptă și care fusese implicat în exterminarea evreilor. Însă, văzând că războiul era pierdut, von Choltitz și-a folosit autoritatea pentru a asigura predarea orașului.

În memoriile sale, publicate în 1951, Dietrich von Choltitz afirmă că a ignorat ordinele lui Hitler de a distruge Parisul pentru că iubea orașul și pentru că știa că Hitler înnebunise.

Dietrich von Choltitz 03
Indiferent de motivele care au stat în spatele deciziei lui Dietrich von Choltitz, ignorarea ordinelor lui Hitler a contribuit la salvarea Parisului de la distrugere. Foto: meaww.com

Scepticii afirmă, însă, că generalul nazist a hotărât să salveze Parisul pentru ca familia sa să beneficieze de protecție după încheierea războiului.

Încă se dezbate dacă generalul a avut o revelație privitoare la natura malefică a lui Hitler sau a acționat astfel din considerente pragmatice. Cel mai probabil, adevărul despre Dietrich von Choltitz și rolul său în salvarea Parisului este undeva la mijloc.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
 Marketingul digital. Dinamica inovației în era informației
18/04/2024 15:43

Marketingul digital a revolutionat modul in care companiile interactionează cu consumatorii, transformand strategiile de publicitate si de vanzare intr-un peisaj in continuă schimbare. Într-o lume domin ...

Academia Română: Țara noastră deţine rezerve minerale şi energetice considerabile. E necesară reactivarea industriei extractive şi de prelucrare
12/04/2024 00:10

Academia Romană afirmă că ţara noastră deţine resurse şi rezerve minerale şi energetice considerabile, divers şi relativ uniform distribuite in teritoriu, subliniind necesitatea valorificării acestora ...

SUA testează avioane pilotate de inteligeța artificială, iar secretarul forțelor aeriene va fi pasager
11/04/2024 17:05

Fortele aeriene americane testează un avion de luptă F-16 care zboară singur si sunt atat de increzătoare in tehnologie incat isi trimite seful ca pasager. Associated Press informează că secretarul Forte ...

Ecou din adâncuri. Misterul memoriei apei
11/04/2024 15:12

Apa, acest element vital, omniprezent pe Pămant, detine in esenta sa mai mult decat o simplă necesitate pentru viată; ascunde un mister ce isi asteaptă răspunsul de secole. Printre teoriile stiintifice si ...

Digi RCS&RDS dispare! Reprezentanții companiei discută despre schimbarea oficială a denumirii gigantului din telecomunicații
11/04/2024 14:26

Digi RCS&RDS va dispărea din luna mai a acestui an! Compania ia in discutii schimbarea oficială a denumirii pe care o poartă colosul de telecomunicatii. Dacă in urmă cu ceva timp, pe toate materiale p ...

Sarea de Himalaya, o mare minciună: ce au arătat ultimele studii despre
11/04/2024 11:52

Sarea de Himalaya se găseste azi pretutindeni: in masinile de măcinat sare, in lămpile cu aspect stancos, in plăcile de culoarea apusului de soare concepute pentru a găti friptură si chiar in "camere ...

Uriașa clădire din București construită la ordinul lui Ceaușescu, lăsată în paragină. „E jenant, a ajuns o ruină” FOTO
10/04/2024 21:26

 Multe dintre clădirile importante ale Bucurestiului zac in paragină. Este si cazul unui imobil-mastodont amplasat aproape de Parlament, deci in zona centrală a Capitalei, Casa Academiei. Aici isi desf ...

NASA va lansa 3 rachete de cercetare pentru a studia atmosfera superioară la Eclipsa de Soare din 8 aprilie
08/04/2024 09:40

NASA va efectua mai multe experimente ştiinţifice pentru a studia atmosfera superioară in timpul eclipsei totale de soare din 8 aprilie, care va putea fi văzută in unele zone din Mexic, Statele Unite şi ...

8 aprilie, Eclipsă totală de Soare
08/04/2024 08:37

Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va intuneca cerul Americii de Nord, urmandu-si traseul pe coastele Mexicului pană in Canada, trecand prin Statele Unite. Acest fenomen ceresc, in care L ...

Fenomenul din Cluj-Napoca ce pare rupt de realitate. ce este „Norul Ozn”
06/04/2024 00:09

Natura poate să fie surprinzătoare! In Cluj-Napoca a fost fotografiat un fenomen rar, si anume „norul OZN”. Fenomenul format pe cer a fost unul spectaculos, fiind rapid capturat in fotografii. Insă, de c ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei