default

Dimensiune font:

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”

| 05-05-2018 16:15

Ana-Nicoleta Grigore (Huluba) este psiholog cu atestat de liberă practică în psihologie educaţională, orientare şcolară şi vocaţională, profesor consilier şcolar în Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşşi cadru didactic asociat al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, unde a obţinut în 2014 titlul de Doctor în Ştiinţe ale Educaţiei.

În 2014 a obţinut o bursă doctorală de cercetare din partea Academiei Române, iar în 2016 a publicat „Violenţa în context educaţional. Forme actuale”, la Editura Universităţii „Al. I Cuza” din Iaşi. Activitatea sa îmbină practica privată în domeniul psihologiei educaţionale cu activitatea academică didactică şştiinţifică.

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii în domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona aceasta, ci la întreg spaţiul acesta influenţat oarecum de cultura românească?

- A fost o conferinţă sub semnul vârstelor. Preşedintele CIEA, prof. Laurenţiu Şoitu, a folosit pe parcursul întregii conferinţe motivul venerabilei sale vârste pentru a destinde atmosfera. Aş putea face acelaşi lucru în sens invers, amintindu-mi numeroasele confundări cu studenţii sau atenţionările de a mă afla pe scara greşită, a profesorilor... În plenul conferinţei, dar şi pe secţiuni, am audiat prelegeri şi lucrări care argumentează pentru o educaţie a valorilor mai mult decât pentru educaţia legat strict de domeniul cognitiv. Concluziile ultimelor studii arată că ne concentrăm obsesiv pe măsurare în educaţie, în detrimentul aşezării unui conţinut temeinic în caracterul elevului. Chiar dacă rezultatele sunt nesatisfăcătoare, politicile educaţionale merg mai degrabă spre schimbarea indicatorilor de observare, decât pe o restaurare a curriculumului, acolo unde sunt evidente discordanţe.

Educaţia românească îşi pierde, pe zi ce trece, identitatea...”

- Educaţia parentală apare, în context, fundamentală...

- Un punct esenţial al conferinţei a fost afirmarea nevoii de educaţie parentală, ca imperativ al educaţiei adulţilor. Katerina Popovic spunea la Chişinău că, în special educaţia mamelor ar trebui să constituie o dominantă a politicilor de educaţie a adulţilor, aşa cum cu secole în urmă, Sfântul (pentru unii) Ioan Gură de Aur o considera condiţie necesară pentru a schimba lumea. Tot Katerina Popovici răspundea la un moment dat întrebării/problemă: cum putem să îi întrecem pe chinezi în rapiditate şi costuri scăzute de producţie? Fiind creativi şi exploatând aptitudinile artistice, ieşind „din cutie”, din zona de confort...

În general conferinţa a fost un spaţiu foarte deschis şi curajos, cu invitaţi din toată lumea, cu note culturale şi spirituale specifice Centenarului, desfăşurându-se pe cele două maluri ale Prutului, mesajul şi binecuvântarea Patriarhului României în plen şi cu o diversitate rasială în sală.

- Cât despre influenţele culturale româneşti...

- Cât priveşte influenţa culturii române în educaţie, se consideră mai degrabă o limită contemporană. Educaţia românească îşi pierde, pe zi ce trece, identitatea, absorbind repetate încercări eşuate de reformă, împrumuturi de ocazie ale altor filosofii educaţionale care nu i se potrivesc. Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant în care tot mai rar avem curajul să ne afirmăm elementele de identitate şi cultura proprie; împrumutăm obedient şi ezităm să ne exersăm măiestria pedagogiei ca artă în propria paradigmă.

Eu am participat cu un joc psihopedagogic de autocunoaştere a personalităţii copiilor prin tehnici proiective după picturile din „Peştele-pescar” de Savatie Baştovoi. Este o metodă revoluţionară de exersare a pedagogie ca artă prin care ajung să cunosc şi să ajut copilul din faţa mea fără nici un blocaj de comunicare.

Un părinte bun va creşte un copil bun”

- În tot mai multe judeţe sunt implementate acum proiecte referitoare la educaţia parentală... Ce este mai important: educarea părinţilor sau educaţia copiilor? Până unde merg împreună aceste concepte şi unde este necesar să se separe?

- Din informaţiile pe care le deţin, proiectele de educaţie parentală sunt mai degrabă iniţiative private comerciale. Parentingul total lipsit de elemente de psihologia copilului a devenit o pâine de mâncat pentru mulţi mercenari care speculează sensibilitatea părinţilor în faţa problemelor inerente pe care le întâmpină cu proprii copiii. Din acest punct de vedere, lumea în care eu profesez este mai degrabă Antiparenting. Consider că este impropriu să „vinzi” reţete de crescut copiii, să dai sfaturi general valabile şi să oferi informaţii care oferă mai multe sentimente de îngrijorare cu privire la progresul copilului, decât suport. Educaţia părinţilor ar trebui să primeze, pentru că un părinte bun va creşte un copil bun, indiferent de sistemul de învăţământ prin care copilul vremelnic trece. Există numeroase exemple în care adulţi remarcabili au crescut în condiţii total improprii, în lagăre în care acelaşi profesor învăţa copiii de diferite vârste toate materiile... Profesorul Constantin Cucoş afirmă că o şcoală a părinţilor trebuie să funcţioneze în paralel cu şcoala convenţională a copiilor, mai mult, că o predispoziţie spre „meseria de părinte” ar trebui să se formeze încă de pe băncile şcolii. Acest curriculum ar trebui axat pe unele informaţii obiective legate de psihologia copilului şi mai ales spre atenţia şi sensibilitatea pe care fiecare părinte trebuie să le dezvolte în mod unic şi original pentru fiecare din copiii săi, în drumul pe care îi însoţeşte de aici dincolo, pe calea care i se potriveşte. Profesorul Roşan vorbeşte despre aptitudinea unică a fiecărui părinte de a fi cea mai acurată scală de evaluare şi cel mai eficient instrument de intervenţie pentru dificultăţile pe care le întâmpină cu propriul copil.

- Unde începe şi unde se termină autoritatea părinţilor în relaţia cu copiii?

Este un dat axiologic ca părintele să fie o autoritate în faţa copilului. Orice deraiere de la această ordine aduce dezordine, probleme. Toate studiile legate de relaţiile parentale arată că stilul autoritar, atenţie, nu autoritarist, este cel mai eficient stil parental. Atunci când relaţia părinte copil este caracterizată de respect pentru reguli, responsabilitate în faţa propriilor fapte, asumarea consecinţelor, părinţii îşi pregătesc copiii pentru viaţă, cresc nişte viitori adulţi pregătiţi să facă faţă vieţii reale. „Cocoloşirea” nu face decât să îi ţină vremelnic într-o stare de bine iluzoriu, îi feresc de nişte emoţii negative pe care oricum le vor resimţi la un moment dat şi atunci, probabil nu vor fi capabili să le facă faţă. Astăzi mantra „dragostei necondiţionate” suceşte minţile celor care nu ştiu unde să se oprească din a fi părinţi buni. Pentru cei care se întreabă dacă sunt suficient de buni părinţi trebuie să spun ceea ce cel mai important profesor român de psihologie cognitivă a afirmat „cea mai bună dragoste e dragostea moderată” (Mircea Miclea pentru Antiparenting.ro). Prin urmare, ne iubim evident necondiţionat copiii, prin naşterea lor, însă exprimarea acestui sentiment trebuie să treacă de la statutul de stare la un comportament stabil, responsabil şi coerent.

Astăzi, copiii sunt mai egocentrişti”

- În ce diferă caracterul copiilor din ziua de astăzi? Cum construim caracterul copiilor noştri?

Fiecare copil este un „produs” al generaţiei în care se naşte. Cel puţin fiecărei din ultimele generaţii pe care le cunoaştem li s-a spus că este cea mai „nenorocită”. Mitul „copiilor din ziua de azi” a existat întotdeauna. Astăzi, copiii au atitudini diferite faţă de cei de ieri, sunt mai egocentrişti (pentru că se nasc şi cresc singuri), mai delăsători în muncă (din cauza automatizării muncii în general), şi din ce în ce mai mult lipsiţi de o perspectivă asupra lumii şi a propriei vieţi, din cauza abundenţei şi a contradicţiei de modele pe care le văd. Cei mai mulţi părinţi care îmi semnalează probleme ale copiilor lor au soluţia sub ochii lor, dar societatea i-a obişnuit să caute şi să plătească reţete complicate şi scumpe. Copiii noştri reflectă fidel atitudinile pe care noi le arătăm faţă de părinţii noştri, faţă de munca noastră, faţă de noi înşine. Este limpede, reflectaţi şi veţi aduce lumina exact acolo unde doriţi să luminaţi caracterul copilului dumneavoastră.

- Cum vor arăta generaţiile viitoare de copii, dacă ar fi să ne raportăm la schimbările de comportament aduse în principal de avansul tehnologic?

Există studii care vorbesc de digi-kids, se vorbeşte de apusul cărţilor, al bibliotecilor, al muzeelor... Având în vedere că am învăţat în şcoală psihometrică ieşeană cum se fac predicţiile ştiinţifice îmi este greu să realizez una în lipsa unor studii longitudinale. Grija noastră ar trebui să fie mai degrabă cu ce permitem să fie umplut acest spaţiu virtual, cum îl putem stăpâni şi face să lucreze în slujba valorilor şi nu împotriva lor.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Agrofarm Serv S.R.L., CUI: 13639740; nr. de înregistrare la O.R.C. J07/8/2001, cu sediul social în sat Curteşti, comuna Curteşti, Extravilan comuna Curteşti, p. c. 388/9, jud. Botoşani, numită potrivit Hotărârii civile nr. 332/28.12.2018, pronunţată de Tribunalul Botoşani, în dosarul nr. 2705/40/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 29.10.2019, ora 14.00, a activelor Agrofarm Serv S.R.L., astfel: Nr. crt. - Denumire şi descriere active - Valoare de evaluare (preţ fără T.V.A.) - Valoare pornire la licitaţie (lei, fără T.V.A.) Activ 1 - Sediu de birouri P+1E, depozit cu o suprafaţă de 521 mp cu rampă încărcare-descărcare, amplasate pe teren în suprafaţă de 10.000 mp, amplasate în exravilan sat Curteşti, jud. Botoşani, format din: - Teren extravilan, livadă cu suprafaţa de 10.000 MP (din acte şi real măsurată), înscris în C.F. 50562 UAT Curtesti, cu nr. cad. 245/1/1. - Corp C1 clădire sediu firmă cu regim înălţime P+1E, cu suprafaţa construită de 134,86 MP, înscris în C.F. 50562 UAT Curtesti, cu nr. cad. 245/1/1-C1. - Corp C2 clădire depozit de îngrăşăminte minerale cu suprafaţa construita de 521,24 MP înscris în C.F. 50562 UAT CURTESTI, CU NR. CAD. 245/1/1-C - Stoc de îngrăşăminte, pesticide, seminţe şi fertilizanţi - 1.034.735 lei - 1.034.735 lei Activ 2 - Autoutilitară Volkswagen, LT46, nr. înmatriculare BT-07-AGF, euro 3, 2006, mma 4600 kg, 2461 cmc, 80 kw/109 cp - 21.160 lei - 21.160 lei Activ 4 - Autoutilitară Volkswagen, Caddy, nr. înmatriculare BT-09-AGF, euro 5, 2013, mma 3645 kg, 1598 cmc, 75 kw / 102 cp - 19.930 lei - 19.930 lei Activ 6 - Autoutilitară Volkswagen, Caddy, nr. înmatriculare BT-05-AGF, euro 4, 2008, ma 2035 kg, 1896 cmc, 55 kw/75 cp - 5.400 lei - 5.400 lei Activ 7 - Autoutilitară Volkswagen, Caddy, nr. înmatriculare BT-06-AGF, euro 4, 2008, mma 2035 kg, 1896 cmc, 55 kw/75 cp - 6.010 lei - 6.010 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 28.10.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, str. Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Publicaţia de vânzare în format extenso poate fi descărcată de pe site-ul www.insolventa.ro Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 28.10.2019, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 28.10.2019, ora 14.00, în baza unei programări prealabile. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: 0758049901, 0749244377, 0757545545, 0232/243864 sau e-mail secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Părintele ideal este cel care reuşeşte să îmbine stilul democrat cu cel laissez-faire şi cu cel autoritar”
14/09/2019 12:05

  * dialog cu psihoterapeutul Anda Păcurar Anda Păcurar este psihoterapeut adlerian, formator, cu multiple stagii de pregătire efectuate in Irlanda, Germania, Olanda, Spania, Ungaria, Anglia, SUA. Est ...

Mai mult de o treime dintre pacienţii internaţi zilnic la Socola suferă de alcoolism
16/08/2019 00:00

* de vorbă cu prof. univ. Vasile Chiriţă, unul dintre cei mai mari medici psihiatri din ţară, care profesează la Institutul de Psihiatrie „Socola” - Domnule profesor, au trecut aproape 30 de ...

„Iaşul va avea, pe termen mediu şi lung, o dezvoltare mai puternică decât are Clujul”
11/08/2019 23:57

  * dialog cu deputatul ieşean Costel Alexe, lider al liberalilor ieşeni, vicepreşedinte PNL la nivel naţional - Domnule deputat, aş dori să pornim discuţia noastră de astăzi de la declaraţia n ...

Mihai Chirica„Ideea interzicerii vehiculelor poluante rămâne de actualitate”
25/06/2019 11:15

- Domnule primar, Iaşul pare să respire din nou un aer mai curat, dar fericirea nu poate dura decat pană in toamnă, cand se reiau cursurile şcolare. Ce mai este nou pe frontul acesta al poluării? În ...

Dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa: „La un profit de până la 15 la sută nu mai găsim firme care să liciteze”
21/06/2019 12:09

* dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa - Domnule preşedinte, PSD a pierdut alegerile europarlamentare la Iaşi. E o aserţiune care provoacă ingrijorare in randul membrilor de pa ...

„Drumul Iaşi – Suceava va fi scos la licitaţie în această lună”
15/04/2019 08:49

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, după o aşteptare care părea că nu se mai termină, bugetul de stat a fost deblocat. Iaşul are, aşadar, posibilit ...

„Justiţia e plină de păcate!”
30/03/2019 07:30

* de vorbă cu Vasile Lupu, fost deputat, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNŢCD - Domnule Lupu, PNŢCD a semnat, joi, un protocol de colaborare cu PSD, pentru alegerile europarlam ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Iaşul are, de la an la an, o provocare suplimentară”
03/03/2019 09:00

- Domnule primar, se pare că veţi miza, in acest an, pe un buget de 820 milioane de lei. E mult, e puţin? Ce se poate face cu banii aceştia la un oraş ca Iaşul? - Nu e puţin, dar nici nu e mult, a ...

„Sintagma apetit scăzut pentru lectură nu este corectă în relaţie cu tinerii de astăzi”
04/02/2019 00:00

 Gustul ieşenilor pentru lectură este dominat de cărţile de dezvoltare personală şi de istorie recentă, de cele din literatura şcolară, precum şi de cele care răspund nevoii de distracţie, de d ...