default

Dimensiune font:

„Se compromit doar cei pentru care politica este un simplu mijloc de a se realiza”

| 25-09-2018 00:00

Procesul de primenire a oamenilor politici este un fenomen firesc, rostul tineretului în politică fiind astăzi, dacă nu mai mare ca în trecut, cel puţin tot atât de mare cât a existat dorinţa de a face din România o ţară prosperă, demnă, dezvoltată. O ţară civilizată.

Din perspectiva lui Marius Minea, consilier judeţean şi preşedinte al Tineretului Naţional Liberal (TNL) Iaşi, contextul politic actual ne oferă şi „exemple negative de tineri politicieni care sunt numiţi în funcţii politice importante doar pentru că acesta este trend-ul”.
- Domnule Minea, este cunoscut faptul că tinerii sunt foarte detaşaţi de fenomenul politic, de viaţa politică, în general. Sunt foarte puţini cei care se mai implică activ şi cei care mai cred în tot ce înseamnă politică. În ceea ce vă priveşte, care a fost motivul definitoriu pentru care aţi făcut acest pas?

- Sunt 13 ani de când m-am alăturat Partidului Naţional Liberal, din dorinţa de a mă implica în alte activităţi decât cele zilnice. Îmi doream să cunosc oameni noi şi este adevărat că pe atunci nu existau atât de multe tentaţii în ceea ce priveşte petrecerea timpului liber. Simţeam nevoia de socializare, iar aici, în cadrul filialei judeţene a PNL Iaşi, am găsit oameni care mi-au demonstrat cât de important este să te implici activ în politică. Am început să coordonez diverse proiecte pentru tineret, acestea aducându-mi satisfacţia şi împlinirea de a-i ajuta pe cei din jurul meu.

- Părerea că tineretul nu are ce căuta în politică este răspândită din ce în ce mai des. Din perspectiva unora, atributul de „politic” corespunde cu o vârstă mai înaintată, aproape de maturitate, când omul este plin de experienţe. Ce argumente contra acestei gândiri puteţi aduce?

- Este adevărat că înainte să faci politică - în adevăratul sens al cuvântului, trebuie să ai la bază o profesie sau măcar să începi să te formezi într-un domeniu care îţi place. Dacă eşti profesionist în domeniul pe care ţi l-ai ales, acest lucru îţi va aduce credibilitate din partea oamenilor. Cu toate astea, politica presupune răbdare şi multă încredere în propria persoană. Ca în orice domeniu, politica presupune parcurgerea unor etape în interiorul unei organizaţii, motiv pentru care nu e niciodată prea devreme să îţi doreşti să faci politică.

- Prezenţa tinerei generaţii în politică ar trebui să conducă la reformarea din rădăcini a sistemului. Din păcate, multe voci susţin contrariul - că aceştia preiau din „metehnele” predecesorilor. De ce este atât de greu să te impui în acest domeniu?

- Din fericire, în cadrul Partidului Naţional Liberal tinerii au fost întotdeauna sprijiniţi şi promovaţi, urmărindu-se ideea de meritocraţie. Mulţi dintre aleşii locali liberali ieşeni - fie că vorbim de primari, consilieri locali sau consilieri judeţeni, sunt foşti sau chiar actuali preşedinţi ai organizaţiilor locale de tineret. Aşa cum am precizat mai sus, aceştia sunt tineri politicieni care au parcurs etape importante în cariera lor politică. Din păcate, contextul politic actual ne oferă şi exemple negative de tineri politicieni care sunt numiţi în funcţii politice importante doar pentru că acesta este trend-ul. Dorinţa mea este ca toţi aceştia să se dezică de cei care nu au reuşit să facă nimic bun şi să profite de oportunitatea de a face politică în folosul comunităţii.
-
Cum de ajung unii politicieni tineri să se consume aşa de repede şi să se compromită, de cele mai multe ori, atât de spectaculos? Aveţi de înfruntat aşa de multe ispite?

- Se compromit doar cei pentru care politica este un simplu mijloc de a se realiza. În jurul meu nu am întâlnit astfel de cazuri, din contră! Tinerii pe care îi vedeţi astăzi în cadrul PNL sunt membri care de cel puţin 3 sau 4 ani s-au alăturat proiectelor noastre cu scopul de a ajuta comunitatea din care provin şi care îşi doresc ca pe viitor să fie vocea cetăţenilor în Consiliile Locale sau Consiliul Judeţean.

- Oamenii judecă un partid prin prisma acţiunilor reprezentanţilor săi într-un teritoriu sau altul. Argumentaţi excepţia de la regulă...

- Apartenenţa la un partid politic vine cu responsabilitate. Acţiunile te urmăresc şi tot ceea ce faci nu te reprezintă doar pe tine, ci şi formaţiunea pe care o reprezinţi. La nivelul TNL, lucrurile se fac după un plan bine stabilit, cu tineri capabili să gestioneze proiecte pentru comunitate.
-
Conceptul de generaţie - mereu utilizat şi invocat, caută să dea sens şi imagine destinului comun al celor din aceeaşi clasă de vârstă, a unor aspiraţii. Din păcate, optimismul generaţiei tinere a cam pierit... Sau mă înşel?

- Eu cred că suntem într-un moment când tinerii sunt extrem de interesaţi de viitorul lor şi vedem cum zilnic se luptă cu sistemul din România. Dacă până în 2014 puteam vorbi de un dezinteres al acestora în ceea ce priveşte politică, alegerile prezidenţiale de atunci mi-au demonstrat că noi, generaţia tânără , suntem o voce importantă care poate produce schimbări majore.
-
În asemenea momente de grea cumpănă prin care trece România de ceva timp, generaţia tânără are o misiune mare şi grea - să se mobilizeze pentru a salva ce mai poate fi salvat. Pare covârşitor. Aţi avut, vreodată, gânduri de abandon?

- Abandonul nu a fost niciodată o soluţie pentru mine, deşi am avut momente dificile. Poate fi simplu să renunţi, însă merită să luptăm pentru România, mai ales în această perioadă de care amintiţi. Noi, tânăra generaţie, trebuie să ne respectăm ţara şi să valorificăm anul Centenarului Marii Uniri tocmai pentru a construi un viitor demn de cei ce au luptat pentru ţara noastră.
-
Se tot vorbeşte de existenţa unei crize a juneţii, a tinerilor în căutare de alte formule politice, de noi temeiuri filosofice si culturale...Vă alăturaţi lor, sau dumneavoastră aţi găsit ceea ce căutaţi?

- Tineretul Naţional Liberal a fost şi este pentru mine şcoala în care eu m-am format ca om politic. În acest moment, Partidul Naţional Liberal este cel mai mare şi important partid din opoziţie şi cred că noi putem fi o alternativă reală a actualei guvernări. Un partid nou sau un nou om politic beneficiază din partea oamenilor de prezumţia de nevinovăţie, dacă putem spune aşa, neavând un istoric politic care să îl afecteze în faţa electoratului, însă nu putem garanta de reuşita acestora în beneficiul cetăţenilor.
-
Tineretul acesta are rolul de începător. Întrucât trebuie creată o lume nouă pe „ruinele alteia vechi”, este nevoie de alţi oameni decât cei ce au fost. Ce v-a „atras” în acest proces?

- În politică mi s-a oferit oportunitate de a colabora cu importanţi oameni de pe scena politică ieşeană şi, indiferent de succesul sau insuccesul acestora, întotdeauna am avut ceva de învăţat. Datoria noastră, a tinerilor, este de a continua toate proiectele care au pus bazele dezvoltării comunităţii în care noi am crescut.
-
O notă caracteristică a politicii ar putea fi şi aceasta - că este un şir neîntrerupt de griji?

- Politica înseamnă timp, răbdare, responsabilitate, capacitatea de a renunţa la timpul petrecut cu familia pentru a fi alături de cetăţeni. Politica este un şir neîntrerupt de alegeri, de proiecte şi de întâlniri cu cetăţenii.

A consemnat Florentina SANDU


 

 

 

 

 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Subscrisul Cabinet Individual de Insolvenţă Opriş Irina, în calitate de lichidator judiciar al debitorului S.C. SALIX FARM IMPEX S.R.L, conform Încheiere nr. 137 din data de 16.10.2018, emisă de Secţia a II a Civilă a Tribunalului Iaşi-Faliment, anunţă, scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, în data de 09.03.2020, orele 14.00, a imobilului situat în localitatea Popeşti, parter, ap.1, judeţul Iaşi, la 9.037,50 euro fără TVA, reprezentand 75% din valoarea de piaţă stabilită prin Raportul de evaluare. Licitaţia se va desfăşura la sediul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Pictor Octav Băncilă, nr.1, jud. Iaşi în conformitate cu regulamentul de vânzare, ce va fi afişat la loc vizibil, cu cel puţin 5 zile înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie. Preţul de la care începe licitaţia este echivalentul în Ron la cursul BNR din ziua licitaţiei a 75% din valoarea stabilită prin Raportul de evaluare a imobilului, la care se adaugă TVA. În cazul în care la licitaţia din data de 09.03.2020 nu se va reuşi valorificarea imobilului, se vor organiza noi licitaţii, în aceleaşi condiţii, pe 16.03.2020, respectiv 23.03.2020 orele 14,00. Toţi cei care posedă un drept real asupra imobilului scos la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, de a face lichitatorului dovada acestuia, până în preziua licitaţiei. Imobilul se va vinde liber de orice sarcini conform art. 91 alin. 1 din Legea 85/2014. Poate participa la licitatie orice persoană fizică sau juridică care depune cu cel puţin o zi înaintea ţinerii şedinţei de licitaţie, până la ora 12.00, la sediul lichidatorului documentele prevăzute în caietul de sarcini, care se poate procura de la sediul lichidatorului judiciar, în fiecare zi de luni până vineri, între orele 08.00-16.00. Garanţiei de participare este în procent de 20% din preţul de pornire la licitaţiei. Informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 0751103771.
Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 4383/99/2017 (210/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum și a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Ago – Parus” S.R.L. Iaşi, cu sediul în municipiul Iaşi, str. Sf. Lazăr nr. 4, bl. Peneş Curcanu, tronson 5, biroul 9, în NH Bussiness Company, la sediul Cabinetului de Avocat Daniela Arhire, etj. 1, județul Iași, după cum urmează: Nr. crt. - DENUMIRE ACTIV – Componenţa – Valoare -lei- 1. Bunuri mobile - Aparate de joc electronice slot machine - 22.605,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2019. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 16.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 23.04.2020, 30.04.2020, 07.05.2020, 14.05.2020 și 21.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanţiei de participare la licitație, cât și a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035 şi 0727/850575..
Tribunalul Iași, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8669/99/2017 (526/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, precum şi a Codului de procedură civilă, anunță scoaterea la vânzare prin licitație publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Tutun și Ziare” S.R.L. Iași, cu sediul în municipiul Iași, str. Bălţii nr. 6, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV – Valoare -lei- 1. Chioşcuri ziare dezafectate - 10.906,00; 2. Utilitare dacia Logan - 10.230,00. Preţul de pornire al licitației pentru bunurile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare și hotărârea Adunării creditorilor din data de 10.03.2020. Vânzarea prin licitație publică va avea loc la data de 13.04.2020, ora 10.00 și se vor organiza 6 ședinţe la un interval de 7 zile, respectiv la data de 27.04.2020, 04.05.2020, 11.05.2020, 18.05.2020 și 25.05.2020, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data și ora licitației, ofertanții vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din prețul de pornire al bunului licitat, a garanției de participare la licitație de 30% din prețul de pornire al bunului licitat și a caietului de sarcini, respectiv 100 lei, cât și documentele de înființare și împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitație, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitație, duce la pierderea garanției de participare la licitație, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toți cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligația să anunțe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informații suplimentare se pot obține la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, județul Vaslui sau la telefoanele 0335/566035, 0727/850575 și 0744/291653..
VIDEO - MIHAI CHIRICA: „În competiția pentru ridicarea Spitalului Regional de Urgență vor veni 19 mari companii”
11/05/2020 14:32

  - Domnule primar, numărul persoanelor infectate este intr-o usoară crestere in regiunea Moldovei... Ce ne poate aduce această perspectivă deloc imbucurătoare, mă refer la anuntatele măsuri de rel ...

INTERVIU - „Este important ca imunizarea populaţiei să nu se facă prin trecerea prin boală, ci prin vaccinare”
07/04/2020 22:10

  * dialog cu prof. univ. dr. Doina Azoicăi, coordonatorul disciplinei de Epidemiologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” Iasi, presedinte al Societătii Rom ...

INTERVIU îSoţii nu mai pot conveni divorţul doar prin încheierea unui acord de mediere
03/03/2020 20:42

Cuplurile care doreau să divorţeze şi aveau puse la punct toate aspectele legale, puteau apela la un mediator pentru o procedură simplificată. Însă, decizia de săptămana trecută a Înaltei C ...

„Va fi dificil ca oraşul să se dezvolte cu voturi pe criterii politice în Consiliul Local”
02/03/2020 00:00

- Domnule Botez, incheiaţi, in curand, un mandat de patru ani, care se adaugă celor 16 ani de activitate in slujba administraţiei ieşene. Dacă e să faceţi bilanţul acestor ultimi patru ani, cum i-a ...

10 REGULI de urmat în caz de CORONAVIRUS
25/02/2020 11:11

Departamentul pentru Situatii de Urgentă (DGSU) a transmis atentionări cu privire la posibila aparitie a Coronavirusului in Romania. "În materialele informative de mai jos, vă prezentăm măsuril ...

„În Iaşi mai există cel mult 20 de arheologi, în instituţiile de cercetare ale statului”
01/02/2020 00:22

La Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, studenţii au posibilitatea de a opta intre a studia activităţile umane din trecut, aplicate prin recuperarea ...

MARICEL POPA: „La toţi investitorii le spun că nu avem bani, dar o să ne descurcăm...”
22/01/2020 08:09

    * dialog cu Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi     - Domnule preşedinte, ce a pierdut şi ce a caştigat Iaşul odată cu schimbarea guvernului? - A ...

MIHAI CHIRICA VIDEO-Poluarea a dublat, la Iaşi, numărul cazurilor de boli cronice respiratorii şi al celor de astm bronşic
20/01/2020 13:01

  * dialog cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica - Domnule primar, aţi reuşit să puneţi in dezbatere naţională – să-i spunem aşa, proiectul privind interzicerea inmatriculării a ...

„E necesar ca aşa-numiţii conducători ai unui stat să ştie carte şi să stăpânească ştiinţele politice”
12/12/2019 09:26

* dialog cu scriitorul Cassian Maria Spiridon, unul dintre iniţiatorii mişcării revoluţionare conspirative de la Iaşi, din 14 decembrie 1989 Se implinesc, peste două zile, trei decenii de cand Cassian Ma ...

„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!


CTP IASI- Totul pentru sanatatea ta!