„Şi în străinătate, dar şi în oraşul tău poţi să ajungi cineva!”

default

Dimensiune font:

| 07-04-2016 07:30

  Andrei Tudor Ionescu, un tânăr cu visuri şi aspiraţii măreţe, a gândit un proiect care promovează Iaşul, cu oamenii, locurile, cultura şi istoria oraşului.

  Ştiaţi că Bojdeuca lui Creangă este cel mai vizitat muzeu din Iaşi? Sau că Biserica Aroneanu, din apropierea Iaşului, are cel mai bun sistem anti-seismic? Astfel de informaţii a reunit Andrei Ionescu în aplicaţia „Iaşi Guide”, concepută pentru a promova Iaşul, vechiul oraş cu monumente şi mănăstiri înălţate de oamenii care au făcut istorie.

Născut pe 17 iulie 1995, la Iaşi, Andrei Tudor Ionescu este student la Facultatea de Informatică a Universităţii din Manchester (Marea Britanie). Este creatorul unui ghid virtual, pe care l-a numit „Iaşi Guide”. Aplicaţia este gratuită şi este disponibilă momentan pe platforma iOS, însă în cursul acestui an va fi disponibilă şi în sistemul Android.

Timp de mai bine de patru luni, Andrei Ionescu a adunat toate informaţiile şi fotografiile care descriu punctele turistice din Iaşi, cu ajutorul Centrului de Informare Turistică, şi cu toată încrederea că acesta va fi un proiect util, cu un mare impact asupra locuitorilor şi vizitatorilor oraşului. Întors în oraşul natal, în vacanţa de primăvară, Andrei a promovat aplicaţia sa, „Iaşi Guide”, atrăgând nu doar atenţia, ci şi simpatia ieşenilor. „În Marea Britanie, colegii mei din alte ţări asociază România doar cu Bucureşti sau, mai nou, cu oraşul Cluj-Napoca, pentru că acolo au festivalul de muzică UNTOLD. Oraşele din străinătate au o aplicaţie sau un site foarte amplu despre astfel de evenimente. Nu eram mulţumit de ceea ce exista deja pentru oraşul meu şi aşa am ajuns la ideea de a crea aplicaţia «Iaşi Guide»”, mărturisea Andrei Ionescu, zilele trecute, la întâlnirea organizată de Clubul „Iubitor de Iaşi”, din cadrul Bibliotecii Judeţene „Gh. Asachi”.

Pe lângă monumente, biserici, mănăstiri şi centre culturale, aplicaţia „Iaşi Guide” conţine o secţiune în care turiştii pot vedea o hartă a oraşului, dar şi toate mijloacele de transport în comun din oraş. De asemenea, fiecare obiectiv este prezentat cu detalii cum ar fi adresa, site-ul, programul şi descrierea acestuia.

- Ai absolvit Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, la secţia matematică-informatică, intensiv engleză. Ai ales acest profil cu intenţia de a studia în străinătate?

- Practic, acolo m-am format, din clasa I. Şi tot acolo am devenit sensibil la istoria Iaşului. Am avut profesori care ne povesteau mereu despre Iaşi. Primeam note mai mari la istorie, dacă ştiam unde se află un anume monument din oraş, iar această competiţie ne-a trezit interesul, am devenit curioşi să descoperim tot mai multe poveşti despre oraşul în care trăim. Iaşul este un oraş frumos, are multe lucruri interesante de oferit, însă cred că are şi multe de schimbat, în ceea ce priveşte imaginea sa.

- Cum ai ajuns să studiezi la Manchester?

- S-a întâmplat, în mare parte, deşi am avut ideea de a studia în străinătate, dar se combina puţin cu ideea de a face Medicină la Iaşi. Jumătate dintre prietenii mei sunt studenţi la Medicină. Dar pentru că am urmat un profil bilingv, tentaţia de a studia mai departe în limba engleză era foarte mare, mi s-a părut un traseu firesc. În cele din urmă, am renunţat în ultimul semestru la ideea de a face Medicină. Am avut un click şi anume că vreau neapărat să plec în străinătate. Toată lumea crede că informatica nu este un domeniu prea creativ, dar eu cred că poate fi şi am vrut să combin cu încă o materie. Asta e cea mai „tare” chestie în Anglia. Dacă mergeam la informatică la Iaşi, alegeam automat să studiez şi elemente de hardware, dar la Manchester am ales să combin Computer Science şi Business Management. Aşa că studiez şi finanţe, contabilitate, lucruri mai dificile – notele la contabilitate nu sunt niciodată foarte mari, nici în Anglia, nici în România, dar am ales un parcurs care chiar îmi place.

Sursa foto: facebook.com/ Andrei Tudor Ionescu

- În ce măsură a fost relevantă experienţa ta de voluntar în proiectele desfăşurate la Iaşi?

- În perioada liceului, am făcut parte din Consiliul Elevilor şi am fost vicepreşedinte în Consiliul Judeţean al Elevilor. Am participat la tot felul de proiecte de leadership, care m-au format. Acum sunt membru în AIESEC Manchester, dar chiar şi la Iaşi, când nu eram student, am participat la proiectele lor şi a fost o experienţă interesantă. M-am format încet-încet, participând în proiecte culturale. De pildă, de Ziua Unirii, am defilat în costume de epocă, pe strada Lăpuşneanu, iar această tradiţie merge mai departe la Iaşi. Au fost, de asemenea, proiecte caritabile, precum „Zâmbete în Ajun de Crăciun”, în cadrul căruia am dus cărţi şi dulciuri unor copii din judeţul Iaşi. În Manhester, am fost invitat în AIESEC. Noi trimitem voluntari în diverse ţări, printre care şi în România şi am fost plăcut surprins să constat că mulţi dintre studenţii chinezi, de pildă, şi-au exprimat dorinţa de a învăţa limba română şi de a vizita România. În Anglia sunt foarte multe astfel de organizaţii, eu am încercat să mă implic în cât mai multe.

- Care sunt activităţile prin care continui să acumulezi experienţă de voluntar?

- Nu sunt doar activităţi de voluntariat. De pildă, sunt „Ambasador” pentru facultatea mea, un fel de ghid în Universitatea din Manchester, ceea ce înseamnă un part time job. Sunt, de asemenea, vicepreşedinte la Societatea de români, unde organizăm evenimente şi suntem destul de mulţi. Numai în facultatea mea suntem aproximativ 60 de studenţi români. Acolo există, ceea ce mi-aş dori să văd şi în România, o organizaţie a studenţilor, Students Union, în care oamenii chiar au salariu şi sunt responsabili cu organizarea vieţii studenţilor. Imaginaţi-vă o clădire cât Biblioteca Centrală Universitară de la Iaşi, în care sunt camere destinate evenimentelor organizate de aproximativ 150 de societăţi: de cultură şi civilizaţie până la societăţi de paraşutism. Toate aceste organisme se asigură că viaţa studenţilor înseamnă şi altceva decât cursuri, dezvăluind diverse oportunităţi, organizând concerte, facilitând accesul la diverse evenimente. De pildă, pentru meciurile de fotbal, primim bilete foarte ieftine.


- Pare că viaţa ta de student la Manchester este foarte dinamică!

- Chiar este, dar este un altfel de dinamism decât aici! Acolo chiar nu prea ai timp liber. Mă uit la colegii mei din Iaşi, sunt sigur că învaţă şi ei foarte mult, dar noi, cei din Anglia, îi privim cam cu ciudă, pentru că noi abia părăsim perimetrul... De pildă, Universitatea noastră e într-un amplasament asemănător cu acela din Copou, dar dacă e să mergem la un mall, putem face o dată la două săptămâni. De luni până vineri, intru la 9 şi ies din campus la 23.30, când se închide Universitatea. Vineri seara însă ieşim, mergem în oraş, mai vedem câte ceva...

- Sunt priviţi într-un anume fel românii acolo?

- Nu, pentru că vorbim de mediul academic. Am mulţi prieteni români, mai puţin din Iaşi, dar studenţii, de oriunde ar fi, nu judecă oamenii de lângă ei! Profesorii au o părere foarte bună despre noi, în general, ne consideră foarte buni. În universitatea Manchester sunt tot felul de români: unii sunt olimpici, alţii sunt creativi – aşa ca mine, pentru că eu nu sunt olimpic...

- La Iaşi nu ai fost olimpic?

- Am fost, dar nu la informatică. Eu am fost olimpic la astrofizică şi astronomie. Acesta este un mic dezavantaj, acolo, pentru că olimpicii la informatică sunt foarte buni în ceea ce fac, sunt acel tip de oameni care ştiu imediat să dea o soluţie informatică.

- Astrofizica ţi-a dat însă o privire de ansamblu...

- Da, m-a format, e ceea ce mă defineşte, este pasiunea mea, dar nu am vrut să o urmez la facultate, mi-am dorit să învăţ şi altceva.

- Cum ai ajuns să fii olimpic la astrofizică?

- Am învăţat mult singur, dar apoi am vorbit cu profesoara de fizică. Mi-a dat nişte cărţi, erau foarte vechi, din 1930 – 1940, scrise de oameni dispăruţi de mult, apoi am cunoscut profesori de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, de la Facultatea de Fizică. Îmi aduc aminte că în aprilie, în 2014, când am câştigat şi medalia de bronz la olimpiadă, am fost mai mult la Universitate, decât la liceu , pentru că mi s-a dat posibilitatea să mă pregătesc mai intens pentru olimpiadă. Dar a fost fascinant, o experienţă care m-a format. Eu când merg pe stradă sunt foarte neatent la ceea ce e în jurul meu! Mă uit la cer, îmi imaginez că face parte din ceva mai mare şi tot aşa...


- Ce profesie te gândeşti, totuşi, să urmezi? Ce anume te vezi făcând peste câţiva ani?

- Acum sunt puţin împrăştiat, fac multe, încerc să mă descopăr, dar la finalul facultăţii sper să decid. Toată lumea alege la un moment dat. Ca absolvent de informatică ai atât de multe oportunităţi, poţi să lucrezi cu baze de date, web design... Acum, m-aş duce spre web development, aplicaţii – mobile development- , şi software. În plus, mă interesează markentingul, pentru că îmi doresc să am o companie a mea, poate peste şase, şapte ani... cine ştie?!

- Un ghid pe care l-ai întâlnit în vacanţa ta la Iaşi, Maria Mihaela Stan, semnatara unei interesante rubrici de turism în cotidianul „Evenimentul Regional al Moldovei”, te-a recomandat ca fiind un tânăr extraordinar, care studiază în străinătate şi care vrea să se întoarcă în România, pentru a schimba ceva aici. Eşti hotărât să te întorci în România?

- Da, să sperăm că gândul acesta nu va dispărea. Vreau să mă întorc, pentru că îmi place mult Iaşul, chiar dacă m-am adaptat foarte uşor la Manchester, nu am avut acel culture shock, pe care îl descriu unii dintre colegii mei, care odată ajunşi în străinătate descoperă cât este de frumoasă este, de fapt, România şi cât de dor le este de ţară. Dorul meu s-a exprimat altfel, nu a fost exagerat, ci mai degrabă nostalgic. Prin plecarea mea, mi-am dat seama cât de mult s-ar putea schimba Iaşul, care are clădiri frumoase, dar sunt multe idei de acolo care pot fi aduse aici. La fel cum mulţi alţi studenţi s-au întors de la studii şi au schimbat câte ceva în ţara lor... Şi în străinătate, dar şi în oraşul tău poţi să ajungi cineva!
Gina POPA, Larisa LAZĂR

„În Nord-Estul României se află un oraş a cărui istorie a influenţat formarea identităţii unei ţări. Domnitori, importanţi oameni politici şi de cultură s-au plimbat pe străzile sale, fiecare arteră având povestea ei. Iaşul este un oraş care merită descoperit şi înţeles. Acest ghid al capitalei Moldovei va fi folositor turiştilor pe durata vizitei lor în Iaşi şi va fi un nou mod de a descoperi oraşul natal pentru ieşeni” - Andrei Tudor Ionescu

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei