„În trei ani, Spitalul Regional de Urgenţe ar putea fi predat la cheie”

default

Dimensiune font:

| 28-03-2013 05:03

* interviu cu dr. Vasile Cepoi, consilier de stat în Cancelaria primului-ministru , fost ministru al Sănătăţii

Prezent la Iaşi cu ocazia dezbaterilor privind managementul pacientului politraumatizat în spitalele din România, consilierul de stat Vasile Cepoi a avut amabilitatea să ne acorde un interviu pe marginea reformelor preconizate în sistemul sanitar. D-sa ne-a vorbit, în exclusivitate, despre ultimele demersuri pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţe, dar şi pe marginea noilor măsuri propuse de actualul ministru al Sănătăţii privind regionalizarea.
- La Iaşi se discută de mulţi ani pe marginea pacienţilor plimbaţi între spitale. Care ar fi soluţia pentru rezolvarea acestei probleme?
- Pacientul politraumatizat este un pacient cu risc crescut, pentru că, pe lângă leziunile traumatice pe care le are, există riscul să aibă o serie de boli asociate care pot agrava evoluţia sa. De aceea, este necesar ca el să fie preluat într-o echipă complexă care, pe de o parte, să asigure funcţiile vitale ale pacientului, iar pe de altă parte, să rezolve leziunile. Un astfel de centru de politraumă nu poate funcţiona cu succes decât într-un Spital Regional de Urgenţe complet şi complex, care să permită această abordare. În acest moment, Spitalul „Sf. Spiridon”, împreună cu Spitalul de Neurochirurgie, Institutul de Boli Cardiovasculare „G. Georgescu” şi Spitalul „Cuza Vodă” constituie acea Unitate Funcţională Regională de Urgenţe, care până la înfiinţarea Spitalului Regional de Urgenţe încearcă să rezolve problema pacientului critic. Este un protocol de funcţionare integrat a acestor unităţi medicale, iar Ministerul Sănătăţii a avut iniţiativa de a finanţa în mod special aceste spitale.

„Vor fi construite două spitale regionale de urgenţă: la Iaşi şi la Cluj”

- În ce stadiu se mai află demersurile pentru construcţia viitorului Spital Regional de Urgenţe?
- Autorităţile locale au propus mai multe terenuri pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţe, iar echipa de arhitecţi pe care eu am trimis-o la Iaşi a identificat că terenul de la Miroslava, de lângă şoseaua de centură, este cel mai potrivit pentru această construcţie. Zona este foarte bună, pentru că poate fi accesată din toate direcţiile şi permite o intervenţie rapidă. Studiul de fezabilitate pentru acest teren este făcut încă din 2007, din prima legislatură a ministrului Sănătăţii Eugen Nicolăescu. În momentul de faţă, proiectul a fost preluat de Ministerul Marilor Proiecte şi probabil că, în cel mult două săptămâni, Guvernul va decide asupra modului în care acest spital va putea fi realizat. De fapt, vor fi construite două spitale regionale de urgenţă unul la Iaşi şi unul la Cluj.
- Pentru realizarea acestei construcţii se discuta despre un parteneriat public-privat ca variantă de finanţare. Se mai menţine această variantă?
- Nu este vorba de un parteneriat public-privat propriu zis, dar este însă, într-adevăr, o soluţie în colaborare cu un Fond de Investiţie Internaţional. Până acum şi-au exprimat intenţia de a participa la o astfel activitate patru fonduri de investiţii: două din SUA, unul din Israel şi unul din Marea Britanie.
- Când estimaţi că ar putea începe lucrările de construcţie?
- Speranţa mea este că vom reuşi în acest an să demarăm această acţiune, pe care eu de anul trecut am iniţiat-o, împreună cu alţi factori de decizie. Dacă lucrările vor porni în acest an, în maxim trei ani Spitalul Regional de Urgenţe va putea fi predat la cheie.
- Ce impact va avea asupra pacienţilor reorganizarea Serviciului Judeţean de Ambulanţă, aşa cum este propusă în proiectul de reformă al Ministerului Sănătăţii?
- În acest sens a existat o iniţiativă din anul 2009, de colaborare între structurile medicale din judeţele din zona de Nord- Est şi s-a elaborat atunci un protocol de colaborare care, desigur, în prezent trebuie actualizat în condiţiile unei reorganizări de tip regional. Sunt o serie de bariere în funcţionalitatea acestui sistem, care trebuie ridicate. Trebuie făcute o analiză şi un studiu de impact corect, pentru a stabili atribuţiile fiecărei structuri. Va fi regionalizare funcţională şi nu o regionalizare de tip administrativ. În cazul serviciilor de ambulanţă, coordonarea va fi însă una strict pe partea administrativă. Se va păstra ce ţine de partea medicală, dispeceratele serviciilor de ambulanţă vor funcţiona ca şi până acum. În schimb, în cazul autosanitarelor nu vor mai exista limite teritoriale privind gestionarea cazurilor. La graniţele dintre judeţe va putea interveni cea mai apropiată ambulanţă, fără să mai existe acel criteriu teritorial. Astfel, timpul de aşteptare pentru pacient se va scurta. Serviciul Regional de Ambulanţă va coordona strict administrativ activitatea pe zona Moldovei, pentru că, în rest, activitatea se va desfăşura ca şi până acum.
- Această reorganizare a stârnit însă panică în rândul salariaţilor din sistemul sanitar...
- Ea sperie personalul pentru că toate aceste propuneri au un deficit de comunicare. Era de preferat să se specifice clar cum va funcţiona o astfel de structură şi abia apoi să fie anunţată. În aceste condiţii, teama de necunoscut provoacă îngrijorare în rândul celor care se simt vizaţi şi nu ştiu ce se va întâmpla cu ei. Eu pot să-i asigur însă că nu se va întâmpla nimic rău.

„Nu se va disponibiliza un număr foarte mare de angajaţi din sănătate”

- Vor fi disponibilizări în sistemul sanitar în următoarea perioadă?
- În prezent este o discuţie lansată de dl ministru Eugen Nicolăescu, nu am suficiente date ca să vă spun mai multe detalii pe seama acestui subiect. Părerea mea este că din cei 7.120 de angajaţi care funcţionează în structurile Ministerului Sănătăţii şi ai Casei Naţionale de Asigurări, nu cred că va putea fi disponibilizat un număr foarte mare. Eventual, va fi o reorganizare şi o redistribuire a posturilor, pentru că atribuţiile rămân aceleaşi, nu pot fi reduse şi atunci nu se va putea realiza o reducere importantă de personal.
- Reorganizarea anunţată de ministrul Sănătăţii implică şi casele judeţene de asigurări de sănătate. Mai are nevoie sistemul sanitar de aceste structuri administrative?
- Concepţia mea este că sistemul de asigurări de sănătate a fost o modalitate prin care s-a îmbunătăţit foarte mult reforma în sănătate. Continuarea şi perfecţionarea acestui sistem, după părerea mea, este o soluţie. A renunţa la sistemul de asigurări şi a trece la un sistem de sănătate bazat pe bugetul de stat nu ştiu cât de eficient ar fi. Ar trebui făcut un studiu de impact evaluat foarte bine înainte de a se lua o asemenea decizie.
- Ce s-a întâmplat însă cu proiectul legii sănătăţii iniţiat de dumneavoastră anul trecut şi cum vedeţi actualul proiect propus de noul ministru de resort?
- În acest moment nu există o nouă măsură legislativă privind reforma în domeniul sănătăţii. Măsurile pe care dl ministru Eugen Nicolăescu le-a iniţiat pot pregăti implementarea unei viitoare legi. Nu a avut loc încă o decizie politică la nivel naţional în privinţa evoluţiei pe mai departe a reformei în sănătate. Dar, măsurile pe care le preconizează dl ministru, dacă vor fi aplicate corect şi se va face o analiză pertinentă înainte de a fi implementate, pot pregăti terenul pentru dezvoltarea şi pentru perfecţionarea unui sistem de asigurări şi pentru a se ajunge la un sistem de echilibru financiar, care constituie principala problemă a sistemului sanitar.
- Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat totuşi că actuala Lege 95 a sănătăţii va fi republicată…
- Nu contează că se cheamă Legea 95 republicată sau se va numi altfel. Important este ca noua lege să aducă transformările pe care vrem să le facem şi soluţiile pe care le găsim la problemele pe care sistemul de sănătate le are. Asta înseamnă reformă în sănătate, nu schimbare de dragul schimbării, ci găsirea de soluţii la problemele nerezolvate ale sistemului.
- De la 1 aprilie se va introduce sistemul de coplată. Cum va influenţa această măsură evoluţia sistemului de sănătate?
- Coplata este o lege care a fost aprobată, iar dl ministru Nicolăescu a găsit această soluţie, care răspunde cel puţin cerinţelor exprimate de Fondul Monetar Internaţional. Coplata nu va rezolva însă problema sistemului de sănătate. Coplata va avea rolul de a permite un control mai strict al modului de accesare a serviciilor medicale şi de a reduce numărul de servicii medicale nenecesare. (a consemnat Cristina Mihăilă)

Dezbatere naţională privind situaţia bolnavului psihic


- Anul trecut, în luna septembrie, cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, în colaborare cu Instituţia Prefectului – Judeţul Iaşi, a organizat dezbaterea „Situaţia bolnavului psihic în România”. În ce stadiu se află demersurile privind reforma sistemului de psihiatrie?
- Sincer, nu cunosc în ce stadiu sunt demersurile în acest sens iniţiate pe vremea când ocupam funcţia de ministru, însă am să mă interesez. Proiectul dumneavoastră este însă unul foarte bun şi vă susţin. Organizarea unei viitoare dezbateri, ce îşi propune să fie un pas important pentru reformarea psihiatriei, ar trebui iniţiată însă la nivel naţional, unde impactul este mult mai puternic decât pe plan local.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei