default

Dimensiune font:

„Noi, românii, suferim de sindromul drobului de sare”

| 18-08-2018 00:00

Potrivit unei analize realizate de REGnet, companie specializată în înfiinţări şi modificări de SRL şi PFA, suspendarea activităţii economice a afacerilor din România, la începutul anului 2018, se află la cel mai mare nivel din ultimii 4 ani, cu o creştere de peste 132,99% în raport cu perioada similară din anul precedent. Despre problemele actuale din acest mediu a acceptat să dialogheze cu noi Adrian Monoranu, lector universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi, marketer şi consultant independent, cu o experienţă de peste 15 ani în domeniile comunicării şi brand managementului.

 

- Domnule Monoranu, după o scurtă plimbare pe bulevardele ieşene, pot ieşi la iveală multe aspecte în ceea ce priveşte mediul antreprenorial local – de la afaceri prospere, la afaceri care au tras obloanele prematur. Unde greşesc antreprenorii, de ce nu rămân toţi ancoraţi în succes?

- Nu cred că sunt în măsură să spun de ce se închid afacerile ieşenilor. Pot fi mulţi factori la mijloc. Însă, din experienţă, aş putea specula că mulţi mici antreprenori se bazează exclusiv pe intuiţie şi fler - lucruri care sunt importante, dar nu suficiente, din păcate. Atunci când ai o idee de business trebuie mai întâi să o testezi, să faci un studiu de piaţă, un studiu de fezabilitate, un plan de amortizare/ recuperare a investiţiei. Nu vreau să sune a critică, dar nu prea am auzit mulţi antreprenori care să facă mereu cele menţionate mai sus. Ei trebuie să conştientizeze faptul că o idee bună nu este întotdeauna suficientă.

Nu cred că există strategii minune care să schimbe mediul de afaceri

- Putem afirma că un pas sigur spre eşec, în România, îl reprezintă mediul toxic? Legislaţia într-o continuă schimbare, birocraţia stufoasă...

- Cred că toxic e un cuvânt un pic cam dur pentru a caracteriza mediul de afaceri.

Nu suntem singurii, dar asta nu înseamnă, bineînţeles, că nu sunt alte ţări care au eliminat birocraţia. Dar faptul că există nu trebuie să oprească pe nimeni. Cât despre legislaţie... da, există multe schimbări, dar pentru asta există jurişti, avocaţi şi chiar contabili care te pot sfătui. Antreprenorul român s-a obişnuit să le ştie pe toate şi acum, normal, este puţin copleşit de situaţie. Poate o soluţie ar fi să fie dispuşi să angajeze oameni competenţi care, cu siguranţă, îi vor ajuta să înfrunte multe situaţii grele şi neprevăzute.

- Specialiştii susţin că cei care au trecut printr-un eşec în afaceri se află în cel mai propice moment din punct de vedere al experienţei şi, implicit, au şanse mai mari de reuşită cu un nou business. Ce părere aveţi, sunt antreprenorii ieşeni uşor de convins să o ia de la capăt în cazul unei afaceri eşuate?

- Orice antreprenor care eşuează într-un proiect ar trebui să acumuleze o experienţă care să-l ajute mai departe. Dar nu cred că putem spune despre antreprenorii ieşeni că sunt mai mult sau mai puţin avantajaţi sau speriaţi de aceste eşecuri. Cred că ţine de fiecare în parte dacă după un eşec vrea să o ia de la capăt. Important este să nu facă din nou aceleaşi greşeli, eventual dintre cele menţionate la întrebările anterioare - fără studii de piaţă, fără consultanţă de specialitate etc.

- Există strategii de succes care, odată implementate, pot schimba lumea afacerilor?

- Îmi pare rău, dacă ştiam răspunsul la întrebarea aceasta, cred că aş fi avut reţineri în a-l oferi gratuit pentru publicare într-un ziar. Glumesc. Nu cred că există strategii minune care să schimbe mediul de afaceri... sau poate schimbarea de atitudine a antreprenorilor locali ar conduce şi la schimbarea mediului. Onestitatea, bunul simţ, respectul faţă de parteneri, concurenţă şi, în primul rând, faţă de clienţi, sunt lucruri care pot ar putea îmbunătăţi mediul de afaceri.

Cele mai grave erori sunt cele care se fac în faza de început a business-ului

- Poate business-urile nu au succes din cauza faptului că piaţa nu are nevoie de produsul/ serviciul lor? Putem vorbi despre o suprasaturaţie în ceea ce priveşte afacerile pe plan local?

- Este foarte posibil să se întâmple asta. Dar este, din nou, rezultatul lipsei studiilor de piaţă. A studia piaţa înseamnă să începi cu nevoile consumatorilor, să continui cu concurenţa, cu furnizorii, cu distribuitorii şi abia după ce ai pus cap la cap toate informaţiile strânse, să tragi concluziile pe care să-ţi construieşti strategia. Piaţa saturată nu înseamnă neapărat un lucru rău. Concurenţa e bună şi ar trebui să îi facă pe antreprenori să investească mai mult în dezvoltarea produselor curente sau a celor noi, dar şi în promovare şi în strategii de păstrare a clienţilor. E greu să mai găseşti azi o piaţă în care să fii eventual singurul ofertant.

- În ultimii ani, în contextul economic dificil, rolul antreprenorilor a devenit şi mai vizibil, aceştia jucând un rol vital în societate – creează locuri de muncă, unii fac investiţii chiar şi în vreme de restrişte... oare nu ar trebui şi ei sprijiniţi în momentele dificile?

- Când spuneţi că ar trebui sprijiniţi, depinde la cine vă referiţi... Dacă este vorba de administraţia locală, prefer să nu comentez, întrucât nu sunt neapărat la curent cu acţiunile acesteia în domeniul sprijinirii antreprenoriatului local. Poate că sunt iniţiative, dar nu le cunosc foarte bine. Totuşi, cred că ieşenii sunt primii care pot sprijini antreprenorii locali, în calitate de clienţi. Atât timp cât produsele sunt în regulă, ieşenii pot sprijini antreprenorii cumpărându-le şi, eventual, chiar promovându-le.

- Aveţi tangenţă cu mulţi antreprenori, care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac aceştia? Ar putea fi evitate?

- Cred ca am mai precizat anterior, important este să învăţăm din greşeli. Şi mai cred că cele mai grave erori sunt cele care se fac în faza de început a business-ului. Pentru că, adesea, acestea nu mai pot fi corectate. Lipsa informaţiilor corecte este o mare problemă, vezi absenţa studiilor de piaţă. Dar cred că o altă mare eroare pe care mulţi antreprenori o fac este implicarea emoţională excesivă în afacere. Sigur, atunci când crezi ca ideea ta este genială, vrei să dai totul. Dar când piaţa îţi arată altceva, trebuie să fii capabil să admiţi că te înşeli şi să înregistrezi eşecul ca pe ceva normal. Din păcate, ataşamentul emoţional îi face pe unii antreprenori să investească inutil resurse de toate felurile, în special de timp, în proiecte sortite eşecului.

Nu există reguli universal valabile

- Au turbulenţele politice din ţara noastră impact asupra spiritului antreprenorial? Sau nu au legătură, în mod direct, cu eşecul în afaceri?

- Turbulenţele de orice fel pot fi văzute ca ameninţări, dar şi ca oportunităţi. Important este să interpretezi corect informaţiile. Sigur că instabilitatea politico-legislativă poate fi o problemă, dar totuşi cred că se vorbeşte prea mult despre asta.

Nu este ca şi cum se schimbă legile zilnic. Apar numeroase informaţii care destabilizează pieţele, dar întotdeauna antreprenorii trebuie să urmărească sursele acestor informaţii şi să nu se pripească în a se demotiva sau a renunţa prea uşor la ideile sau iniţiativele lor. Noi, românii, suferim oricum de sindromul „drobului de sare” şi parcă prea uşor punem un „dacă” în faţa oricărei idei.

- Ce ar trebui să facă cei dornici să meargă pe acest drum, cel al afacerilor? Sunt anumite reguli, indiferent de domeniu, pe care ar trebui să le urmeze cu sfinţenie?

- Nu există reguli universal valabile. Cred că am enunţat mai sus câteva sfaturi pe care le-aş da oricărui antreprenor, fie că se află la început de drum sau deja angrenat într-o investiţie.Respectă-ţi partenerii, indiferent cum se numesc ei - clienţi, furnizori, distribuitori, concurenţi. Fără aceştia afacerea ta nu ar exista. Nu lua decizii la cald, nu te entuziasma şi nu uita că graba strică treaba.

Îndoieşte-te de toate informaţiile care ajung la tine, chiar şi de gândurile şi propriile idei. Nu este nimic rău în asta. Ai grijă însă să nu aluneci în panta gândirii excesive. Şi întotdeauna fii pregătit să asculţi piaţa!

A consemnat Florentina SANDU

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
VIDEO - MIHAI CHIRICA: „În competiția pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgență vor veni 19 mari companii”
11/05/2020 14:32

  - Domnule primar, numărul persoanelor infectate este intr-o usoară crestere in regiunea Moldovei... Ce ne poate aduce această perspectivă deloc imbucurătoare, mă refer la anuntatele măsuri de rel ...

INTERVIU - „Este important ca imunizarea populaţiei să nu se facă prin trecerea prin boală, ci prin vaccinare”
07/04/2020 22:10

  * dialog cu prof. univ. dr. Doina Azoicăi, coordonatorul disciplinei de Epidemiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi, presedinte al Societătii Rom ...

INTERVIU îSoţii nu mai pot conveni divorţul doar prin încheierea unui acord de mediere
03/03/2020 20:42

Cuplurile care doreau să divorţeze şi aveau puse la punct toate aspectele legale, puteau apela la un mediator pentru o procedură simplificată. Însă, decizia de săptămana trecută a Înaltei C ...

„Va fi dificil ca oraşul să se dezvolte cu voturi pe criterii politice în Consiliul Local”
02/03/2020 00:00

- Domnule Botez, incheiaţi, in curand, un mandat de patru ani, care se adaugă celor 16 ani de activitate in slujba administraţiei ieşene. Dacă e să faceţi bilanţul acestor ultimi patru ani, cum i-a ...

10 REGULI de urmat în caz de CORONAVIRUS
25/02/2020 11:11

Departamentul pentru Situatii de Urgentă (DGSU) a transmis atentionări cu privire la posibila aparitie a Coronavirusului in Romania. "În materialele informative de mai jos, vă prezentăm măsuril ...

„În Iaşi mai există cel mult 20 de arheologi, în instituţiile de cercetare ale statului”
01/02/2020 00:22

La Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, studenţii au posibilitatea de a opta intre a studia activităţile umane din trecut, aplicate prin recuperarea ...

MARICEL POPA: „La toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm...”
22/01/2020 08:09

    * dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi     - Domnule preşedinte, ce a pierdut şi ce a caştigat Iaşul odată cu schimbarea guvernului? - A ...

MIHAI CHIRICA VIDEO-Poluarea a dublat, la Iaşi, numărul cazurilor de boli cronice respiratorii şi al celor de astm bronşic
20/01/2020 13:01

  * dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica - Domnule primar, aţi reuşit să puneţi in dezbatere naţională – să-i spunem aşa, proiectul privind interzicerea inmatriculării a ...

„E necesar ca aşa-numiţii conducători ai unui stat să ştie carte şi să stăpânească ştiinţele politice”
12/12/2019 09:26

* dialog cu scriitorul Cassian Maria Spiridon, unul dintre iniţiatorii mişcării revoluţionare conspirative de la Iaşi, din 14 decembrie 1989 Se implinesc, peste două zile, trei decenii de cand Cassian Ma ...

„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!