„Multe cupluri nu ştiu cum să trăiască împreună”

default

Dimensiune font:

| 12-06-2014 06:57

Interviu cu Ionel Armeanu Ştefănică, directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vaslui

- În ultima perioadă, în judeţ au fost tot mai multe cazuri de violenţă în familie, unele sfârşite tragic. Cum se ajunge într-o astfel de situaţie şi ce se poate face?
- Violenţa este, din păcate, o constantă în multe familii din judeţ, iar faptul că toate centrele noastre ce adăpostesc victimele acestor agresiuni sunt pline e dovada vie a acestui fenomen. Singurul lucru pozitiv ar fi acela că în ultimul timp avem un termen mai redus până convingem familia să ia victima înapoi acasă. Se ajunge în astfel de situaţii uneori din lucruri banale, când nici unul dintre parteneri nu ar trebui să recurgă la violenţă. Violenţa nu-şi are locul şi asta trebuie să înţeleagă toată lumea. Când nu te poţi stăpâni este foarte dificil. Din nefericire, cele mai frecvente victime sunt femeile şi copiii. Cei mici, chiar dacă nu sunt neapărat agresaţi, văd în comportamentul părintelui un model de viaţă. Pentru el, familia este primul model parental. Când va creşte poate împrumuta aceste obiceiuri doar pentru că aşa a văzut la tată. Aici e problema. Aici trebuie discutat.
- Se pot rezolva astfel de situaţii cu discuţii?
- Da, dar aceste discuţii trebuie să aibă loc încă de la vârste fragede. Sunt multe cupluri care nu sunt conştiente că nu sunt pregătite să formeze o familie. Sunt multe familii care nu sunt pregătite să aibă copii şi nici măcar nu sunt conştiente de aceste aspecte. Am avut întâlniri cu reprezentanţi ai mai multor ONG-uri şi am ajuns la concluzia că trebuie să facem o şcoală a părinţilor în care să-i pregătim pentru viaţa de familie şi apoi să vorbim şi cu copiii. Nu trebuie să facă astfel de întâlniri o anumită instituţie, să se simtă părinţii obligaţi să participe. Totul trebuie să vină de la societatea civilă. Şcoala părinţilor este singura modalitate prin care se pot stopa violenţele în familie. Educaţia înseamnă civilizaţie. În judeţul Vaslui, multe cupluri nu ştiu cum să trăiască împreună.
- Ce vârstă trebuie să aibă părinţii care să meargă la o astfel de şcoală?
- Această întrebare am adresat-o şi eu unui expert de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, iar răspunsul a fost uimitor: cu 20 de ani înainte de a se naşte. Ar trebui să discutăm cu copiii despre modul în care văd ei viaţa de familie, să vorbim cu ei şi să-i implicăm în activităţi educative. Copiii sunt atraşi spre astfel de activităţi şi trebuie să mergem şi spre astfel de lucruri.
Nu cred că îi strică cuiva dacă înainte de căsătorie vine la o serie de cursuri câteva ore să discute cu un psiholog despre viaţa de familie. La fel şi când se decid să devină părinţi. Nu cred că le strică nici să stea de vorbă despre modul de îngrijire a celui mic. Aceste cursuri să fie valabile şi pentru mamă şi pentru tată. Amândoi au responsabilităţi pentru copil. Aşa ar trebui să se întâmple.
- Din păcate nu se întâmplă aşa...
- Sunt mulţi copii care ajung la noi, dar încercăm să păstrăm o anumită capacitate, să nu o depăşim pentru a menţine confortul copiilor. Avem peste 200 de minori şi încercăm să nu depăşim această cifră.
- Cum este posibil acest lucru?
- Prin reintegrările în familie. Anul trecut am reintegrat 200 de copii. La nivel naţional s-au reintegrat 500 minori, din care 200 au fost la noi în judeţ. Totuşi, numărul de intrări a continuat să fie mai mare decât cel al reintegrărilor. Din acest an am început un nou proiect prin Fundaţia Sera, un proiect de combatere a abandonului. Încercăm să intervenim în comunitatea acolo unde există condiţii de abandon. Este un proiect mult mai complicat decât cel al reintegrărilor. Data trecută am selectat copiii dintre cei care erau în centre şi ne-am pus pe muncă. Acum, pornim de la o necunoscută. Apelăm la asistentul social, primar, rude să vedem unde şi cum putem să intervenim. Este o muncă dificilă, de la om la om. Încercăm să oprim acest abandon.
- Sunt multe cazuri de abandon?
- Avem abandon, există. Dar dacă doar o instituţie se ocupă de combaterea lui, nu avem succes, de aceea trebuie să ne vină alături şi autorităţile locale. Să vorbim cu autorităţile să vedem împreună care e cea mai bună soluţie. De fapt să înţeleagă toată lumea că nu trebuie scoşi copii din mediul familial, ci educată familia să îi crească şi să îi ocrotească.
- Care sunt cauzele care duc la abandon?
- Sunt multiple - de la abandonul în maternitate al unor mame care au adus pe lume un copil pe care nu şi l-au dorit şi nici nu au cu ce să îl crească. Aici fac o paranteză şi spun că discutăm mult cu ele despre formele de protecţie dar mai este şi aici mult de muncă. Apoi, vorbim despre sărăcie şi consumul excesiv de băuturi alcoolice. Şi aici se poate lucra. Important este ca şi familia să vrea şi comunitatea trebuie să se implice, preot, oameni de afaceri, profesori. Oricine poate fi sensibilizat, chiar şi în situaţii limită.
- Scoaterea minorului din familie şi plasarea lui la asistentul maternal o perioadă este o soluţie?
- Pe de o parte da, dar vine şi reversul. Mulţi copii după câţiva ani nu vor să se mai întoarcă în familii, chiar dacă părinţii solicită acest lucru. Au văzut un alt mod de viaţă, s-au obişnuit cu alte condiţii şi pur şi simplu nu mai vor să mai revină. Unii spun chiar că le este teamă să nu fie din nou agresaţi sau neglijaţi.
- Nu ar trebui totuşi ca minorii să ştie că au şi obligaţii?
- Fără dar şi poate! Ei trăiesc în societate şi ar trebuie să fie conştienţi că au şi obligaţii pe care trebuie să le respecte Din acest motiv şi noi, atunci când scoate copiii din centre şi îi ducem în locuinţe protejate, le explicăm exact ce înseamnă să se integreze în societate. Îi învăţăm să respecte normele sociale.

- Cum trebuie procedat când este nevoie de integrarea unui copil?
- Întreaga comunitate ar trebui să se implice în integrarea unui astfel de copil. Începând de la şcoală, unde se mai întâmplă să fie lăsat să stea în ultima bancă, şi până la cei cu care lucrează. Încercăm să eliminăm astfel de situaţii prin întâlnirile pe care le avem cu educatorii. Le explicăm cum privim noi această situaţie.
- Uneori, problemele se rezolvă prin adopţii, dar procedura este de durată
- Aici sunt mai multe de spus. S-a creeat o imagine falsă asupra adopţiilor. La noi durează un an, în străinătate, se ajunge chiar şi până la cinci. Trebuie însă să ne convingem că acest copil este compatibil cu familia. Nu ne putem permite să facem o adopţie şi să o stricăm după un an. Cred că se impune această perioadă de aşteptare de 12 luni. Şi naşterea unui copil cam tot atât o aştepţi. Noi am deschis proceduri de adopţie pentru mulţi copiii. Sunt şi o seri de adopţii care sunt pe rolul instanţelor de judecată şi se judecă în termene rezonabile.
- Ce fel de copii sunt preferaţi pentru adopţii?
- Sunt preferaţi copii foarte mici. De obicei până în cinci ani. Sunt şi situaţii în care asistenţii maternali doresc să înfieze copiii pe care îi au în grijă. De câte ori se vorbeşte despre adopţia unui minor aflat în plasament la un asistent maternal, acesta are prioritate dacă doreşte el să îl înfieze.
- Rezumând, în judeţ sunt probleme sociale multe şi diverse. Unde este soluţia?
- Niciodată la o singură instituţie. Comunitatea, noi toţi suntem cei responsabili.
Simona POP

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei