Ieşenii, blocaţi în propriul oraş!

1trafic1

Dimensiune font:

| 16-09-2021 10:20

Lipsa parcărilor de tip Park&Ride, a pistelor şi a parcărilor pentru biciclete, banda unică din Nicolina – o măsură bună, dar aplicată prost, sistemul de management al traficului complet depăşit şi autorizarea construirii de locuinţe fără studii de trafic sunt, în viziunea aleşilor locali, principalele motive care generează ambuteiaje şi disconfort în trafic * aceştia vin cu o serie de propuneri, printre care construirea unei parcări subterane în zona Rond Vechi (CUG) cu parc verde deasupra şi a unei piste pentru biciclete pe prima bandă a Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt

Consilierii USR-PLUS din cadrul Comisiei de Urbanism din cadrul Consiliului Local au adus ieri, în prim-plan, problema congestiei din oraș la orele de vârf. Aceştia susţin că orașul este complet blocat, iar cetăţeţenii, în loc să muncească, să producă, să stea cu familiile sau să facă activități plăcute, sunt blocați în trafic. Evident, a fost adusă în discuţie şi banda unică din zona Podu Roş - Nicolina, cea care a făcut subiectul multor comentarii pe paginile de socializare. „Pentru cei din zona metropolitiană, cea mai apropiată stație de mijloc de transport în comun este la 2, 3 sau 5 km pe jos. În aceste condiții, utilizarea transportului public e mult îngreunată. Sau varianta de a lăsa mașinile la vreun capăt de linie este imposibilă, în condițiile în care nu au fost amenajate parcări de tip Park&Ride. Transportul public este la capacitate maximă în orele de vârf, nu pot fi blamați cetățenii care aleg transportul cu mașina personală în detrimental autobuzelor sau tramvaielor. Banda unică de la Lidl până în Podu Roș s-a dovedit a fi un fiasco, parcă a fost amenajată pentru a compromite o idee bună, dar aplicată execrabil. Pistele de bicicletă există pe hârtie, dar lipsesc cu desăvârșire în realitate. Proiectele de infrastructură mari au rămas la stadiul de planșe. Sistemul de management al traficului este complet depășit, funcția sa adaptivă nu funcționează, fiind utilizat în mod manual de către angajații de la Biroul de Trafic, mulți dintre ei fiind angajați pe bază de PCR, nu pe bază de cunoștințe. Sistemul e deja uzat moral, numărul de mașini din prezent fiind mult mai mare decât cel din urmă cu 6 ani. Toate setările sunt depășite.

Dar o cauză mai profundă este faptul că s-au autorizat locuințe colective fără a se ține cont de studii de trafic realizate corespunzător, fără a se corela aceste complexe imobiliare cu nevoia de creșe, grădinițe și școli modernizate, fără infrastructură, access la mijloacele de transport public etc”, spune consilierul Răzvan Timofciuc.

Iulian Nicolau: „Ne trebuie o politică la nivel metropolitan în privința dezvoltării urbanistice”

De altfel, consilierii USR-PLUS au depus un proiect de hotărâre de CL prin care obligă investitorii ca, în cazul imobilelor care vor genera o densitate mare a populaţiei, să întocmească un studiu de trafic care să prevadă implicaţiile asupra traficului rutier şi pietonal, iar soluţia de amenajare a accesului la drumul public al locuitorilor unui viitor imobil cu locuinţe colective se va corela cu cele de la alte obiective avizate în zonă sau care sunt în curs de avizare. La rândul său, consilierul local Iulian Nicolau, architect și președintele Comisiei de Urbanism din Consiliul Local, a inițiat un proiect pentru realizarea unei politici la nivel metropolitan în privința dezvoltării urbanistice.„Iașul trebuie să aibă un cuvânt de spus în politica urbanistice a zonei periurbane. Cea mai mare parte a ceea ce denumim congestia mobilității este rezultatul politicilor urbane eronate implementate agresiv în ultimii 20 de ani în toate comunele învecinate. Dezvoltarea preponderentă a programului de locuire, pe dimensiuni mari și foarte mari, fără a dezvolta concomitent funcțiunile complementare locuirii (grădinițe, școli, spații comerciale, centre medicale, parcuri, locuri de joacă etc), fără a ține seama de capacitățile reale ale infrastructurii rutiere existente, fără a dezvolta noi căi de circulație și transportul public, fără a implementa concepte moderne, verificate, de mobilitate urbană gândite în interdependenta incontestabilă urban-metropolitan, ne-a adus astăzi într-o situație care pare fără rezolvare. Soluții există dar pentru asta toți decidenții implicați în politica urbană trebuie să se așeze la aceeași masă și să ia, echilibrat, cele mai bune decizii atât pentru corectarea discrepantele actuale, cât și pentru dezvoltarea de perspectivă a tuturor comunităților pe care le reprezintă. Acest lucru poate fi posibil prin Comisia de Urbanism Metropolitană”, a declarat arhitectul Iulian Nicolau.

Mai multe autobuze pe banda unică

Nu în ultimul rând, consilierul local Ionuț Anastasiei, membru în Comisia de Urbanism, spune că a strâns semnături de la toți membrii Comisiei de Urbanism din CL pentru construirea unei parcări subterane în zona Rond Vechi (CUG) cu parc verde deasupra, tocmai în ideea ca toate mașinile parcate pe prima bandă pe B-dul Nicolina să fie mutate și, astfel, banda unică prevăzută din Capăt CUG - Podu Roș să devină realitate. Totodată, într-o dezbatere publică privind mobilitatea urbană din Iași, acesta i-a cerut primarului să dubleze numărul autobuzelor din Iași. „Ca o bandă unică pentru mijloacele de transport în comun să fie eficientă, trebuie să se întâmple două lucruri esențiale: un mijloc de transport public trebuie să vină o dată la 2-3 minute și să se respecte orarul afișat în fiecare stație. Acest lucru nu este posibil cu numărul actual de mijloace de transport public, care este aproape la jumătate față de municipiul Cluj-Napoca (Cluj 432 vs Iași 276)”, spune consilierul USR PLUS.

Trei parcări mari pentru proprietarii de biciclete

Un alt proiect depus, de altfel și bugetat, are ca scop construirea a trei mari parcări pentru biciclete în trei cartiere ale municipiul Iași. „Scopul principal derivă din faptul că mulți ieșeni și-ar cumpăra o bicicletă, dar nu au unde să o depoziteze. Mai mult, dacă aceștia o depozitează pe casa scării, aceasta poate fi furată sau vandalizată – de aceea o parcare securizată, modernă, ar încuraja transportul alternativ. Despre infrastructura pentru biciclete tot s-a vorbit, însă am cerut de urgență realizarea unei piste pentru biciclete pe prima bandă Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, deoarece în momentul de față este interzis prin lege să circuli cu bicicleta pe pietonal. În anul 2021, în centrul zero al Iașului, poți lua amendă oricând. Dovadă mai mare de descurajare a transportului alternativ nu există”, mai spun consilierii USR PLUS. Lucian STATE

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
19/04/2024 21:02

 Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa in judecată de către procurorii DIICOT in dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte m ...

Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor de la Spitalul Regional de Urgențe
19/04/2024 18:05

    Ministrul Sănătăţii a venit la inaugurarea lucrărilor la cea mai importantă investiţie din Moldova ultimilor 30 de ani. Rafila are convingerea că Spitalul Regional de Urgenţe din Iaşi ...

Întâlnire transnațională în cadrul Proiectului „Folk Art and Culture”
19/04/2024 15:44

Complexul Muzeal National „Moldova” din Iasi este partener al proiectului Erasmus+ „Folk Art and Culture: Offering Educational Opportunities to Young People”, cod 2022-1-EL01-KA220-ADU ...

GALERIE FOTO - Primele utilaje au intrat pe șantierul viitorului Spital de Urgență
19/04/2024 13:11

 La Iasi, au inceput astăzi lucrările la viitorul Spital Regional de Urgentă, in prezenta ministrului Sănătătii, Alexandru Rafila. Ministrul a precizat că valoarea proiectului se apropie de 700 de ...

Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei