„În lumea aceasta a subiectivităţii au apărut prea mulţi vânzători de piei de cloşcă”

default

Dimensiune font:

| 10-12-2018 00:00

 

 

Sculptorul Liviu-Adrian Sandu este iniţiatorul şi fondatorul, în 2016, al Societăţii Artiştilor Figurativi din România şi, din 2013, Membru al Societăţii Sculptorilor Portretişti din Americi, secţiunea Internaţional.

 

A susţinut cursurile la catedrele de Studiul Desenului şi Anatomie Artistică la secţia Artă Sacră a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi, potrivit acestuia, ideea care circulă astăzi brambura prin lumea artistică, că oricine ar putea face artă, este mai mult decât aberantă, este chiar păgubitoare.

 

Finalist în Concursul Internaţional de Artă Realistă Contemporană organizat de Art Renewal Center din SUA în ediţiile 2012-2013 (cu lucrarea Gorgona), 2014-2015 (cu lucrările: bust - Marcel Hârjoghe şi Smaranda), 2015-2016 (cu bustul dedicat medicului militar Aristide Serfioti), sculptorul Liviu-Adrian Sandu spune că toate lucrările sale au câte o poveste şi un loc special în sufletul său, drept pentru care vor face parte întotdeauna din propria-i fiinţă.


 

- Domnule profesor, pentru istoria urbană, dovada vizuală are o importanţă aparte. Din perspectiva dumneavoastră de artist, cum arată Iaşul, dat fiind faptul că aţi avut expoziţii şi în oraşul nostru?

 

- După mulţi ani de la absolvirea secţiei de Sculptură a Facultăţii de Arte Plastice, Decorative şi Design, din cadrul Academiei de Artă „George Enescu”, am revăzut oraşul şi am fost plăcut surprins să constat unele modificări urbanistice, care chiar mi-au dat o stare de bine. Zonele de la „Râpa Galbenă” (cum era cunoscută de localnici), Palatul Culturii şi împrejurimile sale, au devenit zone foarte frumoase, atractive şi animate. Cu siguranţă oraşul are mai multe zone modificate sau îmbunătăţite din punct de vedere urbanistic, iar ieşenii trebuie să se mândrească cu oraşul în care locuiesc. Practic, în toată ţara ar trebui încurajat patriotismul local şi fiecare om al cetăţii să contribuie, prin acţiunile sale, la bunăstarea locului.

 

Ideea că oricine ar putea face artă este mai mult decât aberantă, este chiar păgubitoare”

 

- Cu câţiva ani în urmă aţi susţinut, la secţia Artă Sacră a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, cursurile la catedrele de „Studiul Desenului” şi „Anatomie Artistică”. Puteţi face o comparaţie între tinerii de ieri, şi cei de astăzi? Sunt în continuare atraşi de acest domeniu?

 

- Cei „câţiva ani” sunt mai precis optsprezece. Tinerii de astăzi nu sunt foarte diferiţi de cei de acum 20, 30, 100 sau mai mulţi ani în urmă. Timpurile sunt altele, iar dacă asupra tinerilor zilelor noastre planează oarece nemulţumire, manifestată de către cei mai „copţi” la adresa „nepârguiţilor”, nu acestora din urmă ar trebui să li se atribuie mare parte din posibila vină. Adevăraţii vinovaţi trebuie căutaţi în masa mare de oameni trecuţi de vârsta de 30 de ani, pentru că în această masă tinerii nu mai pot identifica valoarea. Din păcate, distincţia dintre valoare şi nonvaloare este foarte greu de făcut... totul este pe muchie de cuţit şi, totuşi, am avut privilegiul de a întâlni tineri excepţionali, ceea ce este un semn încurajator şi dătător de speranţe. Am convingerea că dintre tinerii zilelor noastre se vor ridica şi oameni cu statură morală impunătoare, cercetători de valoare, artişti atinşi de geniu, precum şi politicieni de marcă, dar numai în condiţia în care sita politică se va îndesi drastic. Arta, ca toate celelalte domenii de activitate, îşi va păstra indiscutabil puterea de atracţie, dar îndrăznesc să afirm că şi aici sita selecţiei trebuie să fie iar foarte deasă. Ideea care circulă astăzi brambura prin lumea artistică, că oricine ar putea face artă, este mai mult decât aberantă, este chiar păgubitoare. În această lume a subiectivităţii din care măiestria şi morala au fost surghiunite, au apărut prea mulţi vânzători de piei de cloşcă.

 

- Rezultă creaţii de o varietate şi o forţă uluitoare şi din realităţile politice şi sociale, sau arta este autonomă, creaţia nu reflectă realitatea, ci este o nouă realitate care nu are nicio obligaţie faţă de lumea exterioară?

 

- Artistul nu poate sta indiferent la tot ce se întâmplă în jurul său în viaţa socială a cetăţii. Sunt obligaţiile cetăţeneşti pe care nu le putem neglija, şi apoi nimeni nu poate afirma că nu a fost, nu este sau nu va fi modelat, într-un fel sau altul, de către lumea exterioară. Vieţile noastre sunt afectate de tot ce ne înconjoară, iar artistul, înainte de a fi artist, este om, unul care are nevoi comune înainte de nevoile sale din interiorul atelierului. Creaţia poate avea doza ei de independenţă atunci când artistul reuşeşte să nu se lase influenţat de lumea exterioară atelierului său, iar rezultatul travaliului creator îl poate introduce pe privitor într-o cu totul altă lume şi care, într-adevăr, poate abunda de cu totul alte „realităţi”, pe care îmi place să le socotesc a fi virtualităţi.

 

- Dintre toate lucrările dumneavoastră, pe care o îndrăgiţi cel mai mult? Cu siguranţă au toate câte o poveste frumoasă, dar mă gândesc că una dintre ele ocupă un loc special în suflet...

 

- Cel mai mult îndrăgesc lucrarea aflată în plin proces de facere. Către ea îmi îndrept atenţia şi în ea îmi pun energia. Evident că toate au câte o poveste şi un loc special în sufletul meu, drept pentru care vor face parte întotdeauna din fiinţa mea. Prin experienţa căpătată în timpul lucrului, la fiecare piesă în parte, m-am îmbogăţit sufleteşte.

 

Românii duc lipsă de modele, nu de capacitatea de comparaţie şi analiză”

 

- Sculptura a trecut prin transformări revoluţionare. În urma nenumăratelor influenţe noi, s-au născut stiluri noi. Consideraţi că gustul artistic al românilor a fost educat îndeajuns?

 

- Niciodată nu este suficient, întotdeauna va fi loc de mai mult şi mai ales de mai bine. Stă în natura omului să caute perfecţiunea, chit că nu o va atinge niciodată, dar aceasta îi este menirea. Românii nu sunt mai prejos faţă de nimeni pe acest pământ, dar, în egală măsură, socot că nici nu sunt mai breji. Arta momentului din România este în ton cu tot ce se face peste tot în lume, iar internetul oferă o fereastră la îndemână, prin intermediul căreia pot fi văzute diferite vitrine în care sunt prezentate diverse lucrări de artă, dintr-o paletă foarte largă de alegeri posibile. Suficient pentru a fi astăzi bine informat. Gustul pentru artă este subiectivat de foarte mulţi factori care pot îndrepta atenţia către zona specifică de interes a fiecăruia dintre noi. Astăzi, numai cine nu vrea să-şi îndrepte atenţia spre Artă nu va avea la dispoziţie un bagaj minim de cunoştinţe care ar putea să-i ofere posibilitatea pătrunderii în tâlcul ori straturile profunde ale creaţiei contemporane.

 

- Pot românii sa aprecieze subtilitatea, fantezia, rafinamentul, ori temele pur abstracte din artă? Care vă sunt aşteptările după fiecare expoziţie pe care o aveţi?

 

- Sigur că da! Românii nu sunt lipsiţi de capacităţile de a aprecia subtilitatea, rafinamentul ori fantezia actului de creaţie, indiferent că am face referire la arta figurativă ori nonfigurativă. Românii duc lipsă de modele, nu de capacitatea de comparaţie şi analiză. Producţiile din sfera creaţiei artistice au devenit, în marea lor majoritate, greu accesibile, ermetice chiar pentru marele public, de parcă acesta nu ar mai conta. Arta a fost practic îndepărtată de la menirea ei primordială, şi anume aceea de a oferi plăcere estetică privitorului. Singura aşteptare importantă pe care o pot avea după finalizarea unui proiect expoziţional este să mă pot menţine sănătos, pentru a putea petrece cât mai mult timp în atelier. S-a încheiat o etapă şi trebuie musai să înceapă alta. Toate celelalte aşteptări sunt previzibile, plasate într-un plan secund şi pentru care nu-mi consum prea multă energie. Las totul să curgă firesc.

 

Excelenţa artistică poate fi promovată numai prin imprimarea unui nou avânt creator în lumea artei româneşti”

 

- Sunteţi un artist atent la exprimarea adevărului fizionomiei, la liniile expresive ale modelului care, în cele din urmă, recompun un adevărat portret psihologic şi moral al personajului... Câtă muncă şi tehnică implică o operă de artă care să impresioneze?

 

- Iubesc omul şi sunt atras de arta marilor maeştri ai secolelor trecute pentru care am un respect nemărginit. Acesta-i motivul pentru care studiez neîncetat, fiind animat şi de dorinţa de a înţelege expresivitatea fizionomiilor şi de a-mi dezvolta capacitatea de redare a lor. Referitor la întrebarea dumneavoastră, răspunsul ar suna cam aşa… Treizeci de ani şi o zi de pregătire zilnică! Ziua aceea reprezintă ziua în care m-am decis şi am hotărât că-i musai să studiez cu dăruire şi pasiune pentru a face acea lucrare care să primească titlul de operă de artă. Sunt încă în timpul căutării realizării acelei lucrări şi nădăjduiesc că într-o zi voi izbuti să o fac.

 

- Punerea în evidenţă a expresivităţii şi frumuseţii acestor capodopere se face prin diverse forme de abordare şi prin utilizarea diferitelor materiale. Cum vi le alegeţi?

 

- Deocamdată fac lucrări de artă. Până la operă calea-i lungă, iar la capodoperă se ajunge extrem de greu şi drumul le este permis doar celor geniali. Materialele mi le aleg în funcţie de idee şi de complexitatea transpunerii ei într-o lucrare de sculptură.

 

- Sunteţi iniţiatorul şi fondatorul, în 2016, al Societăţii Artiştilor Figurativi din România. Care este misiunea Societăţii, pe lângă aceea de a promova excelenţa artistică?

 

- Excelenţa artistică poate fi promovată numai prin imprimarea unui nou avânt creator în lumea artei româneşti, avânt care să aibă ca vectori valori perene precum adevărul, morala, frumuseţea şi măiestria.

 

- Când vor avea ieşenii ocazia, din nou, de a contempla în faţa lucrărilor dumneavoastră, izvorâte din procesele sofisticate ale minţii şi ale peisajelor infinite ce populează conştiinţa unui artist?

 

- Mi-ar plăcea să pot înainta o dată sau măcar o perioadă, dar, socoteala adevărată este pe masa lui Dumnezeu şi oricât de mult m-aş strădui, tot nu aş reuşi să trag cu ochiul în agenda Lui. Aşa că mă las călăuzit de El, fiind oricum la mâna Lui, iar când va fi să fie, vom fi cu toţii înştiinţaţi şi încredinţaţi că se va înfăptui. Principala mea datorie este să mă menţin sănătos, iar principala preocupare este să lucrez cât pot de mult la desăvârşirea viitoarelor lucrări.

 

A consemnat Florentina SANDU

 

***

Timpurile sunt altele, iar dacă asupra tinerilor zilelor noastre planează oarece nemulţumire, manifestată de către cei mai copţi la adresa nepârguiţilor, nu acestora din urmă ar trebui să li se atribuie mare parte din posibila vină. Adevăraţii vinovaţi trebuie căutaţi în masa mare de oameni trecuţi de vârsta de 30 de ani, pentru că în această masă tinerii nu mai pot identifica valoarea”.

 

***

 

Producţiile din sfera creaţiei artistice au devenit, în marea lor majoritate, greu accesibile, ermetice chiar pentru marele public, de parcă acesta nu ar mai conta. Arta a fost practic îndepărtată de la menirea ei primordială, şi anume aceea de a oferi plăcere estetică privitorului”.



 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei