„Mi-am dorit să fie ca un spectacol de teatru sau ca un film”

default

Dimensiune font:

| 08-05-2014 04:19

  Beatrice Rancea revine în ipostaza de regizor, în preajma aniversării a trei ani de la învestirea sa în funcţia de manager al Operei Naţionale Române Iaşi.

 „La Traviata” de Giuseppe Verdi (libretul în limba italiană - Francesco Maria Piave), se anunţă a fi un spectacol „nou”, „energic”, „modern”. Celebra operă verdiană este reînsufleţită astfel pe scena Operei ieşene, după 23 de ani de la premiera din capitala Moldovei. Premierele (ambele reprezentaţii de la sfârşitul acestei săptămâni sunt considerate premiere, întrucât pe scenă vor evolua distribuţii diferite), vor avea loc pe 10 şi 11 mai, de la ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului Naţional, sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeşelea. Scenografia este semnată de renumita creatoare de modă Doina Levintza.

- Ce aduce nou „La Traviata”, în viziunea regizorului Beatrice Rancea?
- Spectacolul are o citire nouă, energică, este modern, nu în sensul că personajele poartă blugi şi mestecă chewing gum pe scenă, ci în sensul relaţiilor dintre personaje. Totul este bazat pe multă actorie, este foarte teatral, din perspectiva momentelor jucate de interpreţi. Mi-am dorit să fie ca un spectacol de teatru sau ca un film, cu relaţii foarte bine conturate. Evident, în loc să fie cu text, este cântat. Sunt foarte reale personajele în sine, cu atât mai mult cu cât libretul are la bază o poveste adevărată, „Dama cu camelii”, de Alexandre Dumas fiul, care indică exact strada, locul unde s-a întâmplat totul. Am încercat să facem un spectacol cât mai veridic, nimic nu e artificial, nu stăm pur şi simplu şi cântăm. Se transmit mesaje, emoţii foarte puternice, pentru că personajul feminin principal trece de la agonie la extaz şi invers, practic trece prin toate stările unui om care se îndrăgosteşte, suferă, moare... Este o poveste atemporală, universal valabilă, asemenea celei din Romeo şi Julieta. Se poate întâmpla oricând, oriunde.

- Vor fi două distribuţii şi câteva debuturi importante. Cum aţi lucrat cu propria echipă?
- Din punct de vedere regizoral, la partea de actorie, interpreţii noştri se descurcă minunat. Şi muzical, după cum apreciază dirijorul Gabriel Bebeşealea, sunt două distribuţii foarte bune. Toţi cei care interpretează partiturile masculine au mai jucat rolurile, însă avem debuturi, printre care şi cele în rolul „Violettei”. Ana Donose şi Lăcrămioara Hrubaru Roată abordează cu succes o partitură dificilă, un rol marcant pentru CV-ul oricărei interprete.

- Din echipa de creatori a acestui spectacol face parte şi Doina Levintza. Ce surprize s-au pregătit în „laboratorul” său?
- Ne-am dorit ca spectacolul să fie foarte puternic şi din punct de vedere vizual. Nu întâmplător am apelat la Doina Levintza pentru costume şi decor, cred că este cea mai potrivită în această producţie, dat fiind stilul său. Sunt multe aplicaţii, materiale pictate, totul este foarte spectaculos, o aducere în anii noştri a unor costume de epocă. Spectacolul începe cu o petrecere de lux, ilustrată printr-o euforie a costumului, iar creaţiile Doinei Levintza au un „rol” foarte important în acest sens. Numele său este strâns legat, de altfel, de tot ceea ce înseamnă arta spectacolului, de la teatru, la operă şi film, a îmbrăcat artişti din România, dar şi din străinătate. Mi-aş dori, dacă va fi posibil, să lucrăm împreună şi „Carmen”, spectacol pe care sper să-l putem realiza înainte de finele mandatului meu, peste un an.

„Îmi era dor să montez!”

- Nu aţi mai montat la Opera din Iaşi din 2009, de la „Don Giovanni”, pe când eraţi regizor angajat. S-a schimbat ceva în statutul managerului care nu se poate plăti pe el însuşi ca artist?
- Din păcate, nu s-a schimbat nimic. În afară de salariul pe care îl primesc ca manager, nu m-am plătit ca regizor sau ca interpret. Fac voluntariat, îmi era dor să montez! E o pasiune, iubesc scena, iubesc interpreţii, iubesc actorii, fenomenul artistic. De altfel, la acest spectacol nu trebuia să lucrez eu, trebuia să fie o altă echipă, dar în ianuarie, când am primit bugetul şi am văzut că e foarte mult tăiat...
- ... Ce înseamnă „foarte mult tăiat”? Cât?
- Cam 30 la sută. Nu mă aşteptam să fie tăiat, la cât de mult am muncit să ajungem la un buget care să fie la nivelul celorlalte opere din ţară. Oricum aveam un buget mult mai mic decât alte opere, motiv pentru care am considerat că cel mai important lucru era să păstrez banii pentru producţiile care urmează, cu Andrei Şerban şi Nicky Woltz, proiecte antamate de doi ani. Varianta a fost să montez eu.
- Vorbeaţi la un moment dat de o revenire ca regizor, la Teatrul Naţional din Iaşi, după „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare, montat în 2002. Aveţi un proiect în acest sens?
- Am propus, dar din păcate nu s-a concretizat dorinţa mea. De trei ani, de când am venit la Iaşi, nu am mai montat nicăieri în ţară, pentru că nu am putut să plec de la birou şi nu am vrut să las producţiile care erau în lucru.

„O întrebare care m-a fascinat şi pe mine, cândva”...

- Vin tot mai mulţi tineri la Operă. O întrebare... profană, iscată din frânturi de dialoguri: De ce un actor debutează o singură dată, iar un solist de operă sau de balet debutează cu fiecare nou rol?
- E o întrebare care m-a fascinat şi pe mine, cândva... Venind din Operă şi cunoscând teatrul mai bine prin 1983 – 1984, mă întrebam de ce în teatru este atât de uşor pentru actori. Nu tratez superficial fenomenul „teatru”! Însă legile operei sunt diferite de ale teatrului. Un actor pregăteşte un rol, iar pe parcursul a două-trei stagiuni, îl joacă. Nu intră în competiţie decât cu el însuşi. În Operă, lucrăm cel puţin cu două distribuţii. Apoi sunt cei care vin din spate, pregătesc şi preiau rolurile. „La Traviata”, care s-a jucat până acum la Iaşi, în montarea Andei Tăbăcaru-Hogea, a avut distribuţii pe parcursul a 23 de ani. Să ne gândim câţi au trecut prin acest spectacol, în aceeaşi regie! Ceea ce se va întâmpla, sper, şi de acum încolo, cu spectacolul nou... În operă, nu se poate intra în scenă fără cel puţin o generală cu orchestră. O generală care trebuie să fie cu o zi înainte de pauza vocală. Opera este un sport de performanţă, şi la balet şi la interpreţi. Ei trebuie să se perfecţioneze în fiecare zi, nu pot face pauză două săptămâni şi apoi să se urce în poante sau să intre în spectacol neantrenaţi şi să cânte patru acte. Este imposibil! Asta nu însemnă că actorul nu are o muncă, desigur!

- Este vorba şi despre o durată de „viaţă profesională” diferită?
- Un actor poate juca şi la 80 de ani. Un balerin are o viaţă profesională foarte scurtă, un tenor are o viaţă scurtă dacă nu are grijă de voce. Pavarotti spunea că în fiecare dimineaţă îi mulţumeşte lui Dumnezeu că are voce. Sunt nişte lucruri atât de fine! În Operă, azi poţi să fii, iar mâine poţi să dispari de pe scenă. Un actor se poate dedica actoriei începând de la 30 de ani şi poate fi genial, dacă are nişte aptitudini, fireşte, şi apoi se şcoleşte. Un cântăreţ de operă, un instrumentist, un solist de balet, dacă nu începe această muncă titanică de la cinci-şase ani, nu are cum să facă performanţă la 20 de ani. Un solist, indiferent din ce categorie, nu poate fi inventat într-un an! Este o muncă de acumulare de zeci de ani, cantitativă, care produce saltul calitativ. Un actor poate juca, prin forţa împrejurărilor, cu mâna în gips, dar dacă un suflător are un herpes, nu mai poate cânta.

- În spectacolele de operă sunt, uneori, 120 de oameni pe scenă. Înţelegem că nimeni nu are nicio problemă de sănătate în momentul acela!?
- În „Aida”, avem la un moment dat 250 de oameni pe scenă. Repet, nu tratez superficial fenomenul teatru. Ca regizor, am lucrat mai mult în teatru, am o relaţie extraordinară cu teatrul, cu actorii...

- Ce proiecte aveţi până la sfârşitul stagiunii?
- După „La Traviata”, un alt spectacol foarte iubit de public şi care nu poate lipsi din repertoriul unei opere, este „Boema”, care va avea premiera pe 15 iunie. Este un spectacol realizat cu o echipă extraordinară, regizor este Nicky Woltz, colaboratorul cel mai apropiat al lui Andrei Şerban, decorurile - Helmut Stürmer, şi Lia Manţoc, un creator de costume foarte valoros pentru România. Şi în „Boema” vom avea foarte multe debuturi, în roluri principale sunt solişti tineri, mă bucur foarte mult pentru ei.
Urmează, pe 27 iunie, o gală extraordinară dedicată unui mare compozitor - Eugen Doga. Cred că nimeni nu a uitat muzica lui din „Şatra”, m-am bucurat enorm când am văzut momentul de balet, pe muzica lui Eugen Doga, la Jocurile Olimpice de la Soci. Suntem primii din România care vom organiza acest concert extraordinar din creaţiile sale. Şi, bineînţeles, să nu uităm de faimoasa noastră Gală a Operelor Naţionale, care va avea a II-a ediţie, pe 22 iunie, şi va face parte din programul Festivalului Internaţional al Educaţiei.
(Gina POPA

- Se spune despre publicul ieşean, în general, că este conservator. Cel de operă – cu atât mai mult?
- Nu, la Iaşi este un public foarte deschis! A fost receptiv la absolut tot ce a primit nou, vrea să fie în ton cu moda, a apreciat de fiecare dată faptul că la Operă au fost cele mai moderne producţii regizorale. Cel mai şocant, cred eu, spectacol a fost „Troienele”, şi a fost primit foarte bine de publicul ieşean. La fel, „Indiile Galante”... „Bărbierul din Sevilla” a avut un succes de public extraordinar şi este foarte modern tratat. Publicul ieşean este doritor de lucruri noi, îi plac provocările!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei