Half-Life 2: Episode One Review

default

Dimensiune font:

| 23-10-2012 18:37

Half-Life 2: Episode One Review

 Cu toate că avântul luat de puterea de procesare a PC-urilor le-a permis designerilor să creeze lumi şi jocuri din ce în ce mai complexe, timpul de dezvoltare a unor astfel de titluri a crescut şi el aproape exponenţial. Acum, un titlu de calibru are de obicei nevoie de cel puţin 2-3 ani ca să vadă lumina zilei, uneori chiar şi mai mult dacă se pleacă de la zero şi ambiţiile producătorilor sunt foarte mari. Din păcate, nu toate studiourile de development au la dispoziţie fondurile necesare pentru a-şi putea permite un timp atât de îndelungat de producţie, aşa că acestea au fost nevoite să găsească modalităţi de a ocoli această capcană a banilor. Una dintre aceste soluţii se numeşte „content episodic”, ideea fiind asemănătoare cu cea a serialelor TV: în loc să lanseze un joc întreg, producătorii îl împart în mai multe bucăţi care sunt lansate la intervale relativ scurte de timp. Pe lângă faptul că prin această metodă jocurile sunt disponibile într-un timp mult mai scurt, în urma feedback-ului jucătorilor se pot aduce îmbunătăţiri majore jocului în cauză de la un episod la altul. Marele dezavantaj însă este că în urma unui proces de dezvoltare atât de scurt şi durata jocului va fi la fel de mică, astfel că producătorii trebuie să păstreze interesul jucătorilor având însă mult mai puţin content la dispoziţie.

Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One

     Episode One este un prim titlu dintr-o trilogie de episoade care vine să continue povestea universului Half-Life şi să ne lămurească asupra soartei lui Gordon Freeman şi a încântătoarei Alyx Vance, soartă lăsată în aer (la propriu) la sfârşitul lui Half-Life 2. Nu vă bucuraţi însă prea tare, am spus prim titlu deci nu vă aşteptaţi să aflaţi deja cine este G-Man şi ce vrea de la voi. Momentan se clarifică doar câteva lucruri, mărunte aş putea spune (cum ar fi motivul pentru care Gordon e atât de priceput în deplasarea prin gurile de aerisire), şi se mai ridică câteva întrebări. Aşa că răspunsurile importante rămân a fi date în episoadele ce vor urmă (sau cel puţin aşa putem spera).

     Ceea ce impresionează încă de la început este grafica, nu foarte mult îmbunătăţită faţă de Half-Life 2, dar suficient încât să se facă remarcată. HDR-ul – ce simulează adaptarea ochiului uman la lumină – este folosit din plin în Episode One, acesta incluzând de fapt toate îmbunătăţirile aduse engine-ului Source care au fost prezentate în nivelul demonstrativ Lost Coast. Pe lângă nota de realism pe care o aduce, HDR-ul reuşeşte să aducă şi un plus de frumusetele locatiilor în care este folosit, posesorii de plăci capabile de HDR rendering având ce să admire pe parcursul jocului. Din fericire, la fel ca şi Half-Life 2, Episode One păstrează acea combinaţie ideală de grafică foarte bună şi scalabilitate, cum parcă doar Valve cu al lor Source ştiu să ne ofere. Asta înseamnă că şi cei cu calculatoare medii se pot bucura de setări grafice ridicate la un framerate decent. De asemenea, modul „Commentary” îşi face din nou apariţia, el permiţând jucătorilor să afle modul în care a fost creat Episode One direct de la producători. Ca un exemplu, în mod sigur vă veţi opri să admiraţi The Core şi să-i ascultaţi pe designeri cum au gândit şi realizat nivelul respectiv.

Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One

  După cum probabil ştiaţi deja, Episode One o are în prim plan pe Alyx Vance, ea fiind alături de voi 90% din timp, situaţie complet opusă cu cea din Half-Life 2, unde eraţi în cea mai mare parte un lup singuratic. Trecând peste câteva probleme legate de pathfinding cauzate de o detecţie mai ciudată a coliziunilor, pot spune că acest concept de “cooperative single-player” îşi face treaba cu brio. Alyx, prin atletismul şi simţul umorului de care dă dovadă, cât şi prin simpla ei prezenţă alături de Gordon, înlătura cu succes senzaţia de singurătate şi împiedică apariţia monotoniei. De altfel, cei de la Valve au depus foarte mult efort pentru a o „umaniza” pe Alyx, pentru a nu îţi dă senzaţia că te plimbi cu un bot scriptat după tine.

     Şi cu toate că este mult mai rezistentă decât tine, Alyx are nevoie de ajutorul tău pentru a trece cu bine prin aventurile din Episode One. În timpul unui capitol în care vă plimbaţi prin beznă 80% din timp, va trebui să folosiţi lanterna pentru a lumina inamicii pe care să-i împuşte Alyx, lucru banal în esenţă, dar care nu a mai fost folosit în vreun joc până acum. De asemenea, spre deosebire de Half-Life 2, în acum Alyx este ceva mai îndrăzneaţă şi nu ezită să-l sperie pe Gordon sau să-i facă propuneri, mai în glumă, mai în serios. Din păcate, Gordon este la fel de tăcut ca şi până acum, deci nu vă aşteptaţi să se întâmple ceva între cei doi (sau poate nu încă).

Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One

     Marele minus al lui Episode One, care se datorează în mare parte acestui nou stil episodic, este durata foarte mică de joc. Deşi este explicabil luând în considerare timpul de lucru, asta nu împiedică apariţia senzaţiei de insuficient la final. Eu l-am terminat în aproximativ 5 ore (timp efectiv de joc), şi trebuie să precizez că nu m-am grăbit deloc, ba chiar am tras de timp în unele momente. Tot aici pot preciza senzaţia lăsată la final, că se termină tocmai când începe. În primele 3 capitole nu aveţi arme aproape deloc (până şi ranga este obţinută spre final), dar la fel de bine nici prea mulţi inamici n-o să vedeţi la faţă. Acest lucru se datorează faptului că la început totul se învârte în jurul folosirii gravity gun-ului în rezolvarea diverselor puzzle-uri, care deşi nu sunt excesiv de dificile – pot fi considerate doar obstacole minore – sunt mult mai numeroase decât în Half-Life 2.

     Capitolul 4 însă stârneşte interesul printr-o durată de joc considerabil mai mare, având mai mulţi inamici, lupte antrenante şi un arsenal mai vast decât până în acest punct. Îţi reaminteşte de ce vroiai să joci acest titlu de la bun început. Pot spune că acest capitol reprezintă punctul culminant al jocului, dar această senzaţie de împlinire, de căpătare a ceea ce aşteptam, nu durează foarte mult deoarece capitolul 5, ultimul de altfel, este la fel de scurt ca primele 3, lăsându-ne în aşteptare până la episodul următor cu acel popular şi mult iubit mesaj de “To Be Continued…”.

Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One Half-Life 2: Episode One

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei