1cassian-maria-spiridon

Dimensiune font:

„E necesar ca aşa-numiţii conducători ai unui stat să ştie carte şi să stăpânească ştiinţele politice”

| 12-12-2019 09:26

* dialog cu scriitorul Cassian Maria Spiridon, unul dintre iniţiatorii mişcării revoluţionare conspirative de la Iaşi, din 14 decembrie 1989

Se împlinesc, peste două zile, trei decenii de când Cassian Maria Spiridon a organizat şi a participat la mişcarea revoluţionară conspirativă de la Iaşi, din 14 decembrie 1989. La aproape trei decenii din momentul în care a fondat „Editura Timpul” (în anul 1991) - petrecute ca publicist, ziarist şi scriitor, poetul Cassian Maria Spiridon lucrează astăzi în redacţia revistei „Convorbiri literare” din Iaşi, al cărui director este.

Democraţia este un lucru pe care îl câştigăm zi de zi, ne luptăm pentru ea. Democraţia nu ne-o dă nimeni cadou. Libertatea e, de asemena, o chestiune pe care o câştigăm pe zi ce trece. Nimeni nu e interesat să îţi dea ţie libertate”

- Domnule Spiridon, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la căderea zidului Berlinului, spuneţi-ne, vă rog, care dintre speranţele pe care le-aţi avut în momentul în care aţi început mişcarea revoluţionară au fost îndeplinite odată cu dobândirea libertăţii.

- Faptul că Revoluţia a învins reprezintă cel mai important aspect, pentru că, altfel, nu scăpam de comunism. Iar noi, în momentul acesta, avem libertate de mişcare, libertate de expresie, libertate economică şi culturală; putem merge oriunde în lumea asta, puteam merge să efectuăm schimburi culturale cu oricine, putem afla orice. Dacă, spre exemplu, vrei să mergi să studiezi la o şcoală în Germania, te poţi duce acolo să te dezvolţi, bineînţeles, dacă eşti capabil, dar şi invers. Cei de acolo pot veni să înveţe în România, pot veni să se plimbe în parc prin România. Nivelul de trai este incomparabil cu ce era înainte de ’89. Înainte de ’89 nu era mâncare, nu era căldură, nu era curent, nu era nimic. Era o diferenţă considerabilă. Acum, că noi suntem nemulţumiţi de situaţia actuală - şi pe bună dreptate să fii nemulţumit - de democraţie... Democraţia este un lucru pe care îl câştigăm zi de zi, ne luptăm pentru ea. Democraţia nu ne-o dă nimeni cadou. Libertatea e, de asemenea, o chestiune pe care o câştigăm pe zi ce trece. Nimeni nu e interesat să îţi dea ţie libertate. Orice politician îşi doreşte să aibă el putere cât mai mare. Schimbarea este o chestiune în care trebuie să ne implicăm cu toţii. Altfel, mergem la vot şi votăm cum votăm... (se opreşte). Mă rog... În momentul acesta, România se află într-o poziţie foarte bună, e prezentă în NATO, este membră a Uniunii Europene, dar mai departe depinde de noi cum procedăm, şi cum fructificăm aceste şanse.

E necesar ca aşa-numiţii conducători ai unui stat să ştie carte şi să stăpânească ştiinţele politice, cum se face politica în lume. Pentru că politicienii noştri nu se ghidează după o anumită ideologie, interesul lor constă în ocuparea unui loc în parlament, sau în guvern, sau oriunde au posibilitatea de a-şi lărgi buzunarul”

- Ce părere aveţi despre faptul că foarte mulţi dintre români nu îşi exercită nici în prezent dreptul de a-şi alege conducătorii?

- Prin 1990 se duceau toţi la vot. Ulterior, au fost dezamăgiţi de clasa politică şi este evident pentru toată lumea faptul că avem o clasă politică în cădere, majoritatea sunt de nivelul doamnei Dăncilă, aspect foarte grav, deoarece e necesar ca aşa-numiţii conducători ai unui stat să ştie carte şi să stăpânească ştiinţele politice, cum se face politica în lume. Pentru că politicienii noştri nu se ghidează după o anumită ideologie, interesul lor constă în ocuparea unui loc în parlament, sau în guvern, sau oriunde în altă parte ,unde au posibilitatea de a-şi lărgi buzunarul, să spunem aşa.

- Sunt şi oameni de calitate...

- Desigur, nu înseamnă că toţi sunt aşa! Avem şi oameni de calitate în funcţii de conducere, dar sunt prea puţini în noianul acesta de politicieni, care – ce e mai grav- nu îşi iubesc ţara. Primul interes al unui politician ar trebui să fie acela de a se asigura de faptul că ţara merge bine. Dacă ţara merge bine, automat îi merge şi lui bine, e o chestiune firească. Dar dacă el crede că trebuie să îi meargă doar lui bine, cu toate că o ţară întreagă suferă... Exact pe aceste principii se baza şi politica comunistă: „să fim toţi săraci, pentru a fi ţara bogată”. Cum să fie o ţară bogată dacă toţi suntem săraci? Cum? Şi cu ce? Aşa, dacă fiecare dintre noi e bogat, automat şi ţara e bogată. În aceste aspecte constă întreaga paradigmă, şi e una foarte simplă.

- Ce anume îi determină pe cei care au trăit şi în perioada comunistă să continuie să voteze PSD?

- Observ că de această dată nu prea i-au mai votat. Dar nu poţi cauza dispariţia bruscă a unui partid-mamut. Plus că ei constituie partidul de opoziţie. În orice stat civilizat există o balanţă, nu poate exista doar o mare putere, aspect demonstrat. Noi încă nu am ajuns într-un astfel de echilibru faţă de ideea de democraţie, însă ne considerăm un stat democratic.

Avem nevoie de libertate economică, iar pentru a o obţine este necesară o infrastructură modernă, europeană. Europa se termină unde se termină autostrada”

- Dat fiind faptul că dumneavoastră aţi experimentat pe propria piele şi perioada ceauşistă, dar şi trei decenii de libertate, cum preconizaţi că va arăta cel de-al patrulea deceniu de democraţie pentru România?

- România evoluează, indiferent de ceea ce vor şi ce nu vor politicienii. Noi vom înainta chiar şi cu frâna de mână trasă, chiar şi cu motorul oprit. Tot înaintăm. Suntem într-un angrenaj economic european. Vrând, nevrând o să facă şi autostrăzile alea, nemernicii care au tot făcut studii de vizibilitate, dar nu au turnat un metru de autostradă. Lucrurile se vor schimba, şi asta deoarece populaţia conştientizează faptul că este neîndreptăţită, şi îşi cunoaşte nevoile. Avem nevoie de libertate economică, iar pentru a o obţine este necesară o infrastructură modernă, europeană. Europa se termină unde se termină autostrada. Nu se pune problema că vom regresa sau vom rămâne încremeniţi. Nu putem rămâne încremeniţi în mijlocul unui proiect o veşnicie. Înaintăm.

A consemnat Daiana SFREDEL

***

Cassian Maria Spiridon s-a născut la Iaşi, în 1950, absolvind Facultatea de Mecanică a Institutului Politehnic din Bucureşti. A fondat noua serie a revistei Timpul şi a înfiinţat Editura Timpul, pe care o conduce şi în prezent. A fondat Poezia, revistă de cultură poetică şi a fost cofondator şi redactor-şef al Caietelor de la Durău. Din 2016 este directorul revistei Convorbiri literare.

Este preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi, membru al Societăţii Ziariştilor Români şi al Asociaţiei Ziariştilor Români, membru al PEN-clubului european. A publicat peste 45 de volume de poezie, critică şi eseu. A primit două premii ale Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Academiei Române pentru poezie şi alte numeroase premii şi distincţii. distins cu Meritul Cultural în grad de Comandor. Este Cetăţean de Onoare al Municipiului Iaşi. Poezia lui a fost tradusă în peste douăzeci de limbi şi publicată în diverse antologii din ţară şi străinătate.

Cassian Maria Spiridon a fost arestat pentru organizarea şi participarea la mişcarea revoluţionară conspirativă de la Iaşi, din 14 decembrie 1989, fiind unul dintre iniţiatorii revoltei anticomuniste din oraş. A fost eliberat din detenţia politică pe 22 decembrie 1989.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, cu sediul social în Mun. Vaslui, str. Victoriei, nr. 100, bl. 100, sc. A, etaj 2, ap. 1, jud. Vaslui, Nr. de înreg. ORC: J37/422/2007, CUI RO 21973910, potrivit Sentinţei civile nr. 373/F/2015 din data de 25.11.2015, pronunţată de Tribunalul Vaslui, Secția civilă, în dosarul nr. 4262/89/2013, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică la data de 04.02.2020, ora 12.00, a activelor S.C. TEOCLINIK S.R.L. Vaslui, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași: Nr. activ Denumire şi descriere activ Valoare de evaluare (preț fără T.V.A.) Valoare de pornire a licitaţiei (preț fără T.V.A.) Activ 1 ANALIZOR AUTOMAT PENTRU COAGULARE SYSMEX CA-560, SN A4276, anul fabricării 01/2010, nr. inv. 114; COMPUTER TOMOGRAF SOMATOM EMOTION 6 SLICE (DE), marca Siemens, fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10046766, SN 80109; RMN MAGNETOM ESSENZA, marca Siemens – fabricat în Germania, anul fabricării 2010, model nr. 10352127, SN 49097. - 2.424.500,00 lei, - 1.939.600,00 lei; Activ 2 ANALIZOR AUTOMAT DE HEMATOLOGIE, marca Siemens, model Advia 2120i, S/N IR10031042, nr. inv. 117. - 134.910,00 lei, - 107.928,00 lei; Activ 3 ANALIZOR AUTOMAT DE IMUNOLOGIE, Immulite 1000, SN I2221/2010, frecvența 50 Hz, anul fabricării 2010, nr. inv. 112. - 63.600,00 lei, - 50.880,00 lei; Activ 4 APARATURĂ MEDICALĂ PENTRU LABORATOR - Aalizor ioni Medica Easy Lyte Plus Na/K/CI, SN 31075BNKC, nr. inv. 6; - Aparat electrochirurgie, model Surtron 120, fabricat în Italia, clasa I CF, SN 00467/4008, anul fabricării 2008; - Centrifuga, model MPW-223e, SN 10223e141607, anul fabricării 2007 viteza max. 1/min 4000 rpm; - Concentrator oxigen EverFlo / OPI, SN 0016499, max. O2: 96%; - Fotometru portabil BioMérieux, model Densimat, SN IDN012623, fabricat în Italia; - Sistem ECG Computerizat CARDIAX, SN 0607031420, fabricat în Ungaria; - Videocolposcop Fiber Optic, model Dr Camscope (XGA), SN DCSM – 11C – 145, anul fabricării 03/2011, fabricat în Korea; MOBILIER ȘI APARATURĂ BIROTICĂ - Notebook Toshiba 17.3, model SATELLITE C75-A-10W, SN 9D024769C, procesor Intel I3; - Acvariu cu filtre TETRATEC și FLUVIAL FX5; - Aer condiționat- 3 buc; - Calculator Dualcore; - Casă marcat; - Copiator Color Minolta, Bizhub C220, SN A0ED023036217; - Mobilier farmacie (demontat); - Sistem Dualcore + monitor 19 ''; - Sistem Intel; - Sistem supraveghere (aferent spațiului închiriat). Tâmplărie PVC (montata). - 52.470,00 lei, - 41.976,00 lei; Activ 5 MIJLOACE DE TRANSPORT FIAT 500 ABARTH - AUTOTURISM, CAROSERIE -AB BERLINACU HAYON, MARCA FIAT, TIP - 312/AXD1A/500 ABARTH, NR. IDENTIFICARE ZFA31200000252581, NORMA POLUARE EURO 4, AN FABRICAȚIE 2008, MASA PROPRIE 1110 KG, NUMAR LOCURI 4, CILINDREE 1368 CMC, PUTERE 99 KW (134,5 CP), SURSA ENERGIE BENZINĂ, TRACȚIUNE FAȚĂ, CULOARE NEGRU, CO2- 155 G/KM, CAPACITATE REZERVOR 35 L, DATA PRIMEI ÎNMATRICULĂRI ÎN ROMÂNIA 2009, NR. ÎNMATRICULARE VS-67-TLK, KM LA BORD - 142.202. Stare tehnică – turbină defectă, mâner portieră rupt, parbriz spart - 31.470,00 lei, - 25.176,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 03.02.2020, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, orele 08.00 – 16.00. Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro ș la numerele de telefon: tel. 0232/43864, 0757544544, 0755132470 sau e-mail vanzari@insolventa.ro..
MARICEL POPA: „La toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm...”
22/01/2020 00:09

    * dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi   - Domnule preşedinte, ce a pierdut şi ce a caştigat Iaşul odată cu schimbarea guvernului? - Aş putea sp ...

MIHAI CHIRICA VIDEO-Poluarea a dublat, la Iaşi, numărul cazurilor de boli cronice respiratorii şi al celor de astm bronşic
20/01/2020 13:01

  * dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica - Domnule primar, aţi reuşit să puneţi in dezbatere naţională – să-i spunem aşa, proiectul privind interzicerea inmatriculării a ...

„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Părintele ideal este cel care reuşeşte să îmbine stilul democrat cu cel laissez-faire şi cu cel autoritar”
14/09/2019 12:05

  * dialog cu psihoterapeutul Anda Păcurar Anda Păcurar este psihoterapeut adlerian, formator, cu multiple stagii de pregătire efectuate in Irlanda, Germania, Olanda, Spania, Ungaria, Anglia, SUA. Est ...

Mai mult de o treime dintre pacienţii internaţi zilnic la Socola suferă de alcoolism
16/08/2019 00:00

* de vorbă cu prof. univ. Vasile Chiriţă, unul dintre cei mai mari medici psihiatri din ţară, care profesează la Institutul de Psihiatrie „Socola” - Domnule profesor, au trecut aproape 30 de ...

„Iaşul va avea, pe termen mediu şi lung, o dezvoltare mai puternică decât are Clujul”
11/08/2019 23:57

  * dialog cu deputatul ieşean Costel Alexe, lider al liberalilor ieşeni, vicepreşedinte PNL la nivel naţional - Domnule deputat, aş dori să pornim discuţia noastră de astăzi de la declaraţia n ...

Mihai Chirica„Ideea interzicerii vehiculelor poluante rămâne de actualitate”
25/06/2019 11:15

- Domnule primar, Iaşul pare să respire din nou un aer mai curat, dar fericirea nu poate dura decat pană in toamnă, cand se reiau cursurile şcolare. Ce mai este nou pe frontul acesta al poluării? În ...

Dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa: „La un profit de până la 15 la sută nu mai găsim firme care să liciteze”
21/06/2019 12:09

* dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa - Domnule preşedinte, PSD a pierdut alegerile europarlamentare la Iaşi. E o aserţiune care provoacă ingrijorare in randul membrilor de pa ...

„Drumul Iaşi – Suceava va fi scos la licitaţie în această lună”
15/04/2019 08:49

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, după o aşteptare care părea că nu se mai termină, bugetul de stat a fost deblocat. Iaşul are, aşadar, posibilit ...

„Justiţia e plină de păcate!”
30/03/2019 07:30

* de vorbă cu Vasile Lupu, fost deputat, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNŢCD - Domnule Lupu, PNŢCD a semnat, joi, un protocol de colaborare cu PSD, pentru alegerile europarlam ...