Instanţa supremă a anulat condamnarea primită de avocatul Robert Roşu în dosarul "Ferma Băneasa". El ar fi trebuit să stea 5 ani la pușcărie

avocat-robert-rosu

Dimensiune font:

| 23-11-2021 15:01

Robert Roşu a fost condamnat în decembrie 2020 la cinci ani închisoare cu executare de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, format din judecătorii Ionuţ Matei, Florentina Dragomir şi Ioana Alina Ilie.

Condamnarea acestuia a stârnit ample proteste ale avocaţilor, care au reclamat că Robert Roşu nu a încălcat legea, ci doar şi-a exercitat profesia.

Ulterior, judecătorul Ionuţ Matei s-a pensionat, iar marţi un complet de la Instanţa supremă a dispus achitarea avocatului Robert Roşu, urmând ca acesta să fie pus în libertate.

"Admite recursul în casaţie declarat de inculpatul Roşu Robert Mihăiţă. În baza art.448 pct.2 lit.a Cod procedură penală cu referire la art.396 alin.5 Cod procedură penală raportat la art.16 alin.1 lit.b teza I Cod procedură penală, achită pe inculpatul Roşu Robert Mihăiţă pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat, prev. de art.367 alin.1 şi 2 Cod penal, cu aplicarea art.5 Cod penal şi, respectiv, a infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul a ob?inut pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, prev. de art.48 alin.1 Cod penal rap. la art.297 alin.1, art.309 Cod penal şi art.132 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal. Anulează formele de executare emise în baza deciziei penale nr.382/A din data de 17 decembrie 2020, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Penală în dosarul nr.345/64/2016 şi dispune punerea de îndată în libertate a inculpatului Roşu Robert Mihăiţă, dacă nu este arestat în altă cauză. Înlătură dispoziţia privind obligarea inculpatului Roşu Robert Mihăiţă la plata sumei de 17.829,73 euro, contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii efective, către partea civilă Institutul de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor, cu titlu de despăgubiri civile. Ridică măsurile asiguratorii instituite faţă de inculpatul Roşu Robert Mihăiţă, prin ordonanţele procurorului din datele 08.12.2015, 12.02.2016, 11.03.2016 şi 25.03.2016, până la concurenţa sumei de 17.829,73 euro", se arată în decizia instanţei.

Pe de altă parte, judecătorii au respins recursurile în casaţie depuse de ceilalţi inculpaţi din dosar, care rămân cu condamnările iniţiale: Remus Truică - 7 şapte ani închisoare, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz - 5 ani, Paul al României - 3 ani şi 4 luni, jurnalistul Dan Andronic - 3 ani de închisoare cu suspendare.

Paul al României a fugit din ţară înainte de pronunţarea sentinţei, el fiind dat în urmărire internaţională.

Acuzaţiile din dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

Conform DNA, Paul Philippe Al României a cumpărat influenţa pe care Truică o avea asupra diferiţilor funcţionari de la instituţiile publice care deţineau cele două proprietăţi.

Pe de altă parte, Truică a prezentat 'afacerea' unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, pentru a se implica în demersurile infracţionale, singura cale în obţinerea bunurilor imobile pe care Paul Philippe Al României le revendica în mod nelegal.

La acest grup au aderat şi alte persoane, printre care jurnalistul Dan Andronic.

"Inculpatul Al României Paul Philippe i-a promis inculpatului Truică Remus şi asociaţilor acestuia din grupul infracţional o cotă parte importantă, între 50% şi 80%, din valoarea bunurilor pe care le revendică în România, iar ulterior le-a transferat acestora bunurile pe măsura obţinerii lor, prin contracte fictive de vânzare-cumpărare cu Reciplia SRL. Aceasta, pentru ca ei să intervină pe lângă funcţionari publici implicaţi în procedurile de retrocedare, prin influenţa avută în mod direct (...) şi indirect, prin intermediul relaţiilor pe care le au în lumea politică, în justiţie, la cel mai înalt nivel şi presă (relaţii de prietenie/ afaceri cu membri ai guvernului, parlamentari, funcţionari, autorităţi publice, cu persoane cu influenţă în presă, relaţii la ICCJ, contractarea serviciilor unei firme de avocatură de top), astfel încât aceştia, în mod nelegal, să determine obţinerea pe nedrept a bunurilor revendicate de Al României Paul Philippe", preciza DNA.

Prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri a grupului au ascuns ulterior natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul a fost încheiat între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică.

"În concret, acest contract redactat de Roşu Robert prevede că Al României Paul Philippe, în calitate de cedent transmite/cesionează fără nicio rezervă, cu titlu oneros, toate drepturile sale prezente şi viitoare asupra unor bunuri imobile, enumerate şi identificate în contract (între care şi Ferma Băneasa cu un teren în suprafaţă de 28,63 ha şi Pădurea Snagov cu teren forestier de circa 30 ha). Reciplia SRL se obliga să plătească în anumite condiţii o sumă de bani şi să asigure sprijin şi asistenţă în legătură cu bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire", mai susţin procurorii.

Ulterior, ca urmare a contractului de cesiune, prinţul Paul a semnat alte înscrisuri şi contracte, prin care s-a urmărit ascunderea provenienţei ilicite a unor bunuri ce urmau să fie retrocedate. Este vorba, printre altele, de actul adiţional încheiat pe 20 martie 2007, ce viza 12 bunuri imobile, între care şi Palatul Peleş, cel din 4 aprilie 2007 ce viza bunurile imobile care compun domeniul regal Balcic, cel din 4 octombrie 2007 ce viza 11 bunuri imobile, terenuri agricole, forestiere, precum şi clădiri în Sinaia şi Bucureşti.

După dobândirea bunurilor Pădurea Snagov şi Ferma Băneasa, acestea au fost transferate de prinţul Paul, prin contracte de vânzare-cumpărare, către Reciplia SRL, la preţuri mult subevaluate, disimulându-se natura ilicită a provenienţei, iar societatea respectivă a vândut mai departe altor persoane, fără a încasa vreo sumă de bani.

Potrivit procurorilor, prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum şi a fermei regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro. Ambele sume, totalizând 145.398.569 euro, reprezintă şi un folos necuvenit pentru prinţul Paul, Remus Truică şi asociaţii acestuia în grupul infracţional.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cine a fost domnitorul care a renunțat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori în Moldova
19/04/2024 12:58

 Cine a fost domnitorul care a renuntat la tron pentru o iubită? A domnit de patru ori in Moldova, fiind primul din neamul Basarabilor munteni care a ocupat scaunul Musatinilor. A avut o poveste teribil d ...

Narghileaua, un mozaic cultural al relaxării și tradiției
18/04/2024 13:12

Narghileaua, cunoscută si sub denumirea de shisha sau hookah, este mai mult decat un simplu obiect de fumat; este un simbol al ospitalitătii si culturii in multe părti ale lumii. Istoria sa se intinde pe m ...

Somnul polifazic sau redefinirea modului în care ne odihnim
18/04/2024 13:07

Somnul polifazic, o practică de somn fragmentat in mai multe episoade scurte pe parcursul unei zile, continuă să fascineze atat cercetătorii, cat si pe cei in căutarea unei eficiente maximizate a timpului ...

Marcajele de pe cărți și impactul lor în jocurile de noroc
17/04/2024 14:24

 În lumea strălucitoare si adesea enigmatică a cazinourilor, unde norocul si sansa par să conducă dansul, există practici mai putin cunoscute publicului larg care pot inclina balanta in favoarea ...

 Explozia stilurilor. O călătorie fascinantă prin istoria coafurilor
17/04/2024 12:42

De-a lungul istoriei, coafura a fost mai mult decat un simplu aspect al ingrijirii personale; a fost o expresie a identitătii culturale, a statutului social, a afilierilor politice si a tendintelor estetice. D ...

Donald Trump: Procesul meu este un „atac” împotriva Americii
15/04/2024 18:10

Donald Trump a denuntat luni un „atac impotriva Americii”, la sosirea la procesul său penal la New York, un dosar in care este acuzat că a făcut plăti ascunse unei foste vedete porno chiar inain ...

FRF, gest neașteptat după accidentarea gravă suferită de Luca Mihai în meciul dintre Dinamo și Poli Iași
15/04/2024 16:21

 Duelul din etapa cu numărul 4 a play-out-ului SuperLigii Romaniei, dintre Dinamo si Poli Iasi (1-0), a fost umbrit de accidentarea gravă a fotbalistului Luca Mihai, care a fost transportat de urgen ...

Lângă Autostrada A1 s-a deschis prima fermă de lalele din România
14/04/2024 10:09

Prima fermă de lalele olandeze din Romania a fost deschisă pentru public in satul Pătroaia-Deal din judetul Dambovita, la nici o sută de kilometri de Capitală. Plantatia se intinde pe un teren de 30 de mii ...

Cine este actorul celebru care a turnat-o pe Stela Popescu la Securitate: „Era prea emancipată”
13/04/2024 00:13

Stela Popescu, un nume emblematic al scenei romanesti, a fost tinta atentiei Securitătii incă din tinerete, pe vremea cand aceasta era studentă la „Teatru si Film”. In grupul ei, format din personalităt ...

Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de închisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă
12/04/2024 11:52

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, a fost condamnată vineri la şase luni de inchisoare cu suspendare pentru vătămare corporală din culpă in dosarul accidentului de la Mangalia, produs in 2022. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei