Ieşenii, chemaţi să dezbată Planului Local de Acțiune pentru Mediu

1mediu

Dimensiune font:

| 09-07-2020 00:00

Inspectorii de mediu susţin că în perioada 2020-2023 acţiunile vor trebuie să vizeze rezolvarea problemei deşeurilor, îmbunătăţirea calităţii aerului, diminuarea riscului de inundaţii şi alunecări de teren şi reducerea emisiilor de gaze provenite din transporturi

 


Agenția pentru Protecția Mediului Iași a lansat în dezbatere publică draft-ul Planului Local de Acțiune pentru Mediu (PLAM) al județului Iași actualizat pentru perioada 2020-2023. Documentul reprezintă un instrument de sprijin al comunităților în identificarea, ierarhizarea și soluționarea problemelor de mediu pentru armonizarea dezvoltării economice cu potențialul natural, propunându-şi, în acelaşi timp, îmbunătățirea calității mediului în judeţul nostru și integrarea tuturor concluziilor într-un singur document care să asigure suportul pentru pregătirea proiectelor care pot accesa surse de finanțare relevante, în scopul asigurării dezvoltării durabile. „Identificarea cauzelor care conduc la poluare și promovarea soluțiilor economice care nu afectează capitalul natural și social sunt soluții care vor schimba paradigma socială și vor induce crearea altor obiceiuri de consum, precum și schimbarea comportamentului uman față de mediu. Nu în ultimul rând, va facilita implementarea soluțiilor inovative. Unirea eforturilor în acest sens trebuie să devină o preocupare permanentă și o prioritate națională”, se arată în document.

Problemele sunt aceleaşi

Inspectorii de mediu susţin că, raportat la PLAM-ul 2014-2018, problemele de mediu identificate se menţin, aceasta şi datorită faptului că obiectivele s-au modificat devenind din ce mai ambiţioase. Un exemplu în acest sens îl constituie domeniul gestionării deşeurilor unde, pentru anul 2019, obiectivul anual de reducere a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare este 42%, iar pentru anul 2020 este de 60%. În plus, procesul de implementare al proiectului privind Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţ, derulat prin Consiliul Judeţean Iaşi, a fost unul extrem de lent, motiv pentru care, în prezent, rata de reciclare a deşeurilor municipale este foarte mică.

Alte probleme identificate se referă la calitatea aerului,  o preocupare majoră, mai ales în aglomerarea urbană Iaşi. „Acest fapt se datorează poluării generate de creșterea numărului mijloacelor de transport auto și de șantierele de construcții (particule în suspensie). La aceasta, se adaugă despăduririle și restrângerea spațiilor verzi din perimetrele municipale, cu efect de reducere a rolului vegetației de filtrare și purificare a aerului. La nivel naţional, calitatea aerului din aglomerările urbane a atras atenționări repetate din partea instituțiilor UE, din cauza riscului crescut al mortalității cauzate de afecţiuni respiratorii și cardiovasculare”, se mai arată în document.

O altă constatare ar fi că inundațiile și alunecărilor de teren s-au intensificat în judeţ, ca o consecință a modului de utilizare al terenurilor, a intervențiilor antropice în procesele naturale și ale efectelor generate de schimbările climatice, afectând din ce în ce mai multe comunități. Continuarea proiectelor de împădurire ar putea avea ca rezultat diminuarea riscurilor legate de aceste fenomene.

În ceea ce priveşte sectorul transportului, acesta este responsabil pentru aproximativ o pătrime din gazele emise şi reprezintă cauza majoră a poluării din oraşe. „Există o necesitate puternică de a reduce aceste emisii şi de a a avea vehicule curate, obiceiuri curate şi combustibili curați. Autobuzele, camioanele, taxiurile, maşinile de pe şosea trebuie să devină mai curate cu ajutorul tehnologiei şi al combustibililor alternativi”, sună recomandarea specialiştilor de mediu.

Aceştia au trecut în revistă concluziile monitorizării întreprinsă la sfârşitul anului 2019. Astfel, din totalul acţiunilor în număr de 528, au fost realizate 259 de acţiuni (inclusiv acţiuni permanente în număr de 121 şi actiuni realizate în avans 20) reprezentând 49,05% din totalul acţiunilor incluse în PLAM-ul 2014-2018. Alte 95 de măsuri în curs de realizare, acestea reprezentând 18% din totalul acţiunilor planificate pentru perioada 2014 – 2018. În fine, pentru alte 174 de acțiuni reprezentând 32,95% din totalul de 528 de acţiuni (5 amântate şi 2 anulate) nu s-au semnat un contracte de finanţare.

Două proiecte importante vor îmbunătăţi calitatea mediului în judeţ

Planul de acţiune 2019-2023 cuprinde 10 categorii de probleme, 30 probleme de mediu, 30 obiective generale, 44 obiective specifice şi 271 de acţiuni. Cel mai important proiect cu fonduri europene pentru judeţul Iaşi, ce se va implementa în perioada următoare, va fi în domeniul apei. Astfel, compania de servicii publice de alimentare cu apă şi canalizare SC ApaVital SA va implementa proiectul cu cea mai mare finanțare europeană obținută până acum de județul Iași - circa 340 milioane euro oferiți de UE şi un total de 507,3 milioane de euro cu tot cu TVA. Prin acest proiect vor fi modernizate, reabilitate şi extinse serviciile de apă şi canalizare în 87 de orașe și comune cu un total de peste 200 de localităţi. În linii mari, proiectul prevede 587 km reţele de apă (aducţiuni + distribuţie), 47 de staţii de pompare a apei potabile, 44 de rezervoare, 23 staţii de reclorinare, 776 km reţea de canalizare, 362 de staţii pompare ape uzate şi cinci staţii de epurare a apelor uzate. Beneficiare vor fi următoarele localităţi: Rediu, Valea Lupului, Miroslava, Ciurea, Bârnova, Tomești, Comarna, Holboca, Popricani, Lețcani, Mogoșești, Scânteia, Grajduri, Prisăcani, Costuleni, Schitu Duca, Dobrovăț, Ciortești, Gorban, Cosmești, Sinești, Alexandru Ioan Cuza, Heleșteni, Ruginoasa, Costești, Cristești, Moțca, Tătăruși, Lespezi, Deleni, Hârlău, Scobinți, Ceplenița, Cotnari, Voinești, Horlești, Țibana, Țibănești, Ion Neculce, orașul Tg. Frumos, orașul Podu Iloaiei, mun. Pașcani, comunele Valea Seacă, Răchiteni, Oțeleni, Brăiești, Lungani, Popești, jud Iaşi, și comunele Timișești, Săbăoani, Tămășeni și Doljești, județul Neamț. Prin reabilitarea şi extinderea serviciilor de apă şi canalizare, la finalul proiectului 75.000 de locuitori vor fi conectaţi pentru prima dată la reţeaua de apă, respectiv 100.000 de locuitori vor fi conectaţi la reţeaua de canalizare.

Demersuri importante ce vizează dezvoltarea durabilă a municipiului Iaşi se referă la includerea Iaşului în Programul „Oraşe Verzi” (Green City). Un oraş verde este un oraş cu performanţe de mediu ridicate şi care face paşi importanţi spre reducerea emisiilor de carbon, a consumului de apă şi de energie, prin transport public ecologic, extinderea spaţiilor verzi, facilităţi pentru biciclişti, soluţii de management inteligente pentru trafic, reciclarea deşeurilor, maximizând în acelaşi timp beneficiile economice şi sociale. Astfel, cu ajutorul unui program de consultanţă şi asistenţă oferit în mod gratuit de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Iaşul devine al 42-lea oraş-pilot al Programului de Dezvoltare Urbană Durabilă a Oraşelor Verzi (Green Cities). Tudor DAMASCHIN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Maria, visează să danseze, dar are nevoie de ajutor
19/04/2024 10:30

Maria este o fetită de 10 ani veselă, deschisă, sociabilă. Iubeste muzica. Îsi doreste cu ardoare să ia ore de canto, să invete să cante la pian, să facă balet. Însă mai presus de orice vr ...

Șase copii de la Școala Carol I din Iași au dus joaca cu piesele Lego la un alt nivel
19/04/2024 07:33

* acestia, elevi in clasa a patra, vor reprezenta Romania la cea mai mare competitie de robotică la nivel mondial, in această vară, la Hong Kong * roboteii lor din Lego au cucerit juriul din Romania si urmea ...

 Concurs de ortografie la Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă”
19/04/2024 07:10

Sambătă, 20 aprilie 2024, de la ora 9:00, Colegiul National de Artă „Octav Băncilă” va găzdui a doua editie a Concursului Judetean de Limbă si Comunicare „Pastila Ortografică”, i ...

Se caută noi soluții pentru transportul metropolitan
19/04/2024 04:50

* imbunătătirea mobilitătii in Zona Metropolitană Iasi reprezintă o prioritate a autorităţilor, in conditiile in care populatia municipiului Iasi si a comunelor invecinate a depăsit deja 500.000 de locu ...

Chiar dacă temperaturile au scăzut, caloriferele rămân reci
19/04/2024 00:00

* pe adresa municipalitătii nu a venit pană acum, din partea asociatiilor de proprietari, nicio solicitare de furnizare a căldurii Scăderea accentuată a temperaturii inregistrată ultimele zile nu impune, ...

80% dintre români au luat măsuri pentru reducerea consumului de energie
18/04/2024 21:30

* cand vine vorba despre temperatura ideală din locuinte, aproape 50% dintre romani optează pentru o temperatură cuprinsă intre 22 si 24gradeC, si chiar peste, iar 45,8% spun că temperatura cuprinsă intre ...

Premieră absolută la Teatrul Național Iași - „De dinaintea amintirii”
18/04/2024 16:52

O nouă productie a Teatrului National Iasi este pregătită de lansare. Premiera absolută a spectacolului „De dinaintea amintirii” după David Vann, in regia lui Florin Caracala, va avea loc pe 20 ...

Începe
18/04/2024 15:15

  Casa de Cultură a Studentilor Iasi si organizatiile studentesti anuntă cea de-a XXIV-a editie a Festivalului Studentilor Ieseni "FEStudIS" În perioada 20 - 28 Aprilie, Casa de Cultur ...

Drumul spre noua ta casă începe vineri la Salonul Imobiliar Palas
18/04/2024 14:48

Drumul spre noua ta casă incepe vineri la Salonul Imobiliar Palas Iaşi, 18 aprilie 2024 O locuintă nouă este un vis implinit si dacă ti-ai propus ca anul acesta să faci marele pas, dar incă nu ai găsi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei