default

Dimensiune font:

„Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea”

| 09-11-2017 04:45

 Interviu cu Adrian Nicolae Niţă, membru fondator al Asociaţiei Alianţa Românilor” şi membru fondator al Federaţiei Organizaţiilor Româneşti din Italia

 

De mulţi ani, comunitatea cea mai numeroasă de străini din Italia este cea română. Ea a depăşit numeric comunitatea albaneză din Italia încă din anul 2008. Am stat de vorbă cu Adrian Nicolae Niţă, membru fondator al Asociaţiei Alianţa Românilor” şi membru fondator al Federaţiei Organizaţiilor Româneşti din Italia. Băcăuan de origine, el a vorbit despre problemele românilor din Peninsulă şi a oferit şi câteva sugestii.

- Când şi cum aţi plecat din România? Ce anume v-a determinat să luaţi această decizie?

- Gândurile de plecare au apărut la începutul anului 2005 când, din păcate, unitatea militară din care făceam parte urma să se desfiinţeze, iar contractul meu de angajat al Armatei Române, plutonul de Poliţie Militară al Brigăzii de Tancuri Bacău, a ajuns la final. Pe 1 ianuarie 2006 am primit vestea din partea unei rude că peste trei zile am autocar pentru Italia. Frumos cadou de Anul Nou să afli că trebuie să îţi laşi familia şi să iei drumul pribegiei! Motivul plecării a fost legat de situaţia materială şi, ca mulţi alţii, am fost vrăjit de mirajul străinătăţii. Am considerat că trebuie să-mi asum responsabilitatea, iar sacrificiul de a pleca era necesar. Aşa că mi-am luat trăistuţa şi, cu lacrimi în ochi, mi-am lăsat soţia şi copilul de 4 ani în România, iar eu am plecat pe alte meleaguri. Mi-a aduc aminte că ziua plecării parcă era una de doliu. Aveam un gust atât de amar!

- Cum aţi fost primit în Italia? Aţi avut probleme?

- Probleme de integrare nu am avut. Cred că pentru a reuşi să te integrezi într-o societate nouă, necunoscută, trebuie în primul rând să o accepţi aşa cum e. Am întâlnit diverse persoane şi care, chiar dacă aveau poate o impresie greşită asupra noastră ca naţie şi ca neam, cred că am reuşit să le-o schimb. Respectarea fiecărei opinii şi dialogul sunt primi paşi în crearea unui un punct de legătură.

- A fost greu să vă găsiţi de lucru?

- La început am aşteptat vreo lună, dar am găsit. Apoi, după o întreagă aventură şi căutări de locuri de muncă, de zece ani lucrez într-o întreprindere unde se fac diferite tipuri de tratamente galvanice pentru piese metalice folosite în diferite sectoare: industrial, militar, aviaţie, marină şi feroviar.

-- Coordonaţi o asociaţie, Alianţa Românilor”. Ce v-a determinat să o înfiinţaţi şi ce îşi propune?

- Aşa cum am spus, un prim pas este dialogul pentru ca mai apoi, împreună, să putem găsi soluţia cea mai avantajoasă la problemele cu care ne confruntăm în societatea de astăzi. Pe teritoriul italian există foarte multe asociaţii româneşti şi fac o muncă titanică şi chiar cu foarte mari sacrificii pentru promovarea culturii şi a tradiţiilor noastre, păstrarea limbii române, dar şi promovarea valorilor atât în sânul comunităţii, cât şi în afara acesteia. Sunt asociaţii cu caracter cultural, social dar şi politic sau toate trei la un loc. Caracterul principal al Asociaţiei Alianţa Românilor” este cel politic. Avem dreptul şi chiar obligaţia morală de a fi prezenţi atât ca alegători, dar şi ca şi candidaţi la alegerile administrative din Italia. Este necesară implicarea fiecăruia dintre noi şi nu văd cum am putea să ne exprimăm voinţa politică decât prin vot. Cum am putea noi mai bine să demonstrăm capacitatea noastră ca şi comunitate decât prin implicare? Trezirea simţului civic poate într-adevăr fi una dintre soluţiile viabile ale comunităţii noastre. Acelaşi lucru valabil şi pentru politica din România. Alianţa Românilor” va dialoga cu reprezentanţi aleşi din Parlamentul României indiferent de culoarea politică şi bineînţeles cu instituţiile care ne reprezintă în teritoriu.

- Care sunt cele mai mari probleme ale romanilor din Italia?

- Problema cea mai importantă cu care ne confruntăm este neîncrederea. Neîncrederea faţă de noi înşine, faţă de cel de alături, faţă de clasa politică, faţă de societate şi faţă de un sistem întreg. Apoi este situaţia asistentelor la domiciliu, şi aici mă refer la prestarea serviciilor fără un contract şi de aici lipsa beneficiilor şi de multe ori a drepturilor ce se cuvin. Aceeaşi situaţie este şi pentru cei din agricultură şi aici mă refer la cei din Sicilia, dar nu numai. Apoi ar mai fi situaţia şoferilor ce vin cu contracte întocmite de societăţi din România cu salarii foarte mici faţă de cât ar trebui să primească, iar condiţiile de muncă sunt fiind precare. Sunt foarte multe problemele, iar cauzele lor ar trebui căutate în legislaţia muncii din Italia, permisivă în foarte multe situaţii. Ar fi nevoie şi de un control real al firmelor din România ce întocmesc contracte de muncă, multe dintre ele fiind doar pioni pe o tablă de şah şi făcând jocul unor structuri murdare.

- Cum s-ar putea rezolva?

- Ar fi nevoie de un număr mai mare de parlamentari de Diaspora. Cred că ar putea ajuta în rezolvarea unor probleme cu care astăzi ne confruntăm. Să nu uităm că Diaspora a fost declarată şi recunoscută ca judeţ. Un judeţ nu cu 170.000 de cetăţeni, ci cu peste 4.000.000 de români investitori.

- Anul trecut a fost lansat în România proiectul RePatriot. V-aţi întoarce acasă definitiv?

- Eu nu pot şti dacă mă voi reîntoarce, cu toate că dorinţa există. Cu siguranţă mulţi, foarte mulţi români doresc acest lucru, printre care şi fiul meu care astăzi are 15 ani fiind crescut aici în Italia de la vârsta de 5 ani. Pentru a motiva întoarcerea românilor nu e nevoie decât de câteva lucruri simple - o stabilitate economică reală şi nu pe hârtie sau statistici. O stabilitate politică şi nu circul în care ne aflăm. Un sistem al educaţiei sănătos, poate chiar vechiul model, şi un sistem sanitar care la ora actual este dezgustător. Aici aş adăuga poate schimbarea unei mentalităţi şi aici nu mă refer la cea avută până în ’89, ci schimbarea unei mentalităţi actuale.

A consemnat Maura ANGHEL

 

 

 

Conform datelor statistice furnizate de Institutul Naţional de Statistică din Italia (Istat), populaţia Italiei a depăşit, începând cu sfârşitul anului 2013, cifra de 60.000.000 de persoane. În cursul anului 2015 numărul de persoane străine cu rezidenţă italiană a depăşit cifra de cinci milioane. Din totalul de 60.674.003 de persoane, înregistrat la sfârşitul lunii noiembrie 2015 şi reprezentând populaţia totală a Italiei, aproximativ 8.3% (5.014.437) sunt străini.

 

 

Dintre cei 5.014.437 de cetăţeni străini cu rezidenţă în Italia, cel mai mare procent, aproximativ 22.6%, este reprezentat de comunitatea de români. Comunitatea de români din Italia avea la acea dată (noiembrie 2015) 1.131.839 de membri.

Numărul cetăţenilor români ce au reşedinţa sau domiciliul în Italia a crescut constant, ajungând în anul 2014 să depăşească valoarea de un milion de persoane. În anul 2007, odată cu intrarea României în Uniunea Europeană, a fost înregistrată o creştere mai rapidă a numărului de persoane de cetăţenie română din Italia.

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

 

 

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE S.C. VARA MR S.R.L. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, str.7 Oameni, nr.23, jud. Iaşi, C.U.I. RO4615947, O.R.C.J22/1478/1993, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud. Iaşi, conform Sentinței civile nr. 698/18.04.2012, pronunţată de Tribunalul Iaşi – Secţia Comercială şi de Contencios Administrativ, în dosarul nr. 4938/99/2010, anunţă scoaterea la vânzare în data de 17.12.2018, ora 11.00, prin licitaţie publică cu strigare a următoarelor active: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață evaluare (lei, fără T.V.A.*) – Preț de pornire a licitației (lei, fără T.V.A. ) Activ 1 – Clădire hală producție țevi (Corp C1) cu sc. 866,61 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1971mp înscrise în CF61393/Rediu, nr.cad.1690, nr. parcelă 1(42/13), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi – echipament tehnologic producere ţevi ce include linia de producţie (include linie de calibrare, sudare şi linie de formare) – Bunuri mobile: Unitate centrala Forte Quattro, Generator LX 3000, Instalație de redresare – 1.196.900,00 lei – 718.140,00 lei Activ 2 – Clădire hală (Corp C1) cu sc. 862,37 mp și st. utilă de 773,76mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1952mp înscrise în (CF61394/Rediu, nr.cad.1691, nr.parcelă 1(42/14), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iaşi; - Clădire hală (Corp C1) cu sc. 883,57 mp și st. utilă de 798mp împreună cu teren intravilan curți construcții cu st. 1970 mp înscrise în (CF61396/Rediu, nr.cad.1962, nr.parcelă 1(42/15), amplasată în intravilan sat Horleşti, com. Rediu, jud. Iasi. – 425.200,00 lei – 223.500,00 lei Poate participa la licitaţie orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 14.12.2018, ora 11.00, la sediul Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, documentele necesare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr.82, jud.Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 14.12.2018, ora 11.00 (după o programare prealabilă, de 24 de ore) sau pe site-ul www.insolventa.ro secțiunea Portofoliu. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. 0232/243864, 0758049901, 0755132474.
ALFA & OMEGA INSOLV IPURL, lichidator judiciar al debitorului SC BART LIV COM S.R.L. – societate în faliment, dosar nr. 3157/103/2013 aflat pe rolul Tribunalului Neamț – Secția II Civilă, în temeiul dispozițiilor Legii 85/2006, vinde prin licitație publică competitivă cu strigare următoarele bunuri: 1. Bunuri mobile conform Raportului de evaluare al bunurilor mobile – stoc de marfă compus din echipamente electrice, echipamente sanitare, instalații electrice, feronerie etc., situate în mun. Roman, jud. Neamț, astfel: a. Preț de pornire 75% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 52.019 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 04, 11, 18 și 25.01.2019, ora 12.00; b. Preț de pornire 65% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 45.083 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.02.2019, ora 12.00; c. Preț de pornire 55% din valoarea de piață (netă) stabilită prin raportul de evaluare: 38.147 Lei (exclusiv TVA) - licitațiile vor avea loc în data de 01, 08, 15 și 22.03.2019, ora 12.00. Licitațiile vor avea loc la data și ora stabilită, la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Peneş Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, Complex de Birouri NH BUSINESS, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă care va conţine: - cerere de participare la licitaţie; - dovada achitării taxei de participare de 100 lei; - dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei, sumă care se va achita în contul colector nr.RO26PIRB2900710925003000 deschis pe numele debitorului la First Bank; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxa de participare se va achita în contul: RO33PIRB2400738563001000, deschis pe numele lichidatorului judiciar la First Bank. Ofertele se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, cel târziu cu 1 zi lucrătoare înainte de ziua licitaţiei, până la ora 16.00. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului în termenul stabilit de 30 zile calendaristice de la data licitaţiei, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, sub sancţiunea decăderii, se va adresa lichidatorului judiciar şi va face dovada până în preziua licitaţei, ora 16.00. Lista completă a bunurilor mobile precum și alte informaţii suplimentare pot fi oferite la biroul lichidatorului judiciar din Mun. Iași, str. Sf. Lazăr, nr. 4, bl. Penes Curcanul, TR. 5, Etaj 1, Cabinet nr. 13, Jud. Iași, sau tel: 0744520508,0744994490, fax: 0332/814773, e-mail: alfa.omega.insolv@gmail.com
ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. – Filiala Suceava, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Samyx Forest S.R.L., anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 20.12.2018, ora 12.00, a următorului activ: Nr. activ – Denumire și descriere active – Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*) – Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.*) Activ 1 – Proprietate imobiliară situată în sat Calafindești, com. Calafindești, jud. Suceava, inscrisă în Cartea Funciară nr.30010/Calafindesti, cu nr. cad. 30010, ce include: teren intravilan cu categoria de folosință Curți Construcții cu suprafața de 982 mp pe care sunt amplasate corp C1 – Clădire Brutărie cu suprafața construită de 216 mp, regim înălțime P și corp C2 – Clădire Magazie cu suprafața construită de 46 mp, regim înălțime P. Proprietatea dispune de utilități și are deschidere frontală la drumul comunal DC39, asfaltat. Terenul este dobândit în baza CVC nr. 3138/2008. Clădirile Corp C1 și C2 au fost dobândite în baza Sentinței civile nr. 2818/16 iunie 2008. – 85.910,00 lei – 85.910,00 lei Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul procesual ales al lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, până la data de 19.12.2018, ora 12.00, documentele aferente. Bunurile se vând libere de sarcini. Tel: 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
VIDEO - Ion Solcanu: „Sistemul de alegere a preşedintelui trebuie modificat, odată cu Constituţia”
07/01/2019 09:41

  * dialog cu prof. univ. dr. Ion Solcanu, fost senator social-democrat, vicepreşedinte PSD şi al Senatului Romaniei, astăzi preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologice a Academiei Oa ...

„Masa de Crăciun este minunată cu oamenii dragi alături, nu cu platouri pline de grăsimi”
22/12/2018 00:00

Potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), in Raportul Naţional al Stării de Sănătate a Populaţiei pe anul 2017 se arată că in Iaşi sunt inscrise in evidenţa medicilor 35.902 de per ...

INTERVIU - MIHAI CHIRICA: „Mai bine de jumătate din populaţia activă a marilor oraşe nu are încă o opţiune politică”
14/12/2018 07:55

* dialog cu Mihai Chirica, primarul municipiului Iaşi - Domnule primar, Clujul, Oradea, Aradul şi Timişoara au semnat, de cateva zile, Alianţa Vestului, un acord privind cooperarea in materie de mari pro ...

„În lumea aceasta a subiectivităţii au apărut prea mulţi vânzători de piei de cloşcă”
10/12/2018 00:00

    Sculptorul Liviu-Adrian Sandu este iniţiatorul şi fondatorul, in 2016, al Societăţii Artiştilor Figurativi din Romania şi, din 2013, Membru al Societăţii Sculptorilor Portretişti din ...

EXCLUSIV - Nicolae Dabija: „Trebuie să facem în aşa fel încât graniţa din capul basarabeanului să cadă”
30/11/2018 00:00

Nicolae Dabija este omul indrăgostit de cuvant, indrăgostit de limba romană, este cel care a luptat cu indarjire pentru ca generaţiile de astăzi din Republica Moldova să poată vorbi o limbă frumoasă, p ...

„Administraţia actuală nu vede Iaşul ca pe un actor regional relevant”
27/11/2018 08:22

  Cei 320 kilometri ai noii Autostrăzi Iaşi – Targu Mureş, care ar duce la realizarea unei mai bune legături intre localităţi urbane şi rurale din această zonă a ţării, au starnit nenumă ...

„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună”
08/10/2018 00:00

„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună” Catherine Lovey este o scriitoare de limbă franceză, născută in 1967 in Elveţia. A studiat relaţiile internaţionale şi mai ...

Silviu Gheţie: „Fotograful nu trebuie să aibă un ego foarte puternic”
06/10/2018 00:00

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT) se află la cea de-a XI-a ediţie şi reuneşte la Iaşi, in perioada 3-7 octombrie 2018, profesionişti din domeniul cărţii, atat din ţ ...

„Se compromit doar cei pentru care politica este un simplu mijloc de a se realiza”
25/09/2018 00:00

Procesul de primenire a oamenilor politici este un fenomen firesc, rostul tineretului in politică fiind astăzi, dacă nu mai mare ca in trecut, cel puţin tot atat de mare cat a existat dorinţa de a face din ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Fără fonduri europene, Iaşul ar fi fost un oraş anost”
23/09/2018 09:10

  Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, prezintă ieşenilor viziunea sa legată de fondurile europene, de viitorul oraşului pe care il administrează   *Trebuia să fim cel puţin cu jumă ...