„Drumul Iaşi – Suceava va fi scos la licitaţie în această lună”

IMG_9647

Dimensiune font:

| 15-04-2019 08:49

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi

- Domnule preşedinte, după o aşteptare care părea că nu se mai termină, bugetul de stat a fost deblocat. Iaşul are, aşadar, posibilitatea să-şi continue dezvoltarea. Care sunt, totuşi, domeniile prioritare la capitolul investiţional, în acest an?

- Pentru noi, prioritară rămâne infrastructura rutieră, unde avem în plan reabilitarea şi modernizarea a 500 km de drum judeţean. Am lansat în execuţie peste 100 km de drum judeţean, se lucrează în forţă pe aceste şantiere, iar celelalte proiecte sunt în diferite stadii de proceduri. Am depus acum la Guvern încă o documentaţie pentru aproape 200 km de drum judeţean şi putem spune, cu asta, că vom moderniza peste jumătate din drumurile judeţene. Este un pas înainte. Nu vreau să vorbesc de predecesorii mei, dar în mandatele lor s-au realizat doar 39 km de drum... Iaşul are 1.053 km de drum judeţean, din care 90 km de pământ, în jur de 300 km de asfalt, deci ar mai rămâne, pentru mandatul următor, un proiect de 300 km. Drumurile judeţene n-au reprezentat, în ultimele trei decenii, o prioritate, iar ambiţia mea este să modernizăm toate aceste drumuri cât mai curând posibil.

Priorităţile noastre sunt infrastructura rutieră, cea de apă-canal-gaz, sănătatea şi învăţământul”

- Vorbind de drumuri, în ce stadiu se mai află drumul Iaşi – Suceava, amânatde atâtea ori în ultimii ani?

- Vă spun, în premieră, că s-a terminat managementul traficului pe axa I Iaşi - Suceava, care presupune 170 km de drum judeţean, iar până de Paşte, sperăm, îl vom scoate la licitaţie. Ştiu că toată lumea este nervoasă şi vrea să se realizeze imediat investiţia, dar sunt proceduri de efectuat. Am reuşit să luăm toate autorizaţiile şi să şi corectăm foarte multe dintre erorile întâlnite. De exemplu, la tronsonul respectiv de drum intabularea a fost pe aproximativ 8 metri, faţă de 14, existau porţiuni de drum intabulat prin curţile şi grădinile cetăţenilor, deci au fost multe aspecte de remediat. Mai mult, ni s-a impus, de la Ministerul Transporturilor, în noiembrie 2016, management de trafic la un drum judeţean, proceduri care se fac doar la autostrăzi, la drumuri expres sau la drumuri noi, iar asta ne-a întârziat cu un an!

- Ce alte domenii vor fi finanţate cu prioritate în acest an?

- Priorităţile noastre sunt infrastructura rutieră, cea de apă-canal-gaz, sănătatea şi învăţământul. În aceste domenii vor fi investiţi foarte mulţi bani. Referitor la sistemul medical, trebuie să afirm că niciodată n-au fost peste 60 milioane de euro pentru modernizarea celor şase spitale pe care Consiliul Judeţean Iaşi le are în subordine. Bugetul destinat acestui sector, în acest an, nu este îndestulător, deoarece nevoile sunt foarte mari. Totodată, avem în vedere şi modernizarea dispensarelor din judeţ, 44 astfel de unităţi urmând a fi dotate cu cabinete stomatologice. La Maternitatea „Cuza vodă” am reuşit să achiziţionăm o staţie de oxigen. Înainte de asta, spitalul plătea 15.000 metri cubi de oxigen, iar acum consumă 6.000 metri cubi. Se taxa foarte mult în plus! Din 2001, spitalul acesta plătea, lunar, între 15 şi 20 de mii de euro... De acum, banii aceştia vor putea fi dirijaţi către aparatură şi medicamente. Şi sunt destule exemple de acest fel...

- Când vor demara lucrările la Spitalul de copii „Sf.Maria”?

- Modernizarea Spitalului de copii „Sf.Maria”, proiect în valoare de 27 milioane euro, reprezintă o provocare. Procedurile sunt la final. Săptămâna viitoare vom avea constructorul şi vom demara lucrările. Aici vor mai fi investiţi şi alţi bani - 4 milioane de euro, pentru o Unitate de Primiri Urgenţe, care reprezintă cu adevărat o prioritate.

Iaşul va avea un Centru de excelenţă pentru transplant de plămâni”

- Dar investiţiile nu se vor opri, cu siguranţă, aici...

- Nicidecum! Vrem să ne implicăm într-un Centru de excelenţă pentru pneumologie, iar pentru asta vom investi 6 milioane de euro în modernizarea Spitalului Paşcanu. Există un proiect unde avem cofinanţare, destul de consistentă, iar acolo vrem să realizăm Centrul de excelenţă pentru transplant de plămâni. Vom avea, aşadar, la Iaşi, trei centre de excelenţă, în medicină - pentru fertilizarea in vitro, în neurochirurgie şi în pneumologie, transplant de plămâni.

- Când vorbim de şcolile din mediul rural nu putem să nu amintim de toaletele din fundul curţii. Ce planuri există în această direcţie?

- Am reuşit să aducem, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, care este unul dintre cele mai consistente programe din ţară, 256 milioane de euro. Am reuşit să modernizăm şi să contractăm lucrări în 187 de şcoli. Practic, toate şcolile din judeţul Iaşi vor avea toaletele integrate. Sunt multe comentarii de prisos în acest domeniu - de ce sunt şcoli cu toaletele în spatele curţii? Înainte, normativele erau clare: unde nu există canalizare, fosa septică trebuie dusă la 50 metri de şcoală. Acum, normativele s-au schimbat şi aducem toaletele lângă şcoală, dar şi apa curentă şi canalizarea. Să nu uităm că, spre deosebire de alte judeţe, avem patru şcoli unde sunt internaţi copii cu nevoi speciale din toată regiunea Moldovei şi trebuie acordată multă atenţie şi acestui domeniu. Apoi, sunt şi proiectele din cultură, dar şi multe alte domenii...

- Iar Filarmonica va avea, în cele din urmă, o sală proprie de concerte...

- Vom avea bani şi pentru modernizarea Filarmonicii. La sfârşitul anului viitor vrem să dăm în folosinţă sala de concerte de la Filarmonică şi să descongestionăm celelalte proiecte. Aş vrea să reamintesc faptul că am reuşit să aducem bani pentru consolidarea malului drept al Siretului, în comuna Al.I.Cuza, un proiect care stătea în sertare de prin 2002-2003. Într-un an am reuşit să găsim şi finanţare şi să executăm şi lucrarea. Sunt proiecte concrete.

În zece ani, nu vor mai exista veceuri în fundul curţii, în judeţ!”

- Vor exista lucrări în toate comunele din judeţ, în acest an?

- Sunt comune care au câte 15 sau 16 lucrări din fonduri europene sau guvernamentale, sunt alte comune care îşi pun problema cofinanţării. Pe cât posibil, noi ajutăm aceste comune. Apoi, o altă prioritate a noastră este construirea celor două magistrale de gaz – de la Mogoşeşti la Cozmeşti şi de la Leţcani la Andrieşeni.

- Va rămâne canalizarea un capitol deschis multă vreme de acum înainte în judeţul Iaşi?

- Există un asemenea proiect, un masterplan de canalizare, în valoare de 348 milioane euro, cu finanţare 20 la sută, dar proiectul stă la DG Regio. Degeaba spune comisarul european Corina Creţu că n-a avut proiecte. Uitaţi un proiect care stă de anul trecut, din februarie, la Comisia dumneaei, la DG Regio, pentru a fi semnat. De ce nu se semnează? Ne-au venit de la Comisia Europeană aceleaşi întrebări care ne-au venit în luna aprilie 2018...

- Canalizarea în mediul rural e pe cale să devină o problemă cu implicaţii majore. Veţi reuşi să faceţi ceva în acest sens?

- Fără îndoială! Există o directivă europeană şi încetul cu încetul va trebui să ne conectăm la canalizare, chiar dacă sunt costuri foarte mari. Ne bucurăm când vin banii de la Uniunea Europeană, dar trebuie să respectăm şi cerinţele care se vor impune, pe partea de mediu. Probabil că, în zece ani, nu vor mai exista veceuri în fundul curţii, în judeţ!

- E nevoie de foarte mulţi bani, totuşi, pentru asemenea investiţii...

- Eu sper ca până la sfârşitul mandatului, aşa cum am mai afirmat, să pot spune că am atras investiţii de un miliard de euro în judeţ. Un miliard de euro pentru un milion de locuitori. Şi nu pot să nu amintesc aici, din nou, faptul că predecesorii mei au adus, în zece ani, 138 milioane euro în judeţ, bani europeni sau guvernamentali.

- Mai aveţi mult până la miliardul de euro?

- Avem peste 600 de milioane de euro bani pe care-i gestionăm. Cu banii pentru apă-canal atingem miliardul de euro în acest an. Să nu uităm, însă, de dificultatea condiţiilor de implementare a proiectelor. Nu este uşor să aduci bani, dar e şi mai greu să implementezi proiectele.

Casă de cultură şi Bibliotecă Judeţeană, la Centru Expoziţional

- Cât priveşte stadiul proiectelor mult aşteptate de ieşeni – autostradă, şosea de centură, sală polivalentă...

- În afara bugetului nostru consolidat, pe care-l primim de la Guvern, avem şi alte proiecte naţionale. Este vorba de Spitalul Regional de Urgenţă, Sala polivalentă – pentru care există documentaţia depusă la Compania Naţională de Investiţii, şi multe alte proiecte. S-a reuşit şi scoaterea la licitaţie, pe SEAP, a unui tronson de autostradă, aşa cum afirmam încă de anul trecut. S-a finanţat autostrada cu 1,2 miliarde de euro. Ne ajută foarte mult, deoarece sunt prinse şi şoselele de centură de la Iaşi, Târgu Frumos, Paşcani... Se va reface şi studiul de fezabilitate pentru tronsonul Târgu Neamţ - Târgu Mureş şi va fi scos la licitaţie şi acesta, în scurt timp.

- Există, în momentul de faţă, proiecte în dificultate?

- Am preluat două proiecte care erau un dezastru pentru Iaşi - Transagropolis şi Centrul Expoziţional, pentru care riscam, datorită inactivităţii, să nu mai primim bani din fonduri europene în următorii zece ani. Am reuşit să finalizăm şi salubrizarea, unul dintre marile proiecte ale judeţului, care a fost blocat şi riscam să dăm banii înapoi, dar am deblocat situaţia şi avem acum, după doi ani de muncă, un operator unic al deşeurilor în judeţ. Acum este în curs licitaţia de selecţie a deşeurilor şi sperăm ca în cursul acestei luni să avem şi operator unic pentru sortare.

- Ce se va întâmpla cu Centrul Expoziţional?

- Vom prelua şi jumătatea care aparţine acum Primăriei Iaşi şi vom muta acolo Biblioteca Judeţeană, care stă în chirie. Acolo vom mai organiza spaţii pentru documente, deoarece spitalele nu au unde-şi depune arhiva. Totodată, deoarece sunt foarte multe spaţii, acolo va funcţiona şi o Casă de cultură a judeţului, acolo va fi şi sediul Ansamblului folcloric al Iaşului, dar şi un etaj pentru expoziţii de artă.

Pe trei etaje, cum era proiectat, era foarte greu să se realizeze acolo un centru expoziţional, dar vom folosi la maximum spaţiile pentru o exploatare judicioasă.

A consemnat Dan M.BREZULEANU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei