„Noi, românii, suferim de sindromul drobului de sare”

default

Dimensiune font:

| 18-08-2018 00:00

Potrivit unei analize realizate de REGnet, companie specializată în înfiinţări şi modificări de SRL şi PFA, suspendarea activităţii economice a afacerilor din România, la începutul anului 2018, se află la cel mai mare nivel din ultimii 4 ani, cu o creştere de peste 132,99% în raport cu perioada similară din anul precedent. Despre problemele actuale din acest mediu a acceptat să dialogheze cu noi Adrian Monoranu, lector universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi, marketer şi consultant independent, cu o experienţă de peste 15 ani în domeniile comunicării şi brand managementului.

 

- Domnule Monoranu, după o scurtă plimbare pe bulevardele ieşene, pot ieşi la iveală multe aspecte în ceea ce priveşte mediul antreprenorial local – de la afaceri prospere, la afaceri care au tras obloanele prematur. Unde greşesc antreprenorii, de ce nu rămân toţi ancoraţi în succes?

- Nu cred că sunt în măsură să spun de ce se închid afacerile ieşenilor. Pot fi mulţi factori la mijloc. Însă, din experienţă, aş putea specula că mulţi mici antreprenori se bazează exclusiv pe intuiţie şi fler - lucruri care sunt importante, dar nu suficiente, din păcate. Atunci când ai o idee de business trebuie mai întâi să o testezi, să faci un studiu de piaţă, un studiu de fezabilitate, un plan de amortizare/ recuperare a investiţiei. Nu vreau să sune a critică, dar nu prea am auzit mulţi antreprenori care să facă mereu cele menţionate mai sus. Ei trebuie să conştientizeze faptul că o idee bună nu este întotdeauna suficientă.

Nu cred că există strategii minune care să schimbe mediul de afaceri

- Putem afirma că un pas sigur spre eşec, în România, îl reprezintă mediul toxic? Legislaţia într-o continuă schimbare, birocraţia stufoasă...

- Cred că toxic e un cuvânt un pic cam dur pentru a caracteriza mediul de afaceri.

Nu suntem singurii, dar asta nu înseamnă, bineînţeles, că nu sunt alte ţări care au eliminat birocraţia. Dar faptul că există nu trebuie să oprească pe nimeni. Cât despre legislaţie... da, există multe schimbări, dar pentru asta există jurişti, avocaţi şi chiar contabili care te pot sfătui. Antreprenorul român s-a obişnuit să le ştie pe toate şi acum, normal, este puţin copleşit de situaţie. Poate o soluţie ar fi să fie dispuşi să angajeze oameni competenţi care, cu siguranţă, îi vor ajuta să înfrunte multe situaţii grele şi neprevăzute.

- Specialiştii susţin că cei care au trecut printr-un eşec în afaceri se află în cel mai propice moment din punct de vedere al experienţei şi, implicit, au şanse mai mari de reuşită cu un nou business. Ce părere aveţi, sunt antreprenorii ieşeni uşor de convins să o ia de la capăt în cazul unei afaceri eşuate?

- Orice antreprenor care eşuează într-un proiect ar trebui să acumuleze o experienţă care să-l ajute mai departe. Dar nu cred că putem spune despre antreprenorii ieşeni că sunt mai mult sau mai puţin avantajaţi sau speriaţi de aceste eşecuri. Cred că ţine de fiecare în parte dacă după un eşec vrea să o ia de la capăt. Important este să nu facă din nou aceleaşi greşeli, eventual dintre cele menţionate la întrebările anterioare - fără studii de piaţă, fără consultanţă de specialitate etc.

- Există strategii de succes care, odată implementate, pot schimba lumea afacerilor?

- Îmi pare rău, dacă ştiam răspunsul la întrebarea aceasta, cred că aş fi avut reţineri în a-l oferi gratuit pentru publicare într-un ziar. Glumesc. Nu cred că există strategii minune care să schimbe mediul de afaceri... sau poate schimbarea de atitudine a antreprenorilor locali ar conduce şi la schimbarea mediului. Onestitatea, bunul simţ, respectul faţă de parteneri, concurenţă şi, în primul rând, faţă de clienţi, sunt lucruri care pot ar putea îmbunătăţi mediul de afaceri.

Cele mai grave erori sunt cele care se fac în faza de început a business-ului

- Poate business-urile nu au succes din cauza faptului că piaţa nu are nevoie de produsul/ serviciul lor? Putem vorbi despre o suprasaturaţie în ceea ce priveşte afacerile pe plan local?

- Este foarte posibil să se întâmple asta. Dar este, din nou, rezultatul lipsei studiilor de piaţă. A studia piaţa înseamnă să începi cu nevoile consumatorilor, să continui cu concurenţa, cu furnizorii, cu distribuitorii şi abia după ce ai pus cap la cap toate informaţiile strânse, să tragi concluziile pe care să-ţi construieşti strategia. Piaţa saturată nu înseamnă neapărat un lucru rău. Concurenţa e bună şi ar trebui să îi facă pe antreprenori să investească mai mult în dezvoltarea produselor curente sau a celor noi, dar şi în promovare şi în strategii de păstrare a clienţilor. E greu să mai găseşti azi o piaţă în care să fii eventual singurul ofertant.

- În ultimii ani, în contextul economic dificil, rolul antreprenorilor a devenit şi mai vizibil, aceştia jucând un rol vital în societate – creează locuri de muncă, unii fac investiţii chiar şi în vreme de restrişte... oare nu ar trebui şi ei sprijiniţi în momentele dificile?

- Când spuneţi că ar trebui sprijiniţi, depinde la cine vă referiţi... Dacă este vorba de administraţia locală, prefer să nu comentez, întrucât nu sunt neapărat la curent cu acţiunile acesteia în domeniul sprijinirii antreprenoriatului local. Poate că sunt iniţiative, dar nu le cunosc foarte bine. Totuşi, cred că ieşenii sunt primii care pot sprijini antreprenorii locali, în calitate de clienţi. Atât timp cât produsele sunt în regulă, ieşenii pot sprijini antreprenorii cumpărându-le şi, eventual, chiar promovându-le.

- Aveţi tangenţă cu mulţi antreprenori, care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac aceştia? Ar putea fi evitate?

- Cred ca am mai precizat anterior, important este să învăţăm din greşeli. Şi mai cred că cele mai grave erori sunt cele care se fac în faza de început a business-ului. Pentru că, adesea, acestea nu mai pot fi corectate. Lipsa informaţiilor corecte este o mare problemă, vezi absenţa studiilor de piaţă. Dar cred că o altă mare eroare pe care mulţi antreprenori o fac este implicarea emoţională excesivă în afacere. Sigur, atunci când crezi ca ideea ta este genială, vrei să dai totul. Dar când piaţa îţi arată altceva, trebuie să fii capabil să admiţi că te înşeli şi să înregistrezi eşecul ca pe ceva normal. Din păcate, ataşamentul emoţional îi face pe unii antreprenori să investească inutil resurse de toate felurile, în special de timp, în proiecte sortite eşecului.

Nu există reguli universal valabile

- Au turbulenţele politice din ţara noastră impact asupra spiritului antreprenorial? Sau nu au legătură, în mod direct, cu eşecul în afaceri?

- Turbulenţele de orice fel pot fi văzute ca ameninţări, dar şi ca oportunităţi. Important este să interpretezi corect informaţiile. Sigur că instabilitatea politico-legislativă poate fi o problemă, dar totuşi cred că se vorbeşte prea mult despre asta.

Nu este ca şi cum se schimbă legile zilnic. Apar numeroase informaţii care destabilizează pieţele, dar întotdeauna antreprenorii trebuie să urmărească sursele acestor informaţii şi să nu se pripească în a se demotiva sau a renunţa prea uşor la ideile sau iniţiativele lor. Noi, românii, suferim oricum de sindromul „drobului de sare” şi parcă prea uşor punem un „dacă” în faţa oricărei idei.

- Ce ar trebui să facă cei dornici să meargă pe acest drum, cel al afacerilor? Sunt anumite reguli, indiferent de domeniu, pe care ar trebui să le urmeze cu sfinţenie?

- Nu există reguli universal valabile. Cred că am enunţat mai sus câteva sfaturi pe care le-aş da oricărui antreprenor, fie că se află la început de drum sau deja angrenat într-o investiţie.Respectă-ţi partenerii, indiferent cum se numesc ei - clienţi, furnizori, distribuitori, concurenţi. Fără aceştia afacerea ta nu ar exista. Nu lua decizii la cald, nu te entuziasma şi nu uita că graba strică treaba.

Îndoieşte-te de toate informaţiile care ajung la tine, chiar şi de gândurile şi propriile idei. Nu este nimic rău în asta. Ai grijă însă să nu aluneci în panta gândirii excesive. Şi întotdeauna fii pregătit să asculţi piaţa!

A consemnat Florentina SANDU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei