Iaşul se dezvoltă!

1mandat alexe

Dimensiune font:

| 29-10-2021 00:00

Conducerea Consiliului Judeţean Iaşi şi-a prezentat ieri raportul de activitate după primul an de mandat * Costel Alexe a trecut în revistă investiţiile realizate în infrastructura rutieră din judeţ şi sănătate, domeniile care au consumat cele mai multe fonduri de la bugetul instituţiei sau nerambursabile * nu au fost uitate parcurile industriale, o noutate pentru judeţul Iaşi, modernizarea Aeroportului şi cel mai mare contract derulat vreodată în Iaşi de o instituţie aflată în subordinea CJ (ApaVital)

La împlinirea unui an de la preluarea mandatului, președintele Consiliului Județean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, a prezentat, în cadrul unei conferinţe extraordinare de presă  cele mai importante proiecte pe care actuala administrație judeţeană le-a inițiat, continuat sau finalizat în cele 12 luni care au trecut de la învestirea în funcţie. Potrivit şefului CJ Iaşi, prioritatea instituţiei a fost și este dezvoltarea județului, în acest sens fiind alocaţi 1,47 miliarde de lei din bugetul Consiliului Județean pentru realizarea acestui deziderat. Acestei sume i se adaugă fondurile nerambursabile. „Am obținut, fonduri guvernamentale și europene pentru proiectele Iașului. Vorbim despre 16 milioane de lei din fonduri guvernamentale pentru parcurile industriale Miroslava 2 și Lețcani, dar și de peste 40 de milioane de lei prin Proiectul Combat COVID, pentru dotarea a cinci din cele șase spitale din subordinea Consiliului Județean”, a spus Alexe.

Centuri ocolitoare

Evident, mare parte din bani au fost cheltuiţi pe infrastructura rutieră, însumat fiind vorba de modernizarea sau asfaltarea a aproximativ 200 km de drumuri județene. Peste 100 km au fost reabilitaţi prin Direcția Proiecte, pe cele două axe, Iași – Suceava și Iași – Botoșani, iar peste 80 km prin Direcția Județeană de Drumuri și Poduri Iași. „Am alocat peste 77 milioane de euro pentru realizarea obiectivelor de investiții privind drumurile județene, aprobate prin hotărâri ale Consiliului Județean Iași. Peste 73 de km de drum județean din opt comune vor fi reabilitați și modernizați prin Înființarea centurii ușoare de ocolire a municipiului Iași. Pentru acest proiect am semnat contractul de finanțare și am scos la licitație contractul de achiziție publică de proiectare. Tot la etapa de proiectare este și Centura ocolitoare a municipiului Iași-varianta Sud, pe traseul Uricani-Cicoarei, a mai spus Alexe.

157 milioane de euro pentru Sănătate

Sănătatea este un alt domeniu care s-a bucurat de atenţia şefului CJ Iaşi, fiind alocaţi anul acesta peste 784 de milioane de lei. „Am asigurat și finalizarea lucrărilor cu fonduri europene de reabilitare și modernizare a celui mai mare tronson de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sfânta Maria Iași, care urmează să fie dat în folosință, sperăm cât de curând. Tot la Spitalul de Pediatrie am înființat prima secție de chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă din Moldova și vom extinde Unitatea de Primiri Urgențe. În plus, am demarat procedurile pentru construirea a două spitale de la zero: Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași și Spitalul Clinic Integrat de Boli Respiratorii Iași. În contextul pandemiei, am operaționalizat șase centre de vaccinare coordonate de Consiliul Județean pentru a susține imunizarea ieșenilor – centre care sunt printre cele mai performante din județ. Am înființat Centrul Județean de Comunicare Medicală COVID-19 Iași – proiect unic în țară, în care mai multe instituții din județ medicale și administrative colaborează voluntar pentru a comunica despre modul în care evoluează situația epidemiologică și cum ne pregătim în continuare să îi facem față”, a mai precizat şeful CJ.

Parcuri industriale în cinci localităţi din judeţ

Costel Alexe consideră că Parcurile Industriale sunt proiecte esențiale pentru dezvoltarea economică a județului Iași, care au lipsit cu desăvârșire până acum. „Încă de la preluarea mandatului, am deblocat Proiectul Iași Industrial Park de la Lețcani. Aici au început deja lucrările, iar în maximum doi ani, parcul industrial va fi operational și vom fi pregătiți cu infrastructura necesară pentru a atrage investitori și a crea noi locuri de muncă. Am scos la licitație contractul de achiziție publică de servicii de proiectare, faza PUZ, pentru obiectivul de investiții Parc Industrial Holboca și am demarat procedurile pentru operaționalizarea de parcuri industriale și la Pașcani, Dumești, Deleni”, spune acesta.

Rute noi de pe Aeroportul Iaşi

De pe lista investiţiilor derulate sau în curs de implementare nu putea lipsi Aeroportul Iaşi. Până la finalul anului 2023, aerogara ieşeană va dispune de un nou terminal, cu facilități suplimentare, prin care capacitatea de procesare a pasagerilor va creşte până la 3,5 milioane. Totodată, şefii CJ Iaşi au reuşit să convingă cel mai mare operator aerian – Lufthansa, să opereze zboruri pe ruta Iași – Frankfurt. Şi Blue Air va deschide în primăvară o bază operațională la Iași și va opera zboruri directe și de conexiune către peste 23 de destinații. Prin zborurile operate și de ceilalți operatori aerieni – Wizz Air, HiSky, Tarom, Austrian Airlines, Iașul este astfel conectat cu cele mai mari centre europene.

Apa şi canalizare pentru întreg judeţul

Şeful CJ a menţionat şi proiectul derulat de ApaVital. Este vorba de cel mai mare proiect regional cu fonduri europene (509 milioane de euro), care cuprinde peste 40 de UAT-uri din județul Iași și 4 UAT-uri din județul Neamț . Toate acestea vor beneficia de apă și canalizare prin Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Iași, în perioada 2014 – 2020.

La capitolul Mediu, a fost operaționalizat Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Iași. „SMID Iași este acum 100% operational și am obținut avizul de mediu pentru Planul Județean de Gestionare a Deșeurilor în Județul lași 2019 -2025. Am organizat campania de ecologizare Iași Mai Verde prin acțiuni de curățenie în întreg județul, dar și acțiuni de plantare în pădurile județului”, a mai precizat Alexe.

Reabilitări de muzee

În domeniul cultural, în mandatul lui Costel Alexe a fost finalizat proiectul de consolidare și refuncționalizare a clădirii monument istoric din strada Vasile Alecsandri nr. 6, unde a fost inaugurată Casa Muzeelor. Ulterior, a fost semnat contractul de grant și scos la licitație contractul de execuție a lucrărilor pentru restaurarea și integrarea turistică a monumentului istoric Ansamblul Muzeal „Ion Creangă” Iași, care include și reabilitarea Bojdeucii. De asemenea, în plenul Consiliului Județean a fost votată finanțarea actualizării și elaborării documentației tehnico-economice pentru „Reparații capitale la clădirea Teatrului pentru Copii și Tineret „Luceafărul”. „Am alocat un milion de lei pentru susținerea FILIT și un milion de lei pentru Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr. Am continuat investițiile pentru reparații la muzeele Pogor și Gane, care se desfășoară conform graficului. Am oferit sprijinul necesar pentru construirea caselor de tip familial care să le ofere copiilor aflați în grija DGASPC Iași condiții de viață și de studiu mai bune”, mai spune Alexe.

Mai puţine taxe

Nu în ultimul rând, în procesul administrativ, au fost eliminate 12 taxe speciale practicate de Direcția Arhitect Șef și de Biroul Relații cu Publicul, Arhivă și Secretariat. De asemenea, a fost alocat un milion de lei finanțare nerambursabilă pentru proiectele societății civile în baza legii 350/2005.

„Acestea sunt doar o parte dintre proiectele pe care ne-am concentrat în primul an de mandat. Le mulțumesc ieșenilor pentru încrederea pe care ne-au acordat-o și îi asigur că voi duce la îndeplinire întregul program de guvernare, împreună cu echipa de conducere, consilierii județeni și toți angajații Consiliului Județean și ai instituțiilor subordonate”, a declarat Costel Alexe. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:56

În temeiul art. 1.2., 2.1. şi 3.1. din Anexa nr. 2 - Regulamentul privind valorificarea bunurilor scoase din funcţiune aparţinând instituţiilor publice - la H.G. nr. 841/1995 privind procedurile de transmitere fără plată şi de valorificare a bunurilor aparţinând instituţiilor publice, modificată prin H.G. nr. 966/1998 şi H.G. nr. 411/2005, Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni” (ICMPP), cu sediul în Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, cod fiscal 4541750, cod de înregistrare în scopuri de TVA RO11409036, reprezentat prin Director dr. Valeria Harabagiu, vă solicita respectuos publicarea la sediul instituţiei d-voastră, în data de 27.01.2022, a următorului Anunţ privind vânzarea prin licitaţie publică deschisă cu strigare: “Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, cod poştal 700487, judeţul Iaşi, vinde prin licitaţie publică deschisă cu strigare aproximativ 12.000 kg materiale feroase, rezultate ca deșeu în urma operatiunii de dezafectare pentru reabilitarea şi modernizarea Institutului. Cantitatile in plus sau in minus rezultate ca urmare a cantaririi, stabilite prin proces-verbal de cantarire, vor fi evidentiate intr-un act aditional la contractul de vanzare-cumparare, luandu-se ca baza de calcul pretul unitar al ofertei declarate castigatoare. Adresa, data şi ora ţinerii licitaţiei de vânzare: Institutul de Chimie Macromoleculară “Petru Poni”, Aleea Gr. Ghica Vodă nr. 41 A, 700487 Iaşi, judeţul Iaşi, Etajul 1, Birou achizitii publice, 11.02.2022, ora 11.00. Preţul de pornire a licitatiei: 1,20 lei, fără TVA/ Kg materiale feroase. In caz de neadjudecare, a doua licitatie va avea loc la aceeasi adresa, in data de 18.02.2022, ora 11.00. Numerele de telefon sau de fax unde se pot obtine relatii privind conditiile de participare si informatii suplimentare despre bunurile scoase la vanzare: Tel: 0332/880.050; 0722 950 069; Fax: 0232/211.299. Condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească potenţialii achizitori spre a fi admişi la licitaţie: a) pentru persoanele juridice: - copie de pe certificatul de înmatriculare emis de Registrul comerţului; - copie de pe certificatul de înregistrare fiscală emis de ANAF; b) pentru persoane fizice: - copie de pe cartea de identitate. Documentele de participare la licitaţie se primesc până la data de: 07.02.2022, ora 11.00.”
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Best Milk 2005 S.R.L., cu sediul în loc. Bucecea, str. Calea Națională, nr. 748, jud. Botoșani, CUI RO17767289, J07/455/2005, anunţă, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. din mun. Iași, str. Aleea Nicolina, nr. 82 a activelor S.C. Best Milk 2005 S.R.L. reprezentate prin: Denumirea bunurilor mobile Valoare de evaluare (lei fara T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (lei fara T.V.A.) 1  FERMA VACI situata in sat Calinesti, oras Bucecea, jud. Botosani compusa din: teren intravilan cu categoria de folosinta curti constructii si arabil cu suprafata totala de 4.000 mp si construcții reprezentate prin: • cladire Hala (destinata intretinerii vacilor de lapte) • cladire Hala (hala muls vaci) • cladire Hala (destinata cresterii viteilor) 336.600,00 185.130,00 2 Plug reversibil purtat marca Vogele Noot, model XM950, SERIE C13S565E55. an fabricatie 2005, nr. identificare 059554. 28.000,00 15.400,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 03.02.2022, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0751.084.083; 0757.545.545; 0232 – 243.864, fax: 0232-212.231 e-mail: vanzari@insolventa.ro.
Facturi la utilități de 70.000 de euro la Teatrul Național din Iași / Instituțiile de cultură din județ strâng facturi de sute de mii de euro
28/01/2022 09:10

Institutiile de cultură din Iasi anuntă facturi record la utilităti in prima lună a anului  Dacă nu vor găsi ajutor din partea statului, multe dintre instituţiile de cultură vor fi nevoite fie s ...

Schimbări radicale la admitere la Medicină, inclusiv la UMF Iaşi. Nu se mai dă admitere din manualul de Biologie de clasa XI-a
28/01/2022 08:23

Din 2023 va fi făcută o modificare radicală in procesul de admitere la toate facultătile de medicină si medicină dentară din tară. Bibliografia pentru proba de Biologie nu va mai consta din manualul de ...

Peste 70% dintre pacienții TBC sunt extrem de contagioși, iar numărul deceselor precoce a crescut
28/01/2022 07:59

* pandemia de COVID-19 a dus la o scădere considerabilă a incidentei la tuberculoză, fiind inregistrate cu 40% mai putine cazuri, la Iasi, in ultimii ani * cu toate astea, in randul medicilor pneumologi iese ...

COVID-19, la Iaşi  - Număr uriaș de infectări în rândul cadrelor medicale
28/01/2022 07:16

* pană in prezent, formele de imbolnăvire dezvoltate atat la copii, cat si la adulti se incadrează in categoria formelor medii, formele severe avand o pondere mult mai mică comparativ cu valul 4 * „Un ...

O ciornă cu planul tău de viaţă
28/01/2022 06:57

Mi-a plăcut mult provocarea lansată celor mai cunoscuţi antreprenori de succes din Romania de face o călătorie in timp şi de a-şi reinventa viaţa cu inţelepciunea adunată in timp. Ce sfaturi ţi-ai ...

Recesământul populației și a locuințelor, digitalizat
28/01/2022 00:00

 În anul 2022, in Romania, cat si in alte state membre UE, se va realiza Recensămantul Populatiei si Locuintelor,Unitatea Judeţeneană de Implementare a Recensămantului din&nbs ...

Cinci copii rămași fără adăpost, la Comarna
28/01/2022 00:00

 O gospodărie din localitatea ieseană Comarna a fost mistuită de flăcări la inceputul acestei săptămani. Flăcările au fost atat de puternice incat familia formată din cei 5 copii si doi ...

Iașul are o nouă hartă turistică
28/01/2022 00:00

 Noua hartă a fost realizată de Destination Iasi, cu participarea arhitectului iesean Tiberiu Teodor-Stanciu, care a dorit să scoată cat mai bine in evidentă principalele obiective turistice din ...

Chirica a cerut, la Bucureşti, sediu pentru Opera din Iaşi
28/01/2022 00:00

Ieri, primarul Mihai Chirica a făcut o trecere in revistă  a discuţiilor pe care le-a purtat miercuri la multe ministere pentru a discuta despre viitorul proiectelor Iasului. Principalele discutii au vi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei