default

Dimensiune font:

„Se compromit doar cei pentru care politica este un simplu mijloc de a se realiza”

| 25-09-2018 00:00

Procesul de primenire a oamenilor politici este un fenomen firesc, rostul tineretului în politică fiind astăzi, dacă nu mai mare ca în trecut, cel puţin tot atât de mare cât a existat dorinţa de a face din România o ţară prosperă, demnă, dezvoltată. O ţară civilizată.

Din perspectiva lui Marius Minea, consilier judeţean şi preşedinte al Tineretului Naţional Liberal (TNL) Iaşi, contextul politic actual ne oferă şi „exemple negative de tineri politicieni care sunt numiţi în funcţii politice importante doar pentru că acesta este trend-ul”.
- Domnule Minea, este cunoscut faptul că tinerii sunt foarte detaşaţi de fenomenul politic, de viaţa politică, în general. Sunt foarte puţini cei care se mai implică activ şi cei care mai cred în tot ce înseamnă politică. În ceea ce vă priveşte, care a fost motivul definitoriu pentru care aţi făcut acest pas?

- Sunt 13 ani de când m-am alăturat Partidului Naţional Liberal, din dorinţa de a mă implica în alte activităţi decât cele zilnice. Îmi doream să cunosc oameni noi şi este adevărat că pe atunci nu existau atât de multe tentaţii în ceea ce priveşte petrecerea timpului liber. Simţeam nevoia de socializare, iar aici, în cadrul filialei judeţene a PNL Iaşi, am găsit oameni care mi-au demonstrat cât de important este să te implici activ în politică. Am început să coordonez diverse proiecte pentru tineret, acestea aducându-mi satisfacţia şi împlinirea de a-i ajuta pe cei din jurul meu.

- Părerea că tineretul nu are ce căuta în politică este răspândită din ce în ce mai des. Din perspectiva unora, atributul de „politic” corespunde cu o vârstă mai înaintată, aproape de maturitate, când omul este plin de experienţe. Ce argumente contra acestei gândiri puteţi aduce?

- Este adevărat că înainte să faci politică - în adevăratul sens al cuvântului, trebuie să ai la bază o profesie sau măcar să începi să te formezi într-un domeniu care îţi place. Dacă eşti profesionist în domeniul pe care ţi l-ai ales, acest lucru îţi va aduce credibilitate din partea oamenilor. Cu toate astea, politica presupune răbdare şi multă încredere în propria persoană. Ca în orice domeniu, politica presupune parcurgerea unor etape în interiorul unei organizaţii, motiv pentru care nu e niciodată prea devreme să îţi doreşti să faci politică.

- Prezenţa tinerei generaţii în politică ar trebui să conducă la reformarea din rădăcini a sistemului. Din păcate, multe voci susţin contrariul - că aceştia preiau din „metehnele” predecesorilor. De ce este atât de greu să te impui în acest domeniu?

- Din fericire, în cadrul Partidului Naţional Liberal tinerii au fost întotdeauna sprijiniţi şi promovaţi, urmărindu-se ideea de meritocraţie. Mulţi dintre aleşii locali liberali ieşeni - fie că vorbim de primari, consilieri locali sau consilieri judeţeni, sunt foşti sau chiar actuali preşedinţi ai organizaţiilor locale de tineret. Aşa cum am precizat mai sus, aceştia sunt tineri politicieni care au parcurs etape importante în cariera lor politică. Din păcate, contextul politic actual ne oferă şi exemple negative de tineri politicieni care sunt numiţi în funcţii politice importante doar pentru că acesta este trend-ul. Dorinţa mea este ca toţi aceştia să se dezică de cei care nu au reuşit să facă nimic bun şi să profite de oportunitatea de a face politică în folosul comunităţii.
-
Cum de ajung unii politicieni tineri să se consume aşa de repede şi să se compromită, de cele mai multe ori, atât de spectaculos? Aveţi de înfruntat aşa de multe ispite?

- Se compromit doar cei pentru care politica este un simplu mijloc de a se realiza. În jurul meu nu am întâlnit astfel de cazuri, din contră! Tinerii pe care îi vedeţi astăzi în cadrul PNL sunt membri care de cel puţin 3 sau 4 ani s-au alăturat proiectelor noastre cu scopul de a ajuta comunitatea din care provin şi care îşi doresc ca pe viitor să fie vocea cetăţenilor în Consiliile Locale sau Consiliul Judeţean.

- Oamenii judecă un partid prin prisma acţiunilor reprezentanţilor săi într-un teritoriu sau altul. Argumentaţi excepţia de la regulă...

- Apartenenţa la un partid politic vine cu responsabilitate. Acţiunile te urmăresc şi tot ceea ce faci nu te reprezintă doar pe tine, ci şi formaţiunea pe care o reprezinţi. La nivelul TNL, lucrurile se fac după un plan bine stabilit, cu tineri capabili să gestioneze proiecte pentru comunitate.
-
Conceptul de generaţie - mereu utilizat şi invocat, caută să dea sens şi imagine destinului comun al celor din aceeaşi clasă de vârstă, a unor aspiraţii. Din păcate, optimismul generaţiei tinere a cam pierit... Sau mă înşel?

- Eu cred că suntem într-un moment când tinerii sunt extrem de interesaţi de viitorul lor şi vedem cum zilnic se luptă cu sistemul din România. Dacă până în 2014 puteam vorbi de un dezinteres al acestora în ceea ce priveşte politică, alegerile prezidenţiale de atunci mi-au demonstrat că noi, generaţia tânără , suntem o voce importantă care poate produce schimbări majore.
-
În asemenea momente de grea cumpănă prin care trece România de ceva timp, generaţia tânără are o misiune mare şi grea - să se mobilizeze pentru a salva ce mai poate fi salvat. Pare covârşitor. Aţi avut, vreodată, gânduri de abandon?

- Abandonul nu a fost niciodată o soluţie pentru mine, deşi am avut momente dificile. Poate fi simplu să renunţi, însă merită să luptăm pentru România, mai ales în această perioadă de care amintiţi. Noi, tânăra generaţie, trebuie să ne respectăm ţara şi să valorificăm anul Centenarului Marii Uniri tocmai pentru a construi un viitor demn de cei ce au luptat pentru ţara noastră.
-
Se tot vorbeşte de existenţa unei crize a juneţii, a tinerilor în căutare de alte formule politice, de noi temeiuri filosofice si culturale...Vă alăturaţi lor, sau dumneavoastră aţi găsit ceea ce căutaţi?

- Tineretul Naţional Liberal a fost şi este pentru mine şcoala în care eu m-am format ca om politic. În acest moment, Partidul Naţional Liberal este cel mai mare şi important partid din opoziţie şi cred că noi putem fi o alternativă reală a actualei guvernări. Un partid nou sau un nou om politic beneficiază din partea oamenilor de prezumţia de nevinovăţie, dacă putem spune aşa, neavând un istoric politic care să îl afecteze în faţa electoratului, însă nu putem garanta de reuşita acestora în beneficiul cetăţenilor.
-
Tineretul acesta are rolul de începător. Întrucât trebuie creată o lume nouă pe „ruinele alteia vechi”, este nevoie de alţi oameni decât cei ce au fost. Ce v-a „atras” în acest proces?

- În politică mi s-a oferit oportunitate de a colabora cu importanţi oameni de pe scena politică ieşeană şi, indiferent de succesul sau insuccesul acestora, întotdeauna am avut ceva de învăţat. Datoria noastră, a tinerilor, este de a continua toate proiectele care au pus bazele dezvoltării comunităţii în care noi am crescut.
-
O notă caracteristică a politicii ar putea fi şi aceasta - că este un şir neîntrerupt de griji?

- Politica înseamnă timp, răbdare, responsabilitate, capacitatea de a renunţa la timpul petrecut cu familia pentru a fi alături de cetăţeni. Politica este un şir neîntrerupt de alegeri, de proiecte şi de întâlniri cu cetăţenii.

A consemnat Florentina SANDU


 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

ULTIMA ORA

 

 

 

 

ANUNŢ DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, şos. Aleea Nicolina, nr, 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă în data de 27.09.2019, ora 12.00, scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, la sediul lichidatorului judiciar din mun, Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, a următoarelor active: Nr. activ - Denumire şi descriere active - Valoare de pornire la licitaţie* (lei, fără T.V.A.) Activ 3 - PROPRIETATEA IMOBILIARĂ FUNCIARĂ amplasată în extravilan com. Vîrfu Cîmpului, jud. Botoşani, compusă din: - teren arabil neproductiv (cu destinaţie Staţie sortare pentru balastieră), în suprafaţă de 5.000 mp, cu număr cadastral 39, C.F. 9/N (nr. cds. nou 39 al C.F. 50595/com. Vîrfu Cîmpului). Imobilul se află în zona periferică a comunei, ocupată preponderent de terenuri virane şi agricole, amplasamentul nu dispune de utilităţi, iar accesul la proprietate se face pe drum pietruit. Imobilul a fost dobândit conform Contractului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 2939/07.10.2004 de B.N.P. Elena Roman. - 325.000,00 lei Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data 26.09.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Licitaţia se va organiza în contul S.C. MINERAL COM S.R.L. care a adjudecat activul 3 în cadrul licitaţiei publice din data de 17.07.2019, ora 12.00 la preţul de 325.000,00 lei. S.C. MINERAL COM S.R.L. va putea să achite la termenul de licitaţie preţul oferit iniţial, caz în care va fi obligat numai la plata cheltuielilor cauzate de noua licitaţie. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi, în fiecare zi de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 26.09.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine la: tel. 0232/243864, 0755132473, 0758049904, fax: 0232/212231 email: secretariat@insolventa.ro Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
ANUNŢ DE VÂNZARE - LICITAŢIE UNICĂ - Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., cu sediul în mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, tel: 0232/243864; fax: 0232/212231, e-mail: iasi@insolventa.ro, prin asociat coordonator Mititelu Corneliu, în calitate de lichidator judiciar al debitorului Com-Beton S.A. Iaşi, cu sediul social în mun. Iaşi, B-dul Chimiei nr. 14, jud. Iaşi, C.U.I. RO5551582, nr. de înregistrare la O.R.C. J22/189/1994, numită potrivit Încheierii nr. 349/2017 din data de 15 martie 2017, pronunţată de Tribunalul Iaşi, Secţia II Civilă - Faliment, în dosarul nr. 8380/99/2014, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare la data de 04.11.2019, ora 13.00, a următorul activ: Nr. activ - Descrierea comercială - Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.) - Valoare de pornire (lei, fără T.V.A.) Activ 11 - Fosta Fabrică de nutreţuri combinate, situată în sat Cătămărăşti Deal, str. Mobilei, nr. 8, jud. Botoşani, St teren: 28.665,12 m.p., împrejmuit, betonat (aprox. 95%), St construită: 6.875,73 mp, cu echipamente, deschidere frontală: str. Mobilei, pretabilă pentru activităţi industriale – depozitare, productie, etc. Identif. imobil: CF nr. 53921, nr. cadastral 1891. - 6.525.800,00 lei - 1.300.000,00 lei Publicaţia de vânzare în format extenso poate fi descărcată de pe site-ul www.insolventa.ro Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 01.11.2019, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, C.P. 700221, jud. Iaşi. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare în valoare de 10% din valoarea de pornire a licitaţiei), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iaşi, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iaşi, de luni până vineri, orele 09.00–16.00, până pe data de 01.11.2019, ora 12.00, în baza unei cereri prealabile (24 de ore). Relaţii suplimentare se pot obţine de pe site-ul www.insolventa.ro şi la numerele de telefon: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: E-mail: secretariat@insolventa.ro fax: 0232/212231; tel.: 0232/243864, 0755132473, 0758049904. Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Părintele ideal este cel care reuşeşte să îmbine stilul democrat cu cel laissez-faire şi cu cel autoritar”
14/09/2019 12:05

  * dialog cu psihoterapeutul Anda Păcurar Anda Păcurar este psihoterapeut adlerian, formator, cu multiple stagii de pregătire efectuate in Irlanda, Germania, Olanda, Spania, Ungaria, Anglia, SUA. Est ...

Mai mult de o treime dintre pacienţii internaţi zilnic la Socola suferă de alcoolism
16/08/2019 00:00

* de vorbă cu prof. univ. Vasile Chiriţă, unul dintre cei mai mari medici psihiatri din ţară, care profesează la Institutul de Psihiatrie „Socola” - Domnule profesor, au trecut aproape 30 de ...

„Iaşul va avea, pe termen mediu şi lung, o dezvoltare mai puternică decât are Clujul”
11/08/2019 23:57

  * dialog cu deputatul ieşean Costel Alexe, lider al liberalilor ieşeni, vicepreşedinte PNL la nivel naţional - Domnule deputat, aş dori să pornim discuţia noastră de astăzi de la declaraţia n ...

 

Mihai Chirica„Ideea interzicerii vehiculelor poluante rămâne de actualitate”
25/06/2019 11:15

- Domnule primar, Iaşul pare să respire din nou un aer mai curat, dar fericirea nu poate dura decat pană in toamnă, cand se reiau cursurile şcolare. Ce mai este nou pe frontul acesta al poluării? În ...

Dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa: „La un profit de până la 15 la sută nu mai găsim firme care să liciteze”
21/06/2019 12:09

* dialog cu preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa - Domnule preşedinte, PSD a pierdut alegerile europarlamentare la Iaşi. E o aserţiune care provoacă ingrijorare in randul membrilor de pa ...

„Drumul Iaşi – Suceava va fi scos la licitaţie în această lună”
15/04/2019 08:49

* dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi - Domnule preşedinte, după o aşteptare care părea că nu se mai termină, bugetul de stat a fost deblocat. Iaşul are, aşadar, posibilit ...

„Justiţia e plină de păcate!”
30/03/2019 07:30

* de vorbă cu Vasile Lupu, fost deputat, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor şi preşedinte al PNŢCD - Domnule Lupu, PNŢCD a semnat, joi, un protocol de colaborare cu PSD, pentru alegerile europarlam ...

VIDEO - Mihai Chirica: „Iaşul are, de la an la an, o provocare suplimentară”
03/03/2019 09:00

- Domnule primar, se pare că veţi miza, in acest an, pe un buget de 820 milioane de lei. E mult, e puţin? Ce se poate face cu banii aceştia la un oraş ca Iaşul? - Nu e puţin, dar nici nu e mult, a ...

„Sintagma apetit scăzut pentru lectură nu este corectă în relaţie cu tinerii de astăzi”
04/02/2019 00:00

 Gustul ieşenilor pentru lectură este dominat de cărţile de dezvoltare personală şi de istorie recentă, de cele din literatura şcolară, precum şi de cele care răspund nevoii de distracţie, de d ...