„Miza noastră a fost de la bun început să punem Iaşiul cultural pe harta Europei”

default

Dimensiune font:

| 30-09-2014 09:30

Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, despre Festivalul Internațional de Literatură și Traducere - FILIT Iași, care va avea o a II-a ediție în perioada 1 - 5 octombrie 

 - Anul trecut aţi pariat pe literatură, la Iaşi. Bugetul primei ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere a consternat atunci multă lume. Consideraţi că aţi câştigat acest „pariu”?
- În 2013, când am anunţat intenţia de a organiza la Iaşi cel mai mare Festival de Literatură şi Traducere din Estul Europei, lumea era rezervată în privinţa reuşitei proiectului, dacă nu de-a dreptul mefientă. Cu toate acestea, am mers mai departe, pentru că am crezut din toate puterile în ideea că Iaşiul poate să figureze pe harta evenimentelor culturale de amploare internaţională. Încă de la prima ediţie, FILIT s-a consacrat nu doar în presa internaţională, ci mai ales în inimile celor care ne-au trecut pragul. A fost un eveniment care a mobilizat întreg oraşul... Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi este dovada elocventă a faptului că se poate. Aşadar, organizarea celei de-a doua ediţii nu a mai venit pe fondul unui crez sau a unei dorinţe, ci pe fondul aşteptării publicului, a consumatorilor de cultură şi a oamenilor din domeniul cultural. FILIT 2014 este cel mai aşteptat eveniment cultural al Iaşiului şi sunt convins că va fi peste aşteptări.

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere constituie un efort considerabil de a apropia românii de literatură. Nu este uşor, în condiţiile din România, să justifici o investiţie culturală, puţin palpabilă la nivelul cetăţeanului de rând. Cu toate acestea, pariul nostru este acela ca un festival de o asemenea talie să devină un reper obligatoriu pentru toţi iubitorii de cultură din România, dar şi din străinătate, o destinaţie de turism cultural obligatorie în calendarul unui an. Este un proiect care, vă asigur, va avea continuitate şi susţinerea Consiliului Judeţean atât timp cât voi ocupa eu funcţia de preşedinte.

- Care este bugetul alocat pentru această a II-a ediţie a festivalului?
- Este acelaşi buget ca anul trecut. Consiliul Judeţean alocă şi în 2014 suma de 500 mii euro pentru organizarea acestui Festival. Într-o asemenea întreprindere, cum este organizarea unui festival de calibrul FILIT, nu sunt suficienţi doar banii. Îţi trebuie organizatori care au legitimitate, credibilitate şi onorabilitate în faţa lumii culturale din România şi din străinătate. Iar noi, prin echipa condusă de scriitorul Dan Lungu, care este şi directorul Muzeului Literaturii Române Iaşi, avem din plin acest ingredient esenţial. Domnia sa a creat sinergia necesară pentru a readuce Iaşul pe harta culturală a Europei.

- Credeţi că FILIT va ajuta Iaşiul să câştige titlul de Capitală Culturală Europeană în 2021?
- Cu siguranţă ajută la atingerea acestui obiectiv! Dimensiunea internaţională a FILIT, calibrul invitaţilor şi reverberaţiile în presa internaţională fac din acest festival poate cel mai important moment cultural al anului din oraşul nostru. Cred că FILIT va fi unul din principalele argumente ale Iaşului în vederea obţinerii titlului de Capitală Culturală Europeană şi acest lucru este îmbucurător.

- Numărul invitaţilor a crescut simţitor de la o ediţie la alta, de la 200 de nume importante în domeniu, la 300, anul acesta. Cum estimaţi că va evolua numărul vizitatorilor?

- Dincolo de o sărbătoare a literaturii, FILIT s-a transformat într-un adevărat fenomen social în rândul tinerilor, ceea ce, credem noi, este un semn bun pentru comunitate. Însă prima ediţie a FILIT s-a consacrat nu doar în presa internaţională, ci mai ales în inimile celor care au participat la acest Festival. A fost un eveniment care a mobilizat întreg oraşul şi sunt convins că numărul de vizitatori va fi mai mare la ediţia din anul acesta.

- Anul acesta, FILIT se desfăşoară sub Patronajul Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Ce înseamnă acest „precedent” pentru un eveniment organizat la Iaşi?
- Suntem bucuroşi de faptul că această ediţie se va desfăşura sub Patronajul Comisiei Europene, o recunoaştere onorantă a dimensiunii internaţionale a FILIT şi suntem însoţiţi, în continuare, de Banca Naţională a României, partenerul nostru principal. Asumarea FILIT de către Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti nu doar că ne onorează, dar semnifică în acelaşi timp un certificat de calitate şi o probă a dimensiunii europene a evenimentului. Miza noastră a fost de la bun început să punem Iaşiul cultural pe harta Europei. Iaşiul merită să fie gazda unui festival care să se înscrie în galeria selectă a evenimentelor de top la nivel european şi nu numai.

- Au existat mai multe proiecte la Iaşi care încercau să atragă elevii către literatură, chiar spre literatura modernă. Reuşeşte FILIT să facă acest lucru?
- FILIT reuşeşte acest lucru din plin. Prin „întâlnirile în licee” ale marilor scriitori cu publicul şcolar şi decernarea Premiului liceenilor pentru cea mai îndrăgită carte apărută în 2013, angrenăm mii de elevi în mişcarea literară din România şi din întreaga lume. 3 octombrie va fi zi liberă pentru elevii din clasele liceale pentru a putea participa la evenimentele din cadrul FILIT. Acest festival contribuie la deschiderea receptivităţii elevilor faţă de cultură şi formarea gustului estetic.

- Ce are de câştigat Iaşul prin organizarea FILIT?
- Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere este răspunsul pe care Consiliul Judeţean Iaşi, prin Muzeul Literaturii Române, îl oferă Iaşiului la nevoia acestuia de a avea parte de evenimente cu anvergură naţională şi internaţională, capabile să consacre oraşul nostru din punct de vedere al deschiderii către valorile universale ale culturii. Un festival de mărime europeană necesită resurse, iar pentru a obţine venituri de pe urma culturii, trebuie mai întâi să investeşti. Acest Festival constituie ceea ce are nevoie oraşul nostru pentru a se identifica şi pentru a se particulariza din punct de vedere cultural: dacă oraşul Cluj s-a consacrat prin Festivalul Internaţional de Film Transilvania, Sibiul s-a consacrat prin Festivalul Internaţional de Teatru, iar Bucureştiul este un efervescent centru cultural şi muzical, Iaşiul se va particulariza prin Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere.

FILIT este un festival profesionist, puternic, cu identitate bine conturată, care s-a bucurat de recunoaştere internaţională încă de la prima ediţie şi care pune Iaşiul pe harta culturală a Europei. Un festival pe care trecutul literar al urbei şi cititorii actuali îl merită din plin.

Cu ocazia organizării Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, Iaşul va deveni centrul industriei editoriale din Europa de Est, facilitând întâlnirea publicului cu cei mai importanţi scriitori, traducători, oameni de media, directori de festivaluri, critici literari din România şi din întreaga lume. Vreme de cinci zile, zeci de evenimente vor ţine capul de afiş al festivalului. Spaţii tradiţionale şi alternative din Iaşi vor găzdui autori din lumea întreagă şi din România, prilejuind dialogul cu publicul, dar şi cu profesionişti de top ai mediului literar şi editorial mondial.

- Ce mesaj le transmiteţi ieşenilor cu ocazia acestui Festival?
- Mulţumesc tuturor celor care vor onora invitaţia noastră şi timp de 5 zile vor fi alături de noi! Îi invit din toată inima pe toţi ieşenii să participe la cât mai multe evenimente din cadrul acestei a II-a ediţii a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi. Este cel mai important proiect cultural al comunităţii noastre, este sărbătoarea culturală a oraşului nostru şi îi îmi doresc să ne bucurăm împreună de ea!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei