„Stomatologul rămâne lângă pacient toată viața lui”

dr ionut

Dimensiune font:

| 10-03-2021 20:54

 Interviu cu dr Ionuț Leahu, fondatorul rețelei Clinicile Dentare Dr. Leahu

  De cum intri în clinica cochetă din Tătărașii Iașului ești întâmpinat de o echipă tânără, numai zâmbet, gata-gata să te conducă acolo unde te aduc problemele stomatologice. Nu stai cu orele „să-ți aștepți” rândul, nu „ești sărit la programare”, ci tratat cu prietenie și respect. În Centrul de Excelență Regional Dr. Leahu, deschis în septembrie la Iași, s-a creat deja o mini-comunitate de pacienți din toată Moldova și medici pregătiți să ajute. Am stat de vorbă cu dr. Ionuț Leahu, fondatorul rețelei Clinicile Dentare Dr. Leahu despre starea de sănătate a pacienților, despre serviciile care li se oferă, dar și despre provocările aduse de un business în domeniul medical.

- Deja au trecut șase luni de când sunteți prezent și la Iași. Ați avut curaj să deschideți încă o clinică în vreme de pandemie.

- (zâmbește ușor uimit) Oare când au trecut? Este adevărat că totul este altfel acum în perioada pandemiei, în care se vede reticența pacienților de a-și rezolva problemele de sănătate. Traversăm o criză medicală, ceea ce ar trebui să-i determine pe oameni să-și rezolve problemele medicale, apoi să se ocupe de alte aspecte ale vieții, însă nu este deloc așa.

- Care să fie motivul?

- Un studiu pe care noi l-am făcut la începutul anului a arătat că 5 din 10 români nu au mers anul trecut la medic, o situație care a rămas constantă, în ciuda eforturilor noastre. Eu aș spune că atitudinea ține de educație, iar pe locul al doilea ar fi frica de stomatolog, dar care iarăși putem să o rezolvăm prin educație. Spre exemplu, le explicăm pacienților că dacă avem o intervenție mai mare de făcut lucrăm cu medici anesteziști, apelăm la sedarea intravenoasă, iar în aceste condiții pacientul nu doar că nu simte nimic, ci nici măcar nu-și amintește cum a fost în timpul intervenției. Percepe totul ca prin vis, iar frica dispare. Mai sunt și pacienți care se gândesc la factorul financiar

- Un aspect deloc de neglijat…

- Este adevărat că este o problemă importantă, mai ales în contextul în care stomatologia este plătită doar de pacient în România, statul oferă un sprijin infim prin Casa de Sănătate. Pacientul trebuie să acopere costul intervențiilor. Ce facem ca să ajutăm pacienții să-și rezolve problemele, de multe ori adunate în ani de zile? Îi sprijinim să obțină o finanțare, să poată achita costul lucrărilor în rate. Dinții nu cer atenție decât atunci când este totul un dezastru. Ca să ajungă să te doară un dinte trec ani de zile, iar când pacienții vin și au multiple probleme stomatologice adunate le oferim soluții particularizate. Foarte mulți dintre ei cred că nu au probleme medicale pentru că afecțiunile stomatologice au un avans lent, iar pacientul nu își dă seama cât de gravă este situația. De foarte multe ori când ajung la noi, aduși de durerea unui dinte, își descoperă mult mai multe probleme, ceea ce este de multe ori o surpriză. Și da, de multe ori este o surpriză și devizul, dar stomatologia, mai ales atunci când vrei s-o faci până la capăt, costă. În același timp, și stomatologia nefăcută până la capăt costă.

 

- Cum este cazuistica din Iași? Ce v-a plăcut în Moldova?

- La Iași am găsit o cazuistică interesantă. Cât despre oameni, mi-a plăcut foarte mult felul de a fi, cu mult bun simț. Aici, oamenii încă respectă medicul, o atitudine pe care o vezi mai rar la Bucureșți. În relația medic-pacient există și o anumită tranzacție financiară, dar asta nu înseamnă că pacientul cumpără medicul și atunci trebuie să existe o atitudine agreabilă. Noi vedem nu doar pacienți din Iași, ci din toată zona Moldovei. Am spus că am întâlnit o cazuistică interesantă. Sunt mulți care vin și spun că nu merge implantul dentar, că nu am os și chiar glumeam cu o pacientă – „adică sunteți amibă?”. Cum să nu avem os? Avem mereu! Apoi sunt foarte mulți pacienți care stau cu proteze mobile până când nu le mai pot folosi deloc fiindcă se resoarbe foarte mult osul și atunci apelează la implant. Date fiind cazurile atât de grave, sunt opțiuni destul de limitate pentru reconstruirea danturii și faptul că avem această expertiză strânsă din toată țara ne ajută mult și este relativ simplu aici, la Iași. Avem o echipă foarte bună, mă gândesc și la dr. Georgiana Moroșan cu care am reușit să construim foarte mult în cele șase luni și asta ne place foarte mult la Iași. Am găsit foarte repede medici foarte dedicați și care, cu puțină instruire și din partea noastră, au ajuns foarte repede la zi cu procedurile pe care le practicăm în toată rețeaua. În plus, putem doza foarte ușor necesarul de echipă chirurgicală, în funcție de numărul de cazuri pe care le avem de operat. Noi facem la fiecare două săptămâni o vizită în fiecare clinică și atunci când este nevoie imediat facem mixul de echipă care trebuie să vină suplimentar din București.

- Sunteți specializat în implantologie și se știe că puteți reface întreaga dantură în 24 de ore. Cum poate fi posibil?

- (zâmbește) Se poate, într-o singură intervenție, pe care o facem cu sedare conștientă. Avem în echipă și medici anesteziști, iar prin această sedare conștientă pacientul doarme în timpul intervenției. Adică nu doar că nu simte durere și nu niciun fel de discomfort, nici nu-și mai amintește cum a fost în timpul intervenției. Deci este perfect din punctul ăsta de vedere. Și în această intervenție îndepărtăm toți dinții care nu mai pot fi păstrați, inserăm implanturile în funcție de nevoie. Numărul de implanturi este în funcție de greutatea pacientului, de osul disponibil, de ce tip de lucrare își dorește pacientul peste 6 luni de zile, cât de complexă să fie lucrarea, cât de mult să se asemene dinții pe care îi obținem după 6 luni cu dinții pe care nu-i mai are. În cadrul acestor intervenții se realizează și o adiție de os. Foarte important este că reparăm de fiecare dată osul pentru că, în momentul în care dispar dinții, dispare și osul. Și mai ales pentru că ne dorim să obținem un rezultat pe viață și să obținem un rezultat cât mai aproape de natural. Vrem ca atunci când pacientul o să zâmbească cu dinții noi, care stau pe implanturi, și buza să arate bine, adică și fața cu totul. Și buza și fața sunt susținute de volumul osos și nu de dinții pe care urmează să îi înșurubăm. De fapt, aici este soluția inovatoare pe care o aducem noi. Am terminat și cu repararea osului, am cusut gingia, pacientul își revine după sedare, verificăm radiologic toate șuruburile și toate componentele, ne asigurăm că sunt așezate cum trebuie, apoi pacientul este preluat de un medic de la departamentul de protetică. Acesta îi ia amprente și apoi pacientul merge liniștit, se odihnește peste noapte, iar a doua zi, îl așteaptă dinții provizorii. Sunt provizorii pe termen mediu, adică pacientul va sta 6 luni de zile cu aceste lucrări care se înșurubează deja pe implanturi. Pacientul, cu lucrările provizorii, își vede liniștit de viața lui, și revine după 6 luni de zile, timp în care așteptăm vindecarea completă a osului pus de noi și a implanturilor dentare.

- Acest lucru implică și materiale de foarte bună calitate.

- Absolut! Noi de la început am ales să lucrăm cu materiale de foarte bună calitate și care să ne dea rezistența mecanică în timp. În plus, de la bun început ne gândim cum vom pune dinții pentru că de asta apelăm la implanturi. Noi punem dinții înșurubați. Când au dispărut dinții naturali nu mai ai nimic natural în gură. Cu metoda noastră pacientul va primi o lucrare care este înșurubată pe niște piese speciale care sunt înșurubate pe implanturile care sunt în os. Vorbim de dinții pe care îi dorește pacientul. El nu vrea implanturi, vrea dinți. O astfel de metodă ne permite să facem și o întreținere foarte simplă. Este foarte important să ne facem foarte bine treaba în timpul intervenției, dar apoi trebuie să fim alături de el toată viața lui. Și aici este marea schimbare pe care o aducem noi în stomatologia românească – faptul că am creat și construim în continuare o instituție. Nu este vorba de mine ca persoană, ca medic, ci despre instituția Clinicile dentare Dr. Leahu, unde noi creștem în continuu. Suntem 450 de oameni în toată rețeaua și vom crește în continuare pentru că asta ne este datoria – să permitem accesul pacienților noi, care pot alege libertatea de a se trata când vor și să le oferim cele mai bune soluții.

- Aveți și tratamente pentru copii și folosiți chiar și în cazul lor sedarea.

- Este adevărat și vreau să explic de ce este necesară sedarea și pentru unii dintre ei. Vorbim despre copii cu dizabilități, cu probleme psihice, cu autism, care nu pot colabora cu medicul stomatolog sau foarte greu și mai vorbim și despre copiii foarte mici. Există un fenomen la dinții de lapte – sunt copii care pierd dinții, li se topesc efectiv, chiar dacă au doi sau trei ani. În astfel de situații nu poți interveni fără medic anestezist care să adoarmă copilul. Micuțul poate dormi chiar și patru-cinci ore, timp în care echipa de medici stomatologi îi repară toată gurița. La această vârstă, dinții de lapte trebuie să fie protejați și ținuți pe loc. Chiar dacă sunt foarte cariați, se fac tratamente și se pun niște coronae prefabricate din zirconiu care protejează până vine Zâna Măseluță.

- Ați vorbit mult despre educație

- Fără nu se poate! Noi putem accent pe zona de prevenție, care trebuie să înceapă de la primul dinte. Sprijinim și o fundație care a avut o caravană mobilă ce a oferit consultații gratuite în multe localități. Apoi, suntem printre primele unități medicale private din România acreditate pentru a desfășura un program de rezidențiat privat pe stomatologie.

Proiectul se desfășoară în colaborare cu Universitatea „Titu Maiorescu” din București și asigură locuri pentru rezidenții la stomatologie, pentru specializările în parodontologie, ortodonție și ortopedie dento-facială, chirurgie stomatologică și maxilo-facială, chirurgie dento-alveolară, protetică și endodonție. Ministerul Sănătății a decis să ofere posibilitatea rezidenților de stomatologie să-și aleagă o altă universitate decât cea de stat pentru practică. În acest sens, studenții rezidenți au oportunitatea de a învăța în clinici private, unde iau contact cu tehnologiile moderne, iar noi îi putem pregăti exact pentru specializările solicitate de dinamica noastră de dezvoltare și extindere și la nivelul standardelor noastre. Astfel, pacienții vor avea acces la un număr din ce în ce mai mare de specialiști în cazuri complexe, capabili să lucreze în echipe pluridisciplinare pentru a putea oferi tratamente de tip one-stop-shop, care reduc numărul vizitelor la cabinetele stomatologice. Ca planuri, ne dorim să extindem programele de educație pentru pacienți și medici. Să rămânem cea mai importantă sursă de informații în stomatologie.

- Cu atât de multe proiecte cu siguranță și provocările sunt mari.

- Pentru noi, provocările sunt în viitor, pentru că pe cele din trecut le-am depășit. Una a fost să asigurăm serviciile stomatologice în perioada stării de urgență și am făcut față foarte bine acestei situații. Am avut protocoale care ne-au fost verificate de șase Direcții de Sănătate Publică din tot atâtea județe unde aveam atunci clinici și totul a decurs cu bine. Cât despre planuri, ne dorim să creăm o comunitate cât mai mare de stomatologi pentru că doar așa vom putea oferi servicii complete și complexe. Când ești singur este greu să ai la dispoziție toate aparatele necesare stomatologiei moderne, dar când suntem împreună e mult mai ușor.

Rețeaua Clinicile Dentare „Dr.Leahu este cea mai extinsă rețea din domeniul stomatologiei, cu prezență în 8 orașe din România (București, Pitești, Timișoara, Turda, Constanța, Oradea, Iași, Sibiu) și la Londra, având 104 cabinete, pe o suprafață a spațiilor de peste 5700 metri pătrați. În curând va fi deschisă o clinică la Ploiești și sunt în curs amenajările la cea din Cluj. În rețeaua stomatologică sunt tratați anual 36.000 de pacienți unici.

A consemnat Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

Tribunalul Iaşi, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 8766/99/2017 (527/2017), în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Kolado” S.R.L., cu sediul în sat Dancu, str. Daliei nr. 70, bl. D3, sc. A, et. 3, ap. 13, judeţul Iaşi, după cum urmează: Nr. crt. DENUMIRE ACTIV, Componenţa, Valoare -lei-, 1. Bunuri mobile, Echipamente şi utilaje, 90.670,00, 2. Bunuri mobile, Mijloace de transport, 62.700,00. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunrile scoase la vânzare este cel de mai sus, iar vânzarea se va face conform regulamentului de vânzare şi hotărârea Adunării creditorilor din data de 23.07.2021. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc la data de 13.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe la un interval de 7 zile, respectiv până la data de 10.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 10% din preţul de pornire al bunului licitat, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al bunului licitat şi a caietului de sarcini, respectiv 500 lei, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Toţi cei care pretind vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare, au obligaţia să anunţe lichidatorul judiciar înainte de data stabilită pentru vânzare. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul lichidatorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie, nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefoanele 0335/566.035 şi 0727/850.575.
Tribunalul Vaslui, prin lichidatorul judiciar desemnat în dosarul nr. 3093/89/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, precum şi a Codului de procedură civilă, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare a bunurilor din patrimoniul debitoarei S.C. „Total Media Radio - TV” S.R.L. Vaslui, cu sediul în municipiul Vaslui, str. Unirii nr. 14, judeţul Vaslui. Nr. crt. DENUMIRE ACTIV/BUN, Valoare -Lei- 1., Echipament tehnologic, aparate de măsură şi control, mijloc de transport, mobilier, aparatură birotica 174.679. Preţul de pornire al licitaţiei pentru bunurile scose la vânzare este cel de mai sus şi reprezintă 100% din valoarea de inventar, iar vânzarea se va efectua conform hotărârilor Adunării creditorilor din data de 23.07.2021, respectiv la cel mai bun preţ oferit. Vânzarea prin licitaţie publică va avea loc începând cu data de 12.08.2021, ora 1000 şi se vor organiza 5 şedinţe săptămânale, respectiv până la data de 09.09.2021, la sediul lichidatorului judiciar. Până la data şi ora licitaţiei, ofertanţii vor depune la sediul lichidatorului judiciar dovada achitării taxei de participare de 5% din preţul de pornire al licitaţiei, a garanţiei de participare la licitaţie de 30% din preţul de pornire al licitaţiei şi a caietului de sarcini, cât şi documentele de înfiinţare şi împuternicirea dată persoanei fizice de către persoana juridică pentru participare la licitaţie, iar pentru persoanele fizice buletinul de identitate. Preţul caietului de sarcini este 500,00 lei şi este obligatoriu pentru participanţii la licitaţie. Neplata bunurilor la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie, duce la pierderea garanţiei de participare la licitaţie, cât şi a celorlalte sume achitate în contul bunurilor, iar bunurile vor fi scoase din nou la vânzare în contul adjudecatarului. Informaţii suplimentare se pot obţine la sediul administratorului judiciar din Huşi, str. 1 Decembrie nr. 32, localitatea Huşi, judeţul Vaslui sau la telefon: 0335/566.035, 0744/291.653, fax 0335/814.103. Lichidator judiciar, Estconsult I.P.U.R.L. Huşi
„Este extrem de dificil să spunem cât va dura programul vizelor”
01/07/2021 00:00

- Care este scopul vizitei dumneavoastră la Iaşi? - Este foarte important că suntem in Iasi, că am fost si ieri si suntem si azi. Am venit să participăm la comemorarea a 80 de ani de la Pogromul din Iasi ...

Povestea orfanului salvat din infern, într-un documentar de Morgan Freeman
28/06/2021 15:20

  Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) a inaintat Parchetului General o plangere penală care vizează moartea a 771 de copii in timpul regimului com ...

Mintea este rezultatul interacţiunii Conştiinţei cu creierul
28/06/2021 12:09

Tot ceea ce ne inconjoară este rezultatul gandurilor noastre, al acţiunilor şi al emoţiilor. Fiecare dintre noi, conştient sau nu, creează. Uneori creăm lucruri bune, situaţii fericite, alteori naştem ...

 „Drumul deschis de pasiunea pentru fotografie este, de fapt, un drum către mine”
28/06/2021 11:44

Pe Oana Dăian o cunoastem de la Teatrul National „Vasile Alecsandri”, unde se ocupă de tot ceea ce inseamnă relatii publice. Are o meserie frumoasă, trăieste in lumea artei, aproape de scenă s ...

„Uleiurile esenţiale vindecă şi trupul, şi mintea, şi sufletul
27/06/2021 17:45

Este pasionată de studiul mirosului, stăpaneşte secretele care transformă o aromă intr-un elixir de sănătate şi frumuseţe. Despre Cornelia Decu Chaumont s-ar putea spune că are o meserie de invidiat - ...

„Cei mai mulţi dintre oameni sunt nişte bio-roboţi”
27/06/2021 16:15

„Tu eşti un 2, o cifră care arată legătura. Orice ai face şi cum ai face, mereu vei fi in mijlocul oamenilor. Îi vei lega şi vei strange firele unei comunităţi. Mă intrebi de unde iţi ş ...

„Mediul în care îmi cresc copilul e mai important decât influenţa genelor”
26/06/2021 17:35

* interviu cu terapeutul Daniela Bercu, specialist in terapie cranio-sacrală Un şoc emoţional, un stres puternic sau pur simplu o supărare aparent minoră care nu e decat picătura care a umplut paharul ...

 „Un tânăr artist țintuit departe de scenă și de public este ca și condamnat, riscul profesional la care este supus este imens!”
26/06/2021 09:45

  - Maria, cum ai decis să intri in competitia „Romanii au talent”? - După un an 2020 foarte trist, in care proiectele prin care trebuia să cant la Operă si la Ateneu, s-au anul ...

 „Femeile folosesc cuvântul, după caz, ca spadă sau ca floretă, într-o luptă deschisă cu mentalitățile, cu stereotipiile, cu discriminarea”
24/06/2021 14:23

  - Martie este, prin excelentă, o lună dedicată femeilor. Sunteti de acord cu această afirmatie? Pare cumva limitativ... - Dacă ne gandim la ziua de 8 martie care a devenit sărbătoare internatio ...

„În spatele unui personaj, poţi să oferi din tine unele trăiri de care ştii doar tu”
06/06/2021 15:26

  Nu ştiu cum o fi să canţi in duet pe scenă cu soprana Diana Bucur, ştiu doar cat de frumos umple sala de concerte şi cat de savuros poate fi un dialog cu ea. Ieşeanca pasionată de muzică nu est ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei