default

Dimensiune font:

„Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună”

| 08-10-2018 00:00

Scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună”

Catherine Lovey este o scriitoare de limbă franceză, născută în 1967 în Elveţia. A studiat relaţiile internaţionale şi mai târziu criminologia. A lucrat ca jurnalistă în presa scrisă, specializându-se în economie şi finanţe.

Primul său roman, „L’homme interdit”, apărut la Editura Zoe, în 2005, pune în scenă un afacerist a cărui soţie a dispărut şi care trebuie să se ocupe de copii şi de casă. Au apărut ulterior „Cinq vivants pour un seul mort” (2008), „Un roman russe et drôle” (2010) şi „Monsieur et Madame Rivaz” (2016), tradus şi în limba română („Domnul şi doamna Riva”, 2017). Scriitoarea publică articole pe blog, cronici originale şi începe să scrie texte pentru teatru, unde pune în scenă mai ales voci feminine: „Revenantes”, „Texte pour une comédienne seule”, „Chute de guerrier”.

Prezentă la Iaşi cu ocazia Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere, Catherine Lovey ne-a vorbit despre convingerile sale de scriitoare, despre începutul carierei literare şi despre fericirea pe care o simte atunci când are ocazia de a le vorbi oamenilor despre cărţile sale.

- În procesul de formare şi afirmare a unui scriitor, tinerii au nevoie să-şi verifice potenţele, să-şi cristalizeze scrisul, ideile şi poziţiile într-o atmosferă favorabilă în acest sens... În ceea ce vă priveşte, cum a fost începutul?

- Nu sunt o teoreticiană a scrisului şi a stilului. De când eram mică, am citit foarte mult şi am scris foarte devreme. În mod paradoxal, cristalizarea scriiturii s-a realizat printr-o renunţare la scriere. Atunci când am împlinit 24 de ani, am distrus manuscrisele pe care le scrisesem până atunci, deoarece îmi spusesem că nu mai există loc şi pentru scriitură, literatură în viaţa mea, care era împărţită între lucruri şi familie. Mi-am dat seama la un moment dat că nu voi putea să îmi continui viaţa asta, să lucrez ca jurnalist, o muncă care îmi lua foarte mult timp şi, totodată, să mă ocup şi de familia mea, scriind în acelaşi timp. Dar nici fără literatură nu puteam să trăiesc. Aşa că am luat decizia de a-mi reorganiza viaţa şi m-am mutat undeva la munte, într-un loc foarte simplu, unde nu era nevoie să câştig un salariu important pentru a-mi trăi viaţa. Am devenit jurnalist independent; în felul acesta s-a operat această cristalizare a scriiturii. A fost un act extrem de fizic. Şi pentru că am luat aceste decizii cu privire la viaţa mea profesională, am putut să public primul meu roman, în 2005, Omul interzis, la vârsta de 38 de ani.

- Totodată, când eraţi la începutul carierei literare aţi avut vreo presimţire sau prefigurare a viitorului strălucit pe care urma să îl aveţi?

- Nu, şi nici acum nu simt acest viitor, nu am avut niciodată această premoniţie a succesului. Eu cred că orice scriitor îşi doreşte să fie citit şi este ceea ce simt şi eu. Munca mea este extrem de solitară. În afară de viaţa de familie, care este foarte importantă în opinia mea, petrec foarte mult timp concentrându-mă asupra textelor pe care le scriu, şi nu mă gândesc la succes. Însă, pe lângă momentele solitare ale creaţiei, sunt foarte fericită atunci când am ocazia de a ieşi, de a le vorbi oamenilor despre cărţile mele. Nu ştiu cum arată în haine româneşti romanul Domnul şi doamna Riva... Din acest punct de vedere, cred că rolul traducătorului este unul extrem de important, pentru că el este un intermediar între text şi publicul străin. Ajută textul să trăiască în altă limbă.

Scriitura pare să creeze ea însăşi personajele, iar eu nu sunt ca un judecător”

- Consideraţi că valurile pe care le face literatura astăzi sunt precum cele din trecut, când se promovau altfel valorile şi ajungeau la vârf cele mai recunoscute public?

- Cred că în zilele noastre scriitorii se gândesc mult mai mult la succes, la cifre şi mai puţin la valoarea literară. Tocmai din acest motiv ar trebui să ne întrebăm mai mult ce este literatura, care este rolul ei în viaţa noastră, iar faptul că nu ne punem aceste întrebări în mod serios este o pierdere importantă. O dramă, aş putea spune. Cred că literatura ne ajută să ne înţelegem unii cu alţii. În inima literaturii se găseşte omenescul, este vorba despre ceea ce constituie forţa sau slăbiciunea noastră, laşităţile, tristeţile, fie că suntem români, elveţieni sau ruşi. Este important să nu vorbim doar despre construcţia unei cărţi, despre succesul acesteia, sau dacă a avut succes autorul, ci despre ceea ce se află în inima literaturii. Lumea de astăzi este extrem de neliniştită, şi va deveni şi mai neliniştită în ziua de mâine, de asta ar trebui să ne întoarcem la text, nu să ne certăm unii cu alţii, să fim acolo unde putem găsi o deschidere culturală şi spirituală. Este important să nu citim doar rezumate sau interviuri superficiale, cu întrebări de genul cum v-aţi trăit succesul, sau în câte limbi a fost tradus textul dumneavoastră, ci să ne întoarcem la lucrurile importante. Cartea aceasta, de exemplu (Domnul şi doamna Riva - n.r.) vorbeşte despre nefericirea personajului, despre disperarea lui, oare aceasta mă emoţionează, este şi nefericirea şi disperarea mea? Domnul şi Doamna Riva, personajele acestui roman, nu-şi fac iluzii, nu îşi doresc să se extazieze în cor şi să fie fericiţi la comandă, preferă să admire lucrurile simple din jurul lor. Ei au o justeţe de gândire şi o atitudine ce sunt anacronice în ziua de azi, aruncând o lumină crudă nu numai asupra societăţii contemporane, ci şi asupra imensei risipe în sens ecologic. Lucrurile astea erau importante odinioară, astăzi parcă înotăm aşa uşor şi superficial printre ele, iar eu spun asta fiind o foarte bună înotătoare.

- Ce anume vă orientează în stabilirea tematicii şi a ideilor în procesul artistic de derulare a naraţiunii?

- Nu îmi aleg ideile. Vorbim despre o scriitură care se naşte independent de voinţa mea. La Domnul şi doamna Riva am văzut deodată personajele acestea două şi mi-am spus: ce mă fac eu cu bătrânii ăştia doi? Este adevărat că lucrez foarte mult scriitura, muncesc foarte mult atunci cînd scriu, însă nu ştiu niciodată cum va arăta viitorul meu paragraf sau următorul capitol. Scriitura pare să creeze ea însăşi personajele, iar eu nu sunt ca un judecător, eu îmi însoţesc personajele, atmosfera, peisajele, şi este adevărat că uneori îmi displac, nu îmi place ceea ce fac sau spun ele.

Lucrez scriitura cu foarte multă minuţiozitate, cu toată forţa, pentru a crea ceva de calitate”

- Dacă aţi avea posibilitatea de a rescrie oricare dintre cărţile dumneavoastră, pe care aţi alege-o şi de ce?

- Faptul că acord atâta libertate personajelor mele nu înseamnă că nu lucrez scriitura cu foarte multă minuţiozitate, cu toată forţa, pentru a crea ceva de calitate, iar atunci când aceasta capătă forma finală nu înseamnă că ea este perfectă, că nu aş fi putut să fac mai bine, însă aceasta este forma la care a ajuns şi o accept. Nu rescriu şi nu doresc să rescriu. Eu cred că scriitura, care este un proces extrem de lung, îmi va permite întotdeauna să merg mai departe cu o altă poveste, oarecum să îmi îmbunătăţesc scrisul, asemenea unui muzician care îşi îmbunătăţeşte tehnica de zi cu zi. Totodată, sunt de părere că scriitorul trebuie să aibă o condiţie fizică foarte bună. Instrumentul meu nu este vioara, de exemplu, ci corpul meu, creierul meu, mintea mea, eu sunt un atlet al scriiturii, tocmai din acest motiv cred că este important să merg, să respir, să înot, pentru ca trupul meu să fie cât mai în formă.

- Care vă sunt primele reacţii pe care le aveţi când ţineţi în mână exemplarele proprii?

- Sunt întotdeauna foarte emoţionată. Cred că în interiorul unei cărţi se găseşte ceva extrem de viu şi de fragil, iar atunci când cartea apare, oarecum îi dau drumul în lume, şi sper că în interior cartea mea să aibă suficient de multă energie şi forţă pentru a-şi continua viaţa. Eu o însoţesc pentru un timp, aşa cum dai mâna unui copil, dar sper ca romanul meu, cartea mea să aibă suficientă forţă pentru a avea o viaţă adevărată.

- Sunt multe voci care susţin că este foarte greu ca după ce ai scris o carte de succes, să poţi veni imediat cu o altă carte uluitoare. Cum stau lucrurile, de fapt?

- Nu cred că succesul este cel care este cu adevărat important, ci dificultatea de a trece de la o carte la alta. Ştiu că sunt mulţi scriitori care reuşesc să îşi însoţească cartea pentru un timp, şi deja scriu la cartea următoare. Însă eu nu funcţionez în acest ritm. Există un timp al aşteptării, un timp între cele două cărţi în care simt nevoia să practic un alt tip de scriitură. Cei care sunt scriitori francofoni pot intra pe site-ul meu, acolo vor găsi cronici, piese de teatru, am un şi blog. Aşadar, nu pot continua imediat lucrul la o altă carte, şi vă explic de ce. Lucrul la un roman durează mai mulţi ani, iar astăzi parcă nu mai avem noţiunea aceasta de lucrez de mai mulţi ani la ceva, astăzi unitatea de măsură este luna, mai degrabă... Imaginaţi-vă, odată ce mă concentrez pe scrierea unui roman timp de câţiva ani, ulterior am nevoie să respir, nu pot plonja imediat în romanul următor, trebuie să trăiesc şi eu un pic.

De fiecare dată mă întreb dacă voi reuşi să termin ceea ce am de scris”

- Se spune că dependenţa de cărţi se tratează cu cărţi. După ce criterii vă alegeţi ceea ce doriţi să citiţi?

Există două tipuri de lecturi pe care le aleg în funcţie de momentul în care citesc. Pe de o parte sunt scriitorii pe care îi citesc atunci când scriu, care trebuie să mă însoţească, să mă ajute în procesul de scriere. De fiecare dată mă întreb dacă voi reuşi să termin ceea ce am de scris, întotdeauna apare această întrebare. De exemplu, atunci când am scris Domnul şi doamna Riva, scriitorul care m-a însoţit cel mai mult a fost Robert Musil, dar bineînţeles au fost şi alţii. Eu cred că trebuie să căutăm la ceilalţi scriitori acea forţă de care avem nevoie pentru a termina cartea. Există o comunitate de destin, eu cred că simţi în scriitura celorlalţi etapele prin care treci şi tu - disperarea, bucuria, oarecum scrii cu ajutorul celorlalţi. Să vă dau o imagine legată de alpinism. Atunci când urci pe un munte, muntele fiind scriitura, urci pe o coardă, şi sunt mai mulţi care urcă muntele în acelaşi timp cu ajutorul ei. Astfel văd eu procesul de scriere, depinzi de colegii tăi scriitori. Apoi, există acele cărţi, acei scriitori care îmi cad în braţe, mi se întâmplă să intru într-o librărie şi să văd anumite cărţi care par că îmi fac semn. Accept întotdeauna aceste semne, nu ştiu de ce la momentul respectiv, însă în timpul lecturii înţeleg pe deplin totul. Iar ultimul scriitor care mi-a făcut cu mâna este Elias Canetti, cu jurnalul său.

- În ceea ce priveşte literatura română, aţi citit cărţi scrise de autori români?

- Am citit puţine cărţi de literatură română. L-am citit pe Emil Cioran, iar acum citesc un roman de-al Gabrielei Adameşteanu, care se numeşte Provizorat, este despre perioada comunistă. Îmi propun totodată să citesc Pădurea Spânzuraţilor, deoarece această carte a fost tradusă şi în limba franceză. Călătoria în România îmi va permite, cu siguranţă, să mă familiarizez sau să aud şi de alţi scriitori români.

- Din perspectiva dumnevoastră, ce vă diferenţiază de ceilalţi scriitori?

- Las cititorii să găsească un răspuns la această întrebare.

A consemnat Florentina SANDU

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

EURO-SIMCOS IMPEX S.R.L. Nr. de înreg. ORC: J33/1391/1994, CUI: 6180733, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. numit conform Sentinței nr. 163/24.02.2015 pronunțată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 9950/86/2013, în conformitate cu prevederile Legii nr.85/2006 și ale H.A.C./12.11.2018, anunță scoaterea la vânzare, prin licitație publică cu strigare, la data de 08.11.2019, ora 14.00, a activelor: Stație Peco amplasată în oraș Frasin, Calea Bucovinei, nr. 8, jud. Suceava ce include spațiu comercial, platforma betonată, pompă distribuție cu sistem managerial, distribuitor automat tip FBD 2036R pentru 3 produse cu 6 furtune, cuva cu 3 rezervoare oțel pentru depozitare combustibil, separator grăsimi și bazin vidanjabil pentru apă menajeră. Identificare cadastrală: - Teren cu suprafața de 1.515 mp, înscris în Cartea Funciară nr. 30399/Suceava, nr. top. 3526/2; - Teren cu suprafața de 1.000 mp, înscris în Cartea funciară veche nr. 30398/Suceava, nr. top. 3526/100, pe care se află edificat Corpul C1 – Stație PECO cu regim de înălțime P+M (mansardă nefinalizată) cu suprafața construită de 47 mp; Valoare de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) - 232.570,00. Poate participa la licitație orice persoană fizică sau juridică care depune până la data de 07.11.2019, orele 14.00 la sediul lichidatorului judiciar toate documentele prevăzute în caietele de sarcini care se pot procura din mun. Suceava, strada Mihai Eminescu, nr. 10, județ Suceava în fiecare zi de luni până vineri până la data de 07.11.2019. Relații suplimentare se pot obține: Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L. la telefoanele: 0232/243864, 0757545545, 0755132476.
Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. BARNAR GRUP S.R.L., cu sediul în Sat Holda, oraș Broșteni, nr. 43, cătun Barnar, camera 2, jud. Suceava, C.U.I. RO 23279681, nr. de înregistrare în Registrul Comerțului J33/299/2008, numit potrivit Încheierii de ședință nr. 393/2017 din data de 30.06.2017, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 5528/86/2016, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la data de 28.11.2019, ora 12.00, a următorelor active: Nr. Activ - Denumire şi descriere active - Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire licitație (lei, fără T.V.A.) Activ 1 Utilaje de lucru prelucrare lemn compuse din: Linie de debitat buşteni, Wood-Mizer, tip LT 300S, seria 012007 54 B1.02; Gater universal tip RP50, an fabricaţie 1992; Bandă tăiere (bandă transportoare), Doma; Maşină de calibrat (marca Maweg, tip SE 2, serie 202056 7879, an fabricaţie 1972); Maşină de ascuţit+accesorii (Wood Mizer); Maşină de rosturi în coadă, Leone; Motoferăstrău Sthil; Motoferăstrău Sthil; Circular radial; 144.200,00 lei, 72.100,00 lei. Pentru bunurile mobile se percepe T.V.A. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 27.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activului scos la vânzare este cuprinsă în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00 – 16.00, până pe data de 27.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore de la primirea dovezii de achitare). Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: # 0755132475; 0757545545; 0232/243864, fax: 0232/212231, e-mail: vanzari@insolventa.ro.
LEXINSOLV I.P.U.R.L. Suceava, lichidator judiciar desemnat în dosar nr. 4520/86/2014 al Tribunalului Suceava, scoate la vânzare prin licitaţie publică, individual, bunuri imobile și mobile aparţinând debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L., cu sediul în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, CUI 756668, aflat în procedura falimentului prevăzută de Legea nr. 85/2006, constând din: Activul format din teren curți-construcții în suprafață totală de 7.331 mp, din care 2.500 mp cu nr. cadastral 1557 înscris în cartea funciară nr. 30457, 4.831 mp cu nr. cadastral 30429 înscris în cartea funciară nr. 30429 a comunei cadastrale Cajvana, pe care sunt amplasate un număr de 10 construcții cu nr. cadastral 1557 – C1, 30429 – C1, C2, C3, C4, C5, C6, C7, C8, C9, situat în oraș Cajvana, nr. 1996, jud. Suceava, prețul de pornire al licitațiilor publice fiind de 1.417.550 lei, exclusiv TVA; Bunurile mobile proprietatea debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana, din care o parte sunt evaluate ca materiale refolosibile, Autoturism Skoda Fabia, nr. înmatriculare SV99MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.930 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter 208 D KA, nr. înmatriculare SV90MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 2.436 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Dacia furgon, nr. înmatriculare SV06SXI, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.379 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Gaz Gazelle, nr. înmatriculare SV97MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 3.447 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV94MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 7.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXX, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV95MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 8.410 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV80HXU, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85CF 380, nr. înmatriculare SV98MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 9.582 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Kogel, tip SN 24P 100/1060, nr. înmatriculare SV83MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.848 lei, exclusiv TVA; Linie de panificație, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 31.825 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară Mercedes Benz Sprinter, nr. înmatriculare SV91MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 1.724 lei, exclusiv TVA; Autoutilitară MAN 19362, nr. înmatriculare SV02ZDC, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip TE85XC/CF 85 380, nr. înmatriculare SV93MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Autotractor DAF tip FT85.430 380/4X2, nr. înmatriculare SV07FGY, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 6.319 lei, exclusiv TVA; Semiremorcă Schwartzmuller SPA 3E EURO, nr. înmatriculare SV88MPS, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.170 lei, exclusiv TVA; IFRON D204, preț de pornire al licitațiilor publice în sumă de 5.285 lei, exclusiv TVA. Prețurile de pornire reprezintă 50% din valorile stabilite prin rapoartele de evaluare existente la dosarul cauzei. Licitaţia va avea loc la data de 27.11.2019, ora 11:00, la sediul LEXINSOLV I.P.U.R.L. din mun. Suceava, str. Zamcei, nr. 5, jud. Suceava. În vederea participării la licitaţie, licitatorii au obligaţia de a depune 10% din preţul de pornire al licitaţiei în contul de lichidare judiciară nr. RO42BTRLRONCRT00W6312002 deschis la Banca Transilvania pe numele debitorului S.C. MICA INDUSTRIE ȘI PRESTĂRI SERVICII S.R.L. Cajvana. În caz de neadjudecare licitaţia publică se va repeta în aceleaşi condiţii în data de 20.12.2019 ora 11:00. Prezenta publicaţie de vânzare constituie şi notificare către creditori, debitor şi orice persoană fizică sau juridică interesată în dosarul în cauză. Informaţii suplimentare la sediul lichidatorului judiciar sau la tel./fax 0230/551784, 0745635896, e-mail: lexinsolv@yahoo.com, www.lexinsolv.ro.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Părintele ideal este cel care reuşeşte să îmbine stilul democrat cu cel laissez-faire şi cu cel autoritar”
14/09/2019 12:05

  * dialog cu psihoterapeutul Anda Păcurar Anda Păcurar este psihoterapeut adlerian, formator, cu multiple stagii de pregătire efectuate in Irlanda, Germania, Olanda, Spania, Ungaria, Anglia, SUA. Est ...

Mai mult de o treime dintre pacienţii internaţi zilnic la Socola suferă de alcoolism
16/08/2019 00:00

* de vorbă cu prof. univ. Vasile Chiriţă, unul dintre cei mai mari medici psihiatri din ţară, care profesează la Institutul de Psihiatrie „Socola” - Domnule profesor, au trecut aproape 30 de ...

„Iaşul va avea, pe termen mediu şi lung, o dezvoltare mai puternică decât are Clujul”
11/08/2019 23:57

  * dialog cu deputatul ieşean Costel Alexe, lider al liberalilor ieşeni, vicepreşedinte PNL la nivel naţional - Domnule deputat, aş dori să pornim discuţia noastră de astăzi de la declaraţia n ...

Mihai Chirica„Ideea interzicerii vehiculelor poluante rămâne de actualitate”
25/06/2019 11:15

- Domnule primar, Iaşul pare să respire din nou un aer mai curat, dar fericirea nu poate dura decat pană in toamnă, cand se reiau cursurile şcolare. Ce mai este nou pe frontul acesta al poluării? În ...

Dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa: „La un profit de până la 15 la sută nu mai găsim firme care să liciteze”
21/06/2019 12:09

* dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa - Domnule preşedinte, PSD a pierdut alegerile europarlamentare la Iaşi. E o aserţiune care provoacă ingrijorare in randul membrilor de pa ...

„Drumul Iaşi – Suceava va fi scos la licitaţie în această lună”
15/04/2019 08:49

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, după o aşteptare care părea că nu se mai termină, bugetul de stat a fost deblocat. Iaşul are, aşadar, posibilit ...

„Justiţia e plină de păcate!”
30/03/2019 07:30

* de vorbă cu Vasile Lupu, fost deputat, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNŢCD - Domnule Lupu, PNŢCD a semnat, joi, un protocol de colaborare cu PSD, pentru alegerile europarlam ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Iaşul are, de la an la an, o provocare suplimentară”
03/03/2019 09:00

- Domnule primar, se pare că veţi miza, in acest an, pe un buget de 820 milioane de lei. E mult, e puţin? Ce se poate face cu banii aceştia la un oraş ca Iaşul? - Nu e puţin, dar nici nu e mult, a ...

„Sintagma apetit scăzut pentru lectură nu este corectă în relaţie cu tinerii de astăzi”
04/02/2019 00:00

 Gustul ieşenilor pentru lectură este dominat de cărţile de dezvoltare personală şi de istorie recentă, de cele din literatura şcolară, precum şi de cele care răspund nevoii de distracţie, de d ...