default

Dimensiune font:

„Noi, românii, suferim de sindromul drobului de sare”

| 18-08-2018 00:00

Potrivit unei analize realizate de REGnet, companie specializată în înfiinţări şi modificări de SRL şi PFA, suspendarea activităţii economice a afacerilor din România, la începutul anului 2018, se află la cel mai mare nivel din ultimii 4 ani, cu o creştere de peste 132,99% în raport cu perioada similară din anul precedent. Despre problemele actuale din acest mediu a acceptat să dialogheze cu noi Adrian Monoranu, lector universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) din Iaşi, marketer şi consultant independent, cu o experienţă de peste 15 ani în domeniile comunicării şi brand managementului.

 

- Domnule Monoranu, după o scurtă plimbare pe bulevardele ieşene, pot ieşi la iveală multe aspecte în ceea ce priveşte mediul antreprenorial local – de la afaceri prospere, la afaceri care au tras obloanele prematur. Unde greşesc antreprenorii, de ce nu rămân toţi ancoraţi în succes?

- Nu cred că sunt în măsură să spun de ce se închid afacerile ieşenilor. Pot fi mulţi factori la mijloc. Însă, din experienţă, aş putea specula că mulţi mici antreprenori se bazează exclusiv pe intuiţie şi fler - lucruri care sunt importante, dar nu suficiente, din păcate. Atunci când ai o idee de business trebuie mai întâi să o testezi, să faci un studiu de piaţă, un studiu de fezabilitate, un plan de amortizare/ recuperare a investiţiei. Nu vreau să sune a critică, dar nu prea am auzit mulţi antreprenori care să facă mereu cele menţionate mai sus. Ei trebuie să conştientizeze faptul că o idee bună nu este întotdeauna suficientă.

Nu cred că există strategii minune care să schimbe mediul de afaceri

- Putem afirma că un pas sigur spre eşec, în România, îl reprezintă mediul toxic? Legislaţia într-o continuă schimbare, birocraţia stufoasă...

- Cred că toxic e un cuvânt un pic cam dur pentru a caracteriza mediul de afaceri.

Nu suntem singurii, dar asta nu înseamnă, bineînţeles, că nu sunt alte ţări care au eliminat birocraţia. Dar faptul că există nu trebuie să oprească pe nimeni. Cât despre legislaţie... da, există multe schimbări, dar pentru asta există jurişti, avocaţi şi chiar contabili care te pot sfătui. Antreprenorul român s-a obişnuit să le ştie pe toate şi acum, normal, este puţin copleşit de situaţie. Poate o soluţie ar fi să fie dispuşi să angajeze oameni competenţi care, cu siguranţă, îi vor ajuta să înfrunte multe situaţii grele şi neprevăzute.

- Specialiştii susţin că cei care au trecut printr-un eşec în afaceri se află în cel mai propice moment din punct de vedere al experienţei şi, implicit, au şanse mai mari de reuşită cu un nou business. Ce părere aveţi, sunt antreprenorii ieşeni uşor de convins să o ia de la capăt în cazul unei afaceri eşuate?

- Orice antreprenor care eşuează într-un proiect ar trebui să acumuleze o experienţă care să-l ajute mai departe. Dar nu cred că putem spune despre antreprenorii ieşeni că sunt mai mult sau mai puţin avantajaţi sau speriaţi de aceste eşecuri. Cred că ţine de fiecare în parte dacă după un eşec vrea să o ia de la capăt. Important este să nu facă din nou aceleaşi greşeli, eventual dintre cele menţionate la întrebările anterioare - fără studii de piaţă, fără consultanţă de specialitate etc.

- Există strategii de succes care, odată implementate, pot schimba lumea afacerilor?

- Îmi pare rău, dacă ştiam răspunsul la întrebarea aceasta, cred că aş fi avut reţineri în a-l oferi gratuit pentru publicare într-un ziar. Glumesc. Nu cred că există strategii minune care să schimbe mediul de afaceri... sau poate schimbarea de atitudine a antreprenorilor locali ar conduce şi la schimbarea mediului. Onestitatea, bunul simţ, respectul faţă de parteneri, concurenţă şi, în primul rând, faţă de clienţi, sunt lucruri care pot ar putea îmbunătăţi mediul de afaceri.

Cele mai grave erori sunt cele care se fac în faza de început a business-ului

- Poate business-urile nu au succes din cauza faptului că piaţa nu are nevoie de produsul/ serviciul lor? Putem vorbi despre o suprasaturaţie în ceea ce priveşte afacerile pe plan local?

- Este foarte posibil să se întâmple asta. Dar este, din nou, rezultatul lipsei studiilor de piaţă. A studia piaţa înseamnă să începi cu nevoile consumatorilor, să continui cu concurenţa, cu furnizorii, cu distribuitorii şi abia după ce ai pus cap la cap toate informaţiile strânse, să tragi concluziile pe care să-ţi construieşti strategia. Piaţa saturată nu înseamnă neapărat un lucru rău. Concurenţa e bună şi ar trebui să îi facă pe antreprenori să investească mai mult în dezvoltarea produselor curente sau a celor noi, dar şi în promovare şi în strategii de păstrare a clienţilor. E greu să mai găseşti azi o piaţă în care să fii eventual singurul ofertant.

- În ultimii ani, în contextul economic dificil, rolul antreprenorilor a devenit şi mai vizibil, aceştia jucând un rol vital în societate – creează locuri de muncă, unii fac investiţii chiar şi în vreme de restrişte... oare nu ar trebui şi ei sprijiniţi în momentele dificile?

- Când spuneţi că ar trebui sprijiniţi, depinde la cine vă referiţi... Dacă este vorba de administraţia locală, prefer să nu comentez, întrucât nu sunt neapărat la curent cu acţiunile acesteia în domeniul sprijinirii antreprenoriatului local. Poate că sunt iniţiative, dar nu le cunosc foarte bine. Totuşi, cred că ieşenii sunt primii care pot sprijini antreprenorii locali, în calitate de clienţi. Atât timp cât produsele sunt în regulă, ieşenii pot sprijini antreprenorii cumpărându-le şi, eventual, chiar promovându-le.

- Aveţi tangenţă cu mulţi antreprenori, care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac aceştia? Ar putea fi evitate?

- Cred ca am mai precizat anterior, important este să învăţăm din greşeli. Şi mai cred că cele mai grave erori sunt cele care se fac în faza de început a business-ului. Pentru că, adesea, acestea nu mai pot fi corectate. Lipsa informaţiilor corecte este o mare problemă, vezi absenţa studiilor de piaţă. Dar cred că o altă mare eroare pe care mulţi antreprenori o fac este implicarea emoţională excesivă în afacere. Sigur, atunci când crezi ca ideea ta este genială, vrei să dai totul. Dar când piaţa îţi arată altceva, trebuie să fii capabil să admiţi că te înşeli şi să înregistrezi eşecul ca pe ceva normal. Din păcate, ataşamentul emoţional îi face pe unii antreprenori să investească inutil resurse de toate felurile, în special de timp, în proiecte sortite eşecului.

Nu există reguli universal valabile

- Au turbulenţele politice din ţara noastră impact asupra spiritului antreprenorial? Sau nu au legătură, în mod direct, cu eşecul în afaceri?

- Turbulenţele de orice fel pot fi văzute ca ameninţări, dar şi ca oportunităţi. Important este să interpretezi corect informaţiile. Sigur că instabilitatea politico-legislativă poate fi o problemă, dar totuşi cred că se vorbeşte prea mult despre asta.

Nu este ca şi cum se schimbă legile zilnic. Apar numeroase informaţii care destabilizează pieţele, dar întotdeauna antreprenorii trebuie să urmărească sursele acestor informaţii şi să nu se pripească în a se demotiva sau a renunţa prea uşor la ideile sau iniţiativele lor. Noi, românii, suferim oricum de sindromul „drobului de sare” şi parcă prea uşor punem un „dacă” în faţa oricărei idei.

- Ce ar trebui să facă cei dornici să meargă pe acest drum, cel al afacerilor? Sunt anumite reguli, indiferent de domeniu, pe care ar trebui să le urmeze cu sfinţenie?

- Nu există reguli universal valabile. Cred că am enunţat mai sus câteva sfaturi pe care le-aş da oricărui antreprenor, fie că se află la început de drum sau deja angrenat într-o investiţie.Respectă-ţi partenerii, indiferent cum se numesc ei - clienţi, furnizori, distribuitori, concurenţi. Fără aceştia afacerea ta nu ar exista. Nu lua decizii la cald, nu te entuziasma şi nu uita că graba strică treaba.

Îndoieşte-te de toate informaţiile care ajung la tine, chiar şi de gândurile şi propriile idei. Nu este nimic rău în asta. Ai grijă însă să nu aluneci în panta gândirii excesive. Şi întotdeauna fii pregătit să asculţi piaţa!

A consemnat Florentina SANDU

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. ALDO S.R.L. Vaslui, cu sediul social în mun. Vaslui, str. Traian, bl. 228, sc. A, etaj 2, ap. 9, jud. Vaslui, C.U.I. RO 3337184, nr. de înreg. O.R.C. J37/918/1992, potrivit Sentinţei nr. 924/2013 din data de 23.10.2013, pronunţată de Tribunalul Vaslui – Secţia Civilă, în dosarul nr. 2980/89/2012, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare pentru data de 14.06.2019, ora 13.00, respectiv 28.06.2019, ora 13.00 a următorului activ proprietatea S.C. Aldo S.R.L. Vaslui: Nr. crt. - Denumire activ - Valoare pornire (lei fără T.V.A.) Activul nr.1 Proprietate imobiliară comercială – Magazin Mixt: Construcție – „Magazin Mixt” situată în mun. Vaslui, str. Ștefan cel Mare, nr. 279, jud. Vaslui, în vecinătatea benzinăriei Bemoil, cu suprafața construită de 40,50 mp și supr. utilă de 38,50 mp – extratabulară – construită pe terenul unei persoane fizice - 14.190,00. Persoanele care pretind vreun drept asupra activelor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 13.06.2019, ora 14.00, respectiv 27.06.2019, ora 14.00 la sediul lichidatorului judiciar M.R.L. Iași din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iași. Relaţii suplimentare se pot obţine la: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: tel: 0755132474; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231 e-mail: vanzari@insolventa.ro. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L..
Publicaţie de vânzare a SC Macormar Invest SRL LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Macormar Invest SRL, cu sediul în Sat Pralea, Comuna Căiuți, Jud. Bacău, CUI 17013846 RC J4/2236/2004 - societate în faliment, Dosar nr. 199/110/2016 - Tribunalul Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri mobile: Autoutilitară Volkswagen Transporter 70X02D, nr. înmatriculare BC 91 VID, nr. Omologare B112151111J70E2, an fabricație 1997, număr identificare WV1ZZZ70ZVH038335, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare verde - Preț 7.700 lei; Autovehicul Volkswagen Golf Variant, nr. înmatriculare BC 06 TDN, nr. omologare ABVK1N1911T13E3, an fabricație 2001, număr identificare WVWZZZ1JZ1W579319, cilindree 1.896 cmc, combustibil motorină, culoare alb - Preț 4.760 lei; Autoutilitară N3 MAN TGA 18463 - autotractor, nr. înmatriculare BC 15 VID, nr. omologare BJMATG1D11B95R3, an fabricație 2001, număr identificare WMAH05ZZZ1M326355, cilindree 12.816 cmc, combustibil motorină, culoare roșu - Preț 27.790 lei; Semiremorcă KOGEL SNC024, nr. înmatriculare BC 05 EDX, nr. omologare D121150011B3800, an fabricație 2003, număr identificare WK05NC02430708571, culoare galben - Preț 8.540 lei. Bunurile mobile se vând în bloc sau individual. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea loc în datele de 27 mai, 03 iunie, 10 iunie, 17 iunie, 24 iunie 2019, ora 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării caietului de sarcini de 250 lei; - dovada achitării taxei de participare de 250 lei; - dovada achitării cauţiunii de 30% din preţul de pornire al licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64BRDE380SV46276803800 deschis pe numele debitoarei SC Macormar Invest SRL la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cel mai târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (5 zile calendaristice de la data licitaţiei) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Publicația de vânzare se completează cu prevederile din Caietul de sarcini. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
Publicaţie de vânzare SC Alexandra Lux SRL LD EXPERT GRUP IPURL Huşi, lichidatorul judiciar al debitoarei SC Alexandra Lux SRL, cu sediul ȋn mun. Bacău, str. Nordului, nr. 61-59, jud. Bacău, CUI 33438580, J4/689/2014, dosar nr. 3534/110/2017 pe rolul Tribunalului Bacău, în temeiul Legii nr. 85/2014, vinde prin licitaţie publică cu strigare: Autoturism Opel Zafira, an fabricaţie 2009, cilindree 1686 cmc, sursa de energie motorină, număr de înmatriculare BC-03-HBB, la preţul de pornire de 14.400 lei (fără TVA). Licitaţiile vor avea loc în datele de 24 şi 31 mai, 07 iunie 2019, orele 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din preţul de pornire al licitaţiei; c. dovada achitării taxei de participare in suma de 500 lei; d.dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare şi contravaloarea caietului de sarcini se vor achita în contul RO19 RZBR 0000060008744407 deschis la Raiffeisen Bank pe numele LD Expert Grup IPURL, iar cauţiunea se va achita în contul nr. RO64 BRDE 380SV 48114953800 deschis la BRD-GSG SA pe numele debitoarei SC Alexandra Lux SRL. Înscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii, nr. 30, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 5 zile de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puţin 48 de ore înaintea licitaţiei. Informaţii lichidator judiciar la numărul de telefon 0746153363. Lichidator judiciar LD Expert Grup IPURL Practician în insolvenţă Lazăr Dumitru
„Drumul Iaşi – Suceava va fi scos la licitaţie în această lună”
15/04/2019 08:49

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, după o aşteptare care părea că nu se mai termină, bugetul de stat a fost deblocat. Iaşul are, aşadar, posibilit ...

„Justiţia e plină de păcate!”
30/03/2019 07:30

* de vorbă cu Vasile Lupu, fost deputat, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNŢCD - Domnule Lupu, PNŢCD a semnat, joi, un protocol de colaborare cu PSD, pentru alegerile europarlam ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Iaşul are, de la an la an, o provocare suplimentară”
03/03/2019 09:00

- Domnule primar, se pare că veţi miza, in acest an, pe un buget de 820 milioane de lei. E mult, e puţin? Ce se poate face cu banii aceştia la un oraş ca Iaşul? - Nu e puţin, dar nici nu e mult, a ...

„Sintagma apetit scăzut pentru lectură nu este corectă în relaţie cu tinerii de astăzi”
04/02/2019 00:00

 Gustul ieşenilor pentru lectură este dominat de cărţile de dezvoltare personală şi de istorie recentă, de cele din literatura şcolară, precum şi de cele care răspund nevoii de distracţie, de d ...

VIDEO - Ion Solcanu: „Sistemul de alegere a preşedintelui trebuie modificat, odată cu Constituţia”
07/01/2019 09:41

  * dialog cu prof. univ. dr. Ion Solcanu, fost senator social-democrat, vicepreşedinte PSD şi al Senatului Romaniei, astăzi preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice a Academiei Oa ...

„Masa de Crăciun este minunată cu oamenii dragi alături, nu cu platouri pline de grăsimi”
22/12/2018 00:00

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), in Raportul Naţional al Stării de Sănătate a Populaţiei pe anul 2017 se arată că in Iaşi sunt inscrise in evidenţa medicilor 35.902 de per ...

INTERVIU - MIHAI CHIRICA: „Mai bine de jumătate din populaţia activă a marilor oraşe nu are încă o opţiune politică”
14/12/2018 07:55

* dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi - Domnule primar, Clujul, Oradea, Aradul şi Timişoara au semnat, de cateva zile, Alianţa Vestului, un acord privind cooperarea in materie de mari pro ...

„În lumea aceasta a subiectivităţii au apărut prea mulţi vânzători de piei de cloşcă”
10/12/2018 00:00

    Sculptorul Liviu-Adrian Sandu este iniţiatorul şi fondatorul, in 2016, al Societăţii Artiştilor Figurativi din Romania şi, din 2013, Membru al Societăţii Sculptorilor Portretişti din ...

EXCLUSIV - Nicolae Dabija: „Trebuie să facem în aşa fel încât graniţa din capul basarabeanului să cadă”
30/11/2018 00:00

Nicolae Dabija este omul indrăgostit de cuvant, indrăgostit de limba romană, este cel care a luptat cu indarjire pentru ca generaţiile de astăzi din Republica Moldova să poată vorbi o limbă frumoasă, p ...

„Administraţia actuală nu vede Iaşul ca pe un actor regional relevant”
27/11/2018 08:22

  Cei 320 kilometri ai noii Autostrăzi Iaşi – Targu Mureş, care ar duce la realizarea unei mai bune legături intre localităţi urbane şi rurale din această zonă a ţării, au starnit nenumă ...