default

Dimensiune font:

„Este mult mai pasionant să scrii despre Ceauşescu, decât despre Brătianu sau Maniu”

| 18-07-2018 00:00

* dialog cu prof. univ. dr. Ovidiu-Ştefan Buruiană, de la catedra de Istorie contemporană a Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi

- Domnule Buruiană, în jurul anului 2000, când fostul ambasador al Olandei în România, Coen Stork, fonda Institutul Român de Istorie Recentă, el declara că în România comunitatea academică a istoricilor ar trebui să depăşească atitudinea parohială în domeniul studierii istoriei recente şi să contribuie la democratizarea societăţii prin facilitatea procesului de prelucrare a unui trecut recent foarte problematic. În ce măsură observaţiile sale mai sunt de actualitate?

- Fireşte că lucrurile s-au schimbat mult, mai ales după ce accesul la studierea surselor de bază a fost mult facilitat. În clipa de faţă putem constata chiar un interes mai mare pentru istoria recentă, care este percepută ca fiind esenţială. În primul dintre cazuri este vorba despre legătura dintre perioada comunismului şi cea a post comunismului. Din acest punct de vedere, istoricii dau un răspuns punctual unor solicitări care vin dinspre societatea civilă. Un al doilea element este legat o faptul că studierea istoriei comunismului este relativ mai spectaculoasă decât cea interbelică, întrucât face trimitere la personaje şi figuri emblematice, care încă populează imaginarul colectiv al romanilor. Este mult mai pasionant să scrii despre Gheorghe Gheorghiu Dej, Ana Pauker, Petru Groza sau Nicolae Ceauşescu, decât despre Ion I. C. Brătianu sau Iuliu Maniu. Personajele comunismului sunt mai apropiate din punct de vedere temporal, iar impactul pe care l-a avut regimul totalitar comunist a fost mai ridicat.

- Care ar fi motivele care suscită preocuparea pentru studierea comunismului în cadrul imaginarului colectiv al societăţii româneşti?

- Un aspect care nu ar trebui pierdut din vedere atunci când discutăm despre imaginarul colectiv în cadrul societăţii este ideea că ceea ce se întâmplă în momentul prezent este rezultatul conspiraţiilor pornite din timpul regimului comunist. Ca urmare a faptului că acum avem elemente noi şi mai cunoscute acum ne fac să vedem lucrurile altfel. Spre exemplu, avem informaţii despre modul în care anumite persoane extrem de bogate şi influente după 1989 şi-au dobândit averea, apoi legăturile cu fostele servicii secrete ale unor nume influente în viaţa politică, economică sau culturală şi, nu în ultimul rând, pe ceea s-a întâmplat cu averea familiei lui Nicolae Ceauşescu. Toate acestea justifică interesul pentru studierea istoriei comunismului.

- Care a fost elementul care a favorizat cel mai mult dezvoltarea istoriografiei în zona studierii regimului comunist?

- Studierea regimului comunist este favorizată de existenţa unor arhive mult mai bogate, mai ales după ce arhivele fostei Securităţi au fost desecretizate, la care se adaugă arhivele Secretariatului Comitetului Central al Partidului Comunist Român. Cu alte cuvinte, ineditul izvoarelor îi face pe istorici să aleagă mai curând studierea regimului comunist.

- În ce măsură studierea comunismului se pliază pe istoriografia Occidentală?

- Există, în mod cert, o corelaţie. În străinătate există un interes manifestat în mediul academic occidental pentru studierea comunismului. În condiţiile în care în ţările din Occident studierea istoriei estului european a devenit un obiect de cercetare în sine este normal să existe o preocupare asupra trecutului României din perioada de după al doilea război mondial. Istoricii din Occident vor să înţeleagă atât modernizarea estului, cât şi negarea modernităţii de tip occidental. Ca urmare, pentru istoricii români a devenit o oportunitate importantă, întrucât au permis stabilirea unor legături cu istoricii din străinătate, au permis participarea la conferinţe în străinătate, cu obţinerea unor surse de finanţare pentru diferite proiecte, burse, mobilităţi internaţionale etc.

- Cum mai este percepută acum perioada interbelică - în fond şi ea parte a zonei de istorie contemporană?

- Abordările din zona istoriei comunismului vin cumva în paralel cu o convingere nejustificată că despre perioada interbelică s-a scris totul, că subiectele sunt epuizate, ceea ce este o reprezentare evident falsă. Paradoxal, tocmai despre perioada interbelică s-a scris puţin sau foarte puţin în raport cu cea comunistă. Pe zona de istorie interbelică încă mai sunt arhive nevăzute, care nu au fost cercetate deloc sau care au fost abordate într-o manieră superficială. Multe dintre subiectele de pe zona perioadei interbelice au fost abordate într-o manieră de partizanat politic procomunist în perioada de dinainte de 1989. Nici după această perioadă lucrurile nu au cunoscut o schimbare majoră. Multe din studiile perioadei interbelice nu au depăşit vechea paradigmă, lăsând în continuare mult teritoriu necercetat în zona de istorie interbelică. Daniel-Valeriu BOBOC

 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
VIDEO - MIHAI CHIRICA: „În competiția pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgență vor veni 19 mari companii”
11/05/2020 14:32

  - Domnule primar, numărul persoanelor infectate este intr-o usoară crestere in regiunea Moldovei... Ce ne poate aduce această perspectivă deloc imbucurătoare, mă refer la anuntatele măsuri de rel ...

INTERVIU - „Este important ca imunizarea populaţiei să nu se facă prin trecerea prin boală, ci prin vaccinare”
07/04/2020 22:10

  * dialog cu prof. univ. dr. Doina Azoicăi, coordonatorul disciplinei de Epidemiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi, presedinte al Societătii Rom ...

INTERVIU îSoţii nu mai pot conveni divorţul doar prin încheierea unui acord de mediere
03/03/2020 20:42

Cuplurile care doreau să divorţeze şi aveau puse la punct toate aspectele legale, puteau apela la un mediator pentru o procedură simplificată. Însă, decizia de săptămana trecută a Înaltei C ...

„Va fi dificil ca oraşul să se dezvolte cu voturi pe criterii politice în Consiliul Local”
02/03/2020 00:00

- Domnule Botez, incheiaţi, in curand, un mandat de patru ani, care se adaugă celor 16 ani de activitate in slujba administraţiei ieşene. Dacă e să faceţi bilanţul acestor ultimi patru ani, cum i-a ...

10 REGULI de urmat în caz de CORONAVIRUS
25/02/2020 11:11

Departamentul pentru Situatii de Urgentă (DGSU) a transmis atentionări cu privire la posibila aparitie a Coronavirusului in Romania. "În materialele informative de mai jos, vă prezentăm măsuril ...

„În Iaşi mai există cel mult 20 de arheologi, în instituţiile de cercetare ale statului”
01/02/2020 00:22

La Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, studenţii au posibilitatea de a opta intre a studia activităţile umane din trecut, aplicate prin recuperarea ...

MARICEL POPA: „La toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm...”
22/01/2020 08:09

    * dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi     - Domnule preşedinte, ce a pierdut şi ce a caştigat Iaşul odată cu schimbarea guvernului? - A ...

MIHAI CHIRICA VIDEO-Poluarea a dublat, la Iaşi, numărul cazurilor de boli cronice respiratorii şi al celor de astm bronşic
20/01/2020 13:01

  * dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica - Domnule primar, aţi reuşit să puneţi in dezbatere naţională – să-i spunem aşa, proiectul privind interzicerea inmatriculării a ...

„E necesar ca aşa-numiţii conducători ai unui stat să ştie carte şi să stăpânească ştiinţele politice”
12/12/2019 09:26

* dialog cu scriitorul Cassian Maria Spiridon, unul dintre iniţiatorii mişcării revoluţionare conspirative de la Iaşi, din 14 decembrie 1989 Se implinesc, peste două zile, trei decenii de cand Cassian Ma ...

„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!