default

Dimensiune font:

„Literatura are nevoie şi de genii, şi de epigoni, şi de mediocri, dar fiecare să rămână pe raftul lui”

| 27-01-2018 06:11

 * „Statutul scriitorului este unul marginal, la îndemâna analfabetismului care se instaurează în lumea noastră”, spune scriitorul Adrian Alui Gheorghe, director adjunct al Institutului Cultural Român din Praga, care a făcut şi alte dezvăluiri într-un interviu acordat cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei.

 

 

- Sunteţi scriitor recunoscut pe plan naţional, tradus în mai multe limbi de circulaţie internaţională atât ca poet, cât şi ca prozator. Vă adresez o întrebare abruptă: care mai este statutul scriitorului în România, un popor care are nevoie de valori, de modele?

- Trăim, din păcate, într-o societate în care confuzia de valori a bulversat toate regulile, toate normele. Lucrul este valabil în absolut toate domeniile, nu numai în artă, în literatură. Răul pleacă din mediul academic, după părerea mea, ambiguizarea învăţământului superior românesc a dus la această stare de mediocritate care domneşte în lumea noastră. Universităţi particulare deservite de improvizaţii de cadre didactice au scos pe bandă rulantă absolvenţi cu diplome pompoase neacoperite de nici un fel de competenţe, de ştiinţă în domeniu. Respectul pentru valoare şi valori s-a dus pe apa sâmbetei, instituţiile noastre sunt căpuşate de o mulţime de nulităţi cu diplome. Învăţământul românesc, cel care dă generaţiile de mâine, este, de aproape trei decenii, terenul celor mai penibile experimente. Da, de aici pleacă răul! Politicieni cu diplome luate la kilogram ne decid soarta. Profesori cu diplome luate la sereleuri îngăduite de sistem ne pregătesc copiii. Absolvenţi de facultăţi de drept organizate prin subsoluri de case de cultură ne fac legi. Ne vor opera chirurgi absolvenţi la învăţământ la distanţă? Ei, în acest context, care să fie statutul scriitorului? Unul marginal, se înţelege, la îndemâna analfabetismului care se instaurează în lumea noastră. Pentru că trebuie să recunoaştem un lucru dureros, pe care îl evită statisticile: românii sunt pe ultimul loc în Europa la consumul de carte, suntem ţara cu cele mai puţine librării din Europa! E scriitorul conştiinţa neamului? Dar neamul pare să facă, în acest caz, abstracţie de propria conştiinţă.

- Astăzi nu este greu să publici, se pune sub semnul întrebării calitatea conţinutului. Ce îi trebuie unui scriitor să creioneze şi să dezvolte un subiect bun, apreciat de critici, dar şi de public? Talentul şi inspiraţia parcă se găsesc la colţ de stradă. Vă întreb, deoarece există oameni politici care au scris cărţi pe bandă rulantă, iar vânzările foarte bune sunt sub semnul întrebării.

- Da, suntem societatea cea mai bizară din lume, care scoate din puşcărie indivizii care scriu cărţi ca şi cum ar împleti coşuri de nuiele...

Febra autorlâcului a prins în societatea noastră, aici cred că e vorba şi de lipsa unui pic de ruşine cu care fiecare individ trebuie să se apropie de pagina albă. Versificatori penibili se cred egalii oricărui scriitor cu har, mediocritatea agresivă tinde să ia prim planul literaturii. Cei care au făcut bani în societatea noastră cred că pot cumpăra cu ei inclusiv valoare, că îşi pot cumpăra un loc în panteonul artelor. Spunea, cu umor, dar şi cu înţelepciune, latinul Vergiliu că două lucruri dacă nu sunt foarte bune nu sunt bune deloc: pepenele şi poezia. Şi avea dreptate. Cine ar mânca un pepene roşu de proastă calitate? Da, sunt de acord că o literatură are nevoie şi de genii, şi de epigoni, şi de mediocri, dar fiecare să rămână pe raftul lui. Aici educaţia, şcoala, critica literară trebuie să facă ordine. Am fost martor, de exemplu, la o lansare de carte a unui poet submediocru la un liceu de prestigiu. Profesorul de română, care o făcea pe-a prezentatorul, vorbea elevilor despre cartea penibilă cu aceleaşi cuvinte cu care l-ar fi prezentat pe Nichita Stănescu! Cu ce impresie au rămas acei elevi de la întâlnirea cu scriitorul? Că literatura e o bagatelă, că poţi să o faci delirând pur şi simplu... Vorbim de consum cultural! Ar consuma acel profesor care delira pe seama cărţii proaste producte alimentare de aceeaşi calitate, fără să facă indigestie? Ar purta el pantofi făcuţi de un cizmar amator?

Artistul este şi rămâne tributar ADN-ului neamului său”

- Există tineri în România, care dacă nu au plecat o vor face, ce îşi doresc ca rodul muncii lor să fie cunoscut de cititori. Cât de dificil sau nu, este pentru un tânăr scriitor să se lanseze într-o lume în care cantitatea şi nu calitatea primează şi mai ales cât de ambiţios şi răbdător trebuie să fie?

- Există, la nivelul generaţiilor tinere, talente de toată mâna. Posibilitatea debutului nu este îngrădită de nimic, nici de cenzură, dar, din păcate nici de ... autocenzură. Dacă mediul socio-cultural e corupt, atunci şi intrarea în viaţa literară poate fi una greşită. Un scriitor tânăr de origine română poate să se afirme în orice cultură, amprenta limbii şi culturii iniţiale rămân pentru totdeauna. Cioran e (şi) scriitor român, chiar dacă s-a afirmat în cultura franceză. Ca şi Eugen Ionescu, ca şi Celan în cultura germană! Eminescu s-a înfruptat decisiv din cultura germană, Titu Maiorescu din cea franceză! Nu există o dezrădăcinare totală a unui artist, acesta este şi rămâne tributar ADN-ului neamului său, naşterii şi evoluţiei din primii ani. E un lucru demonstrat de oricare artist al lumii.

- Se tot spune că învăţământul şi cultura ar trebui să fie priorităţi naţionale. De ce nu se întâmplă asta? De ce este atât de dificil, dacă nu aproape imposibil, să stopezi exodul de „inteligenţă”? Am ajuns să apreciem oamenii slabi din punct de vedere intelectual, educaţional şi etic?

- Cultura este amprenta identitară, educaţia este procesul de formare şi fixare a conştiinţei, de pregătire a viitorului unei naţii. E o responsabilitate generală, indiferent de funcţie, loc în societate, în politică. Generaţiile tinere şi foarte tinere ne vor lua la întrebări, peste o vreme, pentru societatea pe care le-o încredinţăm. Nu ştiu cum vom răspunde, nu ştiu dacă nu ne va fi ruşine pentru erori, pentru laşităţi, pentru neglijarea istoriei noastre chiar.

- Ce ar trebui să facă oamenii de cultură, intelectualii pentru a da un imbold celor care au putere de decizie să schimbe traiectoria unei naţii, care din 1989 se chinuie să supravieţuiască?

- Mila este un sentiment nobil, nu unul derizoriu, spune morala creştină. De asta, ar trebui să ne fie tuturor milă faţă de societatea tânără, faţă de viitorul ei. Nu problema procurării unei bucăţi de pâine e, până la urmă, problema de bază în România, ci lipsa speranţei. Nu ştim spre ce mergem, nu avem o viziune de ţară, nu avem o ţintă. E o mahmureală istorică în tot ce întreprindem. Ce ar trebui să facă intelectualul, omul de cultură? „Dumnezeu mult i-a dat, Dumnezeu multe îi cere”, vorba unui duhovnic. Să se implice, să nu lase frâiele naţiei în mâini nepricepute, ca să nu spun rău intenţionate.

Noţiunea de clasă politică a dispărut odată cu instaurarea comunismului şi, din păcate, nu pare să fi reapărut”

- De multe ori, în ultimii ani, a fost pus sub semnul întrebării patriotismul clasei politice şi de aici, nepăsarea simplilor cetăţeni. Aţi cochetat cu politica şi v-aţi izbit de hotărârile politicienilor, care poate, de multe ori, nu vi s-au părut corecte?

- Noţiunea de clasă politică a dispărut odată cu instaurarea comunismului în România şi, din păcate, nu pare să fi reapărut după 1989. Suntem, vorba lui Francis Fukuyama, la „sfârşitul istoriei” când ideologiile au dispărut deja. Lupta pentru putere nu înseamnă politică, cum politica nu înseamnă să fii parte într-un grup sau în altul. Sociologii trebuie să găsească un termen care să ilustreze această epocă.

- Anul acesta, România sărbătoreşte Centenarul Unirii. În ţară se anunţă foarte multe evenimente fastuoase, ce înseamnă pe termen lung acest eveniment? Ce repercusiuni ar trebui să aibă pentru simpli cetăţeni, dar mai ales pentru clasa politică, în afară de fotografii şi câteva strângeri de mâini?

- Centenarul este o şansă pentru regândirea identităţii noastre în contextul unei Europe globalizate. Suntem parte respectată în Europa în măsura în care vom şti să ne afirmăm ca români, cu tradiţiile noastre, cu istoria şi cultura, cu peisajul. Trebuie făcută o investiţie serioasă, materială şi umană, într-un proiect de promovare a culturii naţionale, cartea de vizită cea mai importantă a unui neam. Mult discutatul proiect de ţară ar trebui să aibă, între componente, istoria şi memoria, cultura şi recuperarea valorilor culturale româneşti din universalitate, plus valori materiale certe, cum ar fi o agricultură performantă într-o ţară binecuvântată de Dumnezeu în acest sens. Nu credeţi că la acest moment ar fi trebuit să avem un proiect naţional dedicat Centenarului, care să implice Şcoala, instituţiile culturale, administraţia publică? Demarăm greu şi ne oprim rapid. Deocamdată doar Biserica Ortodoxă Română pare să aibă un program coerent de sărbătorire a eroilor din această sută de ani de istorie! Iar Catedrala Mântuirii Neamului, care va fi inaugurată în acest an, poate fi un corolar al unui efort naţional. Şi să ne gândim că Eminescu a vorbit primul de necesitatea unei asemenea catedrale!

- Aţi fost numit director adjunct al Institutului Cultural Român de la Praga. În contextul actual, dacă ne raportăm la instabilitatea politică internă şi externă, cum sunt priviţi românii? Ce se poate face pentru a îmbunătăţi această imagine? În hârtii există strategii, dar românii au o problemă cu practica...

- Practic nu a fost o numire, ci am câştigat un concurs de proiecte, cu audieri la nivelul comisiilor de cultură şi de politică externă de la nivelul Senatului României, cu un vot în plenul Senatului. Am venit cu un proiect coerent de promovare a culturii noastre într-un spaţiu cultural cum este cel din Cehia, lucruri concrete, perfect realizabile. E o tradiţie a relaţiilor culturale cu Cehia, istoria mai veche sau mai recentă a făcut ca România să rezoneze cu poporul ceh, mai ales după „Primăvara de la Praga”, după evenimentele din 1968. E o provocare pentru mine, după mai mulţi ani de management cultural instituţional performant în ţară! Vom detalia după începerea misiunii la ICR Praga.

Vom fi cu adevărat europeni în măsura în care vom descoperi nobleţea unui neam”

- În ultimii 28 de ani, unii politicieni maghiari atât din România, cât şi de la Budapesta au încercat prin diverse metode să atragă atenţia asupra aşa zisului „Ţinut Secuiesc”, iar în această perioadă, când România pregăteşte Centenarul Unirii, diversiunile s-au înmulţit şi sunt tot mai agresive. Cum comentaţi?

- Practic Centenarul Unirii a început la 1 Decembrie 2017 şi va ţine până la 1 Decembrie 2018! Suntem în miezul sărbătoririi, de fapt. Aţi auzit de mari manifestări la nivel naţional? Aţi văzut vreun proiect în desfăşurare, de conştientizare a tinerelor generaţii asupra acestui măreţ secol de istorie românească? Dacă „majoritarii” ar fi avut campanii naţionale, coerente, de redescoperire a istoriei noastre de un secol, orice gest al minoritarilor ar fi trecut în plan secund, ar fi fost contextualizat „centenarului”. În acelaşi timp, multiculturalitatea este un fapt care trebuie recunoscut, nu există popoare cu comunităţi „pure” în lumea noastră contemporană, dialogul intercultural este unul normal şi moral. Vreau să cred că nu ne vom rezuma la a contrazice o minoritate, indiferent care ar fi aceasta şi cu asta vom avea conştiinţa că am vorbit de unitatea noastră veşnică. Unitatea se câştigă continuu, e un atribut al fiecărui individ, dar şi al întregii colectivităţi. Vedem „agresivitatea” unui grup pentru că lipseşte reacţia la Centenar în planul public. Frică îmi e că vom amâna sărbătorirea Centenarului, datorită micilor noastre preocupări, mai mult meschine, politicianiste adesea. Ne vom răzbuna peste o sută de ani, în 2118, când vom sărbători dublul centenar, probabil! Atunci vom fi mai aşezaţi, vom avea timp mai mult.

- Dacă ar fi să vă uitaţi în urmă, ce aţi schimba atât din punctul de vedere al scriitorului, cât şi al omului care poate decide asupra traiectoriei culturale a unui popor ?

- Zice un antic: „Un singur lucru nu poate face nici Dumnezeu, să facă nefăcute cele care s-au întâmplat”. Suntem suma istoriei noastre, suntem, în acelaşi timp, ceea ce sperăm. Până şi trecutul trebuie să-l redescoperim cu speranţă !

- Un mesaj pentru români, atât din ţară cât şi pentru cei aflaţi în „pribegie”, acum când, mai mult ca niciodată, ar trebui să fie uniţi măcar pentru ziua de mâine.

- Vom fi cu adevărat europeni în măsura în care vom descoperi nobleţea unui neam, cel românesc, cu o istorie vie, cu o cultură care nu şi-a epuizat energia.

A consemnat Gianina BUFTEA

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIA DE VÂNZARE Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. Ago – Parus S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, et. 1, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. – Denumire Activ - Componenţa – Valoare -lei- 1. - Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 79.118,00 Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 14.02.2019. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 14.03.2019, ora 10.00 şi se vor organiza 9 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 21.03.2019, 28.03.2019, 04.04.2019, 11.04.2019, 18.04.2019, 25.04.2019, 02.05.2019 şi 09.05.2019, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727850575. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
ANUNŢ privind organizarea licitaţiei deschise în vederea atribuirii în folosinţă a PARCELELOR disponibile în perimetrul Parcului Industrial Miroslava. În conformitate cu legislaţia în vigoare şi în baza hotărârii Consiliului Local al comunei Miroslava, anexa 1 la HCL nr. 15 din 28.01.2016 privind aprobarea încheierii contractului de administrare al Parcului Industrial Miroslava între Comuna Miroslava şi SC Miroslava Industrial Parc SRL. SC MIROSLAVA INDUSTRIAL PARC SRL (societatea administrator a Parcului Industrial), cu sediul în judeţul Iaşi, comuna Miroslava, str. C. Langa, nr. 93, organizează în data de 01.03.2019, ora 11.00, licitaţie publică deschisă cu strigare în vederea atribuirii în folosinţă a mai multor parcele de teren cu următoarele suprafeţe: 2000mp (nr. cadastral 85828), 19.331mp (nr. cadastral 84016), 5051mp (nr. cadastral 85968), 8537mp (nr. cadastral 85898), 5000mp (nr. cadastral 85643), 2000mp (nr. cadastral 82152), 2700mp (nr. cadastral 85197) şi o suprafaţă de aproximativ 10000 mp rezultată din dezmembrarea terenului cu nr. cadastral 82618. Terenul este localizat în comuna Miroslava, sat Brătuleni, T14, şi face parte din Parcul Industrial Miroslava. Destinaţia parcelelor o reprezintă construcţia de hale/clădiri pentru activităţi de producţie şi/sau servicii. Durata maximă a contractului de folosinţă a parcelelor este de maxim 49 de ani de la data semnării contractului. Redevenţa minimă de pornire este de 0,9 euro/mp/an, preţ cu TVA inclus. Garanţia de participare la licitaţie este de 10.000 lei şi se depune/transferă în contul nr. RO03BRDE240SV10705792400 deschis în lei la BRD G.S.G. S.A. numele SC MIROSLAVA INDUSTRIAL PARC SRL. Documentaţia de licitaţie este disponibilă pe site-ul SC Miroslava Industrial Parc SRL, www.miroslavaindustrial.ro sau la sediul SC Miroslava Industrial Parc SRL situat în sat Bratuleni, strada Basarabia nr. 4 Centrul de Afaceri World Vision Center, comuna Miroslava, judeţul Iaşi. Depunerea ofertelor se va face în perioada 18.02-27.02.2019, între orele 10.00-15.00 la punctul de lucru SC Miroslava Industrial Parc SRL situat în sat Bratuleni, strada Basarabia nr. 4 Centrul de Afaceri World Vision Center, comuna Miroslava, judeţul Iaşi. Evaluarea dosarelor şi ofertele publice se vor face în prezenţa ofertanţilor şi a comisiei de evaluare şi selecţie a ofertelor în data de 01.03.2019, ora 11.00, la punctul de lucru SC Miroslava Industrial Parc SRL din sat Bratuleni, strada Basarabia nr. 4 Centrul de Afaceri World Vision Center, comuna Miroslava, judeţul Iaşi. Perioada pentru care ofertanţii rămân angajaţi cu privire la termenii ofertei lor: minim 60 de zile. Relaţii suplimentare şi alte informaţii pot fi obţinute la sediul SC Miroslava Industrial Parc SRL, la numărul de telefon 0748663344 sau la adresa de mail office@miroslavaindustrial.ro
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Subscrisa "EuroBusiness LRJ" S.P.R.L., cu sediul în Mun.Iaşi, Str. Zorilor, nr.11, Jud. Iaşi, în calitate de lichidator judiciar al societăţii debitoare TRANS MIRA COMPANY S.R.L., desemnat prin Încheierea nr.329/17.06.2015, pronunţată de Tribunalul Botoşani, Secţia a-II-a Civilă de Contencios Administrativ şi Fiscal, în dosarul nr. 4076/40/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006, privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, coroborat cu prevederile Codului de Procedură Civilă, în măsura compatibilităţii, organizează licitaţie publică competitivă, cu strigare, în data de 04.03.2019, ora 15.00, pentru valorificarea următoarelor active mobile: DENUMIRE ACTIV – PREŢ DE PORNIRE a LICITAŢIEI (RON, fără TVA) Autoutilitară DAF - 37.654,80 Autotractor Renault - 16.980,00 Autoutilitară Peugeot - 4.350,00 Semiremorcă Humbaur - 12.655,80 Semiremorcă KOGEL - 9.451,80 Semiremorcă Schmitz - 7.209,00 Autoturism Ford - 13.194,00 În cazul în care la licitaţia din 04.03.2019, nu se va reuşi valorificarea bunurilor mobile aparţinând debitoarei, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 18.03.2019, respectiv 01.04.2019, ora 15.00, la sediul lichidatorului judiciar. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 03.03.2019, 17.03.2019, respectiv 31.03.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar. În conformitate cu prevederile art.53, din Legea nr.85/2006, bunurile înstrăinate de administratorul judiciar sau lichidator, în exerciţiul atribuţiilor sale, sunt dobândite libere de orice sarcini, precum ipoteci, garanţii reale mobiliare sau drepturi de retenţie, de orice fel, ori măsuri asiguratorii. Modalitatea de valorificare a activelor este licitaţie publică, cu strigare, competitivă, conform Regulamentului de valorificare aprobat în cadrul Adunării Creditorilor din data de 09.10.2018. Pasul de licitaţie stabilit este de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, conform Regulamentului de valorificare aprobat în şedinţa Adunării Creditorilor din data de 09.10.2018. Garanţia de participare la licitaţie este în valoare de 10% din preţul de pornire a licitaţiei, pentru fiecare activ în parte, sumă ce va fi depusă în contul de lichidare al debitoarei, nr: RO93BTRLRONCRT00D8059304, deschis la Banca Transilvania, suc. Botoşani. În cazul câştigării licitaţiei garanţia se constituie avans, iar în caz contrar se va restitui licitantului. Dovada consemnării va fi ataşată ofertei de cumpărare, până la termenul stabilit pentru vânzarea la licitaţie publică. Detaliile privind documentaţia necesară în vederea participării la licitaţia publică şi modul de organizare a licitaţiei, precum şi descrierea bunurilor mobile supuse procedurii de valorificare sunt expuse în Caietul de Sarcini care include Regulamentul de vânzare şi de organizare a licitaţiei şi care poate fi achiziţionat de la sediul lichidatorului judiciar. Potenţialii ofertanţi au obligaţia achiziţionării caietului de sarcini, aceasta fiind condiţie obligatorie privind participarea la licitaţie. Preţul caietului de sarcini este de 595,00 lei, TVA inclus, plătibili în contul lichidatorului judiciar, nr.: RO93BUCU1031215949892RON, deschis la Alpha Bank Iaşi, sau în numerar la sediul lichidatorului judiciar. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar, pe www.lrj.ro, la tel./fax: 0232/220777, mobil: 0733683702, mail: vanzari@lrj.ro
ANUNŢ DE VÂNZARE S.C. Remat S.A. Iaşi, cu sediul în mun. Iaşi, str. Aurel Vlaicu, nr. 88, jud. Iaşi, nr. de înreg. O.R.C. J22/286/1991, C.U.I. RO1977144, S.C. Nefero-Com S.R.L. Iasi, cu sediul social în mun. Iaşi, b-dul Chimiei, nr. 14, jud. Iaşi, CUI 14413970, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/430/2003, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în data de 07.03.2019, ora 12.00, a următoarelor active: Nr. activ - Descriere comercială - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ nr. 33-3 - Proprietate imobiliară - Fost centru colectare Remat (punct de lucru Suceava) cu teren în suprafaţă totală de 30.122 mp, construcţii în suprafaţă de 2.300,24 mp. şi platformă betonată, situat în mun. Suceava, Calea Unirii, nr. 31A, jud. Suceava zona industrială, vizavi de Piaţa Agroalimentară şi în apropierea unora dintre cele mai importante lanţuri de magazine– Carrefour, Leroy Merlin, Dedeman, fiind pretabil la activităţi de producţie, depozitare, industriale, logistice, utilităţi. Proprietatea este formată din: Activ 33 aparţinând Remat S.A. - în următoarea componenţă: Teren intravilan construit la locul numit "După Gară", în mun. Suceava, Calea Unirii, nr. 31A, jud. Suceava, St teren-23.168 m.p., St construită-794,53 m.p., regim de înălţime: P, P+1, cu echipamente, linie CF industrială, platformă betonată (100%), împrejmuit, învecinat cu S.C. Muha S.R.L., zona CFR-S.C. Mobstrat S.A., propr. particulare, deschidere la Calea Unirii aprox. 200 m.l.; Identif. imobil: suprafaţă de 20.668 m.p., nr. cds. 1629/1 al C.F. nr. 826/Burdujeni (nr. C.F. nou 36481/mun. Suceava); suprafaţă de 700 m.p., nr. cds. 4950 al C.F. 37146 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 5758 Burdujeni); suprafaţa de 600 m.p., nr. cds. 4706/1 al C.F. 37367 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 5987 Burdujeni) a localităţii Suceava; suprafaţă de 1.200 m.p., nr. cds. 334 al C.F. 37375 (provenită din conversia de pe hârtie a C.F. nr. 559 Burdujeni) a localităţii Suceava; şi Activ 3 aparţinând Nefero-Com S.R.L. în următoarea componenţă - Teren intravilan, St. 6.954 mp şi Clădiri industriale, St. construită 1.505,71 mp, amplasate în mun. Suceava, Calea Unirii, nr. 31 A, jud. Suceava (Zona industrială "Valea Sucevei", în spatele MES, vis-a-vis de Piaţa Angro), dispune de utilităţi, proprietatea este învecinată la NE – drum acces, SE – proprietate particulară, accesul se face pe Calea Unirii, pretabilă pentru activităţi industriale, compusă din: C1 – Hală Atelier St. utilă 1.428,71 mp, parter, 10 încăperi; C2 – Centrală Termică, St. utilă 77 mp; Platformă betonată, St. 5.449 mp. (CF. ned. nr. 5776/Suceava, nr. cad. 1629/2) - 7.814.200,00 lei - 2.950.770,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 06.03.2019 ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia va avea loc la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, c.p. 700221, jud. Iaşi, pe data de 07.03.2019, ora 12.00 şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile legii nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei şi ale regulamentului de vânzare aprobat de Adunarea Creditorilor. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 06.03.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel. 0232/243864, 0758049904, 0751083082, fax: 0232/212231 email: vanzari@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
„Sintagma apetit scăzut pentru lectură nu este corectă în relaţie cu tinerii de astăzi”
04/02/2019 00:00

 Gustul ieşenilor pentru lectură este dominat de cărţile de dezvoltare personală şi de istorie recentă, de cele din literatura şcolară, precum şi de cele care răspund nevoii de distracţie, de d ...

VIDEO - Ion Solcanu: „Sistemul de alegere a preşedintelui trebuie modificat, odată cu Constituţia”
07/01/2019 09:41

  * dialog cu prof. univ. dr. Ion Solcanu, fost senator social-democrat, vicepreşedinte PSD şi al Senatului Romaniei, astăzi preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice a Academiei Oa ...

„Masa de Crăciun este minunată cu oamenii dragi alături, nu cu platouri pline de grăsimi”
22/12/2018 00:00

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), in Raportul Naţional al Stării de Sănătate a Populaţiei pe anul 2017 se arată că in Iaşi sunt inscrise in evidenţa medicilor 35.902 de per ...

INTERVIU - MIHAI CHIRICA: „Mai bine de jumătate din populaţia activă a marilor oraşe nu are încă o opţiune politică”
14/12/2018 07:55

* dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi - Domnule primar, Clujul, Oradea, Aradul şi Timişoara au semnat, de cateva zile, Alianţa Vestului, un acord privind cooperarea in materie de mari pro ...

„În lumea aceasta a subiectivităţii au apărut prea mulţi vânzători de piei de cloşcă”
10/12/2018 00:00

    Sculptorul Liviu-Adrian Sandu este iniţiatorul şi fondatorul, in 2016, al Societăţii Artiştilor Figurativi din Romania şi, din 2013, Membru al Societăţii Sculptorilor Portretişti din ...

EXCLUSIV - Nicolae Dabija: „Trebuie să facem în aşa fel încât graniţa din capul basarabeanului să cadă”
30/11/2018 00:00

Nicolae Dabija este omul indrăgostit de cuvant, indrăgostit de limba romană, este cel care a luptat cu indarjire pentru ca generaţiile de astăzi din Republica Moldova să poată vorbi o limbă frumoasă, p ...

„Administraţia actuală nu vede Iaşul ca pe un actor regional relevant”
27/11/2018 08:22

  Cei 320 kilometri ai noii Autostrăzi Iaşi – Targu Mureş, care ar duce la realizarea unei mai bune legături intre localităţi urbane şi rurale din această zonă a ţării, au starnit nenumă ...

„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună”
08/10/2018 00:00

„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună” Catherine Lovey este o scriitoare de limbă franceză, născută in 1967 in Elveţia. A studiat relaţiile internaţionale şi mai ...

Silviu Gheţie: „Fotograful nu trebuie să aibă un ego foarte puternic”
06/10/2018 00:00

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se află la cea de-a XI-a ediţie şi reuneşte la Iaşi, in perioada 3-7 octombrie 2018, profesionişti din domeniul cărţii, atat din ţ ...

„Se compromit doar cei pentru care politica este un simplu mijloc de a se realiza”
25/09/2018 00:00

Procesul de primenire a oamenilor politici este un fenomen firesc, rostul tineretului in politică fiind astăzi, dacă nu mai mare ca in trecut, cel puţin tot atat de mare cat a existat dorinţa de a face din ...