„Educaţia este înlocuită cu non-valori, asistăm la degradarea ei”

default

Dimensiune font:

| 16-03-2017 05:00

 Vârful de lance al Asociaţiei Atitudini pentru Viaţă „Vatra Cetăţii” - APV, Lucian Isaicu, este un om cu o energie infinită, mereu aflat în sprijinul celor din jur. Acesta a stat de vorbă cu redactorii cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, povestind despre proiectele sale de îmbunătăţire continuă a educaţiei şcolare şi, în general, a comunităţii ieşene.


- Ce ne puteţi spune despre asociaţia pe care o prezidaţi? În ce domenii vă implicaţi cel mai des?

- Asociaţia este o organizaţie neguvernamentală, apolitică şi non-profit, având ca scop declarat şi asumat de elaborarea şi implementarea de programe sociale, de dezvoltare comunitară, de dezvoltare organizaţională, de cercetare sociologică, de educaţie şi cercetare interdisciplinară, culturală, de artă şi sport, de sănătate, de dezvoltare economică şi socială, studierii şi protecţiei mediului înconjurător, susţinerii şi promovării ecoturismului, promovării eficienţei energetice şi a dezvoltării durabile în folosul cetăţenilor.

 

- Când a luat fiinţă Asociaţia Atitudini pentru Viaţă şi de unde a pornit totul?

- Asociaţia şi-a început activitatea în luna martie 2016. Totul a pornit din dorinţa de a veni în sprijinul comunităţii şi a oferi servicii diversificate care să vină în sprijinul tuturor membrilor, indiferent de vârstă sau statut social.

 

- V-aţi aplecat foarte mult pe parteneriate şcolare. Înţelgem că sunt vizate ramurile educaţiei civice în rândul elevilor ori vă stabiliţi şi alte teme în cadrul acestor proiecte?

- Aşa cum spunea şi Mihai Eminescu: „Educaţiunea e cultura caracterului, cultura e educaţiunea minţii. Educaţiunea are a cultiva inima şi moravurile, cultura are a educa mintea. De aceea, un om bine educat, cu inimă, caracter şi moravuri bune, poate să fie cu un cerc restrâns de cunoştinţe, pe când, din contra, cultura, cunoştinţele cele mai vaste pot fi cuprinse de un om fără caracter, imoral, fără inimă”. Ne interesează educaţia pentru că, în ultima perioadă asistăm din ce în ce mai mult la o degradare a ei, educaţia nemaifiind promovată şi de multe ori este înlocuită cu non-valori, cu mijloace tehnologice, cu personaje care promovează minciuna, hoţia, înşelătoria etc. Ne interesează valorizarea şi promovarea importanţei educaţiei, pentru că asistăm din ce în ce mai mult la generalizarea conceptului „degeaba înveţi, că oricum în ţara aceasta nu faci nimic cu diplomele”. Dorim să readucem în actualitate valorile noastre, tradiţiile, cultura, să promovăm oamenii cu experienţă în diverse domenii, modelele pozitive care au făcut şi fac lucruri frumoase pentru societate, oamenii cu o educaţie aleasă, oamenii cu bun simţ.

 

- Înţelegem că aveţi în plină desfăşurare proiectul Atitudini, într-un parteneriat şcolar şi care a trecut deja prin câteva etape şi mai multe workshop-uri destinate atât copiilor, cât şi cadrelor didactice. Care au fost paşii făcuţi până în prezent şi care sunt aşteptările finale ale acestui parteneriat şcolar?

- Proiectul Judeţean de Educaţie Civică Atitudini, ediţia I, a fost iniţiat cu ajutorul doamnei profesor Dumitrina Gavril, de la Şcoala Gimnazială „Alexandru cel Bun” - Grădiniţa cu Program Normal Nr. 21 din Iaşi, la care s-au alăturat foarte mulţi parteneri din domeniul social şi educativ. Prin acest proiect, ne-am propus să facilităm crearea unor reţele de comunicare între cadre didactice, părinţi, copii, voluntari, reprezentanţi ai comunităţii, specialişti din domeniile protecţiei copilului şi a familiei, în vederea modelării atitudinilor favorabile integrării sociale în spiritul valorilor contemporane: toleranţă, umanitarism, implicare civică, etc. Parteneriatul educaţional-comunitar este o prioritate a strategiilor educaţiei contemporane.

 

- Percepţia elevilor s-a dezvoltat, în ultimii ani, cu o rapiditate ce uneori depăşeşte standardele învăţământului actual. Cum trebuie privit elevul modern? Există dinamica necesară ca sistemul de învăţământ să ţină pasul cu tehnologia ori să corecteze informaţiile pe care elevii le deprind separat de şcoală?

- Primul pas către o societate civilizată este educaţia, dreptul la educaţie fiind un drept fundamental al omului. Colaborarea dintre cadre didactice, specialişti din domeniile protecţiei copilului şi a familiei, elevi, părinţi şi reprezentanţi ai comunităţii este un proces minuţios gândit şi elaborat, presupunând activităţi organizate, îndreptate spre problemele educaţiei şi comunităţii. Discuţia publică asupra creşterii, violenţei şi a criminalităţii juvenile pune problema responsabilităţii şcolii faţă de investiţiile în domeniul educaţiei pentru valori. Nu ştiu dacă percepţia elevilor este cea care s-a schimbat, ci eu cred că tocmai schimbările produse în perioada de după 1989, schimbările şi transformările apărute în societatea românească au dus la depăşirea standardelor învăţământului actual.

 

- Făcând o scurtă întoarcere la întrebarea anterioară, cât de importantă este educaţia primită de părinţi în mediul extraşcolar?

- Cadrele didactice, copiii şi părinţii au nevoie de sprijin în dezvoltarea personală/familială şi profesională. De aceea, am considerat necesară crearea la nivelul mai multor instituţii a unui parteneriat cu reprezentanţi ai comunităţii şi a unor ONG-uri. Acest proiect intergeneraţional îşi propune dezvoltarea în rândul participanţilor a unor abilităţi de comunicare, empatie, integrare şcolară şi socială, începând cu perioada şcolarizării timpurii şi până la maturitate. Rolul părinţilor în educaţia copiilor este primordial. Succesul unui viitor adult depinde de dezvoltarea sa încă din primii ani de viaţă. De aici şi accentul pus de APV pe dezvoltare personală, educaţie, cultură, valoare, consiliere parentală.

 

- Există o limită de vârstă până la care copiii sunt influenţaţi de educaţia părintească?

- Eu nu aş vorbi de o limită de vârstă, ci mai degrabă de importanţa educaţiei din partea familiei în primii ani de viaţă. Iubirea şi educaţia din partea părinţilor nu poate fi înlocuită şi nu are limită de vârstă, din punctul meu de vedere. Disfuncţionalităţile apărute la copii, abandonul şcolar, diversele traume sau situaţii de criză, comportamentele neadecvate, delicvenţa şi, din nefericire, tragediile, apar tocmai din lipsa educaţiei părinteşti, din lipsa implicării lor la timp, încă de la vârste fragede. Lipsa suportului emoţional, afectiv, lipsa comunicării reale, lipsa implicării părinţilor, divorţurile, lipsa fizică a părinţilor pot duce la dezvoltarea eşecurilor la copii şi, bineînţeles, la o dezvoltare anormală din anumite puncte de vedere.

 

- Separat de programele educaţionale, aveţi o reputaţie în campaniile umanitare desfăşurate de-a lungul ultimilor ani. Aţi întâlnit situaţii care v-au marcat în mod deosebit?

- Personal, am desfăşurat diverse campanii umanitare de sprijinire a persoanelor aflate în nevoie. Chiar dacă este la început de drum, APV a iniţiat şi desfăşurat campanii umanitare. Toate sunt pentru cauze umanitare, însă noi facem campaniile prin promovarea responsabilităţii. Pe lângă alte campanii, am derulat împreună cu Grădiniţa cu Program Normal Nr. 21 Iaşi, Centrul Lingvistic „Twinkle Star” Iaşi, Cambridge Star din Municipiul Botoşani, în calitate de parteneri, o campanie de ajutorare a copiilor nevoiaşi şi a familiilor aflate în diverse situaţii de risc social din satul Hilişeu-Crişan şi a altor copii şi familii din Comuna Hilişeu-Horia, judeţul Botoşani. Campania, pe lângă scopul principal, acela de a strânge fonduri pentru a le putea oferi copiilor nevoiaşi posibilitatea de a avea sărbători cu bucurie, a fost şi una de responsabilizare şi conştientizare a părinţilor cu privire la atitudinea lor faţă de implicare în comunitate, faţă de găsirea unui loc de muncă etc.

 

- Ţinând cont de implicarea în cazurile umanitare, cât de eficient ori vulnerabil este sistemul social din România, cu precădere cel din judeţul Iaşi?

- Este greu de măsurat vulnerabilitatea unui sistem şi nu aş vrea să mă pronunţ fără a avea o cercetare reală pe acest subiect. Asistenţa socială din România, în ultima perioadă, a simţit o uşoară dezvoltare, un progres remarcabil şi o recunoaştere, însă, până la o eficienţă vizibilă, mai este de muncă. Asistenţa socială, dacă ar fi valorificată şi serviciile sociale dezvoltate s-ar putea simţi o îmbunătăţire a calităţii vieţii. Din păcate, statul încă pune accentul pe acordarea beneficiilor sociale, beneficii care pot fi foarte utile dacă ar veni la pachet cu responsabilizarea asistaţilor sociali şi pot deveni factori de „încurajare a lenii sociale” prin acordarea lor fără a educa, a forma, a responsabiliza.

 

- Are şcoala un rol în corectarea acestui risc social major?

- Şcoala poate avea un rol de corectare a riscurilor sociale însă numai prin acordarea de servicii integrate şi prin colaborarea cu instituţiile din domeniu.

 

- Sunt părinţii, mai ales cei din mediul rural, destul de informaţi cu privire la rolul educaţiei în viaţa copiilor lor?

- În ceea ce-i priveşte pe părinţi, mai ales cei din mediul rural, eu cred că, deşi era tehnologiei a avansat, există în comunitatea românească, atât în mediul rural cât şi urban, foarte multe persoane care nu au acces la informare sau nu se doreşte a fi informaţi. La acest capitol mai este încă mult de discutat şi analizat.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei