„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună”

default

Dimensiune font:

| 08-10-2018 00:00

Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună”

Catherine Lovey este o scriitoare de limbă franceză, născută în 1967 în Elveţia. A studiat relaţiile internaţionale şi mai târziu criminologia. A lucrat ca jurnalistă în presa scrisă, specializându-se în economie şi finanţe.

Primul său roman, „L’homme interdit”, apărut la Editura Zoe, în 2005, pune în scenă un afacerist a cărui soţie a dispărut şi care trebuie să se ocupe de copii şi de casă. Au apărut ulterior „Cinq vivants pour un seul mort” (2008), „Un roman russe et drôle” (2010) şi „Monsieur et Madame Rivaz” (2016), tradus şi în limba română („Domnul şi doamna Riva”, 2017). Scriitoarea publică articole pe blog, cronici originale şi începe să scrie texte pentru teatru, unde pune în scenă mai ales voci feminine: „Revenantes”, „Texte pour une comédienne seule”, „Chute de guerrier”.

Prezentă la Iaşi cu ocazia Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, Catherine Lovey ne-a vorbit despre convingerile sale de scriitoare, despre începutul carierei literare şi despre fericirea pe care o simte atunci când are ocazia de a le vorbi oamenilor despre cărţile sale.

- În procesul de formare şi afirmare a unui scriitor, tinerii au nevoie să-şi verifice potenţele, să-şi cristalizeze scrisul, ideile şi poziţiile într-o atmosferă favorabilă în acest sens... În ceea ce vă priveşte, cum a fost începutul?

- Nu sunt o teoreticiană a scrisului şi a stilului. De când eram mică, am citit foarte mult şi am scris foarte devreme. În mod paradoxal, cristalizarea scriiturii s-a realizat printr-o renunţare la scriere. Atunci când am împlinit 24 de ani, am distrus manuscrisele pe care le scrisesem până atunci, deoarece îmi spusesem că nu mai există loc şi pentru scriitură, literatură în viaţa mea, care era împărţită între lucruri şi familie. Mi-am dat seama la un moment dat că nu voi putea să îmi continui viaţa asta, să lucrez ca jurnalist, o muncă care îmi lua foarte mult timp şi, totodată, să mă ocup şi de familia mea, scriind în acelaşi timp. Dar nici fără literatură nu puteam să trăiesc. Aşa că am luat decizia de a-mi reorganiza viaţa şi m-am mutat undeva la munte, într-un loc foarte simplu, unde nu era nevoie să câştig un salariu important pentru a-mi trăi viaţa. Am devenit jurnalist independent; în felul acesta s-a operat această cristalizare a scriiturii. A fost un act extrem de fizic. Şi pentru că am luat aceste decizii cu privire la viaţa mea profesională, am putut să public primul meu roman, în 2005, Omul interzis, la vârsta de 38 de ani.

- Totodată, când eraţi la începutul carierei literare aţi avut vreo presimţire sau prefigurare a viitorului strălucit pe care urma să îl aveţi?

- Nu, şi nici acum nu simt acest viitor, nu am avut niciodată această premoniţie a succesului. Eu cred că orice scriitor îşi doreşte să fie citit şi este ceea ce simt şi eu. Munca mea este extrem de solitară. În afară de viaţa de familie, care este foarte importantă în opinia mea, petrec foarte mult timp concentrându-mă asupra textelor pe care le scriu, şi nu mă gândesc la succes. Însă, pe lângă momentele solitare ale creaţiei, sunt foarte fericită atunci când am ocazia de a ieşi, de a le vorbi oamenilor despre cărţile mele. Nu ştiu cum arată în haine româneşti romanul Domnul şi doamna Riva... Din acest punct de vedere, cred că rolul traducătorului este unul extrem de important, pentru că el este un intermediar între text şi publicul străin. Ajută textul să trăiască în altă limbă.

Scriitura pare să creeze ea însăşi personajele, iar eu nu sunt ca un judecător”

- Consideraţi că valurile pe care le face literatura astăzi sunt precum cele din trecut, când se promovau altfel valorile şi ajungeau la vârf cele mai recunoscute public?

- Cred că în zilele noastre scriitorii se gândesc mult mai mult la succes, la cifre şi mai puţin la valoarea literară. Tocmai din acest motiv ar trebui să ne întrebăm mai mult ce este literatura, care este rolul ei în viaţa noastră, iar faptul că nu ne punem aceste întrebări în mod serios este o pierdere importantă. O dramă, aş putea spune. Cred că literatura ne ajută să ne înţelegem unii cu alţii. În inima literaturii se găseşte omenescul, este vorba despre ceea ce constituie forţa sau slăbiciunea noastră, laşităţile, tristeţile, fie că suntem români, elveţieni sau ruşi. Este important să nu vorbim doar despre construcţia unei cărţi, despre succesul acesteia, sau dacă a avut succes autorul, ci despre ceea ce se află în inima literaturii. Lumea de astăzi este extrem de neliniştită, şi va deveni şi mai neliniştită în ziua de mâine, de asta ar trebui să ne întoarcem la text, nu să ne certăm unii cu alţii, să fim acolo unde putem găsi o deschidere culturală şi spirituală. Este important să nu citim doar rezumate sau interviuri superficiale, cu întrebări de genul cum v-aţi trăit succesul, sau în câte limbi a fost tradus textul dumneavoastră, ci să ne întoarcem la lucrurile importante. Cartea aceasta, de exemplu (Domnul şi doamna Riva - n.r.) vorbeşte despre nefericirea personajului, despre disperarea lui, oare aceasta mă emoţionează, este şi nefericirea şi disperarea mea? Domnul şi Doamna Riva, personajele acestui roman, nu-şi fac iluzii, nu îşi doresc să se extazieze în cor şi să fie fericiţi la comandă, preferă să admire lucrurile simple din jurul lor. Ei au o justeţe de gândire şi o atitudine ce sunt anacronice în ziua de azi, aruncând o lumină crudă nu numai asupra societăţii contemporane, ci şi asupra imensei risipe în sens ecologic. Lucrurile astea erau importante odinioară, astăzi parcă înotăm aşa uşor şi superficial printre ele, iar eu spun asta fiind o foarte bună înotătoare.

- Ce anume vă orientează în stabilirea tematicii şi a ideilor în procesul artistic de derulare a naraţiunii?

- Nu îmi aleg ideile. Vorbim despre o scriitură care se naşte independent de voinţa mea. La Domnul şi doamna Riva am văzut deodată personajele acestea două şi mi-am spus: ce mă fac eu cu bătrânii ăştia doi? Este adevărat că lucrez foarte mult scriitura, muncesc foarte mult atunci cînd scriu, însă nu ştiu niciodată cum va arăta viitorul meu paragraf sau următorul capitol. Scriitura pare să creeze ea însăşi personajele, iar eu nu sunt ca un judecător, eu îmi însoţesc personajele, atmosfera, peisajele, şi este adevărat că uneori îmi displac, nu îmi place ceea ce fac sau spun ele.

Lucrez scriitura cu foarte multă minuţiozitate, cu toată forţa, pentru a crea ceva de calitate”

- Dacă aţi avea posibilitatea de a rescrie oricare dintre cărţile dumneavoastră, pe care aţi alege-o şi de ce?

- Faptul că acord atâta libertate personajelor mele nu înseamnă că nu lucrez scriitura cu foarte multă minuţiozitate, cu toată forţa, pentru a crea ceva de calitate, iar atunci când aceasta capătă forma finală nu înseamnă că ea este perfectă, că nu aş fi putut să fac mai bine, însă aceasta este forma la care a ajuns şi o accept. Nu rescriu şi nu doresc să rescriu. Eu cred că scriitura, care este un proces extrem de lung, îmi va permite întotdeauna să merg mai departe cu o altă poveste, oarecum să îmi îmbunătăţesc scrisul, asemenea unui muzician care îşi îmbunătăţeşte tehnica de zi cu zi. Totodată, sunt de părere că scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună. Instrumentul meu nu este vioara, de exemplu, ci corpul meu, creierul meu, mintea mea, eu sunt un atlet al scriiturii, tocmai din acest motiv cred că este important să merg, să respir, să înot, pentru ca trupul meu să fie cât mai în formă.

- Care vă sunt primele reacţii pe care le aveţi când ţineţi în mână exemplarele proprii?

- Sunt întotdeauna foarte emoţionată. Cred că în interiorul unei cărţi se găseşte ceva extrem de viu şi de fragil, iar atunci când cartea apare, oarecum îi dau drumul în lume, şi sper că în interior cartea mea să aibă suficient de multă energie şi forţă pentru a-şi continua viaţa. Eu o însoţesc pentru un timp, aşa cum dai mâna unui copil, dar sper ca romanul meu, cartea mea să aibă suficientă forţă pentru a avea o viaţă adevărată.

- Sunt multe voci care susţin că este foarte greu ca după ce ai scris o carte de succes, să poţi veni imediat cu o altă carte uluitoare. Cum stau lucrurile, de fapt?

- Nu cred că succesul este cel care este cu adevărat important, ci dificultatea de a trece de la o carte la alta. Ştiu că sunt mulţi scriitori care reuşesc să îşi însoţească cartea pentru un timp, şi deja scriu la cartea următoare. Însă eu nu funcţionez în acest ritm. Există un timp al aşteptării, un timp între cele două cărţi în care simt nevoia să practic un alt tip de scriitură. Cei care sunt scriitori francofoni pot intra pe site-ul meu, acolo vor găsi cronici, piese de teatru, am un şi blog. Aşadar, nu pot continua imediat lucrul la o altă carte, şi vă explic de ce. Lucrul la un roman durează mai mulţi ani, iar astăzi parcă nu mai avem noţiunea aceasta de lucrez de mai mulţi ani la ceva, astăzi unitatea de măsură este luna, mai degrabă... Imaginaţi-vă, odată ce mă concentrez pe scrierea unui roman timp de câţiva ani, ulterior am nevoie să respir, nu pot plonja imediat în romanul următor, trebuie să trăiesc şi eu un pic.

De fiecare dată mă întreb dacă voi reuşi să termin ceea ce am de scris”

- Se spune că dependenţa de cărţi se tratează cu cărţi. După ce criterii vă alegeţi ceea ce doriţi să citiţi?

Există două tipuri de lecturi pe care le aleg în funcţie de momentul în care citesc. Pe de o parte sunt scriitorii pe care îi citesc atunci când scriu, care trebuie să mă însoţească, să mă ajute în procesul de scriere. De fiecare dată mă întreb dacă voi reuşi să termin ceea ce am de scris, întotdeauna apare această întrebare. De exemplu, atunci când am scris Domnul şi doamna Riva, scriitorul care m-a însoţit cel mai mult a fost Robert Musil, dar bineînţeles au fost şi alţii. Eu cred că trebuie să căutăm la ceilalţi scriitori acea forţă de care avem nevoie pentru a termina cartea. Există o comunitate de destin, eu cred că simţi în scriitura celorlalţi etapele prin care treci şi tu - disperarea, bucuria, oarecum scrii cu ajutorul celorlalţi. Să vă dau o imagine legată de alpinism. Atunci când urci pe un munte, muntele fiind scriitura, urci pe o coardă, şi sunt mai mulţi care urcă muntele în acelaşi timp cu ajutorul ei. Astfel văd eu procesul de scriere, depinzi de colegii tăi scriitori. Apoi, există acele cărţi, acei scriitori care îmi cad în braţe, mi se întâmplă să intru într-o librărie şi să văd anumite cărţi care par că îmi fac semn. Accept întotdeauna aceste semne, nu ştiu de ce la momentul respectiv, însă în timpul lecturii înţeleg pe deplin totul. Iar ultimul scriitor care mi-a făcut cu mâna este Elias Canetti, cu jurnalul său.

- În ceea ce priveşte literatura română, aţi citit cărţi scrise de autori români?

- Am citit puţine cărţi de literatură română. L-am citit pe Emil Cioran, iar acum citesc un roman de-al Gabrielei Adameşteanu, care se numeşte Provizorat, este despre perioada comunistă. Îmi propun totodată să citesc Pădurea Spânzuraţilor, deoarece această carte a fost tradusă şi în limba franceză. Călătoria în România îmi va permite, cu siguranţă, să mă familiarizez sau să aud şi de alţi scriitori români.

- Din perspectiva dumnevoastră, ce vă diferenţiază de ceilalţi scriitori?

- Las cititorii să găsească un răspuns la această întrebare.

A consemnat Florentina SANDU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei