„Noi ne-am descotorosit de toţi oamenii care puteau să facă România să meargă înainte”

default

Dimensiune font:

| 26-09-2013 05:00

Interviu cu matematicianul Constantin Corduneanu, profesor emerit al Universităţii de Stat din Texas, Arlington 

Şi-a dedicat viaţa matematicii. A fost student şi profesor în Iaşi apoi, din 1978, a predat în Statele Unite. Astăzi, Constantin Corduneanu are 85 de ani şi încă mai merge, zi de zi, la birou şi în biblioteci. Este profesor emerit al Universităţii de Stat din Texas, Arlington. Scrie cărţi şi călătoreşte. Sufletul său cuprinde Atlanticul. Se întoarce în ţară oricând, cu plăcere, iar peste hotare poartă cu mândrie şi cu demnitate numele de român.

- Totul a început la 26 iulie 1928...
- Atunci m-am născut, la maternitatea din Iaşi. De loc eram din satul Potângeni, comuna Movileni, la vreo 25-30 de kilometri de oraş. Acolo am făcut şcoala primară. Chiar părinţii mei erau învăţători. În 1940, la 12 ani, am intrat elev la Liceul Militar din Iaşi. Cursul inferior l-am făcut în anii 1940-1944, pe Copou. A venit refugiul şi ne-am mutat. Am fost evacuaţi la Câmpulung Muscel, apoi am învăţat în Prahova, la un liceu militar foarte cunoscut la vremea aceea. Era o şcoală de elită, unde a fost şi regele Mihai elev şi care se numea Liceul Militar Mănăstirea Dealu. De acolo am revenit în Iaşi, în 1947, la Universitate. Incluzând anii studenţiei, pot spune că mă aflu în cel de-al 67-lea an de carieră universitară.


- Ce rol a avut matematica, înainte de a ajunge la facultate?
- În şcoala primară, cei mai bătrâni ca mine, părinţii şi unchii, au constatat că aş avea anumite aptitudini pentru matematică şi, atunci, mă stimulau. Am învăţat destul de bine ceea ce trebuia învăţat, ba am mai primit şi nişte cărţi care se chemau „1001 probleme pentru admitere în şcolile secundare”. Care mi-au folosit atunci când am dat admiterea, pentru că intrarea la liceele militare era o probă foarte grea. De pildă, la clasa mea au fost peste 3.000 de candidaţi, pentru 40 de locuri.
Am avut o pregătire matematică bună la liceele militare, pentru că trebuia să mergem la armele tehnice. Însă, seria noastră n-a mai apucat să urmeze academii militare, pentru că atunci Ministerul de Război a trimis părinţiilor o informare, că războiul s-a terminat şi că nu mai au nevoie de atâţia ofiţeri de armată.


- Aţi tânjit vreodată după cariera militară?
- Am rămas un pic militar, toată viaţa. Adică, sarcina este sarcină, nu te joci. Când creşti în libertate, îţi mai vin şi idei năstruşnice, să te apuci de alte lucruri, care nu sunt atât de în linie cu cariera. Nu pot să spun că am tânjit după viaţa militară, dar m-am bucurat că, în timpul şcolilor militare am avut profesori extraordinar de buni.


- Cât de mult v-au influenţat aceştia?
- Cred că lor li se datorează, în primul rând, faptul că am îmbrăţişat pentru viaţă cariera matematică. Aici, la Iaşi, cel pe care l-am avut pentru o perioadă îndelungată profesor a fost Constantin Menciu, care fusese asistent la universitate, la catedra de Mecanică a profesorului Sanielevici. Mai târziu, profesorul a fost şi asistent al faimosului matematician român Dumitru Pompei.
Nicolae Donciu Bârlădean, care a fost profesorul meu la Mănăstirea Dealu era şi el, foarte priceput. Chiar în ultima clasă de liceu făcea şi lucruri care se predau numai la facultate. La Liceul Militar din Prahova, profesorii intrau pe bază de concurs. Cine are lucrări, ce-a făcut până atunci, aşa cum se procedează şi astăzi la universitate. Mulţi dintre ei şi-au încheiat cariera în instituţii de învăţământ superior. Aşa că, de la început, am nimerit în medii universitare, deşi eram la liceu.


- Cum a fost admitere, la Facultatea de Matematică?
- Existau pe atunci trei profesori titulari. Aceia erau profesorii Octav Mayer, Ilie Popa şi Mendel Haimovici. Şi, ei au venit în sală, s-au aşezat în prima bancă, iar noi ieşeam în grup la tabelă, câte patru, cinci. A fost o examinare destul de formală, pentru că nu eram nici atunci mulţi candidaţi, vreo 20, 30. Ne-au examinat cam o oră din materia de liceu care, pentru mine era foarte bine cunoscută şi asimilată. Astfel, de la început, s-a creat un fel de atmosferă amicală.


- Aţi terminat mai repede facultatea.
- La liceul de la Mănăstirea Dealu aveam o bibliotecă în multe limbi, care era o adevărată bogăţie. Acolo am găsit cărţile de matematică – manuale la Universitatea din Cluj. Întrucât eram oarecum avansat faţă de nivelul care se cerea la liceu, puteam să citesc mai departe. Aşa că, toată matematica din anul I o ştiam şi am făcut doi ani într-unul. Apoi, în 1950 am terminat frecvenţa, examenul de stat l-am dat la prima sesiune din 1951. Eram deja asistent. Atunci se putea, pentru că era mare nevoie de personal.


- Aţi fost un student bun, iar în carieră aţi parcurs toate gradele posibile. Cât de greu v-a fost, având în vedere că vă aflaţi pe o listă neagră?
- La început, încă nu se aşezaseră treburile acestea socialiste, aşa cum nu trebuiau să se aşeze. Însă, după congresul la care Stalin a declarat că acum a venit momentul să lichidăm capitalismul, imperialismul... Eu învăţam pentru examenul de stat şi ştiam că va fi dificil pentru mine. Profesorul Teodosia, şeful cabinetului de marxism-leninism îmi dădea broşurile – uite, mai citeşte şi asta de Niculescu Mizil, mai citeşte şi asta de Stalin, că pe tine te va examina la sânge, pentru că tu eşti din clasă exploatatoare! Asta, pentru că părinţii mei au avut 23 de hectare de pământ, unele moştenite, altele cumpărate.
În sfârşit, am trecut, dar despre cineva care m-a examinat se spunea că era activist la Comitetul Central. Mi-a dat nota 8, deşi cred că am ştiut mai mult. N-am regretat niciodată, dat fiind faptul că în America am fost profesor, am ieşit la pensie şi nimeni niciodată nici măcar n-a văzut diploma mea de licenţă. Eu o am acolo, pot să le-o arăt oricând. Dar ei au văzut dosarul cu lucrări şi asta i-a interesat, plus ceea ce-au spus alţii despre mine. Aici, în România, s-a dat o atenţie exagerată, cu Uniunea Europeană, unor criterii care, acolo la noi, nu au nicio valoare.


- Cum au fost ultimii ani în ţară, înainte de a vă strămuta?
- În anul academic 1973-1974, eu am fost pentru a doua oară profesor vizitator în Statele Unite, la universitatea statului Rhode Island. Au fost ani în care vedeam, pe zi ce trece, cum viaţa noastră devine din ce în ce mai restrictivă. Aveam ce să mănânc, aveam cu ce să mă îmbrac, mai călătoream şi în străinătate, dar pentru cariera noastră era tragic. Aceste cuvinte le-am spus în sala Filarmonicii din Iaşi, în toamna lui 1978, când era şi Ceauşescu de faţă. I-am spus că suntem izolaţi, că nu putem să trăim aşa, nu putem să ne dezvoltăm în mod normal, dacă nu lărgim legăturile tradiţionale, în special cele pe care le-am avut cu estul Europei. El a spus, da, dar trebuie să studiem bine această problemă. Ei, s-a studiat aşa de bine, că tot trebuia să treci prin securitate, prin toate forurile, ca să poţi să obţii paşaportul.
Apoi, se mai adăugau şi alte fapte. De pildă, tocmai se elaborase o nouă lege a pensiei şi, cum şi eu şi soţia eram profesori de matematică, am făcut o socoteală şi am constatat că pensiile se reduceau în asemenea măsură, încât dispărea partea ei de pensie şi rămâneam doar cu ce aveam eu. Atunci am zis că se va mai face o lege până ieşim noi la pensie şi rămânem oameni pe drumuri, după ce am muncit o viaţa întreagă.


- S-a schimbat viaţa dumneavoastră în State?
- S-a schimbat în raportul acesta, al relaţiilor cu lumea exterioară, dar în cadrul universităţii este acelaşi lucru. Vorbesc englezeşte. Însă, aceleaşi teoreme, aceleaşi idei le frământăm şi, din punctul acesta de vedere, n-am avut nevoie de nicio perioadă de acomodare. Am intrat direct în miezul lucrurilor şi am putut să fac o treabă bună. Acum, eu am ieşit la pensie formal dar, de fapt, lucrez chiar şi mai mult decât înainte, când aveam şi 10-12 ore pe săptămână.


- Aţi putut face matematică în liberate...
- Da, revista „Libertas Mathematica” la care vă referiţi, am început-o în 1981. Am lucrat cu studenţii mei, am şi tipărit-o un număr de ani. Pe urmă, am transferat-o la Iaşi, şi vreo zece volume le-am tipărit aici. Am ajuns la 31 de volume, în care sunt lucrări ale matematicienilor români din exil, dar nu numai. În perioada în care mai era regim comunist în România, nimeni dintre matematicienii români nu mi-a trimis o lucrare pe care s-o public acolo. Eu am înţeles.


- Regretaţi că n-aţi putut rămâne în ţară?
- Noi, matematicienii, suntem două categorii distincte. Sunt unii care spun aşa: am stat în ţară, am îndurat şi persecuţii şi frig şi închisoare unii, nu mai vreau să ştiu de ţara aceea! Şi, suntem ceilalţi care avem, probabil, şi sentimente nostalgice, care vrem să vedem ce-a rămas, după ce am plecat noi. Şi eu cred că am trecut Atlanticul şi într-o parte şi în alta de 50, 60 de ori, ca să văd ce mai este aici. Ce fac fraţii, rudele, foştii studenţi. Citesc în fiecare zi presa online din Iaşi. Am aşa o plăcere să mă conectez cu viaţa mea de altădată! De acasă. Am două case, două patrii. Eu sunt cetăţean şi român şi american. (a consemnat Anda Pintilie)


***
Trenul de la Iaşi la Bucureşti face şapte ore. Asta, în timp ce atunci când aveam automotoarele Malaxa, se făceau cinci ore şi 20 de minute... Malaxa a plecat şi el din ţară, Nixon l-a făcut cavaler al industriei. Dar, înainte a făcut aici, în premieră europeană, turnarea ţevilor prin extrudare. În 1930 şi ceva! Noi ne-am descotorosit de toţi oamenii care puteau să facă România să meargă înainte, ca să-i înlocuim cu nişte oameni care nu aveau habar decât cum să pună mâna pe putere. După aceea, potopul!


***
Am fost întrebat... ce-ai realizat c-ai plecat? Şi-am spus că am realizat faptul că sunt în viaţă, că pot călători şi pot lucra. Dacă eram aici, fiind dintr-o familie cu multe cazuri de cancer, probabil că nu mai existam, aşa cum nu mai există fratele meu, mai mic decât mine. Eu sunt supravieţuitor de cancer!


***
America este o ţară în care ţi se oferă condiţii ca să te ridici. Numai dacă nu eşti un om suficient de determinat şi suficient de talentat poţi să rămâi pe dinafară.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

barbascu florea

Oct 02, 2013

stimata anda pintilie, am citit cu placere interviul dv. luat domnului profesor universitar constantin corduneanu din texas, arlington.ma bucur pentru realizarile domniei sale, dar regret ca nu mai este la iasi. de ce ? am un studiu de geometrie , mai precis problema < trisectiunea unghiului(trice)>, cu care am ajuns la niste rezultate.trecusem in cl.vii-a, in vara lui ’58 cand un unchi mi-a dat aceasta problema imposibila.ulterior, am aflat si de < quadratura cercului>,, s.a., tot imposibile.dar lucrul la planseta de proiectare, pescuitul si sahul , m-au tinut in compania ,,doamnei trice,,multa vreme. in zilele premergatoare accidentului de la cernobal, m-am intalnit cu unghiul epsilon. acesta mi-a ,,spus,, ca apartine unei perechi de unghiuri, etc.,etc.anul trecut am expediat unor universitati europene unele dintre desenele mele.bucuros am fost cand barcelona, liege,paris, etc. mi-au multumit.udine chiar mi-a cerut acceptul de a le publica in revista lor.nu insa mi-a fost la fel, cand nimeni din romanime , nu mi-a confirmat nici primirea plicului! firesc , se naste intrebarea : pot sa-l abordez pe ilustrul dv.intervievat? daca da, cum , in ce mod ? pensionarul de la cug va multumeste. ing. barbascu florea

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei