„Dragostea este un fundament pe care poți construi orice dorești, chiar și o altă profesie”

1irina obrocea

Dimensiune font:

| 08-03-2022 12:12

 Dialog cu dr. ing. Irina Obrocea,  fondatorul primului Club de criminalistică pentru copii și tineri din România

Martie este, prin excelență, o lună dedicată femeilor. Nevoia de sărbătoare ține de identitatea umanului și nu este deloc întâmplătoare această asociere a feminității cu renașterea naturii la debut de primăvară. Ca un dar și o provocare lansate în luna feminității, am invitat câteva doamne la dialoguri scurte despre locul și rolul lor într-o societatea plină de frământări. Am stat de vorbă cu dr. ing. Irina Obrocea, fondatorul primului Club de criminalistică pentru copii și tineri din România.

- Aș începe cu un scurt CV. Cine este dna Irina Obrocea? Ce detalii oferă cartea dvs de vizită?

- Sunt o femeie tenace care a învățat să fie atentă la dorințele și pasiunile ei, să le transforme într-un business și să facă din asta un mod de a fi și de a trăi. Sunt inginer chimist, profesie care nu a fost foarte greu de ales, ținând cont că mi-a plăcut dintotdeauna chimia. Am avut marele noroc să lucrez mai întâi în cercetare și apoi în domeniul privat. Profesia, dar mai ales oamenii cu care am lucrat mi-au adus multe satisfacții pe mai multe planuri. Practic, am devenit cine sunt astăzi și datorită lor. În timp, am înțeles că sunt o persoană cu mai multe valențe (cum suntem toți, de altfel) iar aceea creativitate pe care cu toții o avem, dar care este minimalizată din lipsă de perspective, a devenit dintr-o dată extrem de importantă. Spre exemplu, pentru mine pictura a devenit dintr-un hobby, o pasiune care mi-a oferit echilibru și relaxare în timpul pandemiei.

- V-ați simțit vreodată marginalizata din cauza statutului de femeie?

- Din fericire, Nu! Pe tot parcursul meu profesional a contat doar performanța și valoarea mea ca om și profesionist. Mediul în care lucrezi este foarte important și în acest sens eu am fost o norocoasă.

- Trăim într-o lume provocatoare, plină de nedreptăți. Care a fost cea mai mare nedreptate care vi s-a făcut?

- Poate și pentru că sunt o optimistă incurabilă, nu a existat niciodată ceva peste care să nu pot trece, sau care să mă demotiveze. Mă concentrez mai mult pe ce pot eu să fac, ce pot eu să ofer și acționez în consecință.

- Se vorbește multe despre discriminarea feminină. V-ați simțit vreodată discriminată în raport cu domnii? Sau poate cu unele doamne?

- Nu m-am poziționat niciodată în inferioritate față de domni și chiar ar fi cinstit să mărturisesc că în toată activitatea mea fie de angajat fie de freelancer, domnii, dar și doamnele m-au susținut și m-au sprijinit atunci când am avut nevoie. Pentru cineva care are propria afacere, indiferent cât de mare sau de mică, orice ajutor este de neprețuit. Pentru că am această ocazie, doresc să  mulțumesc  tuturor celor care au avut încredere în mine, pentru fiecare încurajare și apreciere.

- Care au fost momentele marcante din cariera dvs?

- Îmi apreciez activitatea profesională mai mult în termeni de experiență, educație și autoeducatie. Din momentul în care decizi să înveți și să te dezvolți permanent, vezi oportunități pe care altfel nu le-ai observa. Dar, dacă ar fi să mă gândesc la două momente definitorii, ar fi momentul în care m-am angajat în domeniul privat, unde am învățat foarte multe lucruri, și momentul în care am decis să renunț la statutul de angajat, să devin freelancer și să înființez Clubul de Criminalistică.

Pentru mine a însemnat ca, pe lângă profesia de inginer chimist, să fac un doctorat in inginerie chimică, un master in criminalistică, să urmez un curs de consilier vocațional, să-mi deschid un PFA și să-mi organizez întreaga activitate. Pe lângă asta, am urmat mai multe cursuri on-line de criminalistică și psihologie organizate de universități din strainătate.

În momentul în care decizi să lucrezi pe cont propriu renunți la colegi și la confortul pe care ți-l oferă salariul sigur. De aceea trebuie să te cunoști și să știi ce este mai important pentru tine la un moment dat.

Cea mai mare realizare profesională este înființarea Clubului de Criminalistică, unic în România, deschis tinerilor cu vârsta de minimum 14 ani. Este un spațiu nonformal, în care tinerii pasionați de acest domeniu își pot testa abilitățile și pot lucra efectiv în cazuri simulate. Deși este un domeniu care ar putea părea că aparține bărbaților, în realitate lucrează și foarte multe femei. Mă bucur nespus că multe tinere sunt interesate de acest fascinant domeniu și își doresc o carieră în criminalistică sau psihologie judiciară.

În plan personal, băiatul meu de 20 de ani, student la Automatizări și Calculatoare este sursa mea de inspirație, dar și cel mai corect critic.

- Într-o lume a divergențelor, în care domnii par să domine, ce rol vă oferiți?

- În ceea ce mă privește, domnii cu care am colaborat și colaborez - criminaliști, ofițeri de poliție, medici legiști, profesori - au acceptat cu interes și plăcere invitația mea de a participa la activitățile Clubului de Criminalistică. Rolul meu este de a pune față în față profesioniști cu experiență practică și tineri care visează la o carieră în acest domeniu. Iar rolul nostru, al adulților, bărbați și femei deopotrivă, este de a-i îndruma, a-i face conștienți de calitățile lor, dar și de provocările din lumea reală.

-  Familie, carieră, copiii... ? Cum ați reușit să păstrați echilibrul?

- Echilibrul a fost natural, nu a trebuit să fac un efort pentru asta. Tocmai pentru că suntem ființe complexe putem integra în viața noastră tot ceea ce considerăm important și valoros.

- Dragoste sau carieră? Ce ați alege la un moment de răscruce?

- Cu siguranță, Dragostea! Dragostea este un fundament pe care poți construi orice dorești, chiar și o altă profesie.

A consemnat Maura ANGHEL

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Noi, oamenii, avem trei vieți: viața cu sine, viața cu ceilalți și viața cu munca”
13/04/2024 11:48

În ritmul haotic al vietii moderne, grija de sine devine adesea o prioritate neglijată. Cu toate acestea, este esential să intelegem că a avea grijă de noi nu este un lux, ci o necesitate pentru o via ...

„Genul nu dictează capacitățile intelectuale și nu ar trebui să fie o barieră de care femeile să se lovească în alegerea unei cariere”
13/04/2024 10:53

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

„Bucuria de a vedea cum un proiect își găsește loc în sufletul și în viețile oamenilor mă motivează să mă implic cu dăruire în ceea ce fac”
13/04/2024 10:29

„Fiecare proiect este o experientă unică si m-a ajutat să cresc si să mă dezvolt atat profesional, cat si personal. În ceea ce priveste cel mai inspirat proiect, imi este aproape imposibil să ...

 „Sunt într-o continuă căutare a sensului a ceea ce fac, cum fac și de ce fac”
13/04/2024 10:18

- Care au fost cele mai mari provocări pe care le-ai intampinat ca femeie in domeniul consultantei strategice si organizationale? - (rade) O provocare a fost in primul rand faptul că eram femeie si ...

  „E doar o poveste faptul că suntem diferiți acasă față de mediul de business. Suntem aceleasi persoane, cu aceleași emoții, valori, credințe”
13/04/2024 08:48

- Cum faceti diferenta dintre psihoterapie si coaching in ceea ce priveste abordările si metodele utilizate? - Cred că cea mai bună metaforă este icebergul. Ceea ce se intamplă in coaching este varful ais ...

„ Afecțiunile pielii, mai ales cele cronice, trebuie controlate pe termen lung și de foarte multe ori pentru toată viața, ceea ce îi sperie pe pacienți”
13/04/2024 08:33

Afectiunile dermatologice sunt extrem de diverse si pot varia de la conditii usoare si temporare pană la probleme cronice si debilitante. În ciuda diversitătii lor, există cateva afectiuni care sunt in ...

 „În sistemul meu de valori, definiția succesului este dată de familie”
23/03/2024 18:32

S-a remarcat ca antreprenor, ca si cadru didactic asociat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”din Iasi, dat si mentor. Zi de zi duce la bun sfarsit misiuni asumate multor roluri pe care le are. Nu ...

Detectivii juniori din Iași. O aventură în lumea criminalisticii
23/03/2024 17:10

În fiecare week-end, un grup de tineri entuziasti se intalnesc in inima Iasului, intr-un loc unde curiozitatea se impleteste cu stiinta aplicată. Ei sunt membri ai Clubului de Criminalistică, un proiect ...

„A îndrăzni să fii tu însuți în afara regulilor e cea mai frumoasă vindecare. În artă nu există nici reguli și nici limite!
23/03/2024 16:30

Art-terapia este o formă de terapie care utilizează procesele creative ale artei pentru a ajuta oamenii să isi exprime si să isi exploreze emotiile, gandurile si traumele. Oferă un spatiu sigur, in care in ...

 „Iubesc culoarea, este un aliat de nădejde atunci când vrei să transmiți un mesaj, să redai o atmosferă”
23/03/2024 16:04

Arta fotografiei este o modalitate unică de a captura si de a comunica emotii, povestiri si perspective. Într-o singură imagine, fotografia poate transmite o intreagă lume de senzatii si trăiri. Este ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei