default

Dimensiune font:

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”

| 05-05-2018 16:15

Ana-Nicoleta Grigore (Huluba) este psiholog cu atestat de liberă practică în psihologie educaţională, orientare şcolară şi vocaţională, profesor consilier şcolar în Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşşi cadru didactic asociat al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde a obţinut în 2014 titlul de Doctor în Ştiinţe ale Educaţiei.

În 2014 a obţinut o bursă doctorală de cercetare din partea Academiei Române, iar în 2016 a publicat „Violenţa în context educaţional. Forme actuale”, la Editura Universităţii „Al. I Cuza” din Iaşi. Activitatea sa îmbină practica privată în domeniul psihologiei educaţionale cu activitatea academică didactică şştiinţifică.

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii în domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona aceasta, ci la întreg spaţiul acesta influenţat oarecum de cultura românească?

- A fost o conferinţă sub semnul vârstelor. Preşedintele CIEA, prof. Laurenţiu Şoitu, a folosit pe parcursul întregii conferinţe motivul venerabilei sale vârste pentru a destinde atmosfera. Aş putea face acelaşi lucru în sens invers, amintindu-mi numeroasele confundări cu studenţii sau atenţionările de a mă afla pe scara greşită, a profesorilor... În plenul conferinţei, dar şi pe secţiuni, am audiat prelegeri şi lucrări care argumentează pentru o educaţie a valorilor mai mult decât pentru educaţia legat strict de domeniul cognitiv. Concluziile ultimelor studii arată că ne concentrăm obsesiv pe măsurare în educaţie, în detrimentul aşezării unui conţinut temeinic în caracterul elevului. Chiar dacă rezultatele sunt nesatisfăcătoare, politicile educaţionale merg mai degrabă spre schimbarea indicatorilor de observare, decât pe o restaurare a curriculumului, acolo unde sunt evidente discordanţe.

Educaţia românească îşi pierde, pe zi ce trece, identitatea...”

- Educaţia parentală apare, în context, fundamentală...

- Un punct esenţial al conferinţei a fost afirmarea nevoii de educaţie parentală, ca imperativ al educaţiei adulţilor. Katerina Popovic spunea la Chişinău că, în special educaţia mamelor ar trebui să constituie o dominantă a politicilor de educaţie a adulţilor, aşa cum cu secole în urmă, Sfântul (pentru unii) Ioan Gură de Aur o considera condiţie necesară pentru a schimba lumea. Tot Katerina Popovici răspundea la un moment dat întrebării/problemă: cum putem să îi întrecem pe chinezi în rapiditate şi costuri scăzute de producţie? Fiind creativi şi exploatând aptitudinile artistice, ieşind „din cutie”, din zona de confort...

În general conferinţa a fost un spaţiu foarte deschis şi curajos, cu invitaţi din toată lumea, cu note culturale şi spirituale specifice Centenarului, desfăşurându-se pe cele două maluri ale Prutului, mesajul şi binecuvântarea Patriarhului României în plen şi cu o diversitate rasială în sală.

- Cât despre influenţele culturale româneşti...

- Cât priveşte influenţa culturii române în educaţie, se consideră mai degrabă o limită contemporană. Educaţia românească îşi pierde, pe zi ce trece, identitatea, absorbind repetate încercări eşuate de reformă, împrumuturi de ocazie ale altor filosofii educaţionale care nu i se potrivesc. Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant în care tot mai rar avem curajul să ne afirmăm elementele de identitate şi cultura proprie; împrumutăm obedient şi ezităm să ne exersăm măiestria pedagogiei ca artă în propria paradigmă.

Eu am participat cu un joc psihopedagogic de autocunoaştere a personalităţii copiilor prin tehnici proiective după picturile din „Peştele-pescar” de Savatie Baştovoi. Este o metodă revoluţionară de exersare a pedagogie ca artă prin care ajung să cunosc şi să ajut copilul din faţa mea fără nici un blocaj de comunicare.

Un părinte bun va creşte un copil bun”

- În tot mai multe judeţe sunt implementate acum proiecte referitoare la educaţia parentală... Ce este mai important: educarea părinţilor sau educaţia copiilor? Până unde merg împreună aceste concepte şi unde este necesar să se separe?

- Din informaţiile pe care le deţin, proiectele de educaţie parentală sunt mai degrabă iniţiative private comerciale. Parentingul total lipsit de elemente de psihologia copilului a devenit o pâine de mâncat pentru mulţi mercenari care speculează sensibilitatea părinţilor în faţa problemelor inerente pe care le întâmpină cu proprii copiii. Din acest punct de vedere, lumea în care eu profesez este mai degrabă Antiparenting. Consider că este impropriu să „vinzi” reţete de crescut copiii, să dai sfaturi general valabile şi să oferi informaţii care oferă mai multe sentimente de îngrijorare cu privire la progresul copilului, decât suport. Educaţia părinţilor ar trebui să primeze, pentru că un părinte bun va creşte un copil bun, indiferent de sistemul de învăţământ prin care copilul vremelnic trece. Există numeroase exemple în care adulţi remarcabili au crescut în condiţii total improprii, în lagăre în care acelaşi profesor învăţa copiii de diferite vârste toate materiile... Profesorul Constantin Cucoş afirmă că o şcoală a părinţilor trebuie să funcţioneze în paralel cu şcoala convenţională a copiilor, mai mult, că o predispoziţie spre „meseria de părinte” ar trebui să se formeze încă de pe băncile şcolii. Acest curriculum ar trebui axat pe unele informaţii obiective legate de psihologia copilului şi mai ales spre atenţia şi sensibilitatea pe care fiecare părinte trebuie să le dezvolte în mod unic şi original pentru fiecare din copiii săi, în drumul pe care îi însoţeşte de aici dincolo, pe calea care i se potriveşte. Profesorul Roşan vorbeşte despre aptitudinea unică a fiecărui părinte de a fi cea mai acurată scală de evaluare şi cel mai eficient instrument de intervenţie pentru dificultăţile pe care le întâmpină cu propriul copil.

- Unde începe şi unde se termină autoritatea părinţilor în relaţia cu copiii?

Este un dat axiologic ca părintele să fie o autoritate în faţa copilului. Orice deraiere de la această ordine aduce dezordine, probleme. Toate studiile legate de relaţiile parentale arată că stilul autoritar, atenţie, nu autoritarist, este cel mai eficient stil parental. Atunci când relaţia părinte copil este caracterizată de respect pentru reguli, responsabilitate în faţa propriilor fapte, asumarea consecinţelor, părinţii îşi pregătesc copiii pentru viaţă, cresc nişte viitori adulţi pregătiţi să facă faţă vieţii reale. „Cocoloşirea” nu face decât să îi ţină vremelnic într-o stare de bine iluzoriu, îi feresc de nişte emoţii negative pe care oricum le vor resimţi la un moment dat şi atunci, probabil nu vor fi capabili să le facă faţă. Astăzi mantra „dragostei necondiţionate” suceşte minţile celor care nu ştiu unde să se oprească din a fi părinţi buni. Pentru cei care se întreabă dacă sunt suficient de buni părinţi trebuie să spun ceea ce cel mai important profesor român de psihologie cognitivă a afirmat „cea mai bună dragoste e dragostea moderată” (Mircea Miclea pentru Antiparenting.ro). Prin urmare, ne iubim evident necondiţionat copiii, prin naşterea lor, însă exprimarea acestui sentiment trebuie să treacă de la statutul de stare la un comportament stabil, responsabil şi coerent.

Astăzi, copiii sunt mai egocentrişti”

- În ce diferă caracterul copiilor din ziua de astăzi? Cum construim caracterul copiilor noştri?

Fiecare copil este un „produs” al generaţiei în care se naşte. Cel puţin fiecărei din ultimele generaţii pe care le cunoaştem li s-a spus că este cea mai „nenorocită”. Mitul „copiilor din ziua de azi” a existat întotdeauna. Astăzi, copiii au atitudini diferite faţă de cei de ieri, sunt mai egocentrişti (pentru că se nasc şi cresc singuri), mai delăsători în muncă (din cauza automatizării muncii în general), şi din ce în ce mai mult lipsiţi de o perspectivă asupra lumii şi a propriei vieţi, din cauza abundenţei şi a contradicţiei de modele pe care le văd. Cei mai mulţi părinţi care îmi semnalează probleme ale copiilor lor au soluţia sub ochii lor, dar societatea i-a obişnuit să caute şi să plătească reţete complicate şi scumpe. Copiii noştri reflectă fidel atitudinile pe care noi le arătăm faţă de părinţii noştri, faţă de munca noastră, faţă de noi înşine. Este limpede, reflectaţi şi veţi aduce lumina exact acolo unde doriţi să luminaţi caracterul copilului dumneavoastră.

- Cum vor arăta generaţiile viitoare de copii, dacă ar fi să ne raportăm la schimbările de comportament aduse în principal de avansul tehnologic?

Există studii care vorbesc de digi-kids, se vorbeşte de apusul cărţilor, al bibliotecilor, al muzeelor... Având în vedere că am învăţat în şcoală psihometrică ieşeană cum se fac predicţiile ştiinţifice îmi este greu să realizez una în lipsa unor studii longitudinale. Grija noastră ar trebui să fie mai degrabă cu ce permitem să fie umplut acest spaţiu virtual, cum îl putem stăpâni şi face să lucreze în slujba valorilor şi nu împotriva lor.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iasi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al S.C. Danilux S.R.L., cu sediul în mun. Botoşani, str. Primaverii, nr. 25, sc. F, et. P, Jud. Botoşani, CUI RO12598561 J7/6/2000 numită conform Sentinţei nr. 144/23.02.2011, pronunţată de Tribunalul Botoşani în dosarul nr. 2715/40/2010, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică organizată la data de 04.07.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor imobile: Nr. activ Denumire activ Valoare de evaluare (lei fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitatiei (fără T.V.A.). Activul 1 Spațiu comercial situat în mun. Botosani, str. Calea Nationala, nr. 207, jud. Botoşani cu suprafaţa construită de 251,60 mp şi suprafaţa utilă de 219,39 mp şi teren aferent construcţiei cu suprafaţa de 363 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 50743 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 4646/N) cu numărul cadastral 1433-4470. 1.274.300,00 78.000,00 euro*. Activul 3 Proprietatea imobiliară situată în zona marginală a loc. Cătămărești Deal, com. Mihai Eminescu, jud. Botoșani, ce include: grajd cu suprafața construită de 745 mp și teren aferent construcției cu suprafața de 2.580,76 mp, înscrise în Cartea Funciară nr. 50184 (provenită din conversia de pe hârtie a CF 357/N) cu numărul cadastral 22/21/1/2/2/2/1 și bunuri mobile aferente, respectiv telefon mobil, birouri – 10 bucăți. 1.702.400,00 89.100,00 euro*. Sumă ce va fi achitată în lei la cursul valutar BNR din ziua plății. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până cel târziu la data de 03.07.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, toate documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0330/401589, 0758049901, 0749244377; 0232/243864, fax: 0232/212231. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Mihai Chirica„Ideea interzicerii vehiculelor poluante rămâne de actualitate”
25/06/2019 11:15

- Domnule primar, Iaşul pare să respire din nou un aer mai curat, dar fericirea nu poate dura decat pană in toamnă, cand se reiau cursurile şcolare. Ce mai este nou pe frontul acesta al poluării? În ...

Dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa: „La un profit de până la 15 la sută nu mai găsim firme care să liciteze”
21/06/2019 12:09

* dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa - Domnule preşedinte, PSD a pierdut alegerile europarlamentare la Iaşi. E o aserţiune care provoacă ingrijorare in randul membrilor de pa ...

„Drumul Iaşi – Suceava va fi scos la licitaţie în această lună”
15/04/2019 08:49

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, după o aşteptare care părea că nu se mai termină, bugetul de stat a fost deblocat. Iaşul are, aşadar, posibilit ...

„Justiţia e plină de păcate!”
30/03/2019 07:30

* de vorbă cu Vasile Lupu, fost deputat, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNŢCD - Domnule Lupu, PNŢCD a semnat, joi, un protocol de colaborare cu PSD, pentru alegerile europarlam ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Iaşul are, de la an la an, o provocare suplimentară”
03/03/2019 09:00

- Domnule primar, se pare că veţi miza, in acest an, pe un buget de 820 milioane de lei. E mult, e puţin? Ce se poate face cu banii aceştia la un oraş ca Iaşul? - Nu e puţin, dar nici nu e mult, a ...

„Sintagma apetit scăzut pentru lectură nu este corectă în relaţie cu tinerii de astăzi”
04/02/2019 00:00

 Gustul ieşenilor pentru lectură este dominat de cărţile de dezvoltare personală şi de istorie recentă, de cele din literatura şcolară, precum şi de cele care răspund nevoii de distracţie, de d ...

VIDEO - Ion Solcanu: „Sistemul de alegere a preşedintelui trebuie modificat, odată cu Constituţia”
07/01/2019 09:41

  * dialog cu prof. univ. dr. Ion Solcanu, fost senator social-democrat, vicepreşedinte PSD şi al Senatului Romaniei, astăzi preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice a Academiei Oa ...

„Masa de Crăciun este minunată cu oamenii dragi alături, nu cu platouri pline de grăsimi”
22/12/2018 00:00

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), in Raportul Naţional al Stării de Sănătate a Populaţiei pe anul 2017 se arată că in Iaşi sunt inscrise in evidenţa medicilor 35.902 de per ...

INTERVIU - MIHAI CHIRICA: „Mai bine de jumătate din populaţia activă a marilor oraşe nu are încă o opţiune politică”
14/12/2018 07:55

* dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi - Domnule primar, Clujul, Oradea, Aradul şi Timişoara au semnat, de cateva zile, Alianţa Vestului, un acord privind cooperarea in materie de mari pro ...

„În lumea aceasta a subiectivităţii au apărut prea mulţi vânzători de piei de cloşcă”
10/12/2018 00:00

    Sculptorul Liviu-Adrian Sandu este iniţiatorul şi fondatorul, in 2016, al Societăţii Artiştilor Figurativi din Romania şi, din 2013, Membru al Societăţii Sculptorilor Portretişti din ...